Grudzień 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
magdzia26 wrote:Z codzienna kąpielą niemowlaka nie chodzi tylko o higienie ale też o rytuał żeby dziecko się przyzwyczailo że codziennie o tej i o tej jest kąpiel, kolacja, spanie nocne to jest dla dziecka bardzo ważne każde zaburzenie rytmu dnia powoduje rozdrażnienie...Ps. Ja biorę prysznic 2x dziennie i nie wyobrażam sobie inaczej nie ma tu znaczenia pora roku
No właśnie ten rytuał, to fajna sprawa. To jedynie mnie przekonuje. Pamiętajcie, że brak kąpieli nie oznacza braku higieny- nie myjemy się tylko w wannie, lub pod prysznicem, jak się dzidziuś ufajdoli po pachy to do mycia raz-dwa
A z ilością kąpieli u każdego inaczej - ja w zależności od potrzeby i jak mam ochotę- czasami z 3-4 razy dziennie przy mega upałach- a czasami raz na dwa dni i mi z tym dobrzeWiadomość wyedytowana przez autora: 20 sierpnia 2017, 11:04
Lady Savage lubi tę wiadomość
-
emikey wrote:Mnie czasem jeszcze w sklepach ściska jak widzę dziewczynskie ciuszki. W Polsce jest jedna półka dla chłopców 90% sklepu dla dziewczynek. W Anglii jest trochę lepiej i dla chłopców są cudne ubranka. NaucZysz się he odróżniać
wszystko co w samochody i dinozaury jest dla chłopców
ja mam teraz frajdę z kompletowania męskiej garderoby
np o tak
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/6ea0d648f400.jpgemikey lubi tę wiadomość
-
magdzia26 wrote:Z codzienna kąpielą niemowlaka nie chodzi tylko o higienie ale też o rytuał żeby dziecko się przyzwyczailo że codziennie o tej i o tej jest kąpiel, kolacja, spanie nocne to jest dla dziecka bardzo ważne każde zaburzenie rytmu dnia powoduje rozdrażnienie...Ps. Ja biorę prysznic 2x dziennie i nie wyobrażam sobie inaczej nie ma tu znaczenia pora roku
. Wystarczy choćby zanurzyć na chwilę w wanience i delikatnie muskać skórę. Nie wiem czy akurat ta rytualna kąpiel o stałej porze u nas pomogła, ale Adaś w wieku 3 miesięcy przesypiał juź całe noce.
magdzia26 lubi tę wiadomość
-
Iruletka wrote:Cudny komplecik, gdzieś widziałam ten motyw autek na spodenkach ale z tego co kojarzę rozmiar, który chciałam był już niedostępny. Proszę przypomnij mi co to za firma
-
Amus87 wrote:Ja slyszalam o tym kapaniu co drugi dzien ale do mnie to nie przemawia. Dla mnie to brak higieny...a przecieranie husteczkami mokrymi tego myciem nazwac nie mozna. Sami sie kapiemy codziennie( ja dwa razy dziennie bo lubie jak wstane i przed spaniem) to dziecko tez bede kapac codziennie.
A ja wręcz słyszałam zalecenia pediatrów, żeby myć raz na tydzień. Sama jesteś inaczej aktywna: pocisz się, chodzisz w różne miejsca, dotykasz wszystkiego, wiele ubran ma sztuczna domieszkę. Maluszek w zasadzie tylko leży, o ile jest dobrze ubrany i nie ryczy tak, ze się napoci, to wydaje mi się ze brudu nie ma. A co do husteczek nawilzonych, to można poprawić pieluszka wilgotna.Córeczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
Czy wychodzą wam już włosy? Ja słyszałam, że wychodzą dopiero po porodzie a mi już dużo wychodzi. Biorę te witaminy żeby dziecku nic nie brakowało a i tak włosy wychodzą. Ja mam burze włosów na głowie więc nie widać tego po mnie, widzę to po szczotce. Mąż mi mówi, że nie wiem ile mi rośnie teraz. Może tam szybko rosną, że stare wypadają. Nie wiem, ale się martwię
-
Ciemieniucha nie jest od niemycia. Jest od nadaktywnego działania gruczołów. Owszem, jeśli się pojawia, to należy myć główkę często. Żeby było drugą stronę, że częste mycie jej zapobiega, to nie słyszałam.
Lady Savage lubi tę wiadomość
Córeczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
nick nieaktualnyk878 wrote:A ja wręcz słyszałam zalecenia pediatrów, żeby myć raz na tydzień. Sama jesteś inaczej aktywna: pocisz się, chodzisz w różne miejsca, dotykasz wszystkiego, wiele ubran ma sztuczna domieszkę. Maluszek w zasadzie tylko leży, o ile jest dobrze ubrany i nie ryczy tak, ze się napoci, to wydaje mi się ze brudu nie ma. A co do husteczek nawilzonych, to można poprawić pieluszka wilgotna.
nie wyobrazam.sobie nie wykapac codziennie i juz
rytulal tez jest bardzo wazny
latem dziecko sie poci ( i nie sluchajcie glupot ze dziecko sie nie poci bo i takie dyrdymaly polozne rozglaszaja
) a zima chodzi o odswiezenie.
Znam mamusie co kapią co dwa trzy dni a pozostaly czas przemywaja chusteczkami dla niemowalt ehmmmmWiadomość wyedytowana przez autora: 20 sierpnia 2017, 12:02
magdzia26 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyA poza tym odnosnie zalecen to sie zmienia co chwila jak wiatr zawieje tak zalecaja
trzeba myslec rozsadnie i tyle.
Z glupim jedzeniem raz maslo bylo fuj margaryna cacy a teraz znowu odwrotnie. Jajka nie zalecane bo podnosza cholesterol a teraz jajka okej.
Trzeba miec swoj rozum.magdzia26 lubi tę wiadomość
-
Muszę Wam opowiedzieć, bo przeżyłam wczoraj scenę jak z horroru. Wzięłam psa na dodatkowy spacer o 23, bo nie zrobił wcześniej tego co powinien, byłam już prawie pod blokiem jak zobaczyłam, że pod śmietnik osiedlowy podchodzą dwa wielkie psy, wyglądały na wilczury, ale tylko kontury w ciemności widziałam. Śmietnik był na naszej trasie do klatki, ale wzięłam szybko psa na ręce i skręciłam, obeszłam cały długi blok obok, na szczęście do swojego mogę dostać się trzema furtkami. Miałam tylko nadzieję, że psy poszły w przeciwną stronę. Dawno się tak nie bałam, mojego 5 kg wielkoluda nie noszę ze względu na brzuch, bo zaczyna mnie ciągnąć przy większym ciężarze, ale w ogóle o tym nie myślałam, bo oczami wyobraźni widziałam już jak go rozszarpują, chciałam tylko jak najszybciej dotrzeć do domu. A jeszcze pies na rękach wywołuje u drugiego większą agresję. Może to i były jakieś Bogu ducha winne łagodne psy, ale kto by ryzykował. Mój Bruno zauważył, że coś się stało, bo jak usiadłam, żeby odetchnąć, to położył się przy mnie na kanapie i dał się długo głaskać. Normalnie na żadnych łóżkach od dawna nie leży, bo nie lubi, głaskania jak śpi tak samo. Mam psy od dziecka, ale zawsze zadziwia mnie ich zdolność wyczuwania ludzkich emocji. Rano obudziłam się i spał ze mną na łóżku.Gaja
27.09.2016 - Aniołek [*] 7tc -
nick nieaktualnyemikey wrote:Czy wychodzą wam już włosy? Ja słyszałam, że wychodzą dopiero po porodzie a mi już dużo wychodzi. Biorę te witaminy żeby dziecku nic nie brakowało a i tak włosy wychodzą. Ja mam burze włosów na głowie więc nie widać tego po mnie, widzę to po szczotce. Mąż mi mówi, że nie wiem ile mi rośnie teraz. Może tam szybko rosną, że stare wypadają. Nie wiem, ale się martwię
przed ciaza mialam przeswity a treaz to masakra...
-
Amus87 wrote:No tak ale dziecko ulewa robi kupy siku
nie wyobrazam.sobie nie wykapac codziennie i juz
rytulal tez jest bardzo wazny
-
k878 wrote:A ja wręcz słyszałam zalecenia pediatrów, żeby myć raz na tydzień. Sama jesteś inaczej aktywna: pocisz się, chodzisz w różne miejsca, dotykasz wszystkiego, wiele ubran ma sztuczna domieszkę. Maluszek w zasadzie tylko leży, o ile jest dobrze ubrany i nie ryczy tak, ze się napoci, to wydaje mi się ze brudu nie ma. A co do husteczek nawilzonych, to można poprawić pieluszka wilgotna.
?
-
emikey wrote:Czy wychodzą wam już włosy? Ja słyszałam, że wychodzą dopiero po porodzie a mi już dużo wychodzi. Biorę te witaminy żeby dziecku nic nie brakowało a i tak włosy wychodzą. Ja mam burze włosów na głowie więc nie widać tego po mnie, widzę to po szczotce. Mąż mi mówi, że nie wiem ile mi rośnie teraz. Może tam szybko rosną, że stare wypadają. Nie wiem, ale się martwię
z Zuzą miałam całą ciążę piękne, gęste włosy, nie wypadały w ogóle, teraz od początku ciąży wypadają mi garściami, jakbym była po chemioterapii, myślę że to przez hormony, i nie mamy się co martwić,łysa jeszcze nie jestem.
-
Lady Savage wrote:Dziewczyny obfitszych kształtów, gzdie kupujecie biustonosze? Ja z moich wyrosłam, i widzę że jest ciężko, znaleźć, wygodny biustonosz, dla babki mającej pod piersiami obwód 125 ;/ o dużej miseczce.
-
k878 wrote:Ciemieniucha nie jest od niemycia. Jest od nadaktywnego działania gruczołów. Owszem, jeśli się pojawia, to należy myć główkę często. Żeby było drugą stronę, że częste mycie jej zapobiega, to nie słyszałam.
Zgadzam się z tym, ja myłam młodą co 2 dzień, i nigdy nie mieliśmy z tym problemu, ani przez moment się nie pojawiła, żona mojego kuzyna która w styczniu urodziła Antosię, kąpała ją codziennie, i się męczyli z ciemieniuchą 4 miesiące.