X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudzień 2020
Odpowiedz

Grudzień 2020

Oceń ten wątek:
  • Anetaaa7 Przyjaciółka

Wysłany: 23 kwietnia 2020, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, w ciąży nie pobiera się materiału do cytologii z szyjki!!

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 kwietnia 2020, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anetaaa7 wrote:
    Dziewczyny, w ciąży nie pobiera się materiału do cytologii z szyjki!!

A ja wszędzie słyszę,że to ściema że nie można pobierać cytologii. Nawet mamaginekolog u siebie zamieściła na ten temat artykuł . Przez chwile tez wątpiłam w to ale diagnostyka nowotworowa ponoć powinna być na każdym etapie ciąży.

• Anetaaa7 Przyjaciółka

Wysłany: 23 kwietnia 2020, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja słyszałam o poronieniach po takim badaniu. Jeśli wynik ze ściany pochwy wychodzi wątpliwe badanie można powtórzyć z szyjki.

• Anetaaa7 Przyjaciółka

Wysłany: 23 kwietnia 2020, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co wiem WHO zaleca cytologie ze sciany pochwy i to tylko jedną najlepiej w 2gim trymestrze.

• Emka1234 Przyjaciółka

Wysłany: 23 kwietnia 2020, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W poprzedniej ciąży miałam pobierana cytologię.

Dziś wynik bety - 1102
    W poniedziałek - 353
    Chyba w porzadku?

Kitaja lubi tę wiadomość

1b7pp2.png
  • Anetaaa7 Przyjaciółka

Wysłany: 23 kwietnia 2020, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emka1234 wrote:
    W poprzedniej ciąży miałam pobierana cytologię.

Dziś wynik bety - 1102
    W poniedziałek - 353
    Chyba w porzadku?
    Przyrost książkowy 😊
    To że Tobie się nic nie stało niewiele znaczy. Poronienia po takim badaniu zdarzają się rzadko. Tylko nikt nie chciałby być tym procentem w statystyce

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 kwietnia 2020, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sprawdziłam i na karcie ciąży tez mam badania do 10tc zapis ze trzeba cytologię zrobić . W segregatorze ciążowym mamaginekolog tak samo. Lekarz chyba wie co robi ... kuzynka mieszkając za granica Z badan jakie miała to: usg w 12tc i teraz w 21tc, jedno pobieranie krwi bez moczu bez wymazow. Lekarz stwierdził, że zobaczą się na porodówce i tyle :) Takie podejście :) może zalecenia światowej organizacji zdrowia są inne niż te które obowiązują przy rozporządzeniu polskim i lekarze stosują się do nich robiąc cytologię w ciąży.

• Anetaaa7 Przyjaciółka

Wysłany: 23 kwietnia 2020, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropkaa87 wrote:
    Sprawdziłam i na karcie ciąży tez mam badania do 10tc zapis ze trzeba cytologię zrobić . W segregatorze ciążowym mamaginekolog tak samo. Lekarz chyba wie co robi ... kuzynka mieszkając za granica Z badan jakie miała to: usg w 12tc i teraz w 21tc, jedno pobieranie krwi bez moczu bez wymazow. Lekarz stwierdził, że zobaczą się na porodówce i tyle :) Takie podejście :) może zalecenia światowej organizacji zdrowia są inne niż te które obowiązują przy rozporządzeniu polskim i lekarze stosują się do nich robiąc cytologię w ciąży.
    Rozmowa nie toczy się na temat wykonywania cytologii tylko skąd ją pobierać 😊

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 kwietnia 2020, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może się nie znam ale prawidłowo pobrana cytologia to chyba z szyjki macicy i taka specjalna szczoteczka. A wymazy robi się z pochwy na obecność bakteri, zwykła szpatułką. :) Mniejsza o to każdy decyduje za siebie :)

• Anetaaa7 Przyjaciółka

Wysłany: 23 kwietnia 2020, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropkaa87 wrote:
    Może się nie znam ale prawidłowo pobrana cytologia to chyba z szyjki macicy i taka specjalna szczoteczka. A wymazy robi się z pochwy na obecność bakteri, zwykła szpatułką. :) Mniejsza o to każdy decyduje za siebie :)
    Prawidłowo wymaz pobiera się tarczy macicy i kanału szyjki. Czasem przez jeśli lekarzowi (położnej) "omsknie" się ręka szyjka może się otworzyć. Ja tam nie mam do nikogo takiego zaufania. Tym bardziej, że wymaz z tarczy również jest poglądowy. To po co ryzykować.

• Anetaaa7 Przyjaciółka

Wysłany: 23 kwietnia 2020, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tutaj bezpośredni linka do transmisji. Ja dla mojej córki i dla siebie kupiłam mnóstwo rzeczy ;) dlatego polecam. Jakbyście wpadły to proszę mnie pozdrowić 😁 https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=130887295221829&id=109008124076413

• Glonojadek Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2020, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cytologia w ciąży nie różnicy się od rutynowej cytologii. Czyli jest pobierana z tego samego miejsca. U mnie zawsze po cytologii było lekkie plamienie przez kilka dni a potem ustępowało i jest to zupełnie normalne. Myślę że kobieta która ma zaufanie do swojego lekarza nie odmówi badania które może uratować. Rozumiem Aneta twoje obawy przed takim zabiegiem, ale każdy zabieg nawet znieczulenie może mieć powikłania ale ta są małe procenty wystepowan, także nie ma co wzbudzać niepotrzebnie niepokoju :)

Jeżowa lubi tę wiadomość

3 lata starań
    24.03.2020r. - ⏸️
    d70f5fc7b3.png
  • Trzecia Przyjaciółka

Wysłany: 23 kwietnia 2020, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałam dziś pierwszą wizytę... Chciałam jeszcze poczekać, ale wczoraj pojawiło się brązowe plamienie i to mnie zaniepokoiło. Okazało się, że wszystko jest dobrze, Przecinek ma 3 mm i jest serduszko. Jest obecnie skończony 6 tc. Lekarz nie wie skąd to plamienie (w poprzednich ciążach tego nie miałam), ale zapisał mi zapobiegawczo progesteron. Twierdzi, że nie zaszkodzi a pomóc może.
    Co do cytologii to ja zawsze miałam pobieraną w ciąży właśnie z szyjki macicy, nawet nie wiedziałam, że to niesie jakieś ryzyko. Teraz jeszcze nie miałam. Muszę zrobić badania i następna wizyta na telefon. Lekarz twierdzi, że wizyty pewnie będą rzadsze niż raz na miesiąc przez tą epidemię, o ile wszystko będzie dobrze.

olciaa, Glonojadek, Jeżowa, Kitaja lubią tę wiadomość

Trzecia ciąża, termin na 14.12
    Córka 2012
    Synek 2014
  • Kasia*_* Znajoma

Wysłany: 23 kwietnia 2020, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj kurcze się rozpisałyście, musiałam trochę nadrobić, ja niestety bety nie mam jak zrobić żeby sobie sprawdzić, muszę cierpliwie czekać do 4maja na usg prywatne 😪 we wtorek z przychodni GP dzwonił do mnie i dzisiaj sms dostałam, że położna zadzwoni do mnie dopiero 20.05 żeby książkę ciąży założyć itd, to już będzie 8t2d ciąży,i tylko telefon bez wizyty póki co 🙄 gdybym nie miała możliwości prywatnie pojechać do polskiego ginekologa, to bym chyba do głowy dostała, same niepotrzebne nerwy tylko i zamartwianie się.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2020, 17:26

• Kocia Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2020, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mon!ta^ wrote:
    U mnie jest dedykowana placówka dla kobiet w ciąży. I też na godzinę byłam umówioną :)
    Dzięki za odpowiedź. Czy dużo osób było w placówce?

mon!ta^ lubi tę wiadomość

3jgxrjjgjcihyty1.png

l22nkrhm8r0lnbnn.png
  • Jeżowa Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2020, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia to naprawdę długo każą czekać... Ja wiem, że w dużej ilości państw europejskich tak jest, ale właśnie w takich momentach doceniam Polskę, bo ja bym prędzej do psychiatryka trafiła niż dotrwała np. do 12 tygodnia bez USG 🤔 tak swoją drogą to w przypływie paniki już się dzisiaj umówiłam na wizytę na dzisiaj, ale jednak odwołałam. Wolę jednak iść żeby już było pewne, że serduszko musi już być... Nie chcę się stresować dwukrotnie.

Trzecia gratuluję udanej wizyty i serduszka! <3

Emka piękny przyrost! :)

Trzecia, Kasia*_* lubią tę wiadomość

👧córeczka 2018
    👦synek 2020

09.09⏸️
    11.09 beta 88 ➡️ 13.09 beta 238 ➡️ 16.09 beta 914

27.09 dwa pęcherzyki ciążowe, jeden zarodek
    02.10 mamy dwa serduszka
    13.11 niskie ryzyka wad genetycznych
    05.12 czekamy na dwóch synków 🩵🩵

preg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 kwietnia 2020, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, dzisiaj miałam pierwszą wizytę. Miałam pobraną cytologie, ale po Waszych wpisach jestem przygotowana na ewentualne plamienia. Niestety serduszka nie było widać. Niby wychodzi, że zaczynam 7 tydzień jednak tak jak podejrzewałam ciąża jest młodsza. Za 2 tygodnie mam się stawić na wizycie, wtedy ma być widać i ma mi zlecić jakieś badania. Pani Doktor chciała mi już dzisiaj wystawić zwolnienie do pracy, ze względu na obecną sytuację... Póki co dobrze się czuję to raz, a dwa umowa w pracy mi się kończy w połowie lipca, więc też się trochę obawiam wcześniej odchodzić.. Czy któraś z Was orientuje się jak to jest w takiej sytuacji w pracy?

• Jeżowa Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2020, 07:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gucha będziesz miała automatycznie przedłużoną umowę do dnia porodu (oczywiście nie musisz pracować, normalnie możesz być na L4), a potem niestety brak macierzyńskiego - ale może firma pójdzie Ci na rękę i zmieni Ci umowę na czas nieokreślony? Słyszałam o takich sytuacjach, nie wiem jakie podejście ma Twój pracodawca.

Trzymam kciuki żeby dwa tygodnie szybko minęły i żebyś zobaczyła małego człowieka z serduszkiem na kolejnej wizycie <3

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 kwietnia 2020, 07:01

👧córeczka 2018
    👦synek 2020

09.09⏸️

02.10 mamy dwa serduszka

preg.png
  • potrójnamama Przyjaciółka

Wysłany: 24 kwietnia 2020, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Macierzyński przysługuje:
    "Z dniem porodu przedłużona umowa automatycznie ulega rozwiązaniu, ale nie wpływa to na uprawnienie do zasiłku macierzyńskiego. Co prawda kobieta traci status pracownika i w związku z tym urlop macierzyński (rodzicielski) już jej nie przysługuje, ale zasiłek za te okresy owszem. Jest on wypłacany przez ZUS przez cały okres urlopów: macierzyńskiego i rodzicielskiego, które przysługiwałyby pracownicy, gdyby pozostawała w stosunku pracy, tj. 20 plus 32 tygodni (przy urodzeniu jednego dziecka)."

Kokaina, Mała panda lubią tę wiadomość

Pierwsza ciąża 8tc poronienie
    Synek 2015
    Córeczka 2017
    Synek 05-16.03.2019 💔

7v8r3e3k3cjsoq3e.png
  • Jeżowa Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2020, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O to przepraszam, nie chciałam wprowadzać w błąd. Ale ten zasiłek to jakaś forma pomocy państwa czy ma związek z wysokością wynagrodzenia u pracodawcy? 🤔

A no i na pewno za brak umowy o pracę przysługuje "kosiniakowe" 1000 zł miesięcznie przez 12 miesięcy po urodzeniu dziecka. Teraz mi się przypomniało :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 kwietnia 2020, 09:30

👧córeczka 2018
    👦synek 2020

09.09⏸️

02.10 mamy dwa serduszka

preg.png
‹‹ 20 21 22 23 24 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ