X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudzień 2020
Odpowiedz

Grudzień 2020

Oceń ten wątek:
  • Trzecia Przyjaciółka

Wysłany: 2 czerwca 2020, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jjs wrote:
    Trzecia to nie miejsce na szerzenie swoich radykalnych poglądów. Są tu różne dziewczyny z różnymi problemami. Dużo z nas długo czekało na ciąże. Myśle, że jeśli, któraś z nas stanęłaby przed taka decyzją, to podejmie je samodzielnie i nie ma ochoty słuchać opinii innych w tym temacie. Innych, którzy nie będą żyli za nas. A dla twojej wiadomości taka diagnostyka jest ważna, bo wiele wad i schorzeń można zoperować w życiu płodowym czy od razu po porodzie. A nie mając świadomości, ze takowe istnieją sama zmniejszasz szanse na przeżycie maleństwa.

Nie imputuj mi, że pisałam coś na temat diagnostyki, że niby jestem jej przeciwna, bo absolutnie tak nie jest... Uważam, że jest ona mega potrzebna. Zanim coś komuś włożysz w usta, najpierw przeczytaj uważnie jego wypowiedź...

Trzecia ciąża, termin na 14.12
    Córka 2012
    Synek 2014
  • potrójnamama Przyjaciółka

Wysłany: 3 czerwca 2020, 00:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej.
    Miałam mega ciężki czas i w zasadzie dalej mam...Nie związany z ciąża na szczęście A z pracą. Ostatnie noce nieprzespane. Ale sprawozdanie do pracy napisane...Jeszcze tylko trzeba je złożyć.
    Dobrze, że w drugiej robicie mam urlop bo chyba bym padła na twarz 🙊

Co do rosnącego brzucha to u mnie nie da się tego ukryć już w żaden sposób :P
    Ale to już w sumie moja 5 ciąża...Nie ma się co dziwić ;)

Co do trudnego tematu, który poruszyłyście mimo moich doświadczeń wiem, że nie ma tu dobrego rozwiązania. Dla nikogo. Ani dla matki ani dla dziecka...jest wiele różnych historii, których nie da się opisać czy przewidzieć. Diagnostyka czasami też zawodzi. Badania mimo pozytywnych wyników nie są prawdą. Każda z Nas żyje swoim życiem i nikt nie ma prawa oceniać nikogo. Takie moje zdanie.

Trzecia, Glonojadek lubią tę wiadomość

Pierwsza ciąża 8tc poronienie
    Synek 2015
    Córeczka 2017
    Synek 05-16.03.2019 💔

7v8r3e3k3cjsoq3e.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 czerwca 2020, 04:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jjs wrote:
    A jaką dawkę bierzesz ? Ja mam rozterki w drugą stronę, że mam za małą 🙈
    Biorę dawkę tzw. profilaktyczną - 0,4 ml

• Savana Ekspertka

Wysłany: 3 czerwca 2020, 05:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już zaczynam się lepiej czuć niż na początku ale nadal to wszystko jest takie chwiejne raz super raz umieram z braku energii mierze sobie ciśnienie no i miewam zbyt niskie... Co do brzucha to rano nie widać w ogóle w wieczorem jakby to był 9mc 🙈 totalny brak apetytu...

oar89n73y6mg0rut.png
  • Anuśla Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2020, 07:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka. Melduje się po usg. Wszystko ok, maluchowi troche za szybko bije serduszko, mam nadzieje, że to sie unormuje. Z testu podwojnego wyszly niskie ryzyka. Jedynie trisomia 13 wynik 1:1200, więc moge rozważyć Nifty, ale nie będziemy w to szli. 1:1200 to niezly wynik i lekarz też mowi, że ok. U nas chyba chłopczyk. Mąż sie cieszy, podświadomie marzyl o synku, choć wiadomo, ważne żeby zdrowe było!

Dziewczyny, ja robilam anty xa w celu zbadania dawki Clexane (biore lecznicza, 0,6). Serio, 160 zl za badanie to nie jest dużo, żeby mieć pewność, że mamy dobra dawke i maluch jest bezpieczny.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 czerwca 2020, 07:52

Glonojadek lubi tę wiadomość

ojxe8ribfhgxs7lm.png

3,5 roku starań. Niepłodność idiopatyczna.
    4 x IUI :-(
    Podwyższone antyTG i prolaktyna. Wysokie NK z krwi: 29.5%. Mutacje PAI-1 4G homo,MTHFR_1298A-C i 677C-T hetero, zaniżone bialko s 60%. Kir BX - brak 3 najważniejszych kirow implantacyjnych.
    Styczeń 2020 - ivf w Artvimed. Uzyskano 3 Blastocysty.
    ET Blastki 5.1.1. (z wlewem z accofilu): 😞
    28.02 - histeroskopia. Nie ma ecoli, nk maciczne w normie.
    27.03 -FET Blastki 4.1.1.(atosiban+embrioglue)
    7dpt beta 39.46 😄
    9dpt beta 164
    11dpt beta 484
    14dpt beta 2566
    24dpt - mamy Serduszko!
    Czekamy na Córeczkę😄
    09.12.2020 - nasza Miłość jest na świecie😍
    "Nie bój się, tylko wierz."
  • Mała panda Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2020, 08:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuśla wrote:
    Hejka. Melduje się po usg. Wszystko ok, maluchowi troche za szybko bije serduszko, mam nadzieje, że to sie unormuje. Z testu podwojnego wyszly niskie ryzyka. Jedynie trisomia 13 wynik 1:1200, więc moge rozważyć Nifty, ale nie będziemy w to szli. 1:1200 to niezly wynik i lekarz też mowi, że ok. U nas chyba chłopczyk. Mąż sie cieszy, podświadomie marzyl o synku, choć wiadomo, ważne żeby zdrowe było!

O i kolejny chłopak 👏 Może troszkę za bardzo koziołkował i stąd to przyspieszone bicie serca? Na następnej wizycie na pewno wszystko będzie już dobrze :)

Anuśla lubi tę wiadomość

Ciąża 3 ♥️ Łucja :*
    3jgxyx8drpyu6ix0.png
    63b581a52b.png
    👼Mikołaj (21tc) i 👼Maja (18tc) 💔[*]
  • Mała panda Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2020, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Savana wrote:
    Ja już zaczynam się lepiej czuć niż na początku ale nadal to wszystko jest takie chwiejne raz super raz umieram z braku energii mierze sobie ciśnienie no i miewam zbyt niskie... Co do brzucha to rano nie widać w ogóle w wieczorem jakby to był 9mc 🙈 totalny brak apetytu...
    Wieczorem też mam brzuchol, ale rano w sumie też 🙈.
    Dziewczyny, wiem że to może głupie, ale mam czasem wrażenie, że czuję już ruchy. To moja 3 ciąża i tak około 13 tygodnia w każdej zaczynałam czuć takie smyranie w podbrzuszu. Ale tylko jak spokojnie leżę i to w sumie tylko może z raz Wieczorkiem. Wiem, że to mogą być jelita, ale to jest takie uczucie jakby Cię ktoś od środka zasmyrał po skórze i w żaden sposób nie przypomina mi to ruchu jelit 🙈 myślę, że to to 👣♥️ ma ktoś jeszcze takie wrażenia?

3jgxyx8drpyu6ix0.png
    63b581a52b.png
  • Savana Ekspertka

Wysłany: 3 czerwca 2020, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała panda mam bardzo podobnie też 3 ciąża i na pewno czuje jak czasami kręci mi się taka jakby srobka pod blizna po cc kiedy leźę na plecach i na pewno to nie są jelita

Mała panda lubi tę wiadomość

oar89n73y6mg0rut.png
  • Inga28 Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2020, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wychodzę jednak dzisiaj do domu :) od swojego ginekologa mam zakaz podróży i stresu, więc o wakacjach mogę zapomnieć. Ale teraz muszę myśleć przede wszystkim o dziecku. Mam nadzieje, że już koniec takich stresów w tej ciąży 😊

Mała panda, mon!ta^, Anuśla, Jeżowa, potrójnamama, Edyciak, Chcę być mamą, Glonojadek, kingus0x, Kinaa lubią tę wiadomość

age.png

age.png
  • Mała panda Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2020, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Savana wrote:
    Mała panda mam bardzo podobnie też 3 ciąża i na pewno czuje jak czasami kręci mi się taka jakby srobka pod blizna po cc kiedy leźę na plecach i na pewno to nie są jelita
    Czyli rzeczywiście można to już poczuć tak szybko :)

3jgxyx8drpyu6ix0.png
    63b581a52b.png
  • Mała panda Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2020, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inga28 wrote:
    Ja wychodzę jednak dzisiaj do domu :) od swojego ginekologa mam zakaz podróży i stresu, więc o wakacjach mogę zapomnieć. Ale teraz muszę myśleć przede wszystkim o dziecku. Mam nadzieje, że już koniec takich stresów w tej ciąży 😊
    Super! Odpoczywaj dużo 😊 zdrówka dla Was ♥️

Inga28 lubi tę wiadomość

3jgxyx8drpyu6ix0.png
    63b581a52b.png
  • jjs Ekspertka

Wysłany: 3 czerwca 2020, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuśla wrote:

Dziewczyny, ja robilam anty xa w celu zbadania dawki Clexane (biore lecznicza, 0,6). Serio, 160 zl za badanie to nie jest dużo, żeby mieć pewność, że mamy dobra dawke i maluch jest bezpieczny.

Długo czekałaś na wynik ? Chyba też zrobię te badanie, bo clexane 0,4 biorę już od 1,5 roku. Martwię się czy nie jest ona za niska aktualnie.

w57v9n73a8iaw4bs.png

termin porodu: 9.12.2020
  • Glonojadek Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2020, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edyciak - jeszcze raz napiszę, ja nie krwawiłam w ogóle :) ale krwiaka miałam zdiagnozowanego. Dlatego też zaznaczam że u mnie sytuacja wyglądała inaczej, no i ufam swojemu lekarzowi w 100%. Ja biorę dawkę 0,6.

Anuśla - super że wszystko dobrze z maleństwem :*

Inga28 - no i szybciutko do domku !!! :)

Anuśla, Edyciak lubią tę wiadomość

3 lata starań
    24.03.2020r. - ⏸️
    d70f5fc7b3.png
  • gilmoregirl Ekspertka

Wysłany: 3 czerwca 2020, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do płci na prenatalnych - no ja bym się naprawdę nie przywiązywała do tego co lekarze mówią na tym etapie. W 12-13 to jest po prostu zgadywanie, bo ledwo cokolwiek widać. Bardzo często lekarze się mylą, w mojej pierwszej ciąży też tak było.

Pierwsze dziecko - córka - sierpień 2018
    Druga ciąża - 24.03 (11 dpo) beta 45, przewidywany TP 3.12.2020
  • Inga28 Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2020, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gilmoregirl wrote:
    Co do płci na prenatalnych - no ja bym się naprawdę nie przywiązywała do tego co lekarze mówią na tym etapie. W 12-13 to jest po prostu zgadywanie, bo ledwo cokolwiek widać. Bardzo często lekarze się mylą, w mojej pierwszej ciąży też tak było.

Dokładnie, mi lekarz powiedział wprost że jest coś większego między nogami, ale że na tym etapie może być to również łechtaczka. Więc czekamy do kolejnych wizyt gdzie będzie już lepiej widać 😊

Edyciak lubi tę wiadomość

age.png

age.png
  • Anuśla Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2020, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jjs wrote:
    Długo czekałaś na wynik ? Chyba też zrobię te badanie, bo clexane 0,4 biorę już od 1,5 roku. Martwię się czy nie jest ona za niska aktualnie.
    Kilka dni.. Tylko pamietaj, że badanie ma być zrobione 4 godziny po zastrzyku.

Co do płci to wszyscy moi znajomi i rodzina znali płeć po prenatalnych i pozniejsze badania ja potwierdzily. Myślę, że większość jednak sie nie myli, choć wiadomo, że będą niespodzianki.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 czerwca 2020, 17:02

ojxe8ribfhgxs7lm.png

3,5 roku starań. Niepłodność idiopatyczna.
    4 x IUI :-(
    Podwyższone antyTG i prolaktyna. Wysokie NK z krwi: 29.5%. Mutacje PAI-1 4G homo,MTHFR_1298A-C i 677C-T hetero, zaniżone bialko s 60%. Kir BX - brak 3 najważniejszych kirow implantacyjnych.
    Styczeń 2020 - ivf w Artvimed. Uzyskano 3 Blastocysty.
    ET Blastki 5.1.1. (z wlewem z accofilu): 😞
    28.02 - histeroskopia. Nie ma ecoli, nk maciczne w normie.
    27.03 -FET Blastki 4.1.1.(atosiban+embrioglue)
    7dpt beta 39.46 😄
    9dpt beta 164
    11dpt beta 484
    14dpt beta 2566
    24dpt - mamy Serduszko!
    Czekamy na Córeczkę😄
    09.12.2020 - nasza Miłość jest na świecie😍
    "Nie bój się, tylko wierz."
  • Glonojadek Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2020, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystko jest możliwe 😄😄😄

3 lata starań
    24.03.2020r. - ⏸️
    d70f5fc7b3.png
  • mon!ta^ Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2020, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie w pierwszej było wiadomo odrazu właśnie na prenatalnych potem w drugiej już nie chciał mówić bo nawet ciężko było zobaczyć dopiero w połowie ciąży było wiadomo ;) ten sam lekarz. Teraz zobaczymy kiedy :)

Czas szybko leci... trzeba życie chwytać całymi garściami :D
    zem3e6yd09vvjcjx.png
    zem3p07wyl1rxrp2.png
    zem3p07wmzpo4uao.png
  • kingus0x Ekspertka

Wysłany: 4 czerwca 2020, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam prenatalne wczoraj :) melduję, że wszystko jest w porządku, mały ma 6,1cm i to na 70% chłopiec, tak więc chłopięca passa w naszym wątku trwa 😀.

Mały na początku był grzeczny ale gdzieś w połowie badania odwrócił się plecami i lekarz go musiał trochę rozruszać 😉. A gdy chciał mu obejrzeć nóżki to akurat usiadł sobie po turecku, także wesoło było 😄.
    Nie miałam pojęcia, że on tam tak bryka 😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 czerwca 2020, 10:40

Anuśla, mon!ta^, Glonojadek, Chcę być mamą, jjs, Jeżowa, Mamadzieci lubią tę wiadomość

07.04.2020 - Ⅱ <3
    qb3cx1hpo3lollv8.png
    💙 14.12.2020 💙
  • Glonojadek Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2020, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kingus0x - nie wiecie jak mnie takie wiadomości cieszą!!! :D
    Ja w domu sobie czasem puszczam płytkę z badania to też nie dowierzam że bobo się tam tak wierci sobie :D

kingus0x lubi tę wiadomość

3 lata starań
    24.03.2020r. - ⏸️
    d70f5fc7b3.png
‹‹ 80 81 82 83 84 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ