X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudzień 2020
Odpowiedz

Grudzień 2020

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 czerwca 2020, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tortie wrote:
    Mi przy zapisach powiedzieli, że nie trzeba być na czczo. Nawet mi proponowali godziny typu 18, więc trudno by bylo tyle nie jeść.
    Ja niestety mam na 8 rano

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 czerwca 2020, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, trochę mnie nie było bo konto usunęłam ale wróciłam. Ciesze się, z Waszych dobrych badań, byle do przodu :)
    Ja już tez po prenatalnych i wszytko ok mam prawdowdopodobienstwo 1:8880 wiec jest ok :) Maluch większy i już nie wiem co się liczy czy tygodnie z OM czy USG :) (7,81 cm), roznice mam 5dni wiec albo jestem w 13 albo 14 tyg:) oczywiście po zwykłym usg które miałam przed prenatalnych lekarz tak uchwycił obraz na USG że miedzy nogami ... na 100% chłopak 😁😛.Nie wiem jak dodać zdjęcie to bym Wam pokazała :) brzuch rośnie mi od 8tyg nie wiem czemu tak szybko ale już mam i tyle:) dzisiaj mam od rana kłucia w pochwie i bóle z lewej strony, nie wiem co z tym zrobić lekarz nic mi nie napisał tylko tyle ze jak się nasila to na badanie ale leżę i jest ok:)

Glonojadek lubi tę wiadomość

• mon!ta^ Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2020, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropkaaaa87 wrote:
    Cześć dziewczyny, trochę mnie nie było bo konto usunęłam ale wróciłam. Ciesze się, z Waszych dobrych badań, byle do przodu :)
    Ja już tez po prenatalnych i wszytko ok mam prawdowdopodobienstwo 1:8880 wiec jest ok :) Maluch większy i już nie wiem co się liczy czy tygodnie z OM czy USG :) (7,81 cm), roznice mam 5dni wiec albo jestem w 13 albo 14 tyg:) oczywiście po zwykłym usg które miałam przed prenatalnych lekarz tak uchwycił obraz na USG że miedzy nogami ... na 100% chłopak 😁😛.Nie wiem jak dodać zdjęcie to bym Wam pokazała :) brzuch rośnie mi od 8tyg nie wiem czemu tak szybko ale już mam i tyle:) dzisiaj mam od rana kłucia w pochwie i bóle z lewej strony, nie wiem co z tym zrobić lekarz nic mi nie napisał tylko tyle ze jak się nasila to na badanie ale leżę i jest ok:)
    Z USG liczy się :)
    Kłucia i ból w jajniku to jest normalne w czasie ciąży chodź uciążliwe :)

Czas szybko leci... trzeba życie chwytać całymi garściami :D
    zem3e6yd09vvjcjx.png
    zem3p07wyl1rxrp2.png
    zem3p07wmzpo4uao.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 czerwca 2020, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najbardziej wiarygodne jest z usg prenatalnego. Żadnego wcześniejszego, bo za małe pomiary i żadnego późniejszego, bo wtedy już każde dziecko przybiera indywidualnie.

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 czerwca 2020, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PatSim wrote:
    Najbardziej wiarygodne jest z usg prenatalnego. Żadnego wcześniejszego, bo za małe pomiary i żadnego późniejszego, bo wtedy już każde dziecko przybiera indywidualnie.

No to termin porodu z 8grudnia mam przesunięty na 2 grudzień :) a kłucie miałam w środku w pochwie po lewej stronie i z tego został mi bol w pachwinie cały dzień .... oczywiście No spe mogłabym wziasc ale nie chce.... zaraz duphaston muszę łyknąć to może przejdzie ...

• Mikimałs Znajoma

Wysłany: 7 czerwca 2020, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, mam pytanie czy częste USG jest szkodliwe? Żona miała w 12 tygodniu prenatalne. Po tygodniu przed przyjęcie do szpitala ze względu na bakterie w moczu miała USG dopochwowe. Po kolejnym tygodniu jak wychodziła ze szpitala miała znowu USG dopochwowe czy wszystko ok i teraz we wtorek ma wizytę u swojego ginekologa. Czyli 4 usg w ciągu 3 tygodni.

• potrójnamama Przyjaciółka

Wysłany: 7 czerwca 2020, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mikimałs wrote:
    Cześć, mam pytanie czy częste USG jest szkodliwe? Żona miała w 12 tygodniu prenatalne. Po tygodniu przed przyjęcie do szpitala ze względu na bakterie w moczu miała USG dopochwowe. Po kolejnym tygodniu jak wychodziła ze szpitala miała znowu USG dopochwowe czy wszystko ok i teraz we wtorek ma wizytę u swojego ginekologa. Czyli 4 usg w ciągu 3 tygodni.

W pewnym momencie leżąc w szpitalu miałam usg codziennie. Także spokojnie. Gdyby USG konieczne nie było nie robiono by go.

Pierwsza ciąża 8tc poronienie
    Synek 2015
    Córeczka 2017
    Synek 05-16.03.2019 💔

7v8r3e3k3cjsoq3e.png
  • Mała panda Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2020, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mikimałs wrote:
    USG, nawet częste, jest bezpieczne w ciąży. Powiem nawet bardziej, że jest niezbędne i konieczne, aby zadbać o dobrostan płodu i bezpieczeństwo matki.

https://mamaginekolog.pl/czy-usg-jest-bezpieczne-w-ciazy/

Tutaj masz cały artykuł. Powodzenia.

Ciąża 3 ♥️ Łucja :*
    3jgxyx8drpyu6ix0.png
    63b581a52b.png
    👼Mikołaj (21tc) i 👼Maja (18tc) 💔[*]
  • gilmoregirl Ekspertka

Wysłany: 7 czerwca 2020, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Usg jest bezpieczne, niestety pokutuje mit, że nie.

Pierwsze dziecko - córka - sierpień 2018
    Druga ciąża - 24.03 (11 dpo) beta 45, przewidywany TP 3.12.2020
  • Betti37 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2020, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze, widzę że większość już po prenatalnych...
    My czekamy do ostatniego możliwego twrminu.
    Gin mówi że optymalnie 13+3
    Tak też mi wyznaczyli w poprzedniej ciąży w ośrodku który się specjalizuje w badaniach prenatalnych.

Jeszcze 2 tyg do usg i jakieś 3 tyg do wyn8ku Nifty pro

• Savana Ekspertka

Wysłany: 8 czerwca 2020, 08:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Betti jeszcze ja zostałam 😃 prenatalne mam w środę... Dolegliwości chyba już ustąpiły także zaczynam czuć że żyje bardziej się martwię ta cukrzyca

oar89n73y6mg0rut.png
  • Tortie Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2020, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też jeszcze zostałam :) wprawdzie dzisiaj mam wizyte z usg, ale typowe prentalne za tydzien w poniedziałek.

f2w390bvk02v4xta.png
    Ponad dwa lata starań
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 czerwca 2020, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam prenatalne na 17 czerwca

• Magdoczka Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2020, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z prenatalnymi nie ma co czekać na ostatnią chwilę. Może się okazać, że ciąża jest starsza albo dziecko większe i będzie problem z przeprowadzeniem badania. A dziecko do badania może mieć max. 84 mm.
    Ja miałam prenatalne w 12+3 i moje dziecko miało już 70 mm (tj. 95 centyl). Tydzień później mogłoby być już za późno na badanie.

qdkk3e5eblysdnic.png
    qdkkanliu6452qjx.png
  • Magdoczka Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2020, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do liczenia tygodni i rozbieżności między om i usg, to generalnie zasada jest taka:
    - wiek (tygodnie) ciąży liczymy wg ostatniej miesiączki,
    - termin porodu jest najbardziej wiarygodny wg usg prenatalnego.
    Nawet w karcie ciąży mamy dwie rubryki: termin porodu wg om i termin porodu wg usg. Więc obie daty są istotne.

qdkk3e5eblysdnic.png
    qdkkanliu6452qjx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 czerwca 2020, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja prenatalne miałam niby Według OM w 12 tyg+ 6 a na Prenatalnym usg wiek ciazy na 13+5 i dziecko 7,81cm i chyba w ostatnim momencie robione :)

• Magdoczka Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2020, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropkaaaa87 wrote:
    No ja prenatalne miałam niby Według OM w 12 tyg+ 6 a na Prenatalnym usg wiek ciazy na 13+5 i dziecko 7,81cm i chyba w ostatnim momencie robione :)

No w zasadzie w ostatniej chwili :) Potem jest już ciężko, bo dziecko przyjmuje inną pozycję w brzuchu i nie da się go poprawnie zmierzyć i zbadać.

qdkk3e5eblysdnic.png
    qdkkanliu6452qjx.png
  • Tortie Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2020, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie to prenatalne wychodzi w 12+3, powiedzieli mi że powinno być idealnie. Dzisiaj bylam na usg na NFZ i mialam tylko powiedziane, że serduszko bije i zmierzone CRL - wiec z USG mi idealnie odpowiadał z OM, a na początku miałam dwutygodniowe rozbieżności.

f2w390bvk02v4xta.png
    Ponad dwa lata starań
  • Mikimałs Znajoma

Wysłany: 8 czerwca 2020, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, dzisiaj dzwoniła do mnie żona że miała na majtkach lekką bezbarwną wodę i sie mocno przestraszyła. Nie były to siki :) czy któraś z Was miała coś podobnego ?

• Inga28 Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2020, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mikimałs wrote:
    Cześć, dzisiaj dzwoniła do mnie żona że miała na majtkach lekką bezbarwną wodę i sie mocno przestraszyła. Nie były to siki :) czy któraś z Was miała coś podobnego ?

Jeżeli się boi to takie rzeczy zawsze konsultuje się z lekarzem nie na forum :)
    Nie wiemy czy to śluz czy wody płodowe... ani w jakich ilościach, więc lepiej dla spokoju udać się do lekarza.

age.png

age.png
‹‹ 83 84 85 86 87 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ