X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ☃️🎄 GRUDZIEŃ 2024 🎅✨️
Odpowiedz

☃️🎄 GRUDZIEŃ 2024 🎅✨️

Oceń ten wątek:
  • Malina1111 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2024, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mag_len wrote:
    Dziewczyny z jakich butelek korzystacie? Chce kupić butelkę zeby odciagac mleko i wyjść z domu ale nie mam pojęcia jaka wybrać.
    Polecam artykuł

https://www.hafija.pl/2022/08/jaka-wybrac-butelke-dla-dziecka-karmionego-piersia.html

U mnie się sprawdza ta tradycyjna Neno.

Mag_len lubi tę wiadomość

🧬Pai-1, MTHFR
    08.23r 💔 19 tc, synek
    24.03.24r ⏸
  • Mandoriana Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2024, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny melduje się po spotkaniu z położna. Wszystko ok bobo nadal ustawione ładnie do wyjścia niziutko przy szyjce. Bardzo chwaliła że ma mega mocne serce. Oczywiście były rozmowy o tym co będzie jak do 42 tyg nie wyjdzie, z jej strony pierwsze co to propozycje masażu szyjki a jak nie i jeśli bede chciała czekać dłużej to będę miała spotkanie z ginekolog w szpitalu w którym chce rodzić bo mają procedury żeby ze mną omówić te decyzję ale i tak ostatecznie to ja mam wybrać co kiedy i dlaczego bo nawet jesli zechce czekać dłużej to nikt nie może mnie zmusić
    Mam wielką nadzieję że maleństwo urodzi się w ten weekend żebym nie musiała rozpatrywać takich rzeczy🙈
    Ogólnie kazała si nie przejmować bo większość kobiet rodzi po 40 tyg aż do skończonego 42 i wszystko jest ok 😊

Malina1111, Mag_len, Mami_35, MummyYummy, Zagadka919, Amra, mar.1 lubią tę wiadomość

age.png
  • Malina1111 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2024, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zagadka919 wrote:
    Też polecamy butelkę Philips Avent. Dokupiliśmy smoczki 0, bo w zestawie były tylko 0+. I testowaliśmy też lovi dwie różne, lansinoh, Neno i tylko z philipsa udawało nam się Igusie nakarmić. Jedynie CDL ciągle mówiła, że zjada za mało bo ta butelka wymaga od niej dużo wysiłku, tak jak pierś z którą sobie nie radzi. I wczoraj zmieniliśmy smoczek na ten 0+ i nie chce zapeszać ale zjada większe porcje w krótkim czasie 🥹 Pytanie do doświadczonych mam, jakie macie metody na nakręcenie laktacji? Ja miałam mleko aż nadto jak Igusia nie chciała jeść albo jadła znikome ilości, a od wczoraj jak odciągam to nieraz nawet na porcje dla niej nie ma 😩 piję femaltiker. Na razie zwalam na to że bardzo mało wody wczoraj wypiłam + stresujący dzień (pierwsze małżeńskie spiny po urodzeniu dziecka). Smutno mi na razie że nie udaje się KP, natomiast nie chciałabym stracić mleka i być chociaż KPI.
    Ja mogę jedynie z własnego doświadczenia powiedziec: postanowiłam sobie ze będę całe dnie siedzieć j nic tylko przystawiać, rozbudzać dzidziusia, przystawiać, i tak na okrągło. Do tego femaltiker, dużo picia i treściwe BIAŁKOWE posiłki. Bialko w diecie mamy jest bardzo ważne w produkcji mleka! Bardzo dużą uwagę temu przykładam. I tak robiłam i czuję że laktacja się rozkręciła, piersi się napełniają i mały ładnie przelyka i przybiera na wadze. Wieczorami jedynie kryzys, po całym dniu. A sprzeczkami się nie przejmuj, rozumiem Cię...Ja z mężem nigdy się nie kłóciłam a teraz w pologu już 3 awantury zrobiłam. To są hormony, zmęczenie.

Holibka, Zagadka919 lubią tę wiadomość

🧬Pai-1, MTHFR
    08.23r 💔 19 tc, synek
    24.03.24r ⏸
  • Malina1111 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2024, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zagadka919 wrote:
    Też polecamy butelkę Philips Avent. Dokupiliśmy smoczki 0, bo w zestawie były tylko 0+. I testowaliśmy też lovi dwie różne, lansinoh, Neno i tylko z philipsa udawało nam się Igusie nakarmić. Jedynie CDL ciągle mówiła, że zjada za mało bo ta butelka wymaga od niej dużo wysiłku, tak jak pierś z którą sobie nie radzi. I wczoraj zmieniliśmy smoczek na ten 0+ i nie chce zapeszać ale zjada większe porcje w krótkim czasie 🥹 Pytanie do doświadczonych mam, jakie macie metody na nakręcenie laktacji? Ja miałam mleko aż nadto jak Igusia nie chciała jeść albo jadła znikome ilości, a od wczoraj jak odciągam to nieraz nawet na porcje dla niej nie ma 😩 piję femaltiker. Na razie zwalam na to że bardzo mało wody wczoraj wypiłam + stresujący dzień (pierwsze małżeńskie spiny po urodzeniu dziecka). Smutno mi na razie że nie udaje się KP, natomiast nie chciałabym stracić mleka i być chociaż KPI.
    Chciałam dopisać, że moim zdaniem jak najwięcej przystawiać do piersi, nawet jak ciumka to mobilizuje laktacje.

Holibka, Zagadka919 lubią tę wiadomość

🧬Pai-1, MTHFR
    08.23r 💔 19 tc, synek
    24.03.24r ⏸
  • Mag_len Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2024, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zagadka919 wrote:
    Przystawianie.jesli masz możliwość poswiec 2-3 dni i niech wisi na piersi, nawet jedli nie będzie jadła efektywnie to ssanie daje sygnał do mózgu, że potrzeba więcej.

Zagadka919 lubi tę wiadomość

• Mag_len Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2024, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malina1111 wrote:
    Polecam artykuł

https://www.hafija.pl/2022/08/jaka-wybrac-butelke-dla-dziecka-karmionego-piersia.html

U mnie się sprawdza ta tradycyjna Neno.
    Dzięki, zapomnialam zupełnie o tej mądrej stronie🙂

• Mag_len Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2024, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mandoriana wrote:
    Hej dziewczyny melduje się po spotkaniu z położna. Wszystko ok bobo nadal ustawione ładnie do wyjścia niziutko przy szyjce. Bardzo chwaliła że ma mega mocne serce. Oczywiście były rozmowy o tym co będzie jak do 42 tyg nie wyjdzie, z jej strony pierwsze co to propozycje masażu szyjki a jak nie i jeśli bede chciała czekać dłużej to będę miała spotkanie z ginekolog w szpitalu w którym chce rodzić bo mają procedury żeby ze mną omówić te decyzję ale i tak ostatecznie to ja mam wybrać co kiedy i dlaczego bo nawet jesli zechce czekać dłużej to nikt nie może mnie zmusić
    Mam wielką nadzieję że maleństwo urodzi się w ten weekend żebym nie musiała rozpatrywać takich rzeczy🙈
    Ogólnie kazała si nie przejmować bo większość kobiet rodzi po 40 tyg aż do skończonego 42 i wszystko jest ok 😊
    Chyba wszystkie tu niecierpliwie czekamy na Twój poród domowy 😃

Mami_35, villemo_gbm, MummyYummy, Mandoriana, Zagadka919 lubią tę wiadomość

• MummyYummy Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2024, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mag_len wrote:

Podpinam się! Mandoriana, życzę Ci, żeby bo zechciało zaprezentować się światu już w ten weekend ✊♥️

Mandoriana lubi tę wiadomość

• Megipta Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2024, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny wiecie jak zakończyć wykres ciążowy na ovu? 😅 Nie chce go usuwać tylko np zaznaczyć że urodziłam i znowu mieć ten "staraczkowy" 😁

👱‍♀️ 35l. 🧔‍♂️29l. 👶🏼 👶🏻02.12.2022 💙
    25.11.2024 💚

🦋

22.04.25r Beta: 859mlU (29dc)
    24.04.25r Beta: 1764,00mlU (31dc)
    30.04.25r 2 pęcherzyki z ciałkami żółtymi 🥹
    12.05.25r pozostał jeden zarodek 0,66cm 6tc+6d 💔❤️
    21.05.25r 8tc+1d 1,8cm ❤️
    18.06.25r. prenatalne. 12tc+1d Dziewczynka 🌹😍
  • Mandoriana Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2024, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mag_len wrote:
    Ja sama umieram z ciekawości jak to wszystko się rozegra bo plany to jedno a efekt końcowy to druga sprawa ale napewno zdam relacje jak poszło 🤗😀

Mag_len, Nina_02 lubią tę wiadomość

age.png
  • Mandoriana Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2024, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MummyYummy wrote:
    Podpinam się! Mandoriana, życzę Ci, żeby bo zechciało zaprezentować się światu już w ten weekend ✊♥️
    Dzięki,🤗 mamy zaplanowanych kilka masaży szyjki ale w wykonaniu partnera który jest bardzo zmotywowany pomoc także są duze szanse😀🙏

MummyYummy lubi tę wiadomość

age.png
  • Holibka Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2024, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megipta wrote:
    Dziewczyny wiecie jak zakończyć wykres ciążowy na ovu? 😅 Nie chce go usuwać tylko np zaznaczyć że urodziłam i znowu mieć ten "staraczkowy" 😁

Też nie mogę tego rozkminić, a denerwuje mnie, że ovu mi tu ciążowe porady i licznik pokazuje ;)

Megipta lubi tę wiadomość

age.png

age.png
  • Holibka Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2024, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na laktację najlepsze jest dziecko: przystawiać, przystawiać i jeszcze raz przystawiać. A mm podawać PO przystawianiu.

Nas zostawiają do poniedziałku ze względu na czas wykluwania się grypy. W pon zrobią Tymkowi test i jeśli negatywny to nas wypuszczą. Gdyby nie ta grypa to dziś byśmy wyszli.

age.png

age.png
  • Zagadka919 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2024, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megipta wrote:
    Podłączam się do pytania 😃

Megipta lubi tę wiadomość

🤰👱‍♂️🐕
    -20 kg, 5 lat starań o 👶
    02.04.2024 ⏸️
    Szczęśliwy 63 cykl starań o pierwsze♥️
    Cudzie trwaj 😭♥️
    Igusia 9.12.2024🧚🩷

age.png
  • businesscare Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2024, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Holibka wrote:
    Też nie mogę tego rozkminić, a denerwuje mnie, że ovu mi tu ciążowe porady i licznik pokazuje ;)
    Dziewczyny w miejscu gdzie dodaje się miesiączkę z tego co kojarzę 😅

Mag_len, Holibka lubią tę wiadomość

PCOS od 2015
    10.2023 odstawienie anty
    28.03.2024 ⏸️❤️
    16.04.2024 4,4 mm cudu, jest serduszko ❤️
    22.05.2024 NIFTY
    28.05.2024 prenatalne 🥼 zdrowy chłopak, ryzyka niskie🩵
    Termin 09.12.2024
  • Mag_len Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2024, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fania Ty się dawno nie odzywałaś, jeśli nas czytasz dawaj znać co u Was🥰

• Megipta Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2024, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Holibka wrote:
    No właśnie 🤣

Zagadka919 lubi tę wiadomość

👱‍♀️ 35l. 🧔‍♂️29l. 👶🏼 👶🏻02.12.2022 💙
    25.11.2024 💚

🦋

22.04.25r Beta: 859mlU (29dc)
    24.04.25r Beta: 1764,00mlU (31dc)
    30.04.25r 2 pęcherzyki z ciałkami żółtymi 🥹
    12.05.25r pozostał jeden zarodek 0,66cm 6tc+6d 💔❤️
    21.05.25r 8tc+1d 1,8cm ❤️
    18.06.25r. prenatalne. 12tc+1d Dziewczynka 🌹😍
  • Nina_02 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2024, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megipta wrote:

Tam gdzie zaznaczasz miesiączkę trzeba zaznaczyć poród 😊

aambrozjaa93, Zagadka919, Megipta lubią tę wiadomość

👩34 ❤️🧔‍♂️35

Starania od 2020
    03.2024 3️⃣ iui 🙏
    26.03.2024 ⏸️
    27.03.2024 beta 62 😍
    25.05.2024 nifty- niskie ryzyka 💙

Dobrze, że już jesteś Synku 🥰

s-age.png
  • aambrozjaa93 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2024, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nina_02 wrote:
    Tam gdzie zaznaczasz miesiączkę trzeba zaznaczyć poród 😊

Potwierdzam😊

Zagadka919, Megipta lubią tę wiadomość

Henio🩵 4065g i 57cm💙

age.png

Staś🩵 3980g i 58cm💙

age.png
  • Nina_02 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2024, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cioteczki a co na odparzenia?
    Na codzień używamy kremu zaspa, ale na tyłeczku robią się odparzenia. Pomógł nam tormentile baby, wietrzymy dupkę, ale odparzenia wracają ☹️ prosimy o polecajki, może jest coś skuteczniejszego? Chyba że to tak już ma być ;(

Wszystkim nowym rozpakowanym Ogromne gratulacje! 🥰
    Czekamy na kolejne Bobaski 😍 jeszcze trochę zostało 😍

Myślicie że jeżeli mój młody nie radzi sobie z dwoma pierwszymi przepływami w philips avent to jest sens zamawiać kolejne? Czy odpuścić sobie już te butle i próbować jednak czegoś innego??

villemo_gbm lubi tę wiadomość

👩34 ❤️🧔‍♂️35

Starania od 2020
    03.2024 3️⃣ iui 🙏
    26.03.2024 ⏸️
    27.03.2024 beta 62 😍
    25.05.2024 nifty- niskie ryzyka 💙

Dobrze, że już jesteś Synku 🥰

s-age.png
‹‹ 524 525 526 527 528 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ