X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • oli123 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2018, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. U nas dalej anemia, pediatra kazala wprowadzac Mikolajowi jedzenie wiec od tygodnia podaje jabłuszko, zupke z marchewki i kaszke! wszystko mu smakuje,zajada sie, nie ma zadnych reakcji alergicznych, super! wszystko robie sama, nie kupuje słoiczków bo po prostu by sie zmarnowaly skoro moga stac otwarte tylko 48h a Miko je po pare łyzeczek. wczoraj przespałl nam całą noc! pierwszy raz!!! a tak to b udzil sie co 1h, wiec mysle ze po prostu skok rozwojowy wreszcie sie skonczyl.
    Rehabilitant przychodzi do nas 2 razy w tygodniu uczy Mikołaja siedziec i raczkowac:) jest super

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia 2018, 10:34

Malyprosiaczek lubi tę wiadomość

mhsvi09k63nasq33.png
  • oli123 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2018, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusia_pia wrote:
    Czy wasze maluchy przy rozszerzaniu diety robia wiecej kup na dobe?? U nas poki byl tylko na mm to byla kupa raz na dobe a teraz potrafi robic trzy nawet 4 razy robi takie porcje plastycznej kupy wczoraj byla wieczorem taka jak na mm papkowata dzis rano znowu zrobil ladna kupe nie ma zaparcia ani birgunki. Dostaje jabluszko i sok przecierowy rozcienczony z woda. Nie wiem czy tak powinno byc czy mam sie martwic?
    U nas robił jedna kupke na tydzien a jest kp, odkad wprowadzilam jabluszko i marchew robi kupke codziennie

mhsvi09k63nasq33.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2018, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oli123 wrote:
    Hej. U nas dalej anemia, pediatra kazala wprowadzac Mikolajowi jedzenie wiec od tygodnia podaje jabłuszko, zupke z marchewki i kaszke! wszystko mu smakuje,zajada sie, nie ma zadnych reakcji alergicznych, super! wszystko robie sama, nie kupuje słoiczków bo po prostu by sie zmarnowaly skoro moga stac otwarte tylko 48h a Miko je po pare łyzeczek. wczoraj przespałl nam całą noc! pierwszy raz!!! a tak to b udzil sie co 1h, wiec mysle ze po prostu skok rozwojowy wreszcie sie skonczyl.
    Rehabilitant przychodzi do nas 2 razy w tygodniu uczy Mikołaja siedziec i raczkowac:) jest super
    A dajesz też żelazo? Czy tylko stałe?

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • oli123 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2018, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga. wrote:
    A dajesz też żelazo? Czy tylko stałe?
    kiedys codziennie podawalam actiferol w proszku a teraz co 2 dzien

mhsvi09k63nasq33.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2018, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oli123 wrote:

Oli, a pediatra czemu kazała Ci rozszerzać już dietę? Przez anemię? Myślałam, że jak dziecko jest kp to pediatrzy nie zalecają wcześniej niz po pół roku. Ja niedługo idę z nią na szczepienie i się zastanawiam co powie pediatra- ostatnio mało przybiera na wadze przy kp, więc może też zaleci już rozszerzanie.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2018, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oli123 wrote:
    kiedys codziennie podawalam actiferol w proszku a teraz co 2 dzien
    Ok, bo stałymi to żelaza nie podniesiesz na tym etapie.

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • oli123 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2018, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zreszta zauwazylam ze Mikołaj jest bardzo zainteresowany jedzeniem, ale czy wam pediatrzy też kazali wprowadzać gluten miedzy 5-7 miesiacem?

mhsvi09k63nasq33.png
  • oli123 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2018, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik wrote:
    Oli, a pediatra czemu kazała Ci rozszerzać już dietę? Przez anemię? Myślałam, że jak dziecko jest kp to pediatrzy nie zalecają wcześniej niz po pół roku. Ja niedługo idę z nią na szczepienie i się zastanawiam co powie pediatra- ostatnio mało przybiera na wadze przy kp, więc może też zaleci już rozszerzanie.
    mój bardzo ładnie przybiera wazy juz 8kg, mysle ze skoro przybiera mało to zaleci roszerzenie ile Twoja córeczka wazy?

mhsvi09k63nasq33.png
  • Malyprosiaczek Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2018, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja pediatra powiedziała że mam rozszerzać dietę po 16 tyg życia, ale wiadomo że mleko z piersi ma być podstawą więc ja daje Wiktorkowi cały czas pierś, a w porze obiadowe daje mu słoiczek bo marchewkę zjada już cały słoik więc niedługo zacznę marchewkę sama gotować. Na początek kupuje malutkie sloiczki bo w 48h Wiktor zjada cały więc u nas nie marnuje się. A pediatra powiedziała, że Wiktor przybiera ponad normę tygodniowa więc mogę spokojnie zacząć rozszerzać ale same warzywa i owoce.

f2wlqps6jdpv4xb3.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2018, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oli123 wrote:
    mój bardzo ładnie przybiera wazy juz 8kg, mysle ze skoro przybiera mało to zaleci roszerzenie ile Twoja córeczka wazy?

Ostatnio jak ją ważyłam to ok.6,3 kg a że mało przybiera nie spodziewam się żeby dużo tknęło od tamtego czasu. Wtedy sprawdzałam też że jest na ok.30 centylu więc tragedii nie ma. Ale ona jest mega aktywna, nie polezy spokojnie, w kółko się wygina, turla, pełza, z bujaka nam już nawet zeszła, musimy ją przesadzić na spacerówke bo w gondoli też już się gimnastykuje, a zmiana pieluchy na przewijaku to wyzwanie, bo tak się pręży i obraca że cały czas muszę ją trzymać żeby nie gibnela... Czyli na mój gust duuużo spala i obawiam się, że moje mleko może jej nie wystarczać, szczególnie że duza ilością nie grzeszę.. pozostaje czekać do wizyty, w przyszłym tyg.pediatra ją zważy i powie co robić.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2018, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oli123 wrote:
    Zreszta zauwazylam ze Mikołaj jest bardzo zainteresowany jedzeniem, ale czy wam pediatrzy też kazali wprowadzać gluten miedzy 5-7 miesiacem?
    Nie, u mnie kolejność dowolna, okres wprowadzenia glutenu nie jest istotny. Jak ma być nietolerancja to będzie (celiakia jest genetyczna w dużej mierze)

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2018, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DARIKA napisałam priv.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Aga78 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2018, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oli123 wrote:
    Oli a jaką kaszkę dajesz?i ile Ci zjada dziennie?

oli123 lubi tę wiadomość

14.11.2015- 1 IUI:( 14.01.2016 2 IUI:(
    11.05.2016-INF-I Transfer :(
    06.12.2016 - CRIO II Transfer
    04.05.2017- ciąża naturalna Aniołek [*] 9 tydz
    3jvzi09kjtx66r5t.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2018, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga, pametam jak bylysmy w ciazy to polecalas jakis inhalator dla maluszkow. Przypomnisz nazwe? chce kupic jakis naprawde dobry i cichy.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2018, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My dziś oficjalnie pożegnaliśmy gondolkę... Płakałam :( i odbyłyśmy pierwszy spacer w spacerówce. Na początku Lilka marudzila, musiałam ją bardziej spionizowac O.o a potem usnęła i git.

No i dziś pierwszy raz jadlysmy pietruszkę gotowaną, Lila się zajadala. Złote dziecko, wszystko jej smakuje O.o

edwarda20, Andzia123, Malyprosiaczek lubią tę wiadomość

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Aga78 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2018, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MI moja aplikacja już pokazała, żeby wprowadzać kaszki. Ja dietę chcę rozszerzać dopiero za 3 tygodnie ale już sobie o tym czytam. Na alaantkowym bligu pilecają kaszki helpa. Są bez cukru i mleka.

14.11.2015- 1 IUI:( 14.01.2016 2 IUI:(
    11.05.2016-INF-I Transfer :(
    06.12.2016 - CRIO II Transfer
    04.05.2017- ciąża naturalna Aniołek [*] 9 tydz
    3jvzi09kjtx66r5t.png
  • darika Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2018, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edwarda odpisałam :-P

edwarda20 lubi tę wiadomość

29.09.2016 Aniołek (10 tc)
    09.04.2018 cud narodzin - 55 cm, 3720 g. Amelka ❤️
    16.09.2020 cud narodzin - 54 cm, 3150 g. Igorek ❤️
    lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2018, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    darika wrote:
    Edwarda odpisałam :-P
    Tez odpisalam :)

darika lubi tę wiadomość

dqprqps6kaqxmc83.png
  • kaszelkowa Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2018, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oli A jakie cwiczenia robi rehabilitant na śniadanie i raczkowanie? Nasza fizjo mówi, że najlepiej dać maluchom na tym etapie rozwijać się samym nawet w.kwestii obrotów itp A tu już siadanie i raczkowanie??

oli123 lubi tę wiadomość

mjvy9vvjacooymry.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2018, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoro wrote:
    My dziś oficjalnie pożegnaliśmy gondolkę... Płakałam :( i odbyłyśmy pierwszy spacer w spacerówce. Na początku Lilka marudzila, musiałam ją bardziej spionizowac O.o a potem usnęła i git.

No i dziś pierwszy raz jadlysmy pietruszkę gotowaną, Lila się zajadala. Złote dziecko, wszystko jej smakuje O.o
    O widzisz super ze jej smakuje :) ja jutro daje brokula :)
    Tez kupuje male sloiczki i sie nie marnuje bo je na dwa/ trzy razy to akurat.

Totoro lubi tę wiadomość

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
‹‹ 1213 1214 1215 1216 1217 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ