Grudzień 2020
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyCześć dziewczyny, trochę mnie nie było bo konto usunęłam ale wróciłam. Ciesze się, z Waszych dobrych badań, byle do przodu
Ja już tez po prenatalnych i wszytko ok mam prawdowdopodobienstwo 1:8880 wiec jest ok Maluch większy i już nie wiem co się liczy czy tygodnie z OM czy USG (7,81 cm), roznice mam 5dni wiec albo jestem w 13 albo 14 tyg:) oczywiście po zwykłym usg które miałam przed prenatalnych lekarz tak uchwycił obraz na USG że miedzy nogami ... na 100% chłopak 😁😛.Nie wiem jak dodać zdjęcie to bym Wam pokazała brzuch rośnie mi od 8tyg nie wiem czemu tak szybko ale już mam i tyle:) dzisiaj mam od rana kłucia w pochwie i bóle z lewej strony, nie wiem co z tym zrobić lekarz nic mi nie napisał tylko tyle ze jak się nasila to na badanie ale leżę i jest ok:)Glonojadek lubi tę wiadomość
-
Kropkaaaa87 wrote:Cześć dziewczyny, trochę mnie nie było bo konto usunęłam ale wróciłam. Ciesze się, z Waszych dobrych badań, byle do przodu
Ja już tez po prenatalnych i wszytko ok mam prawdowdopodobienstwo 1:8880 wiec jest ok Maluch większy i już nie wiem co się liczy czy tygodnie z OM czy USG (7,81 cm), roznice mam 5dni wiec albo jestem w 13 albo 14 tyg:) oczywiście po zwykłym usg które miałam przed prenatalnych lekarz tak uchwycił obraz na USG że miedzy nogami ... na 100% chłopak 😁😛.Nie wiem jak dodać zdjęcie to bym Wam pokazała brzuch rośnie mi od 8tyg nie wiem czemu tak szybko ale już mam i tyle:) dzisiaj mam od rana kłucia w pochwie i bóle z lewej strony, nie wiem co z tym zrobić lekarz nic mi nie napisał tylko tyle ze jak się nasila to na badanie ale leżę i jest ok:)
Kłucia i ból w jajniku to jest normalne w czasie ciąży chodź uciążliweCzas szybko leci... trzeba życie chwytać całymi garściami
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyPatSim wrote:Najbardziej wiarygodne jest z usg prenatalnego. Żadnego wcześniejszego, bo za małe pomiary i żadnego późniejszego, bo wtedy już każde dziecko przybiera indywidualnie.
No to termin porodu z 8grudnia mam przesunięty na 2 grudzień a kłucie miałam w środku w pochwie po lewej stronie i z tego został mi bol w pachwinie cały dzień .... oczywiście No spe mogłabym wziasc ale nie chce.... zaraz duphaston muszę łyknąć to może przejdzie ... -
Cześć, mam pytanie czy częste USG jest szkodliwe? Żona miała w 12 tygodniu prenatalne. Po tygodniu przed przyjęcie do szpitala ze względu na bakterie w moczu miała USG dopochwowe. Po kolejnym tygodniu jak wychodziła ze szpitala miała znowu USG dopochwowe czy wszystko ok i teraz we wtorek ma wizytę u swojego ginekologa. Czyli 4 usg w ciągu 3 tygodni.
-
Mikimałs wrote:Cześć, mam pytanie czy częste USG jest szkodliwe? Żona miała w 12 tygodniu prenatalne. Po tygodniu przed przyjęcie do szpitala ze względu na bakterie w moczu miała USG dopochwowe. Po kolejnym tygodniu jak wychodziła ze szpitala miała znowu USG dopochwowe czy wszystko ok i teraz we wtorek ma wizytę u swojego ginekologa. Czyli 4 usg w ciągu 3 tygodni.
W pewnym momencie leżąc w szpitalu miałam usg codziennie. Także spokojnie. Gdyby USG konieczne nie było nie robiono by go.Pierwsza ciąża 8tc poronienie
Synek 2015
Córeczka 2017
Synek 05-16.03.2019 💔
-
Mikimałs wrote:Cześć, mam pytanie czy częste USG jest szkodliwe? Żona miała w 12 tygodniu prenatalne. Po tygodniu przed przyjęcie do szpitala ze względu na bakterie w moczu miała USG dopochwowe. Po kolejnym tygodniu jak wychodziła ze szpitala miała znowu USG dopochwowe czy wszystko ok i teraz we wtorek ma wizytę u swojego ginekologa. Czyli 4 usg w ciągu 3 tygodni.
https://mamaginekolog.pl/czy-usg-jest-bezpieczne-w-ciazy/
Tutaj masz cały artykuł. Powodzenia. -
Kurcze, widzę że większość już po prenatalnych...
My czekamy do ostatniego możliwego twrminu.
Gin mówi że optymalnie 13+3
Tak też mi wyznaczyli w poprzedniej ciąży w ośrodku który się specjalizuje w badaniach prenatalnych.
Jeszcze 2 tyg do usg i jakieś 3 tyg do wyn8ku Nifty pro -
nick nieaktualny
-
Z prenatalnymi nie ma co czekać na ostatnią chwilę. Może się okazać, że ciąża jest starsza albo dziecko większe i będzie problem z przeprowadzeniem badania. A dziecko do badania może mieć max. 84 mm.
Ja miałam prenatalne w 12+3 i moje dziecko miało już 70 mm (tj. 95 centyl). Tydzień później mogłoby być już za późno na badanie.
-
Co do liczenia tygodni i rozbieżności między om i usg, to generalnie zasada jest taka:
- wiek (tygodnie) ciąży liczymy wg ostatniej miesiączki,
- termin porodu jest najbardziej wiarygodny wg usg prenatalnego.
Nawet w karcie ciąży mamy dwie rubryki: termin porodu wg om i termin porodu wg usg. Więc obie daty są istotne.
-
nick nieaktualny
-
Kropkaaaa87 wrote:No ja prenatalne miałam niby Według OM w 12 tyg+ 6 a na Prenatalnym usg wiek ciazy na 13+5 i dziecko 7,81cm i chyba w ostatnim momencie robione
No w zasadzie w ostatniej chwili Potem jest już ciężko, bo dziecko przyjmuje inną pozycję w brzuchu i nie da się go poprawnie zmierzyć i zbadać.
-
U mnie to prenatalne wychodzi w 12+3, powiedzieli mi że powinno być idealnie. Dzisiaj bylam na usg na NFZ i mialam tylko powiedziane, że serduszko bije i zmierzone CRL - wiec z USG mi idealnie odpowiadał z OM, a na początku miałam dwutygodniowe rozbieżności.
Ponad dwa lata starań -
Mikimałs wrote:Cześć, dzisiaj dzwoniła do mnie żona że miała na majtkach lekką bezbarwną wodę i sie mocno przestraszyła. Nie były to siki czy któraś z Was miała coś podobnego ?
Jeżeli się boi to takie rzeczy zawsze konsultuje się z lekarzem nie na forum
Nie wiemy czy to śluz czy wody płodowe... ani w jakich ilościach, więc lepiej dla spokoju udać się do lekarza.