X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudzień 2020
Odpowiedz

Grudzień 2020

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 września 2020, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karollaa wrote:
    Dzisiaj miałam wizytę, dziecko ułożone poprzecznie. Miała któraś z was taki przypadek? 26tc waga 1kg :)
    Normalka, moja leży tylko pośladkowo albo poprzecznie. Niby jeszcze czas, ale ja gdzieś czuje ze już siw nie obróci. Synek od 14 tyg był glowkowo do samego końca.

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 września 2020, 07:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze dzieci mają dużo czasu, żeby się obrócić. Mi wczoraj lekarz dzidziusia nie sprawdzał, ale czuję, że co kilka dni robi fikołka, bo zupełnie inaczej czuję wtedy ruchy. Zdarza się, że dopiero w 35/36 tyg dziecko obraca się głową w dół. Spokojnie, nie stresujcie się na zaś. 😉

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 września 2020, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edyciak wrote:
    Jeszcze dzieci mają dużo czasu, żeby się obrócić. Mi wczoraj lekarz dzidziusia nie sprawdzał, ale czuję, że co kilka dni robi fikołka, bo zupełnie inaczej czuję wtedy ruchy. Zdarza się, że dopiero w 35/36 tyg dziecko obraca się głową w dół. Spokojnie, nie stresujcie się na zaś. 😉
    Teoretycznie to prawda, ale moje to
    odstępstwo od reguły. Na każdym usg zawsze w tej samej pozycji, wala zawsze w tym samym miejscu. Mnie to nie stresuje, poprzednia ciąża nauczyła mnie brać życie jakie jest, dopóki oboje żyjemy. No ale przeczucie mówi mi, ze się nie obróci, a mam silna intuicje i mnie nigdy nie zawiodła

• Karollaa Znajoma

Wysłany: 23 września 2020, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Planujecie brać do szpitala nakładki na piersi do karmienia?

lolcia8796vdg
  • Magdoczka Autorytet

Wysłany: 23 września 2020, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też w pozycji jakoś poprzeczno - pośladkowej.. czuję główkę pod żebrami. I trochę mnie to stresuje, bo to już 29 tydzień. Dziecko teraz sporo rośnie i ma mało miejsca na obroty. Ja osobiście nie wierzę w to, że dzieci się obracają jeszcze w 35/36 tc. No chyba że są bardzo malutkie. A mój nie jest. I moje dwie koleżanki też miały dzieci ułożone pośladkowo na tym etapie i nie obróciły się.
    A mój pierwszy syn "od zawsze" był ułożony główkowo.

qdkk3e5eblysdnic.png
    qdkkanliu6452qjx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 września 2020, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karollaa wrote:
    Planujecie brać do szpitala nakładki na piersi do karmienia?
    Nakładki nie, pózniej bardzo cieżko z nich zejść żeby karmić piersią, a są o tyle problematyczne, ze traktuje się je jak smoczki do butelek, wiec trzeba myć i wyparzac po każdym użyciu.

Fajnym gadżetem do karmienia są kompresy żelowe. Można je używać i na zimno po wyjęciu z lodówki/ zamrazarki lub na gorąco po rozgrzaniu w cieplej wodzie. Mi bardzo pomogły zimne przy bolących piersiach, a ciepłe przy nawale.

• Tortie Autorytet

Wysłany: 24 września 2020, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kupujecie laktatory? Jeśli tak to jakie?

Starania o rodzeństwo od 08.2024
    ♀️PCOS, stan przedcukrzycowy
    ♂️ Astenoteratozoospermia
    💊 Metformina, NAC, Inozytol
    🤱1 ciąża po ponad 2 latach starań
    👶 12.2020
  • Kokaina Autorytet

Wysłany: 24 września 2020, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tortie wrote:

Hej,

Ja mam medele ręczna z poprzedniej ciąży i nie polecam .

Ile ja się namordowalam przy tym odciąganiu, masakra.

Jeżeli planujesz zakup to koniecznie elektryczna , ale powiem szczerze ze przy poprzedniej ciąży użyłam tylko kilka razy. U mnie raczej się nie przydał.

Tortie lubi tę wiadomość

Synek 2016 r. ♥️
    Synek 2020 r. 💚

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 września 2020, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi się przydał bardzo przy rozkręceniu laktacji w szpitalu. Tylko to skrajny przypadek, bo miałam cc w 8 miesiącu i zero kontaktu z dzieckiem przez 4 dni. Jeśli będziesz rodzic naturalnie nie ma sensu moim zdaniem jak jesteś nastawiona na kp, przy cesarce różnie to bywa czasem się przydaje do rozbujania laktacji czasem udaje się bez. Jak masz dziecko wystarczy się dużo tulic i przystawiać, przystawiać i jeszcze raz przystawiać. Ale jak będziesz zmuszona do zakupu to polecam gorąco lansinoh elektryczny, wystarczy taki na jedna piers. Ten laktator uratował mi kp w szpitalu. Zawsze można go szybko dokupić. W szpitalach o wyższej referencyjności tez najczęściej są laktatora oddziałowe, wtedy trzeba mieć taki zestaw końcówek swoich z apteki tylko. Ale przez korone może być cieżko je w szpitalu od razu dostać, bo jest zakaz wychodzenia poza swój oddział.

• Karollaa Znajoma

Wysłany: 24 września 2020, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tortie wrote:

Ja w obydwu ciążach używałam elektryczny canpol, przydał się przy nadmiarze pokarmu, dzięki temu udało mi się sporo pomrozic na czas mojej nieobecności :)

lolcia8796vdg
  • potrójnamama Przyjaciółka

Wysłany: 25 września 2020, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ma lansiloh elektryczny podwójny. Pol3csm.

Pierwsza ciąża 8tc poronienie
    Synek 2015
    Córeczka 2017
    Synek 05-16.03.2019 💔

7v8r3e3k3cjsoq3e.png
  • Mysza1990 Autorytet

Wysłany: 25 września 2020, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Jak wasze samopoczucie? Jakie macie dolegliwości? Mi powoli coraz ciężej mam dni ze brzuch mnie ciagnie i ciezko sie chodzi a gdzie to do końca 🙈

1usaj44jiie83zb2.png
    Nasz aniołek 05.2019 6tc

* kariotypy prawidlowe
    *AMH 6,28
    *fDNA plemnika 25%
    03.2019 HSG jajowody drożne
    12.2019 histeroskopia wszystko ok
    01.2020 początek ivf
    17.02 pick up 🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀
    22.02 1ET 🍀😭😭😭

20.04 beta 686,9 progesteron 40
    22.04 beta 1509 progesteron 35
    28.04 beta 23563 37 progesteron
    05.05 mamy ❤
    16.06 badanie prenatalne maleństwo ma 6,3 cm
    18.08 polowkowe. 80% chlopiec, 460g

Cudzie trwaj .💚💛🧡❤💙💜
  • Magdoczka Autorytet

Wysłany: 25 września 2020, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja uważam, że dobrze jest mieć laktator w zapasie. Kp wbrew pozorom nie jest wcale takie łatwe. Mogą być różne problemy, a latator może wtedy pomóc. Ja przy pierwszym dziecku nie miałam - w szkole rodzenia mówili, żeby nie kupować, oni w spzitalu pomogą i będzie super. Guzik prawda. W szpitalu średnio pomogli, wypisali mnie przed samymi świętami i tak zostałam sama na święta z problemem. Po świętach kupiłam laktator elektryczny, ale było już za późno, przeszłam zapalenie piersi i kp szybko się skończyło.

qdkk3e5eblysdnic.png
    qdkkanliu6452qjx.png
  • Magdoczka Autorytet

Wysłany: 25 września 2020, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mysza1990 wrote:
    Hej dziewczyny. Jak wasze samopoczucie? Jakie macie dolegliwości? Mi powoli coraz ciężej mam dni ze brzuch mnie ciagnie i ciezko sie chodzi a gdzie to do końca 🙈

Ja osobiście czuję się jak słoń :-D Ważę obecnie tyle, ile miałam przy porodzie pierwszego dziecka. Tylko tym razem zaczynałam z wyższej wagi, bo nie zrzuciłam wszystkich kg po pierwszym dziecku.
    Generalnie to ciężko, zadyszka i zgaga.

qdkk3e5eblysdnic.png
    qdkkanliu6452qjx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 września 2020, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mysza, u mnie kondycyjnie jeszcze jest w miarę ok, zależy od dnia, trochę staw krzyżowo-biodrowy mnie pobolewa, raz jeden, raz drugi, ale chodzę do fizjoterapeuty, rozciągam się, dziś nakleiłam sobie tejpy i jest w miarę dobrze.
    Wczoraj trochę przeholowałam z chodzeniem i jazda samochodem. Wieczorem miałam skurcze macicy. Nie dało się tego pomylić, bo były dosyć dobrze odczuwalne. Ale dziś nic nie czuję.
    Magdoczka, przykro mi, że tak się stało. Ja cały czas się waham nad zakupem laktatora, choć na pewno mi się przyda nieco później, gdy będę chciała wrócić do pracy po 2-3 miesiącach. Więc z drugiej strony, skoro wiem, że będzie potrzebny, to po co czekać z zakupem.. ? Podobno na początku można sobie odciągać ręcznie, ale trzeba się tego nauczyć. Jeszcze znajoma podpowiedziała mi taki patent, że czasami odciągała pokarm na wieczór i szła spać zaraz jak dziecko zasnęło, a gdy się mała wybudziła, to mąż karmił ją tym odciagnietym mlekiem, przez co ona mogła przespać ciągiem te 3-4 godziny. Ten argument też do mnie przemawia..

• Tortie Autorytet

Wysłany: 25 września 2020, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się teraz dobrze czuję tak od trzech może
    czterech tygodni mam o wiele więcej energii i zapału do wszystkiego. Na początku ciąży mi kręgosłup i duże zmęczenie dokuczały no i też byłam przejęta świeżo wykryta cukrzycą ciążową, a teraz się przyzwyczaiłam do ciągłych pomiarów i trzymania diety.

Zastanawiam się czy zostawić sobie coś do kupienia na Black friday i czy będą jakieś fajne promocje, np. na laktatory :D

Starania o rodzeństwo od 08.2024
    ♀️PCOS, stan przedcukrzycowy
    ♂️ Astenoteratozoospermia
    💊 Metformina, NAC, Inozytol
    🤱1 ciąża po ponad 2 latach starań
    👶 12.2020
  • Savana Ekspertka

Wysłany: 25 września 2020, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja również mam laktator elektryczny lansinoh pojedynczy mi ratował życie kiedy po powrocie że szpitala mleko się lało a córka wypijała tyle ile potrzebowała i szła spać a ja piersi jak kamienie ściągałam trochę do uczucia ulgi i mroziłam...
    Ja się czuję ogólnie dobrze pod warunkiem że młody się nie ułoży jakoś kiepsko np pod żebrami albo nie skacze mi po kroczu🙈 od początku był ułożony poprzecznie a ok 3 tyg temu głowa do góry także wpycha mi nogi w szyjkę ale gin mówi że może jeszcze się przekręcić milion razy chociaż nie zależy nam na tym bo i tak cc...

oar89n73y6mg0rut.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 września 2020, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przy nawale generalnie lepiej unikać laktatora, bo można łatwo napędzić laktację. Dużo lepiwj sprawdza się ciepły prysznic i odciąganie ręczne do ulgi pod prysznicem, ale właśnie nie za dużo żeby nie napędzić laktacji.

U nas jest bardzo słabo. Mam już skrajna maloplytkowosc (poniżej 53 tys) we wtorek wizyta, pózniej hematolog i prawdopodobnie szpital. Strasznie sie boje co dalej. W dwa tyg spadło mi ze 100 na 50, a gdzie dalej 😭

• Savana Ekspertka

Wysłany: 25 września 2020, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi właśnie laktator pomógł najbardziej miałam zapas mleka a po kilku dniach się wszystko ustabilizowalo bo córka była prawdziwym ssakiem, kompresy które się mrozi lub rozgrzewa przynosiły ulgę ale nie rozwiązywały problemu, karmiłam prawie 2lata mam nadzieję że i teraz synek załapie pierś...

oar89n73y6mg0rut.png
  • Kinaa Ekspertka

Wysłany: 25 września 2020, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dawno nie pisałam :) tydzień temu miałam wizytę Alojzy ważył 822g i ułozony był posladkowo - był bo od tygodnia kokosi się i obraca :) po za tym w sobotę i niedzielę byliśmy na weselu, w poniedziałek dochodziłam do sił bo bardzo wyczerpały mnie te dwa dni.. a tak to codziennie piorę jedną partię ubranek i załatwiam formalności związane z działką itp także cały tydzień na chodzie- póki jeszcze daje radę chcę jak najwięcej rzeczy pozałatwiać :D ale od dwóch dni już czuje plecy także muszę przystopować ze wszystkim :)

ckai9jcgzvp69p78.png
‹‹ 133 134 135 136 137 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ