X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sweetmalenka wrote:
    Aa i powiedzcie jak często macie USG? Bo ja na NFZ pierwsze będę miała w 11tc. A ze chodzę prywatnie to mam kiedy pójdę. A jak to wygląda gdy prowadzi się ciążę prywatnie? Na każdej wizycie robią USG? I jak często są wizyty?
    Zależy od lekarza. Ale raczej robią na każdej wizycie (trochę asekuracyjnie, bo przy częstych kontrolach łatwiej wyłapać nieprawidłowości, a jak się pracuje na własny rachunek, to trzeba dbać o dobre imię)

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • patusia90 Ekspertka

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sweetmalenka wrote:
    Aa i powiedzcie jak często macie USG? Bo ja na NFZ pierwsze będę miała w 11tc. A ze chodzę prywatnie to mam kiedy pójdę. A jak to wygląda gdy prowadzi się ciążę prywatnie? Na każdej wizycie robią USG? I jak często są wizyty?

Mi gin powiedział, że tak co 4 tyg. Teraz chodzę co 2 ze względu na wodniaki aby sprawdzić czy rosną itp. Jak na razie zawsze miałam usg :)

Co do swędzących sutków to mi przychodzi falami. Zazwyczaj wieczorem. Były takie momenty, że chciałam je wydrapać:D

3jgx3e3k7vxypkzu.png

20170506580117.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    darika wrote:
    Ja mam wizytę w poniedziałek, już się nie mogę doczekać! :-) to będzie 8t5d, 2 tyg od ostatniego usg :-)
    Ja też się cieszę że urodze w kwietniu. Moim zdaniem to dobra pora - coraz cieplej, spacery :-)
    Dziewczyny? A czy was też może swędza albo swedzialy sutki? Bo ja mam takie momenty że jak się nie podrape to oszaleje a nie zawsze jak wiadomo można, np tak jak dzisiaj na zakupach w Biedronce marzylam żeby już wsiąść do auta :-P
    W tej ciąży póki co nie mam akcji z biustem (ale to pewnie zasługa kp), w poprzedniej już koło 16 tc miałam pokarm, no i to nie było nic fajnego...

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga. wrote:
    W tej ciąży póki co nie mam akcji z biustem (ale to pewnie zasługa kp), w poprzedniej już koło 16 tc miałam pokarm, no i to nie było nic fajnego...
    Ja skończyłam karmić na miesiąc przed zajściem w ciążę i już mi się pojawił pokarm :) a w poprzedniej coś około 20 tc :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 sierpnia 2017, 19:18

• Sassy Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie wróciłam od ginekologa po dwóch tygodniach życia w niepewności i czekania... Jest serduszko!!! Widziałam i słyszałam jego bicie :)

Wg USG to 7t+4d, tydzień mniej niż wg OM co absolutnie się zgadza, bo przesunęła mi się owulacja (wiem to na pewno, inaczej nie byłabym w ciąży :P ). Kropek ma 1,35cm. Lekarz nie podał parametrów tętna, ale powiedział, że wszystko jest super, więc to mi wystarczy :)

W nagrodę kupiłam sobie poradnik "W oczekiwaniu na dziecko". Prawie 700 stron, wzięłam najgrubszy haha.

Dostałam również skierowania na badania krwi i moczu, które mam wykonać dopiero za 2 tygodnie. Za 3 tygodnie mam przyjść znowu do ginekologa, aby założyć kartę ciąży. Nie wiem czemu tak późno, ale chyba lekarz wie najlepiej. Prawda jest taka że ja nic a nic się nie znam.

Ile znowu czekania... Ciąża zdecydowanie uczy cierpliwości :p

darika, blue00, Magdzia85F, justysbp, Ilona92, mariposa22 lubią tę wiadomość

8.04.2018 - Szczęśliwa mama pięknej córeczki <3
    n59yhdgewxvis8ih.png
  • sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I pytanie do tych co biorą luteine dowcipnie- też macie dużo tego nierozpuszczonego w środku? Zostaje to na majtkach i nawet w moczu są takie kawałki...

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • Tusianka Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj uczy cierpliwości i to bardzo :D gdybym mogła, to pewnie bym chodziła co kilka dni na USG sprawdzać, czy wszystko jest ok :D

na szczęście już jutro mam wizytę, myślałam że się nie doczekam :) trochę się martwię, czy wszystko z bąblem jest ok i czy dobrze się rozwija. ale z drugiej strony wydaje mi się, że skoro nic złego się nie dzieje, nie mam żadnych skurczów czy plamień, to musi być dobrze :)

Sassy, Aliskaa lubią tę wiadomość

km5stv73sw35n5tw.png
    04/04/2018 3:22
    3990g, 56cm
  • AJrin Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hehe kochane lepiej cwiczcie cierpliwosc bo z wiekiem to i do dziecka potrzeba jek o wiele wiecej ;)

Rene, Ilona92 lubią tę wiadomość

http://instagram.com/i.k.x.2/
    8p3o3e3kfn2wsd36.png
    07.10.2015 Aniołek
    09.2016 Synek I
    04.2018 Synek K

• nick nieaktualny

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej!
    U mnie też mega mdłości. Rano, popołudniu i wieczorem.

Jeść mogę, bo to pomaga mi. Niedawno wzięłam jednak imbirową tabletkę i trochę lepiej.

Upodobań nie mam. Ostatnio nawet słodkiego jem.

Też mam wizytę w poniedziałek i biorę zwolnienie. Bo ledwo żywa jestem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 sierpnia 2017, 20:13

• Kinga. Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kachna62 wrote:
    Ja skończyłam karmić na miesiąc przed zajściem w ciążę i już mi się pojawił pokarm :) a w poprzedniej coś około 20 tc :)
    No ja nie skończyłam karmić i dlatego mały ssak mi pomaga wyregulować szalejące hormony.
    sweetmalenka wrote:
    I pytanie do tych co biorą luteine dowcipnie- też macie dużo tego nierozpuszczonego w środku? Zostaje to na majtkach i nawet w moczu są takie kawałki...
    Zależy co dokładnie biorę. Ja to są te żelowe kapsułki, to są mało efektywne i dużo wycieka. Moim ulubionym progesteronem jest cyclogest, który wchłania się prawie w100% i nie masakruje tak bielizny. Niestety trzeba go sprowadzać na zamówienie no i jest dość drogi

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 sierpnia 2017, 20:22

Kachna62 lubi tę wiadomość

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kachna62 wrote:
    No ja nie skończyłam karmić i dlatego mały ssak mi pomaga wyregulować szalejące hormony.

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • darika Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do książek - poradników polecam Ciężarówką przez 9 miesięcy. Napisane z humorem, można się pośmiać :-)

justysbp, Aliskaa lubią tę wiadomość

29.09.2016 Aniołek (10 tc)
    09.04.2018 cud narodzin - 55 cm, 3720 g. Amelka ❤️
    16.09.2020 cud narodzin - 54 cm, 3150 g. Igorek ❤️
    lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • darika Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też już nie panikuje ani nie swiruje. Któraś z was napisała że jeśli z ciąża jest wszystko ok i jest silna to mało jest czynników które mogą na nią źle wpłynąć. U mnie też nie dzieje się nic złego czym mogłabym się niepokoić więc nie martwię się na zapas a cieszę tym cudnym stanem :-)

29.09.2016 Aniołek (10 tc)
    09.04.2018 cud narodzin - 55 cm, 3720 g. Amelka ❤️
    16.09.2020 cud narodzin - 54 cm, 3150 g. Igorek ❤️
    lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • Rene Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdzia85F wrote:
    Hej!
    U mnie też mega mdłości. Rano, popołudniu i wieczorem.

Jeść mogę, bo to pomaga mi. Niedawno wzięłam jednak imbirową tabletkę i trochę lepiej.

Upodobań nie mam. Ostatnio nawet słodkiego jem.

Też mam wizytę w poniedziałek i biorę zwolnienie. Bo ledwo żywa jestem.
    mam to samo z mdłościami męczą cały dzień
    Też mam wizytę w poniedziałek:-)
    Tusianka trzymam kciuki za wizytę i koniecznie daj znać:-)
    Sassy gratuluję serduszka:-)powiedz ile dałaś za tą książkę,też myślę o tym żeby sobie ją kupić niby w necie jest pełno info o ciąży ale jakoś wolę poczytać książkę:-)

Sassy, Magdzia85F lubią tę wiadomość

preg.png

Ja 38
    On 40
    💊Euthyrox Asentra Tardyferon Falvit
    18.04/20.04 +
    22.04 pierwsza wizyta pęcherzyk
    06.05 druga wizyta pęcherzyk z zarodkiem i jest ❤️
    27.05 kolejna wizyta
    02.01.2026 PTP
  • Sassy Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rene wrote:
    mam to samo z mdłościami męczą cały dzień
    Też mam wizytę w poniedziałek:-)
    Tusianka trzymam kciuki za wizytę i koniecznie daj znać:-)
    Sassy gratuluję serduszka:-)powiedz ile dałaś za tą książkę,też myślę o tym żeby sobie ją kupić niby w necie jest pełno info o ciąży ale jakoś wolę poczytać książkę:-)
    W Empiku zapłaciłam równe 50zł, co wydaje mi się dobrą ceną, ponieważ dwa inne poradniki kosztowały prawie po 90zł i co prawda miały więcej ilustracji, ale zdecydowanie mniej treści. Do tego ta była najbardziej aktualna- wydanie poprawione z 2017 :)

Rene lubi tę wiadomość

8.04.2018 - Szczęśliwa mama pięknej córeczki <3
    n59yhdgewxvis8ih.png
  • Ellka Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej hej:) Można się przyłączyć?:)

Rene, Magdzia85F, justysbp, Aliskaa lubią tę wiadomość

Lista Staraczek
    https://robotkiszydelkoweivuli.blogspot.com/
    c55fyx8d0vs14fe0.png
  • Rene Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sassy rzeczywiście cena jest ok.Kupię sobię ten poradnik,dzięki za info:-)
    Ellka witaj:-)

Ellka, Sassy lubią tę wiadomość

preg.png

Ja 38
    On 40
    💊Euthyrox Asentra Tardyferon Falvit
    18.04/20.04 +
    22.04 pierwsza wizyta pęcherzyk
    06.05 druga wizyta pęcherzyk z zarodkiem i jest ❤️
    27.05 kolejna wizyta
    02.01.2026 PTP
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rene a Ty potrzebujesz takich ksiazek w 5 ciazy? :p

dqprqps6kaqxmc83.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga. wrote:
    Zazdroszcze, karm jak najdluzej, najpiękniejszy czas... Ja bardzo chciałam karmić w tandemie ale niestety starałam się ponad pół roku o dziecko i przez karmienie nie mialam owulacji, a cykle po 60-80 dni... dopiero w cyklu w którym odstawiłam i dostałam dostinex zaciazylam...

• Kinga. Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 23:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kachna62 wrote:
    Zazdroszcze, karm jak najdluzej, najpiękniejszy czas... Ja bardzo chciałam karmić w tandemie ale niestety starałam się ponad pół roku o dziecko i przez karmienie nie mialam owulacji, a cykle po 60-80 dni... dopiero w cyklu w którym odstawiłam i dostałam dostinex zaciazylam...
    Hi hi u nas też nie było łatwo. Trochę staraliśmy się naturalnie, a później ze wspomagaczami (chyba nigdy nie zajdę bez wspomagaczy). Też było podejrzenie, że nie mam owulacji i w sumie udało się w cyklu po którym miałam sobie odpuścić starania. Może to głupie, ale nie jestem gotowa na zakończenie karmienia (i bardzo źle się z taką perspektywą czułam)

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
‹‹ 99 100 101 102 103 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ