X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • stresant Autorytet

Wysłany: 2 października 2018, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewióreczka wrote:
    Sansivieria, ogromne gratulacje :)

Stresant, kłucia i ciągnięcia to dobry objaw!!! Mój gin tak mówi. Niepokojące są jedynie skurcze pośrodku i w dole brzucha czyli bóle podobne do miesiączkowych, twardnienie brzucha.
    Weź nospę forte (można brać do 4 dziennie) i Aspargin (3x1) - to zalecenia mojego gina. I się nie martw :) Mnie w tej ciąży już wiele razy bolał brzuch.

Sowa, te badania nie świadczą o tym, że na pewno urodzisz chore dziecko, tylko że jest pewne ryzyko. Moja kuzynka kilka lat temu usłyszała, że przezierność ma rekordową i brak kości nosowej...Zespół Downa. Lekarze nie zostawili jej złudzeń. Nie zgodziła się na amniopunkcję, bo i tak by nie usunęła dziecka. I co? Urodziła się zdrowa, śliczna dziewczynka. Obecnie ma 4 lata i jest małym ancymonkiem :) Z drugiej strony, gdyby zrobiła amniopunkcję, to miałaby ciążę bez stresu, bo wiedziałaby od razu, że wszystko jest OK...

Kasionek, u mnie cesarka przez to, że w ciągu ostatnich dwóch lat miałam łącznie 10 razy grzebane w macicy (liczę łyżeczkowanie, operacje, zabiegi). Gin jeszcze się zastanawia, ale mówił, że raczej jest to wskazaniem.

Wiewioreczka i dziewczyny bardzo dziekuje za rady i uspokojenie sytuacji :)

Wiewióreczka, Kiwona lubią tę wiadomość

• B_002 Autorytet

Wysłany: 2 października 2018, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szonka wrote:
    Wklejam link mamy ginekolog odnośnie rozpoznawania płci w I trymestrze. https://mamaginekolog.pl/chlopiec-czy-dziewczynka/
    Jak widać można już coś zobaczyć :)

Dziewczyny, nie wiem czy u mnie coś widać z tym wyrostkiem płciowym? Jakoś nie potrafię tego odczytać. Może wy ocenicie?
    To moje maleństwo sprzed 2 tygodni :)
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/b000d7929d48.jpg

Zamierzam pójść na dodatkowe USG za 2 tygodnie (będzie już około 16+4) i dowiedzieć się jaka jest płeć :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2018, 19:01

Wiewióreczka lubi tę wiadomość

gg64zbmhxvebnkcj.png
    29.03.2019 [39+2] Zosia <3 2580g, 52cm, 10pkt, SN
  • siamyrka Autorytet

Wysłany: 2 października 2018, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B_002 wrote:
    Dziewczyny, nie wiem czy u mnie coś widać z tym wyrostkiem płciowym? Jakoś nie potrafię tego odczytać. Może wy ocenicie?

Zamierzam pójść na dodatkowe USG za 2 tygodnie (będzie już około 16+4) i dowiedzieć się jaka jest płeć :)

Ja patrząc na te zdjęcia od mamyginekolog i te Twoje to wydaje mi się, że dziewczynka :) ale nie wiem czy dobrze patrzę

B_002 lubi tę wiadomość

gptupjt.png

ganns65gq7vssnlc.png
  • Wojna Koleżanka

Wysłany: 2 października 2018, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @B002 Moim zdaniem,na podstawie tego co pisze mamaginekolog to dziewczynka :) Bo wyrostek plciowy jest rownolegle do kręgosłupa. Ale pisala tez, ze w 20% ten wyrostek pozniej zmienia kąt, co oznacza chłopaka.

B_002 lubi tę wiadomość

7u220tc7twkp0qw5.png

12 dpo beta 356
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 października 2018, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie kupilabym rozka w ogole, ale jesli mialabym wybierac to miekki. Te usztywniane wymuszsja na dziecku jeszcze bardziej pozycje i moga byc szkodliwe tak na chlopski rozum. Ja sama nie chcialabym lezec w usztywnioym :-D

U nas szafa juz gotowa, ale maz dopiero w piatek odbierze rano. Przyjezdza do mnie mon braciszek (chrzestny dzidzi) i szwagierka, bardzo lubie jak oni przyjezdzaja.

Mowicie ze pijecie te "alkohole" 0%? Ja kurde mam opory a mialsm pare takich dni ze mi sie piwo snilo po nocach :-D

Wczoraj Wam zapomnialam napisac - jak sluchalam serduszka to maluszek sie bardzo ozywil i "skopal" detektor. Fest bylo słychać jak sie odbijal. I czulam takie smieszne falowanie.

siamyrka, Adonis_26 lubią tę wiadomość

• B_002 Autorytet

Wysłany: 2 października 2018, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    siamyrka wrote:
    Ja patrząc na te zdjęcia od mamyginekolog i te Twoje to wydaje mi się, że dziewczynka :) ale nie wiem czy dobrze patrzę
    Wojna wrote:
    @B002 Moim zdaniem,na podstawie tego co pisze mamaginekolog to dziewczynka :) Bo wyrostek plciowy jest rownolegle do kręgosłupa. Ale pisala tez, ze w 20% ten wyrostek pozniej zmienia kąt, co oznacza chłopaka.

Dzięki dziewczyny za jakieś sugestie :)
    Wiele znajomych mi wmawia że będzie chłopiec i z tego wszystkiego już dwa razy mi się to śniło że chłopak.

Dowiem się już niedługo, będę szczęśliwa zarówno z dziewczynki i chłopca, ale taka jestem niecierpliwa chciałabym po prostu wiedzieć :)

gg64zbmhxvebnkcj.png
  • sowa81 Koleżanka

Wysłany: 2 października 2018, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzięki dziewczyny za wszystkie miłe słowa. to pomaga. bardzo.
    trafiłam na super lekarza, który widząc jak jest źle sam zadzwonił i umówił mnie do poradni genetycznej. mały gest, a dla mnie dużo znaczył, bo naprawdę byliśmy z mężem w rozsypce. nadal jesteśmy.
    amniopunkcję robić na pewno będę.

Wiewióreczka, Kiwona lubią tę wiadomość

07.2016 - córka
    02.2018 - [*] 7tc
  • Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 2 października 2018, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sowa81 wrote:
    trafiłam na super lekarza, który widząc jak jest źle sam zadzwonił i umówił mnie do poradni genetycznej. mały gest, a dla mnie dużo znaczył, bo naprawdę byliśmy z mężem w rozsypce. nadal jesteśmy.
    Kochana, to kiedy masz wizytę w poradni?
    Coś jeszcze wyszło nieprawidłowo? Bo jeśli "tylko" brak kości nosowej, to z takich ciąż rodzą się często zdrowe dzieci - to się słyszy wokół.
    Bardzo mocno Wam kibicuję!!!!

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 2 października 2018, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sowa81 wrote:

Sowa, mam koleżankę, która też na tym etapie usłyszała wiele na temat wad genetycznych swojego dziecka, jeździła specjalnie po jakichś klinikach w Warszawie, trudno było coś ustalić. Najadła się stresu, a ostatecznie urodziła zdrową córeczkę i wszystko skończyło się dobrze. Trzeba wierzyć, że tak też jest w Twoim przypadku! Bądźcie z mężem dzielni :) Trzymam mocno kciuki!

gg64zbmhxvebnkcj.png
  • sowa81 Koleżanka

Wysłany: 2 października 2018, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kość nosowa jest.
    Nieprawidłowości to: NT: 7,2mm, fala wsteczna w przepływie na zastawce trójdzielnej.
    Ryzyko T21, T18 1:4
    wizytę w poradni genetycznej mam w czwartek.
    amniopunkcję najwcześniej można zrobić w 15 tc - więc i tak będę czekać.

07.2016 - córka
    02.2018 - [*] 7tc
  • Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 2 października 2018, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sowa81 wrote:
    Kość nosowa jest.
    Nieprawidłowości to: NT: 7,2mm, fala wsteczna w przepływie na zastawce trójdzielnej.
    Ryzyko T21, T18 1:4
    wizytę w poradni genetycznej mam w czwartek.
    amniopunkcję najwcześniej można zrobić w 15 tc - więc i tak będę czekać.
    Właśnie wyczytałam na naszym forum, że jedna dziewczyna miała NT 8 mm i ryzyko 1:4. Urodziła zdrowego synka :) Mam nadzieję, że u Ciebie będzie tak samo.

B_002 lubi tę wiadomość

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
  • malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 2 października 2018, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sowa trzymam kciuki żebyś się tylko stresu najadla a amniopunkcja wyszła w porządku :)
    Trochę się zaczynam stresować jutrzejszym prenatalnych, chyba ciężka noc przede mną.

Stresant odpoczywaj i nie wydzieraj się więcej na dziecko :)

f1d9680377.png
  • Aga2606 Autorytet

Wysłany: 3 października 2018, 06:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sowa strasznie współczuje i trzymam kciuki.
    Stresant ja miałam nieprzyjemna sytuacje w pracy i prawie się popolakalam i zaraz mnie coś zaczęło kłuć... wiec uspokoiłam się myśląc ze jest to zupełnie nieważne i przeszło:)

Ja dziś mam moja gin o 12 i jak wszystko ok to zamierzam powiedzieć wreszcie w pracy. Mam nadzieje ze będzie jakaś ładna focia:) miłego dnia!

siamyrka lubi tę wiadomość

relgepoklmz2enzg.png
    zem3epokdku6r9s8.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 października 2018, 06:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien dobry w środę :) ja piękny kolejny dzień witam głową w kibelku :) ehhh chyba nigdy to się nie skonczy :) zaraziłyscie mnie wczoraj tym rozpoczęciem kompletowania wyprawki i od znajomych przywiozłam sobie już łozeczko,oczywiscie cale idzie do malowania, materac i nawet udało odziedziczyc sie kilka kocykow :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 października 2018, 06:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sowa współczuję ci sytuacji, nawet nie wiem co napisać bo wszystkie dobrze wiem w jaką panike byśmy wpadły gdyby to nas osobiście dotyczyło. Mam nadzieję że wszystko jednak dobrze się skonczy.

• Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 3 października 2018, 07:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się witam w nowym tygodniu, jutro wizyta, już się mega stresuję ...

siamyrka lubi tę wiadomość

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • Kasiulka90 Autorytet

Wysłany: 3 października 2018, 07:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lili90, wczoraj oglądałam chwilę filmiki na yt dotyczące wyprawki. I któraś z dziewczyn wspomniała, że fajnie mieć po kimś różne rzeczy, ale ona nie poleca dziedziczenia materacyka do łóżeczka. Nie umotywowała, dlaczego, więc nie wiem, o co chodzi. Może doczytaj w jakimś pewnym źródle?

mhsvcbxmf17updrl.png
  • stresant Autorytet

Wysłany: 3 października 2018, 07:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga2606 wrote:
    Sowa strasznie współczuje i trzymam kciuki.
    Stresant ja miałam nieprzyjemna sytuacje w pracy i prawie się popolakalam i zaraz mnie coś zaczęło kłuć... wiec uspokoiłam się myśląc ze jest to zupełnie nieważne i przeszło:)

Ja dziś mam moja gin o 12 i jak wszystko ok to zamierzam powiedzieć wreszcie w pracy. Mam nadzieje ze będzie jakaś ładna focia:) miłego dnia!

Tez staram sie byc spokojna ale mam glupi perfekcyjny charakter i nawet w ciazy nie potrafie odpuscic, wszystko musi chodzic jak w zegarku....a potem sie sama z tym mecze....
    Ja mam za tydzien prenatalne potem chce powiedziec w pracy ale juz teraz wiem ze nie bedzie to mila rozmowa....w sierpiniu dostalam umowe na czas nieokreslony wiec dyrektorka bedzie wkurzona

• Daffi Autorytet

Wysłany: 3 października 2018, 07:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B_002 wrote:

czytajac te artykuly mamy ginekolog sklaniam sie ku coreczce :)

B_002 lubi tę wiadomość

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 3 października 2018, 07:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sowa81 wrote:
    Trzymam kciuki za was! Mam nadzieje ze cala hitoria skonczy sie tylko na strachu.

Zaczynam się bac mojego USG. juz za 12 dni...

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
‹‹ 285 286 287 288 289 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ