X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 września 2017, 02:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiaa1201 wrote:
    ja mam w 2 zębach 2 duże dziury! Nienawidze dentysty! Ale chyba musze isc..
    Ja sie panicznie balam bo jak mialam 16 lat to najpierw prze kilka lat mi leczyli zeba a potem wydlutowali na pol zywca. Za nim zaszlam powiedzialam sobie ze od wrzesnia ide robic zeby... Noo ale ciaza mi takich atrakcji namnozyla

Ja zamierzam wszystkie wyleczyc w czasie ciąży bo po porodzie znow sie sypna..

• Asiaa1201 Autorytet

Wysłany: 2 września 2017, 02:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi po pierwszej ciazy tak sie zeby posypaly ze z gornych jedynek zlazilo mi szkliwo przez co robily sie przezroczyste .. wiec zalozylam licówki .. potem dziury w 5 i 6 do tego stopnia ze kawalkami lamaly mi sie .. porazka

atdcanliuj218uui.png
    l22ndf9hdqcjnu93.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 września 2017, 02:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No wlasnie. Rob jak najszybciej (tz jak mozesz to poczekaj do drugiego trymestru) bo nie zycze nikomu takiego bolu jak ja mialam. Apap nie pomagal a nic innego wziąć nie moglam... Masakra... Wymeczylo mnie to tak psychicznie ze caly czaas chodzilam roztrzesiona nawet jak mnie nie bolalo. Dopiero teraz zaczyna schodzić ze mnie ten caly stres i sie uspokajam.

• Kinga. Autorytet

Wysłany: 2 września 2017, 06:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ciri22 wrote:
    No wlasnie. Rob jak najszybciej (tz jak mozesz to poczekaj do drugiego trymestru) bo nie zycze nikomu takiego bolu jak ja mialam. Apap nie pomagal a nic innego wziąć nie moglam... Masakra... Wymeczylo mnie to tak psychicznie ze caly czaas chodzilam roztrzesiona nawet jak mnie nie bolalo. Dopiero teraz zaczyna schodzić ze mnie ten caly stres i sie uspokajam.
    Nie zazdroszczę przygód. Sama mam traumę związaną z dentystą i znów zamierzam go omijsć tak długo jak się da. Pamiętajcie, że w ciąży zęby się sypia (choć ja szczególnej różnicy nie zauażyłam, poza dużymi krwawieniami z dziąseł mimo przejścia na najmiększą szczoteczkę, no i pastę z florem zamieniłam na dziecięcą, bo tych normalnych mi strasznie niedobrze i tak sucho w paszczy)

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 września 2017, 07:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga. wrote:
    Nie zazdroszczę przygód. Sama mam traumę związaną z dentystą i znów zamierzam go omijsć tak długo jak się da. Pamiętajcie, że w ciąży zęby się sypia (choć ja szczególnej różnicy nie zauażyłam, poza dużymi krwawieniami z dziąseł mimo przejścia na najmiększą szczoteczkę, no i pastę z florem zamieniłam na dziecięcą, bo tych normalnych mi strasznie niedobrze i tak sucho w paszczy)
    Ja w pierwszej ciąży sama roznicy nie zauwazylam w zebach ale dentyska pokazala mi ktore ubytki i odwapnienia sa po ciazy. W pierwszej mialam to samo krwawienia z dziasel i wymioty przy kazdym szczotkowaniu i tsk przez kilka ladmych miesiecy.

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 września 2017, 07:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brrrrr nienawidzę dentysty

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 września 2017, 07:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja znalazlam super dentystke i od tego czasu juz sie nie boje. Wiadomo nie lubie ale juz sie panicznie nie boje. Teraz sobie zrobilam przerwe do drugieto trymrdtru bo po tych przejściach musze psychicznie odpocząć (no i finansowo, nie powiem place dosc malo ale to jednak wydatek) ale w polowie pazdziernika ide dalej robic zeby.

• yvonneSW Autorytet

Wysłany: 2 września 2017, 08:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2020, 11:29

ciri22, Ilona92 lubią tę wiadomość

Mój synek 💗
    zqh730k.png
    04.2019 Okruch 5tc 😔
    Moj drugi synek💜
    vgr00ts.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 września 2017, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja juz nie doprowadze do takiego stanu zebow jak mam teraz. Musze dbac o to co mi zostalo. Jak bede chciala 3 dziecko to tez najpierw zeby ogarne :p

• darika Autorytet

Wysłany: 2 września 2017, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po pozytywnym teście ciążowym, następnego dnia musiałam lecieć do dentysty na cito (a to była jeszcze sobota) bo tak mnie rozbolal ząb ze myślałam że zejdę. A też niestety długo nie byłam u dentysty bo również bardzo się bałam. Ale trafiłam na tak sympatyczna i pozytywną Panią stomatolog że teraz jak chodzę to już tak bardzo się nie boję. :-) oczywiście będę leczyć zęby w ciąży - kilka mam do zrobienia. Dostaje znieczulenie, bezpieczne dla kobiet w ciąży.
    Jak wylecze tego zęba to pewnie z resztą też poczekam do II trymestru a on już tak blisko... :-)

29.09.2016 Aniołek (10 tc)
    09.04.2018 cud narodzin - 55 cm, 3720 g. Amelka ❤️
    16.09.2020 cud narodzin - 54 cm, 3150 g. Igorek ❤️
    lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • darika Autorytet

Wysłany: 2 września 2017, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aa i mnie przyjmują na NFZ bo powiedzieli że kobieta w ciąży się należy. Dobre chociaż to :-)

lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 września 2017, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    darika wrote:
    Aa i mnie przyjmują na NFZ bo powiedzieli że kobieta w ciąży się należy. Dobre chociaż to :-)
    Nalezy sie w placowkach ktore naja podpisana umowe na nfz. Niestety moja dentystka nie ma. Ale nie zamienilabym jej na nikogo innego.
    Niestety na mnie znieczulenia dla ciezarnych nie dzialaja ale te mocniejsze tez podobno nie przenikaja przez łożysko to po prostu kwestia ogolnego zapobiegania ze lepiej ciezarnej dac delikatniejsze znieczulenie jesli dziala (a powinno bo jestesny teraz lepiej ukrwione, niestety ja od zawsze mam problem ze znieczuleniem, wczoraj dentystka jak miala mi rwac zeby bala sie ze znow nie zadziala na mnie znieczulenie i trzeba będzie wlac duzo ale na szczescie pyklo zaraz po obwodowym :D)

A i co mi waznego powiedziala zeby z godzine-poltorej przed wizyta cos zjeść bo znieczulenia dziala w zaleznosci od metabolizmu. Zjadajac cos podkrecamy metabolizm i znieczulenie lepiej dziala. Odkad tak robie znieczulenie szybciej dziala :D

• darika Autorytet

Wysłany: 2 września 2017, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bez znieczulenia nie wyobrażam sobie zwykłego borowania. Znieczulenie to dla mnie komfort psychiczny i z pewnością o wiele mniej stresu podczas wizyty :-).
    Tak, zgadza się. U mnie maja podpisana umowę z NFZ. I przyjmują i tak i tak. Ale byłam zaskoczona że nawet za znieczulenie nie musiałam płacić.

lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • Milla_ Przyjaciółka

Wysłany: 2 września 2017, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, ja wczoraj miałam wizytę u gina i widziałam fasolkę :) Trochę podrosła od ostatniej wizyty a to było prawie miesiąc temu i było w sumie tylko widać pęcherzyk ciążowy. Teraz maleństwo ma ok 2,5cm długości i niezły to wiercipiętek, nawet chętnie pomachało do nas rączką :) no i było widać pikające serduszko. Wiek ciąży to ok 9t i 3-4 dni

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/f706868080f4.jpg

małamii89, darika, ciri22, Tusianka, Ilona92, Magdzia85F, blue00, Agusia_pia, Aliskaa, Agnieszka1309, Sassy, Ellka, justysbp, Sylwiaa95 lubią tę wiadomość

f2wljw4z2jsklqz3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 września 2017, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do zębów i dentysty. Robię zęby bez znieczulenia, bo po nim choruje. Ogólnie mam oczywiście plomby, ale wymieniam je co jakiś czas. Chodzę na scaling i kontrolę. Zazwyczaj chwalona jestem za stan uzębienia. A zaznaczam, że myję zęby raz dziennie. Polecam szczoteczki elektryczne.
    Chyba mam zęby po tacie. Ma ponad 60 lat i większość zębów swoich.

• edwarda20 Autorytet

Wysłany: 2 września 2017, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam traume dentystyczna od dziecinstwa. Ale przed ciaza znalazlam dobrego i drogiego stomatologa, ktory leczy metodą abrazji - bezdotykową i bezbolesną - polecam. Wyleczylam te kilka ubytów, ktore mialam. Używam szczoteczki sonicznej x2 dziennie.

PS. Nie dopuscilabym do ciazy wiedza, że mam jakies ubytki.

Magdzia85F lubi tę wiadomość

dqprqps6kaqxmc83.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 września 2017, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie moja mama ma 47 lat i nie ma dużej ilosvi zebow strasznue hej się po ciazach posypaly. Zreszta ojciec 52 lata i to samo nie ma dużej iloscu zebow... Ja tez mam bardzo słabe ale na kontroli i tak wyszło ze nie jest tak zle bo od 1 do 4 wszystkie mam zdrowe. Wiec jest nadzieja

• Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 2 września 2017, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja się cieszę że zęby wyleczyłam zanim zaszłam w ciążę, mam wszystkie zdrowe, ale miałam nie małe przygody z zębami :(

właśnie trochę posprzątałam, wieczorem mam gości (rodzice) i musiałam się położyć, brzuch mnie na dole rozbolał :( chyba muszę zwolnić...

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 września 2017, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edwarda dokładnie. Byłam przed ciążą u dentysty. Wymieniłam dwie plomby. W drugim trymestrze idę na dalszą wymianę. Soniczna szczoteczka podobno świetna. Kupię Nam za jakiś czas.

• Asiaa1201 Autorytet

Wysłany: 2 września 2017, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, to wszystko zalezy od genetycznej kosci zęba .. ja przed pierwsza ciaza mialam super stan zębów, niestety po ciąży się zaczęły sypać

atdcanliuj218uui.png
    l22ndf9hdqcjnu93.png

‹‹ 104 105 106 107 108 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ