X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2018, 07:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wrzątkiem przelewam, ale nie za często szczerze mówiąc, właśnie mi przypomnialyscie, że może by wypadało :/

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2018, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja spłukuję jedynie wanienkę wodą ciepłą żeby pozostałości piany zeszły, wrzątkiem nie przelewam. tak jak edwarda jestem zdania że zbyt duża sterylność nie jest dobra.

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2018, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też nie przelewam wrzątkiem. Splukuje i tyle. Co jakiś czas myję gąbką z małą ilością płynu.
    Edwarda,jak Ty kąpiesz, że dziecko nie dotyka ciałkiem do wanienki? We dwójkę kapiecie?

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Malyprosiaczek Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2018, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też splukuje i potem przecieram ręcznikiem papierowym bo wanienka stoi w pokoju. Też uważam, że duża sterylnosc nie jest zbyt dobra. Mój maluch leży w wanience i macha już nóżkami :D zaczyna bawić się woda, ale jeszcze nie bardzo wie o co chodzi :D kiedy idziecie z dziećmi na basen?

f2wlqps6jdpv4xb3.png
  • oli123 Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2018, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie, kiedy juz mozna na basen?

mhsvi09k63nasq33.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2018, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To chyba zalezy od basenu:p U nas na niektorych mozna nawet od 3 miesiaca;)
    Ja poczekam az nam mina te brzuszkowe problemy, a po za tym i tak to narzeczony bedzie uczestniczyl w zajeciach bo ja nie umiem plywac xd

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png

Wysłany: 18 lipca 2018, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też nie umiem pływać ( a mieszkam nad morzem hahahhahahaha haha) i mąż będzie chodził na zajecia

Katy lubi tę wiadomość

f2wlqps6jdpv4xb3.png

Wysłany: 18 lipca 2018, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytanie mam. Czy wasze dzieci też patrzą w tv? Ja młodego klade na macie to on nie chce na brzuchu za długo leżeć ale jak mam włączone piosenki na tv to leży i leży. Jak zbronie czy wyłączne tv to jest zły ehh

f2wlqps6jdpv4xb3.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2018, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malyprosiaczek wrote:
    Ja też splukuje i potem przecieram ręcznikiem papierowym bo wanienka stoi w pokoju. Też uważam, że duża sterylnosc nie jest zbyt dobra. Mój maluch leży w wanience i macha już nóżkami :D zaczyna bawić się woda, ale jeszcze nie bardzo wie o co chodzi :D kiedy idziecie z dziećmi na basen?
    My byłyśmy jak miała miesiąc ;) Chodzić możemy tylko jak jest mąż, bo sama 2 nie ogarnę

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2018, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malyprosiaczek wrote:
    Pytanie mam. Czy wasze dzieci też patrzą w tv? Ja młodego klade na macie to on nie chce na brzuchu za długo leżeć ale jak mam włączone piosenki na tv to leży i leży. Jak zbronie czy wyłączne tv to jest zły ehh
    Nie, nie mam tv. A filmy staram się oglądać jak dziewczyny śpią

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Paatka Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2018, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja się okręca jak nie wiem jak widzi tv, ale nie pozwalam jej oglądać. Też się wścieka, ale wyłączam wtedy i koniec. Ogólnie mało tv ostatnio oglądam, trochę teraz był włączony przez Mistrzostwa, ale już koniec, więc po problemie :P Jak juz to włączamy sobie jakiś film wieczorem, jak już mała śpi.

Moja też już sama leży w wanience i fika jak szalona, ale bardzo to lubi :)

Co do basenu, u nas na większości zajęcia od 3 miesiąca życia. Ale akurat z 1,5 tyg. jedziemy nad morze i tam w hotelu będzie basen, więc kupiłam już pieluchy do wody, żeby sprawdzić jak jej się ogólnie to spodoba. Jak będzie zadowolona to kupimy karnet na jakieś zajęcia z maluszkami po powrocie. I też nie umiem pływać, ale z tego co wiem to te zajęcia odbywają się na basenie, w którym rodzice mają grunt, więc z tym problemem być nie powinno. Przynajmniej na takim basenie miała zajęcia moja przyjaciółka ze swoim maluszkiem, a dodam, że ona też pływać nie potrafi i dała radę. ;)

My po USG przezciemiączkowym i wszystko rozwija się prawidłowo. O 16 na fizjoterapię,jestem ciekawa jak ta moja maluda się będzie zachowywała ;) Dzisiaj na brzuszku leży super pewnie, tylko dłużej niż 4 minuty nie poleży bo się okręca na plecy i koniec. I zaczyna kombinować z obrotami z pleckow na brzuch, ale zawsze się na końcowym momencie zablokuje główką i woła o pomoc :D

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • Paatka Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2018, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak jeszcze wrzuce fote podporu mojej córki. Czy u was wygląda to podobnie?
    Niby jest tak jak w opisie, którym wrzuciła Kinga. Miednica na ziemi, klatka piersiowa uniesiona, łokcie też rozstawione trochę za linię barków. Tylko stópki zawsze zadziera do góry i na płasko ich jakoś nie utrzymuje.

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/d9aa97d8e6ef.jpg

Katy lubi tę wiadomość

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2018, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No my chcieliśmy chodzić na basen po skończenym 3 mcu ale pediatra kazała się wstrzymać do 6 :-/ dowiem się jeszcze czy rzeczywiście potrzebuję to zaświadczenie bo chętnie byśmy chodzili juz teraz jak jest lato a nie zaczynali jesienią..

Moja też się obkreca do tv-ale wtedy albo ją zasłaniam albo wyłączam tv. Tak jak Paatka nie pozwalam oglądać, u nas też szły głównie mecze, teraz nie oglądamy. Póki co ona się nie wkurza jak wyłączalam, nie chcę żeby się przyzwyczajała, z puszczaniem bajek będziemy się wstrzymywać jak długo będzie można, myślę, że damy radę, bo też bardzo mało oglądamy.

Paatka, u nas bardzo podobnie, moja często robi foczkę, czyli obie nóżki z tyłu też podnosi ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lipca 2018, 12:52

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png

Wysłany: 18 lipca 2018, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mu zabrania oglądać tv, ale pytam z ciekawości czy Wasze dzieci też tak robią :p

Patka mój tak samo leży :) a czy Wasze dzieci ruszają wszystkimi paluszki od stopek? Zauważyłam, że mój rusza wszystkimi, a malutkich nie podnosi hmmm

f2wlqps6jdpv4xb3.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2018, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malyprosiaczek wrote:
    Ja też mu zabrania oglądać tv, ale pytam z ciekawości czy Wasze dzieci też tak robią :p

Patka mój tak samo leży :) a czy Wasze dzieci ruszają wszystkimi paluszki od stopek? Zauważyłam, że mój rusza wszystkimi, a malutkich nie podnosi hmmm

Chyba u dzieci to normalne, że się gapią w tv- cały czas coś się rusza, jest kolorowe-dlatego nie chcemy jej przyzwyczaić- potem trudno dziecko od tv oderwać..nie chcemy, żeby było to jedno z tych dzieci co jak nie ma bajki nic nie zrobi, nie zje i ryczy :-/

Hmm, muszę popatrzeć na jej paluszki bo sama nie wiem ;-)

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • acygan Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2018, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny u nas nadal temperatura :( teraz ma 37.7,innych objawow brak. Rozebralam do bodziaka,przylozylam lekko zimny oklad na czolo na chwile i nie wiem co dalej. Jestem zalamana.

• edwarda20 Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2018, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik tak, moj maz go trzyma, ja myje. Sam nie potrafi go dobrze umyc. Ja kilka razy mylam go sama to i tak na dno klade pieluszke.

Paatka pięknie malutka lezy :))

Acygan, nie na czolko bo przeziebisz malej zatoki. Oklad na karczek i we wszystkie zgiecia, czyli pod kolankami, pachwiny i pod lokaciami.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lipca 2018, 16:17

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2018, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A moj jak mu podloze raaczki pod klatke piersiowa to trzyma ladnie glowke i kreci nia a sam to mu te raczki sie rozchodza jeszcze

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • darika Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2018, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Acygan a robiliście te badania moczu? Bo u nas niestety zum zaczęło się od podwyższonej temperatury. A wcześniej Mała była bardzo rozdrażniona. Jak temperatura będzie rosła ja bym na Twoim miejscu włożyła czopek. Kontroluj w nocy bo wtedy jest najgorzej. No i koniecznie ten mocz.

29.09.2016 Aniołek (10 tc)
    09.04.2018 cud narodzin - 55 cm, 3720 g. Amelka ❤️
    16.09.2020 cud narodzin - 54 cm, 3150 g. Igorek ❤️
    lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2018, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    acygan wrote:
    Dziewczyny u nas nadal temperatura :( teraz ma 37.7,innych objawow brak. Rozebralam do bodziaka,przylozylam lekko zimny oklad na czolo na chwile i nie wiem co dalej. Jestem zalamana.
    Mi pediatra zawsze mówiła by na wizytę gdy dziecko ma gorączkę i brak innych objawów kontrolować mocz. Jak temperatura pójdzie całkiem w górę to może być np 3-dniówka. Ja zawsze w pl robię od razu badania krwi (morfologia+ crp), bo naszej z każdej wizyty wychodziłaby z antybiotykiem.

Na zbijanie niewielkiej gorączki pomaga kangurowanie skóra do skóry, przy szybko rosnącej temp. chłodne kąpiele (woda o max 1 st niższa niż temp ciała dziecka i stopniowe dolewanie zimnej, lub właśnie zimne okłady. Gdyby pojawiły się drgawki to od razu lekarz, normalnie czeka się do 3 dni (jeśli nie ma jakichś innych niepokojących objawów), ale jak się boisz, to możesz iść od razu (mnie zwykle powstrzymuje świadomość ze z przychodni/szpitala dopiero można przynieść ciekawe choroby, wiec kontakt z przychodniami ograniczam do minimum. U mnie przez pierwsze pół roku niby nie powinno się podawać leków bez kontaktu z lekarzem. U mnie, przy dzieciach z nierozszerzona dieta l,lekami pierwszego wyboru są czopki (paracetamol/ibuprofen), syropów u imam ze względu na bardzo słabe składy

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
‹‹ 1152 1153 1154 1155 1156 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ