jakies ciezarowki w Irlandii??
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyHej dzieki za te obszerne info
List juz dostalam(2 maja mam wizyte) ale wczoraj wieczorem tam bylam bo maialm straszne bole brzucha(1min trwal scan ale baby is fine) zbadali mocz i wyslali do domu i oczywiscie kazali brac paracetamol jak boli czyli standardowo jak na wszytsko tutaj.
Ja na inne scany chodze do gina na Castletroy bo jest zaraz kolo mnie i narazie bylam z niej zadowolona,zajmowala sie mna jak mialam podejrzenie raka piersi i operacje-sczczrze polecam jesli ma sie problemy ginekologiczne ona jest najlepsza(tylko jest cholernie droga).Zastanawiam sie nad tym ginem w Cork i powiem Ci ze Ty mnie teraz do tego przekonalas.Zadzwonie w przyszlym tyg i sie umowie.
Z Medipolem mialam juz stycznosc i nie mam zamiaru tam nigdy wracać.
A czy możesz mi napisać jakie sa koszty tego prenatalnego usg?Bo moja gin robi takie dokladne z badaniami dopiero w 20-25 tyg.i bierze 250 eur.
Juz wczesniej wyczytalam ze mozna takie zrobic(przeziernosc karkowa itp) wlasnie od 11 tyg i bardzo bym chciala.
Pozdrawiam!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2014, 22:01
Limerikowo lubi tę wiadomość
-
Hej Agata, pewne masz na mysli ta Niemke/Irlandke ginke (niem nazwisko)na castletroyu ona tez ma dyzury w maternity , nazwisko musialbym sobie przypomiec, ale jak dzwonilam w tamtym roku to jej recepjonistka po irl powiedziala mi ze na wizyte do gina musze miec skierowanie od gp, smiech na sali wiec podziekowalam i ze skorzystam gdzie indziej bez skierowania.., ale moze to nie ta sama hmm
Cork Medicus maja ok pakiet na prowadzenie maternity-wiecej badan niz irl szpital plus robia z tego pakietu glukoze i inne badania ktore zglaszasz Gp tam ze potrzebujesz np jak tarczycowe co 1.5mca robilam-tsh plus leki Ci zapisza na nadcisnienie jakbys miala czasem, po 20 tyg samo sie indukuje nadcisnienie dosc czesto w ciazy
za polowkowe placilam w Cork 120e z opisem i sesja zdjec, pisalam zreszta wczesniej na tym watku, ze bylo super zrobione-all pomiary , serducho etcAgataP lubi tę wiadomość
-
Jesli masz bole brzucha w 11 tyg to lez i bierz nospe (rozsadne ilosci zgodne z ulotka)i jak masz to luteine\duphaston i rzeczywiscie potrzebny Ci jest ok scan sprawdzajacy lozysko, bole nie powinny az takie mocne wystepowac
plus nie bierz pracetamolu raczej jak brzuch boli bo boli od konkretnej przyczyny , moze pobolewac oczywscie wiec trzeba wypoczywac i nie dzwigac i nie chodzic za duzo
w irl zapisuja bez sensu na all paracetamol wiec pytanie po co wizyta lekarska jak mozna w sklepie/aptece samemu sbie zaaplikowac paracetamol??!!
paracetamol ja bralam w 1trym jak juz nie dawalam rady z migrena to lemsip max 4 saszetki tj 2gramy plus oklady na glowe i lezenie na sofce
paracetamol jest przeciwbolowy i moze maskowac rzeczywiste objawy jesli brzuch boli, mym zd nalzey spr dlaczego boli, moze tak ma i jest rzeczywscie fine ciazowo lub odpukac moze nie byc fine....czego nikomu nie zycze oczywscie
moja kolezanka poszla pare tyg temu do maternity Lck z bolami na poronienie(nast dnia) i wymigali sie od scanu czekala pare godzin i odeslali ja, do domu....(wpis w poprzednich dniach)AgataP lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyNo to skorzytsam z tego Medicusa.
Z tymi bólami to powiem Ci bywa tak że raz są raz nie już sama nie wiem o co chodzi,nie brałam nic i przeszły ale czasem wracają.Za to złapał mnie ból zęba i to na same święta teraz i nie wiem co mogę wziąć bo każdy mówi co innego,jednak już nie mogłam wytrzymać i wzięłam wczoraj jeden apap ale dziś znowu mnie boli,nie wiem czy moge tak codziennie brać ten apap.Limerikowo lubi tę wiadomość
-
ja jak walczylam z migrena w 1 trym swiadoma ryzyka bo 1 trym to organogeneza gdzie tworza sie gl organy dziecka wiec b wazny okres to bralam lemsip nawet 3/4 dni czyli paracetampol w saszetkach rozpuszczalny w cieplej wodzie i tyle, nic na szczesie dziecku nie bylo a mi pomoglo
powiem Ci ze jak bol zeba to trzeba wytrzymac do pon i ruszyc we wt do dentysty ostro z kopyta oraz oczyws poinformowac go o ciazy
w Lck z czystym sumieniem (bez reklamy) moge polecic na castletroyu na dub rd dental surgery po pr str jka sie jedzie w gore od ronda kolo Castletroy Park Hotelu lub na raheen/doorydole shields dental and implant care na poewno szybko potrzebujesz wizyty bo bakterie od zeba w ciazy sa niebezpieczne jako infekcja na caly organizm
tylko nie daj sie namoiwc na czyszczenie zebow w ciazy lub wybielanie nie jest polecane jako zabieg (ja dopietro potem doczytalam te fakty)
ja niestety po takim czyszczeniu dostalam przeziebienia tak baketrie mnie zaatakowalyAgataP lubi tę wiadomość
-
no do dentysty koniecznie. Ja bylam w zeszlym tyg bo dziura mi sie w osemce zrobila. Ale na szczescie nie bolala i dramatu nie bylo. zalozyla lekarstwo kazala przyjsc po urodzeniu malej to dokonczymy. Ale obedzie sie bez kanalowki na szczescie.
Lepiej idz poki czas AgataP.Limerikowo, AgataP lubią tę wiadomość
-
Czesc dziewczyny dolanczam na fioletowa strone mieszkam w lucan 20 min pieszo od liffey walley mam maly problem wypelniajac dane w formularzu na samym poczatku zle wpisalam i mam podejrzenie ze kalendarz ciazy zle pokazuje mi obecny wiek ( ciazy) nie wiem czy jasno to napisalam jesli ostatni okres mialam 20 marca a owulke potwierdzona monitoringiem 5 kwietnia to ile jestem w ciazy prawie 5 tyg czy prawie 3 tyg? dzieki
sylwanka26 -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyKochana na pewno jeszcze skorzystam ale teraz nie dotrzymam jutro dzwonie do kliniki po sasiedzku bo do nich blisko i mam nadzieje ze jak powiem ze w ciazy i z bolem to mnie wcisna jakos na szybko.Dzis jest lepiej juz nie chodze po scianach ale tak czy siak lece do dentysty niech wierci i pomaga Pogoda sie zepsula no i samopoczucie tez,mam wrazenie ze jak nie mialam jakis dramatycznie silnych objawow to teraz tak w tym jednym tygodniu naraz dostalam wszytskie objawy ciazy ...no i do tego ten ząb,żyć nie umierać... ach trzeba wytrzymac.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 kwietnia 2014, 13:38
-
Sylwanka26 wstawilam Twoje dane do kalkulatora ciazy i podal nast info:
Spodziewany termin porodu to 24 grudnia 2014 r. - obliczona data na podstawie następujących danych: pierwszy dzień ostatniej miesiączki to 20.03.2014 r. i średnia długość cyklu menstruacyjnego 28 dni
Prawdopodobny okres poczęcia: 30.03.2014 r. - 05.04.2014 r.
Koniec pierwszego trymestru: 25.06.2014 r.
Koniec drugiego trymestru: 24.09.2014 r.
Oczekiwany termin porodu: 24.12.2014 r.
Aktualnie jest 5 tydzień ciąży.
Pozdrawiam i oczywsicie SERDECZNE GRATULACJE!!Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 kwietnia 2014, 16:46
Domi IRL lubi tę wiadomość
-
ja juz po spacerku Poz starowka i po obiedzie
a myslalam, ze juz sie nie wybiore zmezem i tesciami, jakis bol mocny mnie zaatakowal po sniadaniu bezposrednio takie b mocne klucie jakby jajniki w srodku az mnie w pol zgielo, wiec powoltku do lozka i odpuscilo na szczescie, a po 10min Mala zaczela sie ruszac wiec uspokoilam sie
przyszla tesciowa skontrolowac sytuacje poopowiadala mi troche i bol minal ;--)))
nie wiem co to bylo? hmmm potem wzielam aspargin 2x standardowo rano i nospe max na wszelki wypadek
pogoda przepiekna wiec skorzystlismy jak najbardziej
a koziolki potrykaly sie jak co dzien w poludnie i mialy pol oraz zagraniczna widownie :--)))
a koziolki potrykaly sie jak co dzien w poludnie i mialy pol oraz zagraniczna widownie :--)))
AgataP, Domi IRL, jaszczurka lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyhej Limerikowo właśnie umówiłam się na wizytę w Medicusie na usg(przeziernosć karkowa itp.) powiedz mi tylko czy ty korzystałaś z nich częściej czy tylko na połówkowe? Bo przecież nie musze u nich tego pakietu maternity wykorzytsać,mi chodzi o konkretnie to jedno badanie bo w Maternity nie robią i mój gin też nie robi tak wcześnie, NT robi dopiero na tym usg po 20 tyg ciąży.Dobrze myślę?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 kwietnia 2014, 18:37
-
witam nowe mamy
ja korzystalam raz z usg u Nawrota dokładnie dr Brzozowskiego. Wtedy robiłam połówkowe. Za pierwsza wizyte z usg placi sie 130 euro a potem kazda kolejna juz tylko 100 euro.
limerikowo ja bede robic na dziewczynke nastepnym razem,, teraz to byl szal bo nie zalezalo nam na plci a na dziecku. ale powiedz jak to bylo? posucha juz na kilka dni przed owulka czy jak? :DD
co do aut my tez chcielismy insygnie ale ostatecznie klupilismy corolle i jestesmy mega zadowoleni, juz z miesiac jezdzimy i naprawde zachwalac mogejaszczurka, Limerikowo lubią tę wiadomość
-
Hej hej oczyw Agata nie musisz miec pakietu prowadzenia ciazy przez medicus, wystarcza konkretne wizyty na scan lub wyniki w miare Twoich potrzeb wiec myslisz jak najbardziej ok ))
W sumie to tez sa 2/3scany na all pregnancy i wizyty wg schematu irl, wyniki krwi 2x chyba ze gp zleci wiecej , badz co badz na wyniki czekasz 2 tyg jak zlecone , prywatnie do 3 dni,jedyne co wyroznia ze tych badan jest troche wiecej plus glukoza
ja robilam tarczycowe prywatnie u nich wlasc tylko tsh i mi wystarczylo do regulacji dawki euthoryxu plus morfologia tez extra raz z mej wlasnej kieszeni dla sw spokoju
podarowalam sobie all wizyty z polozna na pomiary miarka brzucha, macanki po nim i pytania are you ok? Moj maz sie pare x dziennie mnie pytal i wystarczylo wlasciwej troski :+)))
z faktow autentycz to ma bratowa chodzila na regular wizyty z polozna w lck w szpitalu i w ...40tyg polozna zorientowala sie ze brzuch za maly do porodu, wyslali na extra scan i wyszedl minimal poziom wod plodowych wiec na pierun taka opieka....
2wizyte po 20 tyg tez sobie darowalam , potencjalna strate czasu 2h plus na scan 3min, cisnienie i wage
cisnienie to mierze sama, wage tez mam
nt czyli przeziernosc to pisza ze do 14tyg max sie sprawdza potem juz parametry moga mylic
Na polowkowym patrzy sie raczej serducho, organy, wymiary glowy, brzucha, kosvi, wage i odnosi do tyg ciazy
AgataP lubi tę wiadomość
-
Ja tez planowalam dziewczynke i dla mnie nie mam regulu bylo 3 dni przed ovu i jest chlopak
aNiLewe wrote:witam nowe mamy
ja korzystalam raz z usg u Nawrota dokładnie dr Brzozowskiego. Wtedy robiłam połówkowe. Za pierwsza wizyte z usg placi sie 130 euro a potem kazda kolejna juz tylko 100 euro.
limerikowo ja bede robic na dziewczynke nastepnym razem,, teraz to byl szal bo nie zalezalo nam na plci a na dziecku. ale powiedz jak to bylo? posucha juz na kilka dni przed owulka czy jak? :DD
co do aut my tez chcielismy insygnie ale ostatecznie klupilismy corolle i jestesmy mega zadowoleni, juz z miesiac jezdzimy i naprawde zachwalac mogeLimerikowo, aNiLewe lubią tę wiadomość
-
AniLewe o metode na girl or boy to chyba nalezy chlopow pytac hi hi
a co tam im wyjdzie to i bedzie
z naukowego czysto punktu widzenia meska armia jest szybsza w dotarciu do celu za to slabsza w przetrwaniu zas damska na odwrot
u mnie zadnej posuchy raczej nie bylo przed owulacja , normalnie jak nam sie chcialo przytulanka to bylo, a na czas owulacji mini maraton co 2/3 dni aby po prostu wcelowac w termin dni plodnych
juz my sie wtedy nie zastanawialismy co bedzie byle zdrowe takie bylo i jest marzenie nasze bez komplikacji
AgataP lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnydzięki Limerickowo! w tej ciąży ostatnio ciężko mi się kojarzy ale może dlatego że te dwa tyg mam takie jakieś "ciężkawe".Wczoraj spadek fromy pierwszy raz taki potężny poszłam spać o 19.00 dodam że normalnie 24.00to dla mnie nic no ale jeszcze tydzień i zacznę drugi trym więc powinno się polepszać taką mam nadzieję...ze wszytskimi dodatkowymi badaniami poczekam aż mi te wyniki przyjdą z maternity a jeśli będę się czuła fatalnie to skocze do gina obok i nawet extra zapalace zeby sam mi zrobil no i po wynikach bede decydowaćco robic,tak czy siak będę latać prywatnie bo w maternity tak jak mówisz sprawdzają wszytsko i nic.cisnienie to badam sobie w aptece pod domem patrza na mnie i patrza i nadziwic sie nie moga ze w ciazy jestem a brzucha nie mam mysla ze sciemniam,ubaw po pachy(niby nic dziwnego przeciez to 3 miesiac).W pracy powiem szczerze tez nie mam latwo bo skoro nic nie widac to przeciez musze sie dobrze czuc i w ogole to narazie jak nie widac to zadna ciaza co nie? skaranie boskie z nimi mam.
Myślicie że w 14 tyg już mam szanse na poznanie płci czy będą się jeszcze szczypać ze za wczesnie?Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2014, 08:56