X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • oli123 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj lekarka mi powiedziala ze za czesto go karmie,
    Bo zazwyczaj je co 1 lub 2 h chyba ze spi na polku to przeciagnie 3h powiedziala ze powinnam karmic go co 3h ale co zrobie jk maly chce jesc i placze?

mhsvi09k63nasq33.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oli123 wrote:
    Bo zazwyczaj je co 1 lub 2 h chyba ze spi na polku to przeciagnie 3h powiedziala ze powinnam karmic go co 3h ale co zrobie jk maly chce jesc i placze?
    Piersią karmisz na żądanie! Uwielbiam pierdolenie niektorych niedouczonych pediatrow bez kitu... Moj Mikolaj wazy juz 4950 i polozna pochwalila tylko ze mam swietne mleko i mam sie nie przejmowac ze on tak tyje. Corka poki byla na piersi to tez tyła jak szalona a potem jak zaczela chodzic to stanela z wagą.

• darika Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oli123 wrote:

Strasznie wkurza mnie takie gadanie - za dużo je, za często. Jak byłyśmy w szpitalu i ją dokarmialam to polozne (nie wszystkie) mówiły, że za dużo to Mała ma nie jeść. Tylko co ja miałam zrobić jak ona chciała i strasznie krzyczała? Jak wróciliśmy do domu to dawałam ile chciała i dopiero zaczęła być spokojniejsza, najedzona i ładniej nam przesypiala. Także osoby, które mówią, że takie małe dziecko je za dużo i żeby mu tyle nie dawać to chętnie bym zobaczyła jak one to robią.

29.09.2016 Aniołek (10 tc)
    09.04.2018 cud narodzin - 55 cm, 3720 g. Amelka ❤️
    16.09.2020 cud narodzin - 54 cm, 3150 g. Igorek ❤️
    lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    darika wrote:
    Strasznie wkurza mnie takie gadanie - za dużo je, za często. Jak byłyśmy w szpitalu i ją dokarmialam to polozne (nie wszystkie) mówiły, że za dużo to Mała ma nie jeść. Tylko co ja miałam zrobić jak ona chciała i strasznie krzyczała? Jak wróciliśmy do domu to dawałam ile chciała i dopiero zaczęła być spokojniejsza, najedzona i ładniej nam przesypiala. Także osoby, które mówią, że takie małe dziecko je za dużo i żeby mu tyle nie dawać to chętnie bym zobaczyła jak one to robią.
    No dokladnie a potem sie dziwia ze matki sa zestresowane jak sie nasluchaja takich pierdol...

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    acygan wrote:
    No wlasnie tylko kurcze troche sie martwie, bo lekarz powiedziala,zeby jutro w szpitalu to pokazac i jak bedzie potrzeba to trzeba isc z tym do neurologa. Nie wiem co o tym myslec
    Moj tez ciagnie glowe do tylu :)
    Ale to raczej normalne :)

• Tęskniąca Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AJrin wrote:
    U nas częste nocne budzenie i rano brzydka kupa. Pianista i dużo. Nic dziś idę do pediatry że starszakiem i młodym. Nadal mam wrażenie że ma katar ale on tyle ulewa że sama głupiej przybiera dużo w tydzień ponad 300 gram więc wydaje mi się że przejada.
    Dobrze przybiera - od 20 do 60 g dziennie wg tzw. normy powinno być.
    A propos karmienia, mi wszyscy dookoła (lekarze, położne) mówią, że "na żądanie" to "na żądanie" nie ma za często i za rzadko...aczkolwiek sugerują, żeby nie doprowadzać np. do 5 godzinnych przerw. Najlepiej co 3 godziny, ale jak dziecko śpi 4 to nie budzić ;) - warunek jest jeden - dobrze przybieranie na wadze. Jeśli za mało dzidziuś by przybierał to polecali nastawić sobie budzić co 3 godz. i tego się trzymać.

nqtko7eswtot5kmm.png
  • kaszelkowa Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My na początku budzilismy się co 2 godziny, ale to przez żółtaczkę - mały sam by się nie obudził na karmienie, więc zegarek szedł w ruch, budziłam go, rozbierałam do pieluszki i karmiłam jeszcze motywując, aby jadł bo usypiał na cycku co chwilę.. ciężko było, ale żółtaczka zeszła bez lamp, musieliśmy tylko dłużej posiedzieć w szpitalu na obserwacji.

Teraz w domu mam schizę, że jak nie zje co 2-3 godziny to niedobrze i najchętniej też bym go tak budziła, ale już powoli mi przechodzi, jutro wizyta u położnej i mam nadzieję, że jak się zważymy to już się uspokoję do końca i dam mu (i nam!) pospać w nocy też..

Zaczęły się i u nas bóle brzuszka - prężenie się, napinanie i bąki, które nie cuchną, ale męczą go okropnie. Pediatra kazał brać debridat jak będzie bardzo źle, ale żeby zacząć od espumisanu - nie dopytałam tylko jak go dawkować :/ ile kropelek podajecie i jak często przy kp??

mjvy9vvjacooymry.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 18:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Buu. U nas drugie karmienie i 2x paw...

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 18:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oli123 wrote:
    Ja przy starszaku też coś takiego usłyszałam i jeszcze żeby nie pozwolić wisieć na cycku za długo, bo cycek to nie smoczek. Więc tak robiłam i pchaliśmy mu smoczek jak płakał. Efektem było to, że w zasadzie jak nie spał to ciągle płakał, ja się denwerwowałam, traciłam pokarm, on przy cycku wariował i okazało się, że przestał przybierać na wadze. Położna nawet zaznaczyła w książeczce zdrowia że głodny z wykrzyknikiem. Byłam tak wykończona nerwowo, że nie dałam rady wznowić laktacji i skończyło się na mm. A początki były świetne bo przybierał ponad normę.

• edwarda20 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój przybrał w tydzien tylko? 150g i polozna powiedziała ze za malo :( juz nie możemy robic przerw w nocy tylko co 3h z zegarkiem w ręku mamy go karmić. Troche mi to przypomina tuczenie kaczki, na sile i ile wlezie :/ teraz nam ladnie spal nawet 4godziny czasami wiec go nie budzilam. Nie podoba mi sie to :/ :(

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a u nas zaczęła się twardsza kupka i zaczynamy przepajanie rumiankiem/ koperkiem.

co do bandażowania ja nie słyszałam o tej metodzie, ale skoro położna tak zleciła nie będę tego ściągać, w pon ma przyjść na wizytę to zobaczy co i jak.

my dziś pierwszy spacer zaliczony i mały spał prawie 3 godz na dworze otulony w wózku ;)

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:
    Mój przybrał w tydzien tylko? 150g i polozna powiedziała ze za malo :( juz nie możemy robic przerw w nocy tylko co 3h z zegarkiem w ręku mamy go karmić. Troche mi to przypomina tuczenie kaczki, na sile i ile wlezie :/ teraz nam ladnie spal nawet 4godziny czasami wiec go nie budzilam. Nie podoba mi sie to :/ :(
    Ja bym poczekała jeszcze do następnego ważenia, bo może się wyrównać. Czytałam, że norma to od 170 gram na tydzień, więc aż tak dużo nie brakuje.

My też po wizycie położnej. Szymuś przybrał 170 gram w 5 dni, więc bardzo ładnie. Zobaczymy jak będzie dalej.

• darika Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy ulewanie (wymioty?) mogą być od złego smoczka /butelki? Kupiłam butelki dr Browns i kiedy Mała je prawie za każdym razem ulewa albo zwymiotuje (bo aż z niej chluśnie). Jak ją karmie z takich malutkich buteleczek, które mamy ze szpitala i do tego smoczek lateksowy z nuka to uleje czasami i tak delikatnie... Tylko te małe buteleczki maja pojemność tylko 50 ml i zawsze muszę zrobić dwie i przekręcić smoczek w trakcie karmienia co jest dość uciążliwe jak krzyczy i się niecierpliwi. .. Poza tym z czasem będzie potrzebowala coraz więcej no i smoczek zrobi się zbyt mały... Ten smoczek nie pasuje niestety do butelek dr Brownsa ale zamówiłam już z internetu taki sam tylko do butelek szerokich ale też nie wiem czy będzie pasował...
    Zastanawiam się tylko czy ulewanie może zależeć właśnie od smoczka / butelki?

29.09.2016 Aniołek (10 tc)
    09.04.2018 cud narodzin - 55 cm, 3720 g. Amelka ❤️
    16.09.2020 cud narodzin - 54 cm, 3150 g. Igorek ❤️
    lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • oli123 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze pytanko do dziewczyn karmiacych piersia, jak czesto karmicie swoje maluchy i ile czasu na jedno karmienie? Z jednej czy z obu piersi? Odbijacie dzieci?

Gosiczek lubi tę wiadomość

mhsvi09k63nasq33.png
  • gondi Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja karmie jak tylko chce jesc, srednio to wychodzi co 2-3 godziny, rano tylko jak wstanie to ma czestotliwosc co godzine. Jesli chodzi o czas to bardzo roznie to wychodzi od 5-20 minut, nastepnie go przewijam i probuje mu podac druga piers jak nie chce to nie zmusze go przeciez :D

3jvz3e5e9hsogjgk.png

qdkkanlis2ttu8uo.png
  • acygan Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oli123 wrote:
    Jeszcze pytanko do dziewczyn karmiacych piersia, jak czesto karmicie swoje maluchy i ile czasu na jedno karmienie? Z jednej czy z obu piersi? Odbijacie dzieci?

U nas nie ma reguly, raz sie obudzi po 3 godz innym razem po pol godz i zawsze dostaje cyca bo jest placz. Teraz wisi na cycku juz z godz i zasnac nie moze. Dzis mamy jakis ciezki dzien z tym spaniem, ciekawe co bedzie w nocy. Bardzo rzadko ja odbijam, wczoraj troche ulewala, ogolnie tego nie robi.

• Kinga. Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oli123 wrote:

W sumie karmię na żądanie. Wychodzi co 2-3 h, choć np teraz jak wymiotuje, to je, wymiotuje je i tak w kółko, aż zaśnie. Jak zaśnie, to już śpi ok 3 h, do kolejnego karmienia, a po karmieniu powtórka. Karmię z jednej piersi na jedno karmienie. Jak nie ma wymiotów to je ok 5 min, a jak coś jest nie tak, to potrafi i 40 min. min wisieć.

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gondi wrote:
    Ja karmie jak tylko chce jesc, srednio to wychodzi co 2-3 godziny, rano tylko jak wstanie to ma czestotliwosc co godzine. Jesli chodzi o czas to bardzo roznie to wychodzi od 5-20 minut, nastepnie go przewijam i probuje mu podac druga piers jak nie chce to nie zmusze go przeciez :D

Ja też karmię na żądanie i podobnie rano to jest dość często, nawet właśnie co godzinę, potem co 2-3 a nawet więcej jak fajnie usnie.

U nas też ulewanie konkretne plus wymioty zaraz po zjedzeniu albo i w trakcie, ale obstawiam, że to przez to, że mała je i równocześnie napina się, żeby zrobić kupę. Na początku bardzo się martwiłam, bo dużo ulewała, ale przybiera bardzo ładnie, więc nie schizuję.

No i odbijam małą po każdym karmieniu a nawet i w trakcie parę razy.

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oli123 wrote:

Ja karmię na żądanie-jest wyk o cyca to dostaje. Czasem co 3 godz.czasem co 1 godz. Czasem staramy się ją przeciągnąć jak za często chce-ale podyktowane nie moją niechęcią tylko tym czy jest w cycach co jeść. Wisi też do oporu.

Mi położna też "świetnie" doradzała- że ona za długo wisi (czasem i godzinę) i że nie jestem smoczkiem i mam ją karmić 20 min z ewent.przerzucaniem na drugą pierś. W praktyce przez 20 min z jednej piersi piła tylko ten pierwszy pokarm, i potem to samo z drugiej piersi, co skutkowało a) piersi byly pełne, nie były dobrze opróżniane, b) mała była w kółko głodna..

Każde dziecko jest inne i dla każdego trzeba dostosować indywidualne podejście. Ja już wiem ze moja je wolniutko, robi sobie przerwy, czasem w przerwie się odbijemy i potem wracamy na cyca, i przerzucam na drugiego dopiero jak czuję ze jedna jest dobrze opróżniona. I oczywiście jak czuję że mała sobie juz przysypia,dziumdzia, czyli nie je odłączam ją i odbijam. I czasem po odbiciu dalej chce jeść i ją podłączam albo już odstawiam.

Szczerze mówiąc dla mnie póki co od początku jak się urodziła karmienie piersią to największe wyzwanie. Ale uparłam się że wytrwam i nie będę dokarmiać i póki co się udaje.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • AJrin Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas jak nie śpi to je co godzinę nawet 40min jak zaśnie śpi 2 godziny zje pierś jedna i zadowolony. Jak częściej je to wtedy dwie piersi bo puste i wola po 20 minitach że głodny.
    No i jak karmie na żądanie u nas płaczę a raczej setka tylko jak głodny pieluch mu nie robi czy siku czy kupa śpi jak susel.

My byliśmy u pediatry z 2 ogólnie ma biały język i to chyba plesniawki zapisała nam niastyne i od tego mogą być pieniste kupy.
    Kataru nie ma to przez ulewa nie waga duża więc się trochę przejada i to zwiększa ulewanie kazała się nie przejmować laktacji się unormuje to i z ulewaniem powinno być lepiej.

A jutro będzie u nas położna więc zobaczymy.

http://instagram.com/i.k.x.2/
    8p3o3e3kfn2wsd36.png
    07.10.2015 Aniołek
    09.2016 Synek I
    04.2018 Synek K

‹‹ 1005 1006 1007 1008 1009 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ