X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2018, 07:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wrzątkiem przelewam, ale nie za często szczerze mówiąc, właśnie mi przypomnialyscie, że może by wypadało :/

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2018, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja spłukuję jedynie wanienkę wodą ciepłą żeby pozostałości piany zeszły, wrzątkiem nie przelewam. tak jak edwarda jestem zdania że zbyt duża sterylność nie jest dobra.

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2018, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też nie przelewam wrzątkiem. Splukuje i tyle. Co jakiś czas myję gąbką z małą ilością płynu.
    Edwarda,jak Ty kąpiesz, że dziecko nie dotyka ciałkiem do wanienki? We dwójkę kapiecie?

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Malyprosiaczek Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2018, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też splukuje i potem przecieram ręcznikiem papierowym bo wanienka stoi w pokoju. Też uważam, że duża sterylnosc nie jest zbyt dobra. Mój maluch leży w wanience i macha już nóżkami :D zaczyna bawić się woda, ale jeszcze nie bardzo wie o co chodzi :D kiedy idziecie z dziećmi na basen?

f2wlqps6jdpv4xb3.png
  • oli123 Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2018, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie, kiedy juz mozna na basen?

mhsvi09k63nasq33.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2018, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To chyba zalezy od basenu:p U nas na niektorych mozna nawet od 3 miesiaca;)
    Ja poczekam az nam mina te brzuszkowe problemy, a po za tym i tak to narzeczony bedzie uczestniczyl w zajeciach bo ja nie umiem plywac xd

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png

Wysłany: 18 lipca 2018, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też nie umiem pływać ( a mieszkam nad morzem hahahhahahaha haha) i mąż będzie chodził na zajecia

Katy lubi tę wiadomość

f2wlqps6jdpv4xb3.png

Wysłany: 18 lipca 2018, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytanie mam. Czy wasze dzieci też patrzą w tv? Ja młodego klade na macie to on nie chce na brzuchu za długo leżeć ale jak mam włączone piosenki na tv to leży i leży. Jak zbronie czy wyłączne tv to jest zły ehh

f2wlqps6jdpv4xb3.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2018, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malyprosiaczek wrote:
    Ja też splukuje i potem przecieram ręcznikiem papierowym bo wanienka stoi w pokoju. Też uważam, że duża sterylnosc nie jest zbyt dobra. Mój maluch leży w wanience i macha już nóżkami :D zaczyna bawić się woda, ale jeszcze nie bardzo wie o co chodzi :D kiedy idziecie z dziećmi na basen?
    My byłyśmy jak miała miesiąc ;) Chodzić możemy tylko jak jest mąż, bo sama 2 nie ogarnę

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2018, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malyprosiaczek wrote:
    Pytanie mam. Czy wasze dzieci też patrzą w tv? Ja młodego klade na macie to on nie chce na brzuchu za długo leżeć ale jak mam włączone piosenki na tv to leży i leży. Jak zbronie czy wyłączne tv to jest zły ehh
    Nie, nie mam tv. A filmy staram się oglądać jak dziewczyny śpią

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Paatka Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2018, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja się okręca jak nie wiem jak widzi tv, ale nie pozwalam jej oglądać. Też się wścieka, ale wyłączam wtedy i koniec. Ogólnie mało tv ostatnio oglądam, trochę teraz był włączony przez Mistrzostwa, ale już koniec, więc po problemie :P Jak juz to włączamy sobie jakiś film wieczorem, jak już mała śpi.

Moja też już sama leży w wanience i fika jak szalona, ale bardzo to lubi :)

Co do basenu, u nas na większości zajęcia od 3 miesiąca życia. Ale akurat z 1,5 tyg. jedziemy nad morze i tam w hotelu będzie basen, więc kupiłam już pieluchy do wody, żeby sprawdzić jak jej się ogólnie to spodoba. Jak będzie zadowolona to kupimy karnet na jakieś zajęcia z maluszkami po powrocie. I też nie umiem pływać, ale z tego co wiem to te zajęcia odbywają się na basenie, w którym rodzice mają grunt, więc z tym problemem być nie powinno. Przynajmniej na takim basenie miała zajęcia moja przyjaciółka ze swoim maluszkiem, a dodam, że ona też pływać nie potrafi i dała radę. ;)

My po USG przezciemiączkowym i wszystko rozwija się prawidłowo. O 16 na fizjoterapię,jestem ciekawa jak ta moja maluda się będzie zachowywała ;) Dzisiaj na brzuszku leży super pewnie, tylko dłużej niż 4 minuty nie poleży bo się okręca na plecy i koniec. I zaczyna kombinować z obrotami z pleckow na brzuch, ale zawsze się na końcowym momencie zablokuje główką i woła o pomoc :D

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • Paatka Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2018, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak jeszcze wrzuce fote podporu mojej córki. Czy u was wygląda to podobnie?
    Niby jest tak jak w opisie, którym wrzuciła Kinga. Miednica na ziemi, klatka piersiowa uniesiona, łokcie też rozstawione trochę za linię barków. Tylko stópki zawsze zadziera do góry i na płasko ich jakoś nie utrzymuje.

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/d9aa97d8e6ef.jpg

Katy lubi tę wiadomość

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2018, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No my chcieliśmy chodzić na basen po skończenym 3 mcu ale pediatra kazała się wstrzymać do 6 :-/ dowiem się jeszcze czy rzeczywiście potrzebuję to zaświadczenie bo chętnie byśmy chodzili juz teraz jak jest lato a nie zaczynali jesienią..

Moja też się obkreca do tv-ale wtedy albo ją zasłaniam albo wyłączam tv. Tak jak Paatka nie pozwalam oglądać, u nas też szły głównie mecze, teraz nie oglądamy. Póki co ona się nie wkurza jak wyłączalam, nie chcę żeby się przyzwyczajała, z puszczaniem bajek będziemy się wstrzymywać jak długo będzie można, myślę, że damy radę, bo też bardzo mało oglądamy.

Paatka, u nas bardzo podobnie, moja często robi foczkę, czyli obie nóżki z tyłu też podnosi ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lipca 2018, 12:52

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png

Wysłany: 18 lipca 2018, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mu zabrania oglądać tv, ale pytam z ciekawości czy Wasze dzieci też tak robią :p

Patka mój tak samo leży :) a czy Wasze dzieci ruszają wszystkimi paluszki od stopek? Zauważyłam, że mój rusza wszystkimi, a malutkich nie podnosi hmmm

f2wlqps6jdpv4xb3.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2018, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malyprosiaczek wrote:
    Ja też mu zabrania oglądać tv, ale pytam z ciekawości czy Wasze dzieci też tak robią :p

Patka mój tak samo leży :) a czy Wasze dzieci ruszają wszystkimi paluszki od stopek? Zauważyłam, że mój rusza wszystkimi, a malutkich nie podnosi hmmm

Chyba u dzieci to normalne, że się gapią w tv- cały czas coś się rusza, jest kolorowe-dlatego nie chcemy jej przyzwyczaić- potem trudno dziecko od tv oderwać..nie chcemy, żeby było to jedno z tych dzieci co jak nie ma bajki nic nie zrobi, nie zje i ryczy :-/

Hmm, muszę popatrzeć na jej paluszki bo sama nie wiem ;-)

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • acygan Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2018, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny u nas nadal temperatura :( teraz ma 37.7,innych objawow brak. Rozebralam do bodziaka,przylozylam lekko zimny oklad na czolo na chwile i nie wiem co dalej. Jestem zalamana.

• edwarda20 Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2018, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik tak, moj maz go trzyma, ja myje. Sam nie potrafi go dobrze umyc. Ja kilka razy mylam go sama to i tak na dno klade pieluszke.

Paatka pięknie malutka lezy :))

Acygan, nie na czolko bo przeziebisz malej zatoki. Oklad na karczek i we wszystkie zgiecia, czyli pod kolankami, pachwiny i pod lokaciami.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lipca 2018, 16:17

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2018, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A moj jak mu podloze raaczki pod klatke piersiowa to trzyma ladnie glowke i kreci nia a sam to mu te raczki sie rozchodza jeszcze

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • darika Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2018, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Acygan a robiliście te badania moczu? Bo u nas niestety zum zaczęło się od podwyższonej temperatury. A wcześniej Mała była bardzo rozdrażniona. Jak temperatura będzie rosła ja bym na Twoim miejscu włożyła czopek. Kontroluj w nocy bo wtedy jest najgorzej. No i koniecznie ten mocz.

29.09.2016 Aniołek (10 tc)
    09.04.2018 cud narodzin - 55 cm, 3720 g. Amelka ❤️
    16.09.2020 cud narodzin - 54 cm, 3150 g. Igorek ❤️
    lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2018, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    acygan wrote:
    Dziewczyny u nas nadal temperatura :( teraz ma 37.7,innych objawow brak. Rozebralam do bodziaka,przylozylam lekko zimny oklad na czolo na chwile i nie wiem co dalej. Jestem zalamana.
    Mi pediatra zawsze mówiła by na wizytę gdy dziecko ma gorączkę i brak innych objawów kontrolować mocz. Jak temperatura pójdzie całkiem w górę to może być np 3-dniówka. Ja zawsze w pl robię od razu badania krwi (morfologia+ crp), bo naszej z każdej wizyty wychodziłaby z antybiotykiem.

Na zbijanie niewielkiej gorączki pomaga kangurowanie skóra do skóry, przy szybko rosnącej temp. chłodne kąpiele (woda o max 1 st niższa niż temp ciała dziecka i stopniowe dolewanie zimnej, lub właśnie zimne okłady. Gdyby pojawiły się drgawki to od razu lekarz, normalnie czeka się do 3 dni (jeśli nie ma jakichś innych niepokojących objawów), ale jak się boisz, to możesz iść od razu (mnie zwykle powstrzymuje świadomość ze z przychodni/szpitala dopiero można przynieść ciekawe choroby, wiec kontakt z przychodniami ograniczam do minimum. U mnie przez pierwsze pół roku niby nie powinno się podawać leków bez kontaktu z lekarzem. U mnie, przy dzieciach z nierozszerzona dieta l,lekami pierwszego wyboru są czopki (paracetamol/ibuprofen), syropów u imam ze względu na bardzo słabe składy

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
‹‹ 1152 1153 1154 1155 1156 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ