X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudzień 2020
Odpowiedz

Grudzień 2020

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 czerwca 2020, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam detektor po poprzedniej ciąży i nie używam. Na takim etapie można się tylko zestresować, a dziecko potrafi się tak ustawić, ze nie złapiesz jego tętna. W późniejszej ciąży czujesz ruchy wiec w ogóle jest zbędny. Mi na koniec 8 miesiąca odkleilo się łożysko i krew lala się bardziej jak z kranu i wtedy nie myślisz o tym aa uspokoję się detektorem tylko łapiesz dowód i jedziesz na złamanie karku na izbę przyjęć. Wiec jak dla mnie to zbędny gadżet który tylko może namieszać

Kropkaaaa87, Paolina91 lubią tę wiadomość

• Mała panda Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2020, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinaa wrote:
    Aggaa12 jak przyłożyłam do swojego serca to tak oscyloało cały czas w granicy 107-112 i w takich granicach rosło i malało a jak do brzucha to nie było tak żeby chociaż przez chwilę na jakiejś granicy oscylowało tylko rosło i od razu spadało i tak za każdym razem gdziekolwiek nie przyłożyłam. zastanawiam sie czy ja coś źle robię czy ten detektor jest do d.. :D mam z babyfun ale na razie żadnej opini nie wystawię mu :D
    Nie sugeruj się tym co wyświetla się na wyświetlaczu, bo to często wyświetla niedokładnie. Musiałabyś w naprawdę dobrym miejscu bez zakłóceń przyłożyć. Bardziej precyzyjnie to zrobisz po prostu licząc przez minutę uderzenia serca. Serduszko dziecka bije około 150-160 razy na minutę, a dorosłego około 70 razy/minutę, więc łatwo rozróżnić. W 12 tygodniu raczej nie ma problemu ze znalezieniem, szczególnie rano.
    Ja używam AngelSounds, żeby się uspokoić i rzeczywiście to mi pomaga. Tak jak ktoś napisał, nie szukam wtedy na siłę znikających objawów. Gdy zaczną się codzienne ruchy około 17-20 tygodnia to już odkładam i skupię się na ruchach. Bo też ktoś napisał, że w późniejszej ciąży można sobie tym krzywdy narobić 'fałszywie' się uspokajając.

Ciąża 3 ♥️ Łucja :*
    3jgxyx8drpyu6ix0.png
    63b581a52b.png
    👼Mikołaj (21tc) i 👼Maja (18tc) 💔[*]
  • Savana Ekspertka

Wysłany: 9 czerwca 2020, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PatSim wrote:
    Ja mam detektor po poprzedniej ciąży i nie używam. Na takim etapie można się tylko zestresować, a dziecko potrafi się tak ustawić, ze nie złapiesz jego tętna. W późniejszej ciąży czujesz ruchy wiec w ogóle jest zbędny. Mi na koniec 8 miesiąca odkleilo się łożysko i krew lala się bardziej jak z kranu i wtedy nie myślisz o tym aa uspokoję się detektorem tylko łapiesz dowód i jedziesz na złamanie karku na izbę przyjęć. Wiec jak dla mnie to zbędny gadżet który tylko może namieszać

Mi właśnie z tego powodu położna odradziła detektor chociaż bardzo chciałam go kupić, powiedziała żeby nie popadać w paranoje... Czasami na profesjonalnym ktg jest problem żeby złapać malucha moja córka ciągle uciekała i tylko wył aparat na porodówce 🙈

Mała panda lubi tę wiadomość

oar89n73y6mg0rut.png
  • Inga28 Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2020, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też zrezygnowałam z detektora, bo właśnie nie chce popadać w paranoje... nie chce ciagle myśleć, że może zdarzyć się coś złego. Ale każda z nas jest inna 😊

Mała panda, Kropkaaaa87 lubią tę wiadomość

age.png

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 czerwca 2020, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba mnie nie zrozumiałyście objawy nie związane z dzieckiem a ciąża ogólnie. To nie tylko bolące piersi itp ale np skracające się szyjka macicy.

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 czerwca 2020, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale skracajaca szyjka nie daje chyba objawów. Ja poprzednia ciąże miałam książkowa, chociaż tez niepokoiło mnie dużo rzeczy a finał i tak o mały włos byłby tragiczny. W ciąży może wszystko pójść nie tak, a mimo wszystko każdego roku rodzą się miliony dzieci. Ja wiem, ze to łatwo mówić. Ale na 99% rzeczy która może pójść nie tak nie mamy wpływu, za to bardzo dużo może dać nam spokoj. Zreszta po porodzie to dopiero zaczynaja się schizy, latanie czy oddycha, czemu ciagle płacze, czemu nie ma kupy. Ja staram się podchodzić do tego tak. To już jest moje dziecko, kocham je bardzo i co się nie stanie to będzie moje dziecko. Ale czasu i tego co nam pisane nie przewidzimy

gucha lubi tę wiadomość

• jjs Ekspertka

Wysłany: 9 czerwca 2020, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    od rana okropnie pieką mnie sutki. Czy któraś z Was miała taki objaw ? Czy może to coś niepokojącego?

w57v9n73a8iaw4bs.png

termin porodu: 9.12.2020
  • Mała panda Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2020, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jjs wrote:
    od rana okropnie pieką mnie sutki. Czy któraś z Was miała taki objaw ? Czy może to coś niepokojącego?
    Ja tak miałam kilka dni. Do tego jeszcze swędzenie. Ostatnio wszystko wróciło do normy :)

3jgxyx8drpyu6ix0.png
    63b581a52b.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 czerwca 2020, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PatSim wrote:
    Ale skracajaca szyjka nie daje chyba objawów. Ja poprzednia ciąże miałam książkowa, chociaż tez niepokoiło mnie dużo rzeczy a finał i tak o mały włos byłby tragiczny. W ciąży może wszystko pójść nie tak, a mimo wszystko każdego roku rodzą się miliony dzieci. Ja wiem, ze to łatwo mówić. Ale na 99% rzeczy która może pójść nie tak nie mamy wpływu, za to bardzo dużo może dać nam spokoj. Zreszta po porodzie to dopiero zaczynaja się schizy, latanie czy oddycha, czemu ciagle płacze, czemu nie ma kupy. Ja staram się podchodzić do tego tak. To już jest moje dziecko, kocham je bardzo i co się nie stanie to będzie moje dziecko. Ale czasu i tego co nam pisane nie przewidzimy

Wiem nie jestesmy w stanie Nic zrobić, chociaż dla mnie II trymestr to właśnie bardziej dbanie o siebie pod względem np. Objawów związanych dla przykładu z zapalenie pochwy, żylaki itp. to mnie skłania do konsultacji :) dlatego pisałam ze detektory nic do tego nie maja a dają dodatkowy stres jakby nie było tętna płodu. I właśnie racja po porodzie będziemy się bardziej przejmować :)

• Mała panda Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2020, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PatSim wrote:
    Jak mi się skróciła szyjka w 21 tygodniu to objawy jakie miałam były tak delikatne, że zgłosiłam się do szpitala dopiero jak zaczęły się bolące skurcze i plamienia. Dopiero po fakcie powiązałam fakty... Np to, że ciągle czułam napieranie na szyjkę, czy stawiał mi się brzuch, co się okazało objawem skracania szyjki, a ja myślałam, że to objaw ciąży. Ja niestety wtedy byłam w pierwszej ciąży i miałam tak złego lekarza, że wszystko bagatelizował i twierdził, że wszystko ok, a potem było za późno. Od tamtego czasu nie chodzę do lekarza na NFZ.

No i tak jak kropkaaaa87 pisze, jak coś czujemy nie tak to lepiej udać się do lekarza (niż pytać na forum), choćby co tydzień niż twierdzić, że to albo normalne, albo że i tak nic się nie zrobi, bo za wczesna ciąża.

Mam nadzieję, że wszystkie będziemy mieć po prostu spokojne ciąże 😊

Kropkaaaa87 lubi tę wiadomość

3jgxyx8drpyu6ix0.png
    63b581a52b.png
  • Inga28 Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2020, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też jestem zdania, że jeżeli coś nas niepokoi to najlepiej skonsultować to z lekarzem :) Oczywiście wielu rzeczy możemy poradzić się na forum, ale to nigdy nie zastąpi konsultacji z lekarzem która zawsze powinna być na pierwszym miejscu. W wyjątkowych sytuacjach wiadomo, że najlepiej pojechać na IP 😊 Ja teraz pewnie będę trochę przewrażliwiona już do końca ciąży... ale staram się funkcjonować jakoś normalnie mimo wszystko

age.png

age.png
  • Mała panda Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2020, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pytanie do dziewczyn, które brały lub biorą duphaston w ciąży "tak na wszelki wypadek". W którym tygodniu lekarz kazał Wam powoli odstawiać? I czy czułyście się lepiej po odstawieniu?
    Mi lekarz chciał odstawić do 12 tygodnia, ale w 10 miałam spinanie macicy i kazał dalej brać. Wiem, że w 16 tygodniu już łożysko przejmuje funkcję produkcji progesteronu, ale mimo wszystko Trochę się stresuję odstawieniem. Jak było u Was?

3jgxyx8drpyu6ix0.png
    63b581a52b.png
  • Aaggaa12 Przyjaciółka

Wysłany: 9 czerwca 2020, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odstawiłam tydzień temu duohaston i Luteinę czyli jakoś w 11 TC. Niczym się to odstawienie nie przejawiało, wszystko jest dobrze 😊

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 czerwca 2020, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała panda wrote:
    Mam pytanie do dziewczyn, które brały lub biorą duphaston w ciąży "tak na wszelki wypadek". W którym tygodniu lekarz kazał Wam powoli odstawiać? I czy czułyście się lepiej po odstawieniu?
    Mi lekarz chciał odstawić do 12 tygodnia, ale w 10 miałam spinanie macicy i kazał dalej brać. Wiem, że w 16 tygodniu już łożysko przejmuje funkcję produkcji progesteronu, ale mimo wszystko Trochę się stresuję odstawieniem. Jak było u Was?

Właśnie też chcial mi Lekarz już dupka odstawić w 12 tygodniu ale Zapytal czy wszytko ok, powiedziałam mu że mam w nocy napięcia mięśn brzucha - tak jakbym się wyciągała i lekarz mój stwierdził że nie zaszkodzi i mam nadal brać. Do tego powiedział że to zapobiega skracaniu szyjki wiec nie wiem kiedy mi odstawi. Tez z tego co pamietam niektóre kobiety cała ciąże biorą wiec ja już nie wiem jak długo będę brała.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca 2020, 14:25

• jjs Ekspertka

Wysłany: 9 czerwca 2020, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja gin też koło 11 tyg chciała schodzić z duphastonu i luteiny. Biorę 3x2 duphaston i 3x200mg luteiny. Niestety po niecałych dwóch dniach po zmniejszeniu dawki pojawiło się plamienie i musiałam szybko wrócić do starego dawkowania. Od razu pojechałam na usg, wszystko na szczęście było dobrze ☺️ Teraz mi do 17 tyg dają spokój ze zmniejszaniem dawki.

w57v9n73a8iaw4bs.png

termin porodu: 9.12.2020
  • Inga28 Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2020, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z duphaston schodzę już pomału, mam po prostu skończyć opakowanie. Luteinę mi zostawił a teraz po tym krwawienie to na bank nie będzie kazał mi jej odstawiać

age.png

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 czerwca 2020, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinaa wrote:
    hej ja tez jeszcze zostałam do prenatalnych :D mam dopiero w przyszły piatek :( dziewczyny bo już jesteście wyżej w ciąży powiedzcie mi czy to normalne : od wczoraj boli mnie podbrzusze co jakis czas, od paru dni nie miałam wypróznień cierpię na ciążowe zaparcia .. dzisiaj rano troszkę posiedziałam w wc bo w końcu mnie wzieło ale od paru godzin co chwile boli nie brzuch jak na biegunkę do tego jest taki dziwny ciężki trudno opisać. Po za tym przyszedł mi dzisiaj detektor tętna i serce słychac ale nie chce złapac za bardzo tętna cały czas rośnie i maleje jak przykładam.. tez tak miałyście?
    Ja na zaparcia codziennie kawę rozpuszczalną z rana piję z mlekiem. Jaki masz detektor? Bo ja mam jumper i tez tetno ciezko mi znalezc a jestem mniej wiecej w tym samum wieku ciążowym co ty. Mam termin na 26 grudnia . Prenatalne 17 mam.

• Anuśla Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2020, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała panda wrote:

Ja miałam ze wzgledu na krwawienia dupka 3x2 do 12 tyg. Ostatnio badalam proga i był w górnej granicy normy dla 1 trymestru, więc doktor kazal stopniowo odstawiac o 12 tc. Najpierw 2x1, po tygodniu 1x1. W połowie 14 tc odstawienie. Zostaje jeszcze utrogestan 2x1 dopochwowo. Pamietaj, że przed odstawieniem proga nalezy go zbadać żeby zobacZyć czy łożysko już go samo produkuje.

ojxe8ribfhgxs7lm.png

3,5 roku starań. Niepłodność idiopatyczna.
    4 x IUI :-(
    Podwyższone antyTG i prolaktyna. Wysokie NK z krwi: 29.5%. Mutacje PAI-1 4G homo,MTHFR_1298A-C i 677C-T hetero, zaniżone bialko s 60%. Kir BX - brak 3 najważniejszych kirow implantacyjnych.
    Styczeń 2020 - ivf w Artvimed. Uzyskano 3 Blastocysty.
    ET Blastki 5.1.1. (z wlewem z accofilu): 😞
    28.02 - histeroskopia. Nie ma ecoli, nk maciczne w normie.
    27.03 -FET Blastki 4.1.1.(atosiban+embrioglue)
    7dpt beta 39.46 😄
    9dpt beta 164
    11dpt beta 484
    14dpt beta 2566
    24dpt - mamy Serduszko!
    Czekamy na Córeczkę😄
    09.12.2020 - nasza Miłość jest na świecie😍
    "Nie bój się, tylko wierz."
  • Mamadzieci Znajoma

Wysłany: 9 czerwca 2020, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie.Miałam dziś wizytę, z dzieckiem wszysko ok(wyprosiłam usg bo boję się powtórki, synek okręcił się pępowiną w 19 tyg.)Za to u mnie szyjka zrobiła się miękka,na szczęście bez rozwarcia. Mam zakaz współżycia i oszczędny tryb życia...

• Aaggaa12 Przyjaciółka

Wysłany: 9 czerwca 2020, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PatSim wrote:
    Nikomu normalnemu przy krwotoku by chyba nie przyszło do głowy po detektor łapać 😁 jednych uspokaja innych stresuje 😊 mój akurat ładnie tętno łapie więc poprawia mi to samopoczucie😊

‹‹ 85 86 87 88 89 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ