Kwietniowe Mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyMaminaMina wrote:24 kwietnia.
Swoją drogą powiem Wam, że super będzie z maluszkami wiosna/lato. Córka z października, koszmarnie ciężko ubrać takiego maluszka na spacer, a wyjść trzeba codziennie. Cieszę się że drugie będzie letnie.dopisałam
MaminaMina lubi tę wiadomość
-
MaGo wrote:A ja dzisiaj mam drugą wizytę. Denerwuję się jak cholera, mam nadzieję, že jest wszystko tak, jak ma być. Muszę powiedzieć mojej ginrkolog o tych moich bólach brzucha
Ja też mam lekkie bóle. Wiem, że to macica się rozciąga, ma prawo pobolewać.
Daj znać co Ci dr powiedziała. -
Aksamitna wrote:Jestem już po pierwszej wizycie. Mam dwa serduszka. Beda bliźniaki
cudownie! zazdroszczę ale nie zawistnie tylko pozytywniei gratuluję przede wszystkim
moim marzeniem były bliźniaki no i mieliśmy je przez chwilę... zostało jedno Maleństwo
Aga78 lubi tę wiadomość
Kirunia - jesteś już z nami Maleńka -
MaGo, kciuki :-* o której wizyta?
-
nick nieaktualny
-
Dziewczyny ja też po wizycie.Wszystko ok.Ale ze względu na plamienia dostałam już L4.Pracuję w 3 firmach i nie powinnam za duzo chodzić.Jutro powiadomię pracodawców i mam trochę stresa ,że tak nagle tylu ludzi dowie się o mojej ciąży.Ale trudno..dzisiuś najważniejszy.Zastanawiam się tylko czy do zwolnienia chorobowego będzie mi się liczyła hedna umowa na czas określony. Podpisałam ją 17.08. a od jutra mam zwolbienie. Nie ma przepracowanych tych 30 dni..Wydaje mi się,że to przepadło..jest tu jakaś mądra Głowa i podpowie?
-
Aga78 wrote:Dziewczyny ja też po wizycie.Wszystko ok.Ale ze względu na plamienia dostałam już L4.Pracuję w 3 firmach i nie powinnam za duzo chodzić.Jutro powiadomię pracodawców i mam trochę stresa ,że tak nagle tylu ludzi dowie się o mojej ciąży.Ale trudno..dzisiuś najważniejszy.Zastanawiam się tylko czy do zwolnienia chorobowego będzie mi się liczyła hedna umowa na czas określony. Podpisałam ją 17.08. a od jutra mam zwolbienie. Nie ma przepracowanych tych 30 dni..Wydaje mi się,że to przepadło..jest tu jakaś mądra Głowa i podpowie?
nie jestem pewna ale wydaje mi się, że ta umowa powinna się liczyć. Dni do wynagrodzenia chorobowego się sumuje dla jednego pracownika w danym roku, bez względu na ilość pracodawców, podobnie jest chyba z wyczekiwaniem do chorobowego, jeśli u jednego pracodawcy jesteś uprawniona do wynagrodzenia chorobowego/zasiłku to i u pozostałych również.
Jestem księgową ale takiego przypadku jeszcze nie miałam więc głowy sobie uciąć nie dam ale poczytam jeszcze o tymKirunia - jesteś już z nami Maleńka -
nick nieaktualny
-
Aga78 - oto odpowiedź
Tzw. okres wyczekiwania
W związku z treścią art. 92 § 3 pkt 2 Kodeksu pracy, na prawo do otrzymania wynagrodzenia za okres niezdolności do pracy ma również wpływ tzw. okres wyczekiwania, tj. okres podlegania pracownika ubezpieczeniu chorobowemu. Okres ten jest wskazany w art. 4 ust. 1 ustawy o świadczeniach i wynosi:
przy dobrowolnym ubezpieczeniu – po upływie 90. dni trwania (bez przerwy) ubezpieczenia chorobowego,
przy obowiązkowym ubezpieczeniu – po upływie 30. dni trwania (bez przerwy) ubezpieczenia chorobowego,
przy czym do okresów ubezpieczenia wymienionych powyżej wlicza się poprzednie okresy ubezpieczenia chorobowego, jeżeli przerwa między nimi nie przekroczyła 30 dni lub była spowodowana urlopem wychowawczym, urlopem bezpłatnym lub odbywaniem czynne służby wojskowej przez żołnierza niezawodowego.Kirunia - jesteś już z nami Maleńka -
pomarańczka_33 wrote:nie jestem pewna ale wydaje mi się, że ta umowa powinna się liczyć. Dni do wynagrodzenia chorobowego się sumuje dla jednego pracownika w danym roku, bez względu na ilość pracodawców, podobnie jest chyba z wyczekiwaniem do chorobowego, jeśli u jednego pracodawcy jesteś uprawniona do wynagrodzenia chorobowego/zasiłku to i u pozostałych również.
Jestem księgową ale takiego przypadku jeszcze nie miałam więc głowy sobie uciąć nie dam ale poczytam jeszcze o tym -
Aga79 - wg tego artykułu, którego fragment wyżej wrzuciłam, powinni Ci wypłacić również z tej trzeciej umowy
podobne były też podawane przykłady, gdzie w jednej firmie nie było tych 30 dni ale w innej były i chorobowe należy się z obu tytułów.Kirunia - jesteś już z nami Maleńka -
pomarańczka_33 wrote:Aga79 - wg tego artykułu, którego fragment wyżej wrzuciłam, powinni Ci wypłacić również z tej trzeciej umowy
podobne były też podawane przykłady, gdzie w jednej firmie nie było tych 30 dni ale w innej były i chorobowe należy się z obu tytułów. -
O jacie to mamy 2 blizniaki czyli statystyka zapełnionia
Super zdrówka.
-
Wróciłam
maleństwo rośnie prawidłowo, idealnie na dzień 9t2d, czyli ten, w którym robiłam usg. Ale sie wiercił(a)!!
namachał(a) się dwoma rączkami i ćwiczył(a) nóżki, prostował(a) i podkulał(a)
zakochałam się
w sobotę mówimy rodzicom, a od 1 października idę na l4. Za 3 tygodnie czekają mnie badania prenatalne
Bóle brzucja niegroźne, dupka mam brać do końca tygodnia 4 razy na dobę, a później co tydzień zmniejszać o jedną tabletkę aż do końca 12 tygodnia
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 września 2017, 07:22
Ellka, Magdzia85F, darika, Tusianka, justysbp, blue00, Pineapple lubią tę wiadomość
Marcel❤
-
MaGo, super wieści
MaGo lubi tę wiadomość