Kwietniowe Mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyoli123 wrote:Dzisiaj lekarka mi powiedziala ze za czesto go karmie,
Bo zazwyczaj je co 1 lub 2 h chyba ze spi na polku to przeciagnie 3h powiedziala ze powinnam karmic go co 3h ale co zrobie jk maly chce jesc i placze? -
oli123 wrote:Dzisiaj lekarka mi powiedziala ze za czesto go karmie,
Bo zazwyczaj je co 1 lub 2 h chyba ze spi na polku to przeciagnie 3h powiedziala ze powinnam karmic go co 3h ale co zrobie jk maly chce jesc i placze?
Strasznie wkurza mnie takie gadanie - za dużo je, za często. Jak byłyśmy w szpitalu i ją dokarmialam to polozne (nie wszystkie) mówiły, że za dużo to Mała ma nie jeść. Tylko co ja miałam zrobić jak ona chciała i strasznie krzyczała? Jak wróciliśmy do domu to dawałam ile chciała i dopiero zaczęła być spokojniejsza, najedzona i ładniej nam przesypiala. Także osoby, które mówią, że takie małe dziecko je za dużo i żeby mu tyle nie dawać to chętnie bym zobaczyła jak one to robią.29.09.2016 Aniołek (10 tc)
09.04.2018 cud narodzin - 55 cm, 3720 g. Amelka ❤️
16.09.2020 cud narodzin - 54 cm, 3150 g. Igorek ❤️
-
nick nieaktualnydarika wrote:Strasznie wkurza mnie takie gadanie - za dużo je, za często. Jak byłyśmy w szpitalu i ją dokarmialam to polozne (nie wszystkie) mówiły, że za dużo to Mała ma nie jeść. Tylko co ja miałam zrobić jak ona chciała i strasznie krzyczała? Jak wróciliśmy do domu to dawałam ile chciała i dopiero zaczęła być spokojniejsza, najedzona i ładniej nam przesypiala. Także osoby, które mówią, że takie małe dziecko je za dużo i żeby mu tyle nie dawać to chętnie bym zobaczyła jak one to robią.
-
nick nieaktualnyacygan wrote:No wlasnie tylko kurcze troche sie martwie, bo lekarz powiedziala,zeby jutro w szpitalu to pokazac i jak bedzie potrzeba to trzeba isc z tym do neurologa. Nie wiem co o tym myslec
Ale to raczej normalne -
AJrin wrote:U nas częste nocne budzenie i rano brzydka kupa. Pianista i dużo. Nic dziś idę do pediatry że starszakiem i młodym. Nadal mam wrażenie że ma katar ale on tyle ulewa że sama głupiej przybiera dużo w tydzień ponad 300 gram więc wydaje mi się że przejada.
A propos karmienia, mi wszyscy dookoła (lekarze, położne) mówią, że "na żądanie" to "na żądanie" nie ma za często i za rzadko...aczkolwiek sugerują, żeby nie doprowadzać np. do 5 godzinnych przerw. Najlepiej co 3 godziny, ale jak dziecko śpi 4 to nie budzić- warunek jest jeden - dobrze przybieranie na wadze. Jeśli za mało dzidziuś by przybierał to polecali nastawić sobie budzić co 3 godz. i tego się trzymać.
-
My na początku budzilismy się co 2 godziny, ale to przez żółtaczkę - mały sam by się nie obudził na karmienie, więc zegarek szedł w ruch, budziłam go, rozbierałam do pieluszki i karmiłam jeszcze motywując, aby jadł bo usypiał na cycku co chwilę.. ciężko było, ale żółtaczka zeszła bez lamp, musieliśmy tylko dłużej posiedzieć w szpitalu na obserwacji.
Teraz w domu mam schizę, że jak nie zje co 2-3 godziny to niedobrze i najchętniej też bym go tak budziła, ale już powoli mi przechodzi, jutro wizyta u położnej i mam nadzieję, że jak się zważymy to już się uspokoję do końca i dam mu (i nam!) pospać w nocy też..
Zaczęły się i u nas bóle brzuszka - prężenie się, napinanie i bąki, które nie cuchną, ale męczą go okropnie. Pediatra kazał brać debridat jak będzie bardzo źle, ale żeby zacząć od espumisanu - nie dopytałam tylko jak go dawkowaćile kropelek podajecie i jak często przy kp??
-
nick nieaktualnyoli123 wrote:Dzisiaj lekarka mi powiedziala ze za czesto go karmie,
Bo zazwyczaj je co 1 lub 2 h chyba ze spi na polku to przeciagnie 3h powiedziala ze powinnam karmic go co 3h ale co zrobie jk maly chce jesc i placze? -
Mój przybrał w tydzien tylko? 150g i polozna powiedziała ze za malo
juz nie możemy robic przerw w nocy tylko co 3h z zegarkiem w ręku mamy go karmić. Troche mi to przypomina tuczenie kaczki, na sile i ile wlezie
teraz nam ladnie spal nawet 4godziny czasami wiec go nie budzilam. Nie podoba mi sie to
-
a u nas zaczęła się twardsza kupka i zaczynamy przepajanie rumiankiem/ koperkiem.
co do bandażowania ja nie słyszałam o tej metodzie, ale skoro położna tak zleciła nie będę tego ściągać, w pon ma przyjść na wizytę to zobaczy co i jak.
my dziś pierwszy spacer zaliczony i mały spał prawie 3 godz na dworze otulony w wózku -
nick nieaktualnyedwarda20 wrote:Mój przybrał w tydzien tylko? 150g i polozna powiedziała ze za malo
juz nie możemy robic przerw w nocy tylko co 3h z zegarkiem w ręku mamy go karmić. Troche mi to przypomina tuczenie kaczki, na sile i ile wlezie
teraz nam ladnie spal nawet 4godziny czasami wiec go nie budzilam. Nie podoba mi sie to
My też po wizycie położnej. Szymuś przybrał 170 gram w 5 dni, więc bardzo ładnie. Zobaczymy jak będzie dalej. -
Dziewczyny czy ulewanie (wymioty?) mogą być od złego smoczka /butelki? Kupiłam butelki dr Browns i kiedy Mała je prawie za każdym razem ulewa albo zwymiotuje (bo aż z niej chluśnie). Jak ją karmie z takich malutkich buteleczek, które mamy ze szpitala i do tego smoczek lateksowy z nuka to uleje czasami i tak delikatnie... Tylko te małe buteleczki maja pojemność tylko 50 ml i zawsze muszę zrobić dwie i przekręcić smoczek w trakcie karmienia co jest dość uciążliwe jak krzyczy i się niecierpliwi. .. Poza tym z czasem będzie potrzebowala coraz więcej no i smoczek zrobi się zbyt mały... Ten smoczek nie pasuje niestety do butelek dr Brownsa ale zamówiłam już z internetu taki sam tylko do butelek szerokich ale też nie wiem czy będzie pasował...
Zastanawiam się tylko czy ulewanie może zależeć właśnie od smoczka / butelki?29.09.2016 Aniołek (10 tc)
09.04.2018 cud narodzin - 55 cm, 3720 g. Amelka ❤️
16.09.2020 cud narodzin - 54 cm, 3150 g. Igorek ❤️
-
Ja karmie jak tylko chce jesc, srednio to wychodzi co 2-3 godziny, rano tylko jak wstanie to ma czestotliwosc co godzine. Jesli chodzi o czas to bardzo roznie to wychodzi od 5-20 minut, nastepnie go przewijam i probuje mu podac druga piers jak nie chce to nie zmusze go przeciez
-
oli123 wrote:Jeszcze pytanko do dziewczyn karmiacych piersia, jak czesto karmicie swoje maluchy i ile czasu na jedno karmienie? Z jednej czy z obu piersi? Odbijacie dzieci?
U nas nie ma reguly, raz sie obudzi po 3 godz innym razem po pol godz i zawsze dostaje cyca bo jest placz. Teraz wisi na cycku juz z godz i zasnac nie moze. Dzis mamy jakis ciezki dzien z tym spaniem, ciekawe co bedzie w nocy. Bardzo rzadko ja odbijam, wczoraj troche ulewala, ogolnie tego nie robi. -
oli123 wrote:Jeszcze pytanko do dziewczyn karmiacych piersia, jak czesto karmicie swoje maluchy i ile czasu na jedno karmienie? Z jednej czy z obu piersi? Odbijacie dzieci?
W sumie karmię na żądanie. Wychodzi co 2-3 h, choć np teraz jak wymiotuje, to je, wymiotuje je i tak w kółko, aż zaśnie. Jak zaśnie, to już śpi ok 3 h, do kolejnego karmienia, a po karmieniu powtórka. Karmię z jednej piersi na jedno karmienie. Jak nie ma wymiotów to je ok 5 min, a jak coś jest nie tak, to potrafi i 40 min. min wisieć.
-
gondi wrote:Ja karmie jak tylko chce jesc, srednio to wychodzi co 2-3 godziny, rano tylko jak wstanie to ma czestotliwosc co godzine. Jesli chodzi o czas to bardzo roznie to wychodzi od 5-20 minut, nastepnie go przewijam i probuje mu podac druga piers jak nie chce to nie zmusze go przeciez
Ja też karmię na żądanie i podobnie rano to jest dość często, nawet właśnie co godzinę, potem co 2-3 a nawet więcej jak fajnie usnie.
U nas też ulewanie konkretne plus wymioty zaraz po zjedzeniu albo i w trakcie, ale obstawiam, że to przez to, że mała je i równocześnie napina się, żeby zrobić kupę. Na początku bardzo się martwiłam, bo dużo ulewała, ale przybiera bardzo ładnie, więc nie schizuję.
No i odbijam małą po każdym karmieniu a nawet i w trakcie parę razy.
-
Ja karmię na żądanie-jest wyk o cyca to dostaje. Czasem co 3 godz.czasem co 1 godz. Czasem staramy się ją przeciągnąć jak za często chce-ale podyktowane nie moją niechęcią tylko tym czy jest w cycach co jeść. Wisi też do oporu.
Mi położna też "świetnie" doradzała- że ona za długo wisi (czasem i godzinę) i że nie jestem smoczkiem i mam ją karmić 20 min z ewent.przerzucaniem na drugą pierś. W praktyce przez 20 min z jednej piersi piła tylko ten pierwszy pokarm, i potem to samo z drugiej piersi, co skutkowało a) piersi byly pełne, nie były dobrze opróżniane, b) mała była w kółko głodna..
Każde dziecko jest inne i dla każdego trzeba dostosować indywidualne podejście. Ja już wiem ze moja je wolniutko, robi sobie przerwy, czasem w przerwie się odbijemy i potem wracamy na cyca, i przerzucam na drugiego dopiero jak czuję ze jedna jest dobrze opróżniona. I oczywiście jak czuję że mała sobie juz przysypia,dziumdzia, czyli nie je odłączam ją i odbijam. I czasem po odbiciu dalej chce jeść i ją podłączam albo już odstawiam.
Szczerze mówiąc dla mnie póki co od początku jak się urodziła karmienie piersią to największe wyzwanie. Ale uparłam się że wytrwam i nie będę dokarmiać i póki co się udaje. -
U nas jak nie śpi to je co godzinę nawet 40min jak zaśnie śpi 2 godziny zje pierś jedna i zadowolony. Jak częściej je to wtedy dwie piersi bo puste i wola po 20 minitach że głodny.
No i jak karmie na żądanie u nas płaczę a raczej setka tylko jak głodny pieluch mu nie robi czy siku czy kupa śpi jak susel.
My byliśmy u pediatry z 2 ogólnie ma biały język i to chyba plesniawki zapisała nam niastyne i od tego mogą być pieniste kupy.
Kataru nie ma to przez ulewa nie waga duża więc się trochę przejada i to zwiększa ulewanie kazała się nie przejmować laktacji się unormuje to i z ulewaniem powinno być lepiej.
A jutro będzie u nas położna więc zobaczymy.