Kwietniowe maluszki 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Paula widziałam że na fb pytałaś o chorobę lokomocyjną, też przychylam się do odpowiedzi które sugerują terapię integracji sensorycznej. Na studiach miałyśmy takie zajęcia, gdzie dzieci były właśnie poddawane różnym czynnościom podczas których zmieniane było jego położenie, wysokość, płaszczyzna itd. I to miało właśnie pomoc przy problemach z błędnikiem, uchem środkowym które mogą być odpowiedzialne za chorobe lokomocyjną. Więc chyba warto spróbować w tym kierunku. Nie znam nikogo kto by na taką terapię poszedł i wyleczył się z tego ale terapeutka to wtedy zachwalała.
Fasolka77 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMycha no właśnie weszłam tutaj na forum po to żeby napisać do Lolki w sprawie osteopaty. Od tego zaczniemy.
Sama mam tą cholerę i nie chcę tego żeby Ignaś cierpiał.
Lolka - Ty byłaś u osteopaty w Świdnicy zdaje się? wiem ze dawałaś namiar ale mogłabyś podrzucić teraz jeszcze raz? -
Daffi mój Filip bardzo lubi zupę pieczarkowa.
Sansi sandałki mogą być za szerokie. Emel ma różne tęgości butów. Może do nich napisz które modele na wąska stopę jak nie masz możliwości stacjonarnie kupić.
Fasola pierwsza wizyta powinna być po pierwszym ząbku 🙊. My się chcieliśmy umówić w lutym ale nie było terminów tam gdzie chciałam a potem pandemia i do tej pory nie byliśmy. A spray kupiłam w tym roku z lidla 50 dla dzieci i bardzo fajnie się używa. Skład ok wg srokao a kosztuje grosze.Starania od 2015
👩 37 lat, hashimoto, IO, bielactwo, AMH - 1,12
👨🏻 38 lat, oligoteratozoospermia
Kariotypy OK
2018
1 IUI - ❌ 2 IUI -❌ 3 IUI -cb
4 IUI - ❤️
Kwiecień 2019 - mamy synka
2024 powrót do kliniki
Sierpień
Podejście do IUI - brak dawki inseminacyjnej- rezygnacja z IUI
Wrzesień
I procedura ICSI długi protokół
Październik
💉7🥚 4 dojrzałe
4 blastki 4BB
PGT-A 3 z wadami genetycznymi, 1 nieinformatywny
Grudzień
10.12. transfer nieinformatywnego
7dpt beta 3, 13dpt beta <0,2
Styczeń 2025
II procedura, długi protokół, hbIMSI
Punkcja 14.02. Pobrano 5🥚 1❄️5BB
Marzec 2025 Leczenie stanu zapalnego endometrium
Maj 2025
13.05. Transfer 6BB -
Lolka30 wrote:Daffi mój Filip bardzo lubi zupę pieczarkowa.
Sansi sandałki mogą być za szerokie. Emel ma różne tęgości butów. Może do nich napisz które modele na wąska stopę jak nie masz możliwości stacjonarnie kupić.
Fasola pierwsza wizyta powinna być po pierwszym ząbku 🙊. My się chcieliśmy umówić w lutym ale nie było terminów tam gdzie chciałam a potem pandemia i do tej pory nie byliśmy. A spray kupiłam w tym roku z lidla 50 dla dzieci i bardzo fajnie się używa. Skład ok wg srokao a kosztuje grosze.
Ooo! Dziękuję Lolka! No my też przez pandemie nie mieliśmy jak pójść. I teraz w sumie się zastanawiam czy iść czy jesXze poczekać aż się sytuacja uspokoi....Fasolka77
-
nick nieaktualnyFasolka77 wrote:Ooo! Dziękuję Lolka! No my też przez pandemie nie mieliśmy jak pójść. I teraz w sumie się zastanawiam czy iść czy jesXze poczekać aż się sytuacja uspokoi....
Ta pierwsza wizyta to wizyta adaptacyjna. Nie jest niezbędna. Ma ponoć dziecku oswoić się z faktem że ktoś mu grzebie w zabkach. Na tych wizytach nie robi się nic z ząbkami tylko dotyka i daje lizaka na koniec. .ja jestem pewna że Ignas nie dałby sobie nigdzie zajrzeć i z wizyty adaptacyjnej byłaby trauma.
Jeśli nic się nie dzieje to na czas pandemii bym odpuściła. Zdecydowanie nie jest to konieczność a naszej służby zdrowia lepiej unikać.
Co innego szczepienia które dają wymierne korzyści i ryzyko zarażenia korona niższe niz ryzyko złapania np odry a co innego wizyta "towarzyska" u dentysty -
Paula_90 wrote:Ta pierwsza wizyta to wizyta adaptacyjna. Nie jest niezbędna. Ma ponoć dziecku oswoić się z faktem że ktoś mu grzebie w zabkach. Na tych wizytach nie robi się nic z ząbkami tylko dotyka i daje lizaka na koniec. .ja jestem pewna że Ignas nie dałby sobie nigdzie zajrzeć i z wizyty adaptacyjnej byłaby trauma.
Jeśli nic się nie dzieje to na czas pandemii bym odpuściła. Zdecydowanie nie jest to konieczność a naszej służby zdrowia lepiej unikać.
Co innego szczepienia które dają wymierne korzyści i ryzyko zarażenia korona niższe niz ryzyko złapania np odry a co innego wizyta "towarzyska" u dentysty
No to też się nie pcham specjalnie ale i tak bym poszła prywatnie. Tylko nie wyobrażam sobie, że Bunio daje sobie w paszcze zaglądnąć....Fasolka77
-
nick nieaktualnyFasolka77 wrote:No to też się nie pcham specjalnie ale i tak bym poszła prywatnie. Tylko nie wyobrażam sobie, że Bunio daje sobie w paszcze zaglądnąć....
Oczywiście wiem że Ty to wiesz tylko tak mi się skojarzyło 😚
My też chodzimy prywatnie, większość osób które znam chodzą prywatnie bo dentysta na NFZ to koszmar. I tym bardziej jest zagrożenie tam. U mojego dentysty terminy teraz na za miesiąc. Wcześniej było mniej więcej za dwa tygodnie. Dopchnąć się teraz do lekarza również prywatnie to długa droga bo wszyscy chodzą prywatnie. -
Paula_90 wrote:W prywatnych placówkach jest tak samo jak w NFZ jeśli chodzi o wirusa. To nie jest tak jak władza próbuje nam wmówić że na przykład w kościele go nie ma ale na ulicy już tak 😂
Oczywiście wiem że Ty to wiesz tylko tak mi się skojarzyło 😚
My też chodzimy prywatnie, większość osób które znam chodzą prywatnie bo dentysta na NFZ to koszmar. I tym bardziej jest zagrożenie tam. U mojego dentysty terminy teraz na za miesiąc. Wcześniej było mniej więcej za dwa tygodnie. Dopchnąć się teraz do lekarza również prywatnie to długa droga bo wszyscy chodzą prywatnie. -
nick nieaktualnyDaffi wrote:A u nas pani stomatolog na nfz cudowna. Niestety od stycznia juz nie współpracuje z Nfz wiec od teraz tylko prywatnie. Jula za miesiac ma kontrole półroczna.
4 lata temu poszłam na NFZ do dentystki którą polecili mi znajomi. Stwierdziła że mam 8 zębów do zrobienia kanałowo i trzeba będzie dopłacić. Zrobiła mi jeden ząb i złamała w nim ten wyciorek wcześniej fundując mi zapalenie okostnej przez złe podanie leków. Ból jak ch...
Ten wyciorek został i czasem tego zęba czuję.
Mój obecny dentysta powiedział że żaden zab nie wymaga kanałowego a część z nich nie wymaga w ogóle interwencji.
U mnie same złe doświadczenia. Zazdroszczę pozytywnych 😚 -
Paula_90 wrote:Ta pierwsza wizyta to wizyta adaptacyjna. Nie jest niezbędna. Ma ponoć dziecku oswoić się z faktem że ktoś mu grzebie w zabkach. Na tych wizytach nie robi się nic z ząbkami tylko dotyka i daje lizaka na koniec. .ja jestem pewna że Ignas nie dałby sobie nigdzie zajrzeć i z wizyty adaptacyjnej byłaby trauma.
Co innego szczepienia które dają wymierne korzyści i ryzyko zarażenia korona niższe niz ryzyko złapania np odry a co innego wizyta "towarzyska" u dentysty
Fasola u nas też jest problem z zaglądanie m do buzi ale liczę że na wizycie podpatrzę na to jakiś sposób. 😂Fasolka77 lubi tę wiadomość
Starania od 2015
Kariotypy OK
2018
4 IUI - ❤️
2024 powrót do kliniki
Sierpień
Wrzesień
Październik
💉7🥚 4 dojrzałe
4 blastki 4BB
Grudzień
Styczeń 2025
Maj 2025
13.05. Transfer 6BB -
Paula Bartkowi dentystka we Wrocławiu zostawiła w kanale kawałek wiertła i udawała ze to nieprawda. Teraz trzeba by to chirurgicznie usuwać ale nic poza tym sei tam nie dzieje więc nie ruszamy. Ja chciałam iść z Filipem do polokliniki przy wydziale stomatologii UM bo tam robią za darmo żeby studenci się uczyli. Bardzo ludzie chwala ta poliklinikę i ta detysta że szkoły rodzenia tam wykłada właśnie na wydziale. A że to nie żadne leczenie tylko profilaktyka to chce tam pojscStarania od 2015
Kariotypy OK
2018
4 IUI - ❤️
2024 powrót do kliniki
Sierpień
Wrzesień
Październik
💉7🥚 4 dojrzałe
4 blastki 4BB
Grudzień
Styczeń 2025
Maj 2025
13.05. Transfer 6BB -
Lolka30 wrote:No właśnie nam dentystka na szkole rodzenia mówiła że co 3 miesiące się coś tam nakłada dziecku na ząbki to nie tylko taka adaptacja. Na profilu zdrowa buzia na Ig dentystka też to tłumaczy co się tam robi. Nie pamiętam już dokładnie czy to lakowanie czy fluoryzacja czy jeszcze coś innego.
Fasola u nas też jest problem z zaglądanie m do buzi ale liczę że na wizycie podpatrzę na to jakiś sposób. 😂
Ja zaglądam jak się śmieje albo płacze..inaczej nie dam rady 🙈Fasolka77
-
Lolka30 wrote:Paula Bartkowi dentystka we Wrocławiu zostawiła w kanale kawałek wiertła i udawała ze to nieprawda. Teraz trzeba by to chirurgicznie usuwać ale nic poza tym sei tam nie dzieje więc nie ruszamy. Ja chciałam iść z Filipem do polokliniki przy wydziale stomatologii UM bo tam robią za darmo żeby studenci się uczyli. Bardzo ludzie chwala ta poliklinikę i ta detysta że szkoły rodzenia tam wykłada właśnie na wydziale. A że to nie żadne leczenie tylko profilaktyka to chce tam pojsc
A przepraszam na jakiej podstawie twierdzi że to nie ona? Na RTG widać to wiertło? W karcie przecież jest napisane co robiła z zębem i że w ogóle robiła...matko...co za lekarzFasolka77
-
nick nieaktualnyLolka - dentysta nic nie robi z zębami bo lakowanie przeprowadza się jak są zęby trzonowe (bo tylko na nich się robi lakowanie które polega na zaklejeniu lakiem bruzd zębowych) a fluoryzacja dopiero wtedy kiedy dziecko potrafi wypluć płyn do fluoryzacji.
Na takich małych dzieciach nie wykonuje się żadnych profilaktycznych zabiegów dentystycznych.
Fluorowanie najwcześniej jakoś 2-3 lata
A lakowanie koło 7 roku życia. -
nick nieaktualnyLolka30 wrote:Paula Bartkowi dentystka we Wrocławiu zostawiła w kanale kawałek wiertła i udawała ze to nieprawda. Teraz trzeba by to chirurgicznie usuwać ale nic poza tym sei tam nie dzieje więc nie ruszamy. Ja chciałam iść z Filipem do polokliniki przy wydziale stomatologii UM bo tam robią za darmo żeby studenci się uczyli. Bardzo ludzie chwala ta poliklinikę i ta detysta że szkoły rodzenia tam wykłada właśnie na wydziale. A że to nie żadne leczenie tylko profilaktyka to chce tam pojsc
-
Fasolka77 wrote:A przepraszam na jakiej podstawie twierdzi że to nie ona? Na RTG widać to wiertło? W karcie przecież jest napisane co robiła z zębem i że w ogóle robiła...matko...co za lekarzStarania od 2015
Kariotypy OK
2018
4 IUI - ❤️
2024 powrót do kliniki
Sierpień
Wrzesień
Październik
💉7🥚 4 dojrzałe
4 blastki 4BB
Grudzień
Styczeń 2025
Maj 2025
13.05. Transfer 6BB -
Paula myślę że stomatolog dziecięca wykładająca na unowersytycie medycznym wie co mówi 😉. Sprawdziłam że chodziło o fluoryzację i wykonuje się ją co 3 - 6 mieosecy, lekarz decyduje indywidualnie. Przeważnie lakierem fluorkowym nic tam nie trzeba wypluwac. Wiadomo że jak się idzie na pierwszą wizytę jak dziecko ma 1 żabek to nic tam nie robią, oprócz wywiadu i nauki jak dbać o żeby czym myć w jaki sposób itd ale jak dziecko już trochę ma tych zębów to pewnie już zap ierwszym razem moha zaproponować fluoryzację.Starania od 2015
Kariotypy OK
2018
4 IUI - ❤️
2024 powrót do kliniki
Sierpień
Wrzesień