Kwietniowe mamusie 2014:)
-
WIADOMOŚĆ
-
u nas wszystkie imiona te które mi się podobały typu: julka, natalka, emilka, maja, wiktoria są zajęte, ja chciałam nikole to mąż nie jest do końca przekonany, a lena jest u nas mało popularne a i mąż zachwycony, nawet powiedział że mogę sobie dać inne imię a on i tak będzie małą nazywał lenka - więc chyba na tym przystaniemy, chyba że na połówkowym okaże się że jednak chłopak. Ja od samego początku czułam że to dziewczynka, więc myśle że się już nie zmieni, chociaż tak naprade jest mi obojętne.
-
Natalia wrote:Aha, jeszcze mam taki problem, po mojej wielkiej radości z pierwszego wyraźnego ruchu kropka, od 2,dni nie czuje, wczoraj leżałam 40 minut wyczekując i nic. Czy to normalne? Czy teraz,nie,powinnam juz,codziennie czuc ruchów?
Mam taką książeczkę o ciąży i tam piszą że na początku ruchy można czuć raz na parę dni i że jest to normalne, a że dopiero po ok. 25 tyg. są bardziej regularne, ale nie wiem czy to prawda, trzeba by zapytać dziewczyny z III trymestru, one są już doświadczone w tych sprawach a i chętnie odpowiadają na różne pytania, sama czasem korzystam z ich pomocy.Natalia lubi tę wiadomość
-
kozgo wrote:My chcielismy Ige albo Tymka bo w sumie malo popularne i od zawsze chciałam Tymka albo Blazeja z dziewczynką było dużo trudniej. Wam ma się podobać niezależnie od wszystkiego:) u na cala rodzina była przeciwko Tymkowi ale się uparlam i już
mnie też się bardzo podoba tymek, ale już wcześniej zdecydowaliśmy że gdyby był chłopak to dostanie imię po tacie mojego męża i dlatego kuba. -
Lusia dzięki, Trochę mnie uspokoiłaś, ale jeszcze dopytam jak piszesz.
Kurcze wcale im dalej w las z tą ciążą to wcale stresów nie ma mniej, a jak już pewnie nie będę się stresować ciążą to zacznę porodem, a potem opieką nad maluszkiem.. i tak w koło Macieju;)
Może przy drugim dzieciaczku bedzie lepiej:) -
Znalazłam jeszcze takie ciekawostki o ruchach dzieciaczków jakby był ktoś zainteresowany.
Kiedy po raz pierwszy poczuję ruchy dziecka?
Większość ciężarnych pierwsze ruchy dziecka wyczuwa między 16. a 22. tygodniem ciąży. Wcześniej poczują je kobiety szczupłe i te będące w kolejnej ciąży, później natomiast pierworódki, którym rozpoznanie ruchów dziecka często sprawia trudność.
Jak często powinnam odczuwać ruchy dziecka?
Kiedy już zaczniesz wyczuwać ruchy dziecka, będą one jeszcze nieregularne i dość rzadkie. W drugim trymestrze ciąży staną się częstsze, zauważysz też, o jakich porach maluch najchętniej się rusza. Nie porównuj jednak swoich doświadczeń z odczuciami innych mam, większa bądź mniejsza aktywność dziecka może bowiem zależeć od jego temperamentu.
Jak mogę skłonić dziecko do ruchu?
Aby sprowokować malucha do ćwiczeń, spróbuj położyć się na lewym boku, odpocznij - często dzieci ruszają się najenergiczniej, kiedy mama śpi, jest spokojna, leży albo siedzi w jednej pozycji. Gwałtowniejsze ruchy dziecka może też wywołać zwiększony poziom glukozy we krwi (zjedz coś słodkiego) oraz twoje silne emocje.
Czy siła ruchów dziecka będzie się zwiększać?
Ponieważ dziecko rośnie i ma coraz mniej miejsca, wraz z kolejnymi tygodniami ciąży będziesz intensywniej odczuwać jego ruchy, przeciąganie się i kopniaki. Niektóre mogą być nawet nieco bolesne.
Czy to normalne, że pod koniec ciąży dziecko rusza się coraz mniej?
Tak, aktywność dziecka zmniejsza wraz z upływem kolejnych miesięcy ciąży. Na krótko przed porodem ruchy dziecka staną się rzadsze, bardziej będą też przypominać powolne przeciąganie się niż skoki i obroty, na które po prostu brakuje już miejsca.
Około 20. tygodnia ciąży ruchy płodu są częste, choć słabe, potem od 32. tygodnia ciąży stają się nieco rzadsze, lecz bardziej odczuwalne i widoczne dla przyszłych rodziców. Zwiększają swoją częstotliwość po 37. tygodniu ciąży. W trzecim trymestrze maluszek ma zazwyczaj swój stały rytm aktywności z charakterystyczną zmiennością dobową - dziecko wykazuje największą aktywność między 21.00 a 1.00.
aphrodita, Natalia lubią tę wiadomość
-
Ja to sobie powoli go wyobrażam ze będzie miał ciemne włosy po mnie i ciemniejsza karnacje i ciemne oczy i ze pewnie gaduła będzie bo my razem jesteśmy straszne gaduly hehe:) będzie nadralinski jak mój mąż i uparty jak ja hehe będzie się działo:)
-
powiedzcie mi czy to normalne: do tej pory w ogóle nie miałam jeszcze brzuszka, a od nie całego tygodnia jest dość dobrze widoczny, jak leże jest ok a jak stoje czy chodzę to czuje takie ciągnienie, w ogóle czuje że ta skóra jest taka naciągnięta, dodam że przed ciążą nie miałam na brzuchu żadnego tłuszczyku tylko sama skóra, a nawet był taki jakby zapadnięty.
-
CZeść Dziewczyny muszę się Wam w końcu pochwalić, bo wcześniej nie miałam czasu napisać, wczoraj miałam wizytę i z Dzidzią wszystko w jak najlepszym porządeczku ;] zresztą już w sobotę i niedzielę się uspokoiłam bo jak leżałam właśnie w łóżku na lewej stronie to poczułam na pewno ruchy Maleństwa, coś wspaniałego, nie da się tego z niczym pomylić i trwały jakoś minutę, to tak jakby Dzieciątko pukało do mnie z brzuszka;]wcześniej też coś czułam ale nie miałam pewności, teraz jestem pewna że nasza Kruszynka dobija się do nas;]
Z tego co pamiętam z pierwszej ciąży to faktycznie początkowo ruchy są bardzo nieregularne, potem dopiero po 20 tygodniu odczuwa się je codziennie nieraz dosyć mocne;]
A i faktycznie bardzo dobrze jest jak chcecie coś poczuć to zjeść coś słodkiego, ja wypiłam właśnie szklankę soku i zadziałało.
Niesmiala lubi tę wiadomość
-
Super Koala82 cieszę sie ze wszystko w porządku ja tek że mam ten zaszczyt że czuje już naszego skarba a wszystko to zasługa tego że układa się z przodu, ja nie przytyłam jeszcze więc brak zbędnego tłuszczyku
No a dziś byliśmy na wizycie miałam robioną kolposkopię i niestety mam szyjce widoczna była grzybica więć teraz muszę się wyleczyć i do 9 grudnia bezwzględny zakaz sexu
No ale kruszynka za to cała i zdrowa tylko chwilkę ja widziałam bo chcieliśmy potwierdzić płeć ale niestety dupkę nam pokazała -
hej dziewczyny
Czytam sobie Wasze forum już od jakiegoś czasu ale nigdy jakoś nie zebrałam się w sobie żeby się odezwać, do dziś Z ovu korzystałam jak staraliśmy się o dzidzie i w drugim cyklu już się udało. Jest to moja pierwsza ciąża. Lekarz oświadczył, że termin porodu mam na 14 kwietnia mam nadzieję, że mogę do Was dołączyć, choć trochę późno i wymieniać się doświadczeniami i informacjami Czytając wasze posty czuję się jakoś pewniej i bezpieczniej, gdyż jestem niestety panikarą dlatego postanowiłam się odezwać.
Pozdrawiam serdecznielusia22 lubi tę wiadomość