X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudzień 2020
Odpowiedz

Grudzień 2020

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 czerwca 2020, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tortie wrote:
    Mi przy zapisach powiedzieli, że nie trzeba być na czczo. Nawet mi proponowali godziny typu 18, więc trudno by bylo tyle nie jeść.
    Ja niestety mam na 8 rano

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 czerwca 2020, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, trochę mnie nie było bo konto usunęłam ale wróciłam. Ciesze się, z Waszych dobrych badań, byle do przodu :)
    Ja już tez po prenatalnych i wszytko ok mam prawdowdopodobienstwo 1:8880 wiec jest ok :) Maluch większy i już nie wiem co się liczy czy tygodnie z OM czy USG :) (7,81 cm), roznice mam 5dni wiec albo jestem w 13 albo 14 tyg:) oczywiście po zwykłym usg które miałam przed prenatalnych lekarz tak uchwycił obraz na USG że miedzy nogami ... na 100% chłopak 😁😛.Nie wiem jak dodać zdjęcie to bym Wam pokazała :) brzuch rośnie mi od 8tyg nie wiem czemu tak szybko ale już mam i tyle:) dzisiaj mam od rana kłucia w pochwie i bóle z lewej strony, nie wiem co z tym zrobić lekarz nic mi nie napisał tylko tyle ze jak się nasila to na badanie ale leżę i jest ok:)

Glonojadek lubi tę wiadomość

• mon!ta^ Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2020, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropkaaaa87 wrote:
    Cześć dziewczyny, trochę mnie nie było bo konto usunęłam ale wróciłam. Ciesze się, z Waszych dobrych badań, byle do przodu :)
    Ja już tez po prenatalnych i wszytko ok mam prawdowdopodobienstwo 1:8880 wiec jest ok :) Maluch większy i już nie wiem co się liczy czy tygodnie z OM czy USG :) (7,81 cm), roznice mam 5dni wiec albo jestem w 13 albo 14 tyg:) oczywiście po zwykłym usg które miałam przed prenatalnych lekarz tak uchwycił obraz na USG że miedzy nogami ... na 100% chłopak 😁😛.Nie wiem jak dodać zdjęcie to bym Wam pokazała :) brzuch rośnie mi od 8tyg nie wiem czemu tak szybko ale już mam i tyle:) dzisiaj mam od rana kłucia w pochwie i bóle z lewej strony, nie wiem co z tym zrobić lekarz nic mi nie napisał tylko tyle ze jak się nasila to na badanie ale leżę i jest ok:)
    Z USG liczy się :)
    Kłucia i ból w jajniku to jest normalne w czasie ciąży chodź uciążliwe :)

Czas szybko leci... trzeba życie chwytać całymi garściami :D
    zem3e6yd09vvjcjx.png
    zem3p07wyl1rxrp2.png
    zem3p07wmzpo4uao.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 czerwca 2020, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najbardziej wiarygodne jest z usg prenatalnego. Żadnego wcześniejszego, bo za małe pomiary i żadnego późniejszego, bo wtedy już każde dziecko przybiera indywidualnie.

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 czerwca 2020, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PatSim wrote:
    Najbardziej wiarygodne jest z usg prenatalnego. Żadnego wcześniejszego, bo za małe pomiary i żadnego późniejszego, bo wtedy już każde dziecko przybiera indywidualnie.

No to termin porodu z 8grudnia mam przesunięty na 2 grudzień :) a kłucie miałam w środku w pochwie po lewej stronie i z tego został mi bol w pachwinie cały dzień .... oczywiście No spe mogłabym wziasc ale nie chce.... zaraz duphaston muszę łyknąć to może przejdzie ...

• Mikimałs Znajoma

Wysłany: 7 czerwca 2020, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, mam pytanie czy częste USG jest szkodliwe? Żona miała w 12 tygodniu prenatalne. Po tygodniu przed przyjęcie do szpitala ze względu na bakterie w moczu miała USG dopochwowe. Po kolejnym tygodniu jak wychodziła ze szpitala miała znowu USG dopochwowe czy wszystko ok i teraz we wtorek ma wizytę u swojego ginekologa. Czyli 4 usg w ciągu 3 tygodni.

• potrójnamama Przyjaciółka

Wysłany: 7 czerwca 2020, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mikimałs wrote:
    Cześć, mam pytanie czy częste USG jest szkodliwe? Żona miała w 12 tygodniu prenatalne. Po tygodniu przed przyjęcie do szpitala ze względu na bakterie w moczu miała USG dopochwowe. Po kolejnym tygodniu jak wychodziła ze szpitala miała znowu USG dopochwowe czy wszystko ok i teraz we wtorek ma wizytę u swojego ginekologa. Czyli 4 usg w ciągu 3 tygodni.

W pewnym momencie leżąc w szpitalu miałam usg codziennie. Także spokojnie. Gdyby USG konieczne nie było nie robiono by go.

Pierwsza ciąża 8tc poronienie
    Synek 2015
    Córeczka 2017
    Synek 05-16.03.2019 💔

7v8r3e3k3cjsoq3e.png
  • Mała panda Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2020, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mikimałs wrote:
    USG, nawet częste, jest bezpieczne w ciąży. Powiem nawet bardziej, że jest niezbędne i konieczne, aby zadbać o dobrostan płodu i bezpieczeństwo matki.

https://mamaginekolog.pl/czy-usg-jest-bezpieczne-w-ciazy/

Tutaj masz cały artykuł. Powodzenia.

Ciąża 3 ♥️ Łucja :*
    3jgxyx8drpyu6ix0.png
    63b581a52b.png
    👼Mikołaj (21tc) i 👼Maja (18tc) 💔[*]
  • gilmoregirl Ekspertka

Wysłany: 7 czerwca 2020, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Usg jest bezpieczne, niestety pokutuje mit, że nie.

Pierwsze dziecko - córka - sierpień 2018
    Druga ciąża - 24.03 (11 dpo) beta 45, przewidywany TP 3.12.2020
  • Betti37 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2020, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze, widzę że większość już po prenatalnych...
    My czekamy do ostatniego możliwego twrminu.
    Gin mówi że optymalnie 13+3
    Tak też mi wyznaczyli w poprzedniej ciąży w ośrodku który się specjalizuje w badaniach prenatalnych.

Jeszcze 2 tyg do usg i jakieś 3 tyg do wyn8ku Nifty pro

• Savana Ekspertka

Wysłany: 8 czerwca 2020, 08:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Betti jeszcze ja zostałam 😃 prenatalne mam w środę... Dolegliwości chyba już ustąpiły także zaczynam czuć że żyje bardziej się martwię ta cukrzyca

oar89n73y6mg0rut.png
  • Tortie Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2020, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też jeszcze zostałam :) wprawdzie dzisiaj mam wizyte z usg, ale typowe prentalne za tydzien w poniedziałek.

Starania o rodzeństwo od 08.2024
    ♀️PCOS, stan przedcukrzycowy
    ♂️ Astenoteratozoospermia
    💊 Metformina, NAC, Inozytol
    🤱1 ciąża po ponad 2 latach starań
    👶 12.2020
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 czerwca 2020, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam prenatalne na 17 czerwca

• Magdoczka Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2020, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z prenatalnymi nie ma co czekać na ostatnią chwilę. Może się okazać, że ciąża jest starsza albo dziecko większe i będzie problem z przeprowadzeniem badania. A dziecko do badania może mieć max. 84 mm.
    Ja miałam prenatalne w 12+3 i moje dziecko miało już 70 mm (tj. 95 centyl). Tydzień później mogłoby być już za późno na badanie.

qdkk3e5eblysdnic.png
    qdkkanliu6452qjx.png
  • Magdoczka Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2020, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do liczenia tygodni i rozbieżności między om i usg, to generalnie zasada jest taka:
    - wiek (tygodnie) ciąży liczymy wg ostatniej miesiączki,
    - termin porodu jest najbardziej wiarygodny wg usg prenatalnego.
    Nawet w karcie ciąży mamy dwie rubryki: termin porodu wg om i termin porodu wg usg. Więc obie daty są istotne.

qdkk3e5eblysdnic.png
    qdkkanliu6452qjx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 czerwca 2020, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja prenatalne miałam niby Według OM w 12 tyg+ 6 a na Prenatalnym usg wiek ciazy na 13+5 i dziecko 7,81cm i chyba w ostatnim momencie robione :)

• Magdoczka Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2020, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropkaaaa87 wrote:
    No ja prenatalne miałam niby Według OM w 12 tyg+ 6 a na Prenatalnym usg wiek ciazy na 13+5 i dziecko 7,81cm i chyba w ostatnim momencie robione :)

No w zasadzie w ostatniej chwili :) Potem jest już ciężko, bo dziecko przyjmuje inną pozycję w brzuchu i nie da się go poprawnie zmierzyć i zbadać.

qdkk3e5eblysdnic.png
    qdkkanliu6452qjx.png
  • Tortie Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2020, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie to prenatalne wychodzi w 12+3, powiedzieli mi że powinno być idealnie. Dzisiaj bylam na usg na NFZ i mialam tylko powiedziane, że serduszko bije i zmierzone CRL - wiec z USG mi idealnie odpowiadał z OM, a na początku miałam dwutygodniowe rozbieżności.

Starania o rodzeństwo od 08.2024
    ♀️PCOS, stan przedcukrzycowy
    ♂️ Astenoteratozoospermia
    💊 Metformina, NAC, Inozytol
    🤱1 ciąża po ponad 2 latach starań
    👶 12.2020
  • Mikimałs Znajoma

Wysłany: 8 czerwca 2020, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, dzisiaj dzwoniła do mnie żona że miała na majtkach lekką bezbarwną wodę i sie mocno przestraszyła. Nie były to siki :) czy któraś z Was miała coś podobnego ?

• Inga28 Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2020, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mikimałs wrote:
    Cześć, dzisiaj dzwoniła do mnie żona że miała na majtkach lekką bezbarwną wodę i sie mocno przestraszyła. Nie były to siki :) czy któraś z Was miała coś podobnego ?

Jeżeli się boi to takie rzeczy zawsze konsultuje się z lekarzem nie na forum :)
    Nie wiemy czy to śluz czy wody płodowe... ani w jakich ilościach, więc lepiej dla spokoju udać się do lekarza.

age.png

age.png
‹‹ 83 84 85 86 87 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ