Kwietniowe Mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
ja spłukuję jedynie wanienkę wodą ciepłą żeby pozostałości piany zeszły, wrzątkiem nie przelewam. tak jak edwarda jestem zdania że zbyt duża sterylność nie jest dobra.
-
Ja też splukuje i potem przecieram ręcznikiem papierowym bo wanienka stoi w pokoju. Też uważam, że duża sterylnosc nie jest zbyt dobra. Mój maluch leży w wanience i macha już nóżkami
zaczyna bawić się woda, ale jeszcze nie bardzo wie o co chodzi
kiedy idziecie z dziećmi na basen?
-
Malyprosiaczek wrote:Ja też splukuje i potem przecieram ręcznikiem papierowym bo wanienka stoi w pokoju. Też uważam, że duża sterylnosc nie jest zbyt dobra. Mój maluch leży w wanience i macha już nóżkami
zaczyna bawić się woda, ale jeszcze nie bardzo wie o co chodzi
kiedy idziecie z dziećmi na basen?
Chodzić możemy tylko jak jest mąż, bo sama 2 nie ogarnę
-
Malyprosiaczek wrote:Pytanie mam. Czy wasze dzieci też patrzą w tv? Ja młodego klade na macie to on nie chce na brzuchu za długo leżeć ale jak mam włączone piosenki na tv to leży i leży. Jak zbronie czy wyłączne tv to jest zły ehh
-
Moja się okręca jak nie wiem jak widzi tv, ale nie pozwalam jej oglądać. Też się wścieka, ale wyłączam wtedy i koniec. Ogólnie mało tv ostatnio oglądam, trochę teraz był włączony przez Mistrzostwa, ale już koniec, więc po problemie
Jak juz to włączamy sobie jakiś film wieczorem, jak już mała śpi.
Moja też już sama leży w wanience i fika jak szalona, ale bardzo to lubi
Co do basenu, u nas na większości zajęcia od 3 miesiąca życia. Ale akurat z 1,5 tyg. jedziemy nad morze i tam w hotelu będzie basen, więc kupiłam już pieluchy do wody, żeby sprawdzić jak jej się ogólnie to spodoba. Jak będzie zadowolona to kupimy karnet na jakieś zajęcia z maluszkami po powrocie. I też nie umiem pływać, ale z tego co wiem to te zajęcia odbywają się na basenie, w którym rodzice mają grunt, więc z tym problemem być nie powinno. Przynajmniej na takim basenie miała zajęcia moja przyjaciółka ze swoim maluszkiem, a dodam, że ona też pływać nie potrafi i dała radę.
My po USG przezciemiączkowym i wszystko rozwija się prawidłowo. O 16 na fizjoterapię,jestem ciekawa jak ta moja maluda się będzie zachowywałaDzisiaj na brzuszku leży super pewnie, tylko dłużej niż 4 minuty nie poleży bo się okręca na plecy i koniec. I zaczyna kombinować z obrotami z pleckow na brzuch, ale zawsze się na końcowym momencie zablokuje główką i woła o pomoc
-
A tak jeszcze wrzuce fote podporu mojej córki. Czy u was wygląda to podobnie?
Niby jest tak jak w opisie, którym wrzuciła Kinga. Miednica na ziemi, klatka piersiowa uniesiona, łokcie też rozstawione trochę za linię barków. Tylko stópki zawsze zadziera do góry i na płasko ich jakoś nie utrzymuje.
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/d9aa97d8e6ef.jpgKaty lubi tę wiadomość
-
No my chcieliśmy chodzić na basen po skończenym 3 mcu ale pediatra kazała się wstrzymać do 6
dowiem się jeszcze czy rzeczywiście potrzebuję to zaświadczenie bo chętnie byśmy chodzili juz teraz jak jest lato a nie zaczynali jesienią..
Moja też się obkreca do tv-ale wtedy albo ją zasłaniam albo wyłączam tv. Tak jak Paatka nie pozwalam oglądać, u nas też szły głównie mecze, teraz nie oglądamy. Póki co ona się nie wkurza jak wyłączalam, nie chcę żeby się przyzwyczajała, z puszczaniem bajek będziemy się wstrzymywać jak długo będzie można, myślę, że damy radę, bo też bardzo mało oglądamy.
Paatka, u nas bardzo podobnie, moja często robi foczkę, czyli obie nóżki z tyłu też podnosiWiadomość wyedytowana przez autora: 18 lipca 2018, 12:52
-
Malyprosiaczek wrote:Ja też mu zabrania oglądać tv, ale pytam z ciekawości czy Wasze dzieci też tak robią :p
Patka mój tak samo leżya czy Wasze dzieci ruszają wszystkimi paluszki od stopek? Zauważyłam, że mój rusza wszystkimi, a malutkich nie podnosi hmmm
Chyba u dzieci to normalne, że się gapią w tv- cały czas coś się rusza, jest kolorowe-dlatego nie chcemy jej przyzwyczaić- potem trudno dziecko od tv oderwać..nie chcemy, żeby było to jedno z tych dzieci co jak nie ma bajki nic nie zrobi, nie zje i ryczy
Hmm, muszę popatrzeć na jej paluszki bo sama nie wiem -
Jupik tak, moj maz go trzyma, ja myje. Sam nie potrafi go dobrze umyc. Ja kilka razy mylam go sama to i tak na dno klade pieluszke.
Paatka pięknie malutka lezy)
Acygan, nie na czolko bo przeziebisz malej zatoki. Oklad na karczek i we wszystkie zgiecia, czyli pod kolankami, pachwiny i pod lokaciami.Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lipca 2018, 16:17
-
Acygan a robiliście te badania moczu? Bo u nas niestety zum zaczęło się od podwyższonej temperatury. A wcześniej Mała była bardzo rozdrażniona. Jak temperatura będzie rosła ja bym na Twoim miejscu włożyła czopek. Kontroluj w nocy bo wtedy jest najgorzej. No i koniecznie ten mocz.29.09.2016 Aniołek (10 tc)
09.04.2018 cud narodzin - 55 cm, 3720 g. Amelka ❤️
16.09.2020 cud narodzin - 54 cm, 3150 g. Igorek ❤️
-
acygan wrote:Dziewczyny u nas nadal temperatura
teraz ma 37.7,innych objawow brak. Rozebralam do bodziaka,przylozylam lekko zimny oklad na czolo na chwile i nie wiem co dalej. Jestem zalamana.
Na zbijanie niewielkiej gorączki pomaga kangurowanie skóra do skóry, przy szybko rosnącej temp. chłodne kąpiele (woda o max 1 st niższa niż temp ciała dziecka i stopniowe dolewanie zimnej, lub właśnie zimne okłady. Gdyby pojawiły się drgawki to od razu lekarz, normalnie czeka się do 3 dni (jeśli nie ma jakichś innych niepokojących objawów), ale jak się boisz, to możesz iść od razu (mnie zwykle powstrzymuje świadomość ze z przychodni/szpitala dopiero można przynieść ciekawe choroby, wiec kontakt z przychodniami ograniczam do minimum. U mnie przez pierwsze pół roku niby nie powinno się podawać leków bez kontaktu z lekarzem. U mnie, przy dzieciach z nierozszerzona dieta l,lekami pierwszego wyboru są czopki (paracetamol/ibuprofen), syropów u imam ze względu na bardzo słabe składy