X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe mamusie 2014:)
Odpowiedz

Kwietniowe mamusie 2014:)

Oceń ten wątek:
  • Natalia Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2013, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A myslicie, ze to prawda, ze czasem jak sie,widzi swoje nowonarodzone dziecko to sie okazuje, ze imie jakoś do dzidzi nie pasuje? Zastanawiam sie czy to tylko taka historia czy szykować alternatywę?:)

relgh371zv6v421k.png
  • Natalia Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2013, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha, jeszcze mam taki problem, po mojej wielkiej radości z pierwszego wyraźnego ruchu kropka, od 2,dni nie czuje, wczoraj leżałam 40 minut wyczekując i nic. Czy to normalne? Czy teraz,nie,powinnam juz,codziennie czuc ruchów?

relgh371zv6v421k.png
  • lusia22 Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2013, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u nas wszystkie imiona te które mi się podobały typu: julka, natalka, emilka, maja, wiktoria są zajęte, ja chciałam nikole to mąż nie jest do końca przekonany, a lena jest u nas mało popularne a i mąż zachwycony, nawet powiedział że mogę sobie dać inne imię a on i tak będzie małą nazywał lenka - więc chyba na tym przystaniemy, chyba że na połówkowym okaże się że jednak chłopak. Ja od samego początku czułam że to dziewczynka, więc myśle że się już nie zmieni, chociaż tak naprade jest mi obojętne.

Boże miej nas w swojej opiece. ,,<3 LENKA <3 - moje malutkie serduszko" <3

km5stv737gu3576a.png
  • lusia22 Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2013, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia wrote:
    Aha, jeszcze mam taki problem, po mojej wielkiej radości z pierwszego wyraźnego ruchu kropka, od 2,dni nie czuje, wczoraj leżałam 40 minut wyczekując i nic. Czy to normalne? Czy teraz,nie,powinnam juz,codziennie czuc ruchów?

Mam taką książeczkę o ciąży i tam piszą że na początku ruchy można czuć raz na parę dni i że jest to normalne, a że dopiero po ok. 25 tyg. są bardziej regularne, ale nie wiem czy to prawda, trzeba by zapytać dziewczyny z III trymestru, one są już doświadczone w tych sprawach a i chętnie odpowiadają na różne pytania, sama czasem korzystam z ich pomocy.

Natalia lubi tę wiadomość

km5stv737gu3576a.png
  • lusia22 Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2013, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kozgo wrote:
    My chcielismy Ige albo Tymka bo w sumie malo popularne i od zawsze chciałam Tymka albo Blazeja z dziewczynką było dużo trudniej. Wam ma się podobać niezależnie od wszystkiego:) u na cala rodzina była przeciwko Tymkowi ale się uparlam i już:)

mnie też się bardzo podoba tymek, ale już wcześniej zdecydowaliśmy że gdyby był chłopak to dostanie imię po tacie mojego męża i dlatego kuba.

km5stv737gu3576a.png
  • Natalia Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2013, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lusia dzięki, Trochę mnie uspokoiłaś, ale jeszcze dopytam jak piszesz.
    Kurcze wcale im dalej w las z tą ciążą to wcale stresów nie ma mniej, a jak już pewnie nie będę się stresować ciążą to zacznę porodem, a potem opieką nad maluszkiem.. i tak w koło Macieju;)
    Może przy drugim dzieciaczku bedzie lepiej:)

relgh371zv6v421k.png
  • lusia22 Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2013, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Znalazłam jeszcze takie ciekawostki o ruchach dzieciaczków jakby był ktoś zainteresowany.

Kiedy po raz pierwszy poczuję ruchy dziecka?
    Większość ciężarnych pierwsze ruchy dziecka wyczuwa między 16. a 22. tygodniem ciąży. Wcześniej poczują je kobiety szczupłe i te będące w kolejnej ciąży, później natomiast pierworódki, którym rozpoznanie ruchów dziecka często sprawia trudność.

Jak często powinnam odczuwać ruchy dziecka?
    Kiedy już zaczniesz wyczuwać ruchy dziecka, będą one jeszcze nieregularne i dość rzadkie. W drugim trymestrze ciąży staną się częstsze, zauważysz też, o jakich porach maluch najchętniej się rusza. Nie porównuj jednak swoich doświadczeń z odczuciami innych mam, większa bądź mniejsza aktywność dziecka może bowiem zależeć od jego temperamentu.

Jak mogę skłonić dziecko do ruchu?
    Aby sprowokować malucha do ćwiczeń, spróbuj położyć się na lewym boku, odpocznij - często dzieci ruszają się najenergiczniej, kiedy mama śpi, jest spokojna, leży albo siedzi w jednej pozycji. Gwałtowniejsze ruchy dziecka może też wywołać zwiększony poziom glukozy we krwi (zjedz coś słodkiego) oraz twoje silne emocje.

Czy siła ruchów dziecka będzie się zwiększać?
    Ponieważ dziecko rośnie i ma coraz mniej miejsca, wraz z kolejnymi tygodniami ciąży będziesz intensywniej odczuwać jego ruchy, przeciąganie się i kopniaki. Niektóre mogą być nawet nieco bolesne.

Czy to normalne, że pod koniec ciąży dziecko rusza się coraz mniej?
    Tak, aktywność dziecka zmniejsza wraz z upływem kolejnych miesięcy ciąży. Na krótko przed porodem ruchy dziecka staną się rzadsze, bardziej będą też przypominać powolne przeciąganie się niż skoki i obroty, na które po prostu brakuje już miejsca.

Około 20. tygodnia ciąży ruchy płodu są częste, choć słabe, potem od 32. tygodnia ciąży stają się nieco rzadsze, lecz bardziej odczuwalne i widoczne dla przyszłych rodziców. Zwiększają swoją częstotliwość po 37. tygodniu ciąży. W trzecim trymestrze maluszek ma zazwyczaj swój stały rytm aktywności z charakterystyczną zmiennością dobową - dziecko wykazuje największą aktywność między 21.00 a 1.00.

aphrodita, Natalia lubią tę wiadomość

km5stv737gu3576a.png
  • kozgo Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2013, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To może dlatego ja jeszcze nie czuje bo ma temperament po tatusiu który uwielbia spać i leniuchować bo ja to znowu strasznie ruchliwa jestem:)

Natalia lubi tę wiadomość

qb3cpiqv120x7xhb.png
  • kozgo Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2013, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to sobie powoli go wyobrażam ze będzie miał ciemne włosy po mnie i ciemniejsza karnacje i ciemne oczy :) i ze pewnie gaduła będzie bo my razem jesteśmy straszne gaduly hehe:) będzie nadralinski jak mój mąż i uparty jak ja hehe będzie się działo:)

qb3cpiqv120x7xhb.png
  • lusia22 Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2013, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    powiedzcie mi czy to normalne: do tej pory w ogóle nie miałam jeszcze brzuszka, a od nie całego tygodnia jest dość dobrze widoczny, jak leże jest ok a jak stoje czy chodzę to czuje takie ciągnienie, w ogóle czuje że ta skóra jest taka naciągnięta, dodam że przed ciążą nie miałam na brzuchu żadnego tłuszczyku tylko sama skóra, a nawet był taki jakby zapadnięty.

km5stv737gu3576a.png
  • lusia22 Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2013, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    też już swędzi, czyli to raczej nic złego, bo9 ja jestem straszną panikarą.

km5stv737gu3576a.png
  • Natalia Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2013, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lusia, to akurat miałam też:) Brzuch wyskoczył nagle z dnia na dzień. czasem swędzi,czasem skóra jest sucha i napięta, trzeba porządnie nawilżać, żeby skóra była jak najbardziej elastyczna bo czeka ją duuuuużo rozciągania.

relgh371zv6v421k.png
  • kozgo Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2013, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też wyskoczył hehe bie wiadomo skąd. Dużo trzeba się smarować bo im bardziej sucha skora tym większe uczucie ciągnięcia i swędzenia.

qb3cpiqv120x7xhb.png
  • koala82 Ekspertka

Wysłany: 6 listopada 2013, 07:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CZeść Dziewczyny muszę się Wam w końcu pochwalić, bo wcześniej nie miałam czasu napisać, wczoraj miałam wizytę i z Dzidzią wszystko w jak najlepszym porządeczku ;] zresztą już w sobotę i niedzielę się uspokoiłam bo jak leżałam właśnie w łóżku na lewej stronie to poczułam na pewno ruchy Maleństwa, coś wspaniałego, nie da się tego z niczym pomylić i trwały jakoś minutę, to tak jakby Dzieciątko pukało do mnie z brzuszka;]wcześniej też coś czułam ale nie miałam pewności, teraz jestem pewna że nasza Kruszynka dobija się do nas;]
    Z tego co pamiętam z pierwszej ciąży to faktycznie początkowo ruchy są bardzo nieregularne, potem dopiero po 20 tygodniu odczuwa się je codziennie nieraz dosyć mocne;]
    A i faktycznie bardzo dobrze jest jak chcecie coś poczuć to zjeść coś słodkiego, ja wypiłam właśnie szklankę soku i zadziałało.

Niesmiala lubi tę wiadomość

p19uugpjmxse1q13.png
    3jvzpx9iv6zlovc6.png
    atdcj48aatau4j6i.png

• martusia172005 Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2013, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super Koala82 cieszę sie ze wszystko w porządku ja tek że mam ten zaszczyt że czuje już naszego skarba a wszystko to zasługa tego że układa się z przodu, ja nie przytyłam jeszcze więc brak zbędnego tłuszczyku :)

No a dziś byliśmy na wizycie miałam robioną kolposkopię i niestety mam szyjce widoczna była grzybica więć teraz muszę się wyleczyć i do 9 grudnia bezwzględny zakaz sexu :(
    No ale kruszynka za to cała i zdrowa tylko chwilkę ja widziałam bo chcieliśmy potwierdzić płeć ale niestety dupkę nam pokazała :P

relgzbmh71xqedw7.png
  • Tusia89 Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2013, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny :)

Czytam sobie Wasze forum już od jakiegoś czasu :) ale nigdy jakoś nie zebrałam się w sobie żeby się odezwać, do dziś :) Z ovu korzystałam jak staraliśmy się o dzidzie i w drugim cyklu już się udało. Jest to moja pierwsza ciąża. Lekarz oświadczył, że termin porodu mam na 14 kwietnia :) mam nadzieję, że mogę do Was dołączyć, choć trochę późno i wymieniać się doświadczeniami i informacjami :) Czytając wasze posty czuję się jakoś pewniej i bezpieczniej, gdyż jestem niestety panikarą:) dlatego postanowiłam się odezwać.

Pozdrawiam serdecznie :)

lusia22 lubi tę wiadomość

dqprj44jypq2k6s8.png
  • kozgo Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2013, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zapraszamy im nas więcej tym lepiej:) ja teraz mojego malucha zobaczę dopiero 18 na polówkowym usg:) ale ten czas leci hehe Martusia a to łobuz że się pupką wystawił:)

Tusia89 lubi tę wiadomość

qb3cpiqv120x7xhb.png
  • Tusia89 Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2013, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kozgo to w takim razie czuję się już zaakceptowana :D ja teraz wizytę mam dopiero 26 i jak zawsze już odliczam czas :) muszę się tu powoli ogarnąć na tym forum :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 listopada 2013, 18:37

dqprj44jypq2k6s8.png
  • Martyna Sz. Koleżanka

Wysłany: 6 listopada 2013, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witamy Tusia89 :)
    Ja mam też wizytę 26, więc będziemy odliczać razem ;)

f2w3rjjgbh5yex6a.png
  • kozgo Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2013, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja od nocy czuje i słyszę strasznie głośne bulgotanie po lewej stronie w nocy aż mnie obudziło a teraz czuje skurcze po lewej stronie takie nie miłe uczucie chyba nadwrażliwego jelito znów mi dokucza:(

qb3cpiqv120x7xhb.png
‹‹ 46 47 48 49 50 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ