X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Andzia123 Autorytet

Wysłany: 23 września 2018, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Apropo ostatnich dyskusji :)
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/45dfb47f3dd0.jpg

Makira, darika, edwarda20, Katy, Sylwiaa95, Malyprosiaczek, mlodaaa, acygan, Agusia_pia, jasmina6, Jupik lubią tę wiadomość

07.04.2018 - marzenia się spełniają <3 zakochana na zabój w Synku :)
    qb3ci09k2rozqy86.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 23 września 2018, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga, ja też ostatnio robiłam przesiew w ciuszkach Lilki - paru rzeczy w ogóle nie założyła, bo były grubsze albo z długim rękawem a wtedy, gdy były na nią dobre to było gorąco :/

Czy u Was też tak dziś pizgalo? :O my byliśmy rano z małą na spacerze i na mszy na zewnątrz i mimo, że ją grubo ubrałam, to bałam się, że mi zmarznie :/ potem nie wychodzilismy, bo akurat jak wypadała pora spania to Lilka padała przy cycku. Niestety (jak to zazwyczaj w domu) spała krociutko co poskutkowalo tym, że jest już wykąpana i właśnie usnęła :/ obstawiam pobudke w okolicach 20 :/

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 23 września 2018, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas tez kilka ubranek nie bylo w ogole zakładane bo były za grube :/

U mnie tez dzisiaj wialo dosc porzadnie :/

Maly mi teraz zasnal przy piersi, ale to raczej tez nie bedzie ten nocny sen :p

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 23 września 2018, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja już wstała xD

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • mlodaaa Autorytet

Wysłany: 23 września 2018, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nasza tez nie założyła paru rzeczy, bo właśnie byli za ciepło. Ja dopiero uzupełniam garderobę na jesień w rozmiarze 74 i nie kupuje narazie rozmiarów na zapas, bo się boje, ze znowu nie trafie w pogodę czy coś. Miała pełno sukienek na lato a praktycznie w nich nie chodziła, bo wkurzało mnie, ze się podwijają do góry i chodziła w większości w Body i takich Ala gaciach :P
    Dlatego teraz nie wiem w czym mi będzie najwygodniej ja ubierać.

Moja tez już śpi, na spacerze pospala 20min i tak od 15:30 nie spała, zjadła o 17 i o 19 ja wykapałam i położyłam, bo już marudziła strasznie , ale drzemki nie chciała sobie zrobić wcześniej. Butle dam przez sen , mam nadzieje, ze zje cała , bo dzisiaj tez mi coś nie dojada.

Zamówiłam krzesełko safety 1st kiwi, ma może któraś z Was ? Sprawdza się ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 września 2018, 19:52

3i49hdgenmhomr4i.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 23 września 2018, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dajcie znać jakby któraś widziała czapkę tego typu (jest jakby z prostokąta szyta, a nie półokrągła)
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/963a990cd7a7.jpg

U nas sukienki się sprawdzały jak Sara zaczęła chodzić. Na czas raczkowania najlepsze były body i rajstopy (póki nie opanowała dobrze techniki. Ogólnie body/rampersy/pajace, to to na co stawiam jesienią/zimą, póki dziecko trzeba noscic, bo bluzki itp zaraz się podciągają i świeci gołymi plecami

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 23 września 2018, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj (odpukac) dalej spi wiec moze jednak juz sie nie obudzi predko :p

Wlasnie mnie denerwuja te bluzeczki i spodnie dla takich malych chlopcow przez to, ze sie podwijaja :p Tez wole body lub pajace ;)

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 23 września 2018, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobra, pobawila się chwilę, cyc i śpi.

Ja dostałam tyle ślicznych bluzeczek dla Lili i sukcesywnie wynoszę na strych w większości nie noszone, bo też wkurza mnie właśnie to, że się podnoszą do góry. Nie ma to jak bodziak :D

Katy lubi tę wiadomość

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • darika Autorytet

Wysłany: 23 września 2018, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jak nie jest zbyt gorąco to pod koszulkę/bluzeczke zakładam body na ramiączka. Mamy fajne z h&m. Dzisiaj np miała na sobie body na ramiączka, dresy i bluzę dresowa. No i skarpety. Ale dzisiaj siedzialysmy w domu bo bardzo zimno - wiało i padało.
    Garderoba na 74 już czeka bo powoli wyrastamy z 68. Tzn już się zaczynają robić takie na styk. Ciuszki na 74 mamy takie cieplejsze. Bluzeczki z długim rękawem, body z długim, dresy, bluzy, spodenki, rampersy/kombinezony i kilka sukieneczek takich cieplejszych.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 września 2018, 20:45

29.09.2016 Aniołek (10 tc)
    09.04.2018 cud narodzin - 55 cm, 3720 g. Amelka ❤️
    16.09.2020 cud narodzin - 54 cm, 3150 g. Igorek ❤️
    lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • Andzia123 Autorytet

Wysłany: 23 września 2018, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie z kolei jakoś 19.30 zasnął ale właśnie na cyca się obudził, obstawiam że to przez tę nieszczęsne zęby tak szybko się budzi..

qb3ci09k2rozqy86.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 23 września 2018, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga. wrote:
    Dziewczyny dajcie znać jakby któraś widziała czapkę tego typu (jest jakby z prostokąta szyta, a nie półokrągła)
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/963a990cd7a7.jpg

U nas sukienki się sprawdzały jak Sara zaczęła chodzić. Na czas raczkowania najlepsze były body i rajstopy (póki nie opanowała dobrze techniki. Ogólnie body/rampersy/pajace, to to na co stawiam jesienią/zimą, póki dziecko trzeba noscic, bo bluzki itp zaraz się podciągają i świeci gołymi plecami
    Ja kupilam taka z prostokonta w smyku z kubusiem puchatkiem szara dla malego.

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 23 września 2018, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do pieluch kazdy robi jak uwaza. Ale fakt nauka sikania i wolania na nocnik jest ciezka i wymaga cierpliwosci. Wiele matek jest wygodnych i lepiej zalozyc pieluche niz pilnowac malca.

Co do garderoby my nosimy 74 i juz niektore na 80 ale tylko spodnie i lekko podwijam bo dostalam takie cieplejsze na teraz juz.

Przyjechalam do mamy na kilka dni i juz mnie drazni... Ze maly jest za chudy ze za chudo mu gotuje zupy. Ze do zupy powinnam maslo mu dawac a nie oliwe z oliwek. Ze wiecej kaszy mannej wiecej miesa. Ze brokuly to sa na odchudzanie ze zupa bez smaku ze wiecej ziemniakow i marchwi... No szlak mnie trafi. JAk zupa ma miec inny smak jak jest bez przypraw. Nie jest to dla nas smaczne bo znamy inne smaki a jemu smakuje. Przeciez mu nie nasypie wegety! Maly wazy jakies 7800 gr jest na 50 centylu. Jest zadowolony zdrowy usmiechniety. A ze nie ma faldek to moze taka jego natura. Wole zeby byl szczuplejszy niz jakis gruby... Nie jestem zwolenniczka pchania w dziecko czego podadnie!! A to ze mleko nastepne to z kleikiem zebym kupila. Czy te babki matki tesciowe musza sie tak wtracac???
    U nas tez dzis zimno a tesciowa ranl mowi zebym malego na dworze w wozku przykryla bo zimna. No cholera wiem przeciez!! Ehh ciezkie dni sie zapowiadaja... :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 września 2018, 22:16

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • jasmina6 Autorytet

Wysłany: 23 września 2018, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakie warzywa poza marchewką, dynią, ziemniakiem, kalarepą i cukinią dajecie?
    Mnie rozwala branie dziecka na spacer w foteliku, najchętniej wysadziłabym takich rodziców do bagażnika malucha i trzymała razem z kołem zapasowym przez dwie godziny...

edwarda20 lubi tę wiadomość

3i49uay3vn9a2peg.png
    Mlr 0%, trzy szczepienia i wynik nadal 0%, doszczepianie pullowanymi - wynik 34,9!
    Dodatnie MTHFR w układzie heterozygotycznym mutacji A1298C.
    Dwa Aniołki - kwiecień 2015, październik 2015
  • Andzia123 Autorytet

Wysłany: 23 września 2018, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jasmina6 wrote:
    Jakie warzywa poza marchewką, dynią, ziemniakiem, kalarepą i cukinią dajecie?
    Mnie rozwala branie dziecka na spacer w foteliku, najchętniej wysadziłabym takich rodziców do bagażnika malucha i trzymała razem z kołem zapasowym przez dwie godziny...
    Chyba lepszy spacer w foteliku niż żaden? Mój Kuba gondoli nie zaakceptowal, na spacerowke nie jest gotowy żeby nie mieć mnie w zasięgu wzroku, więc spacerujemy w foteliku, nie rozumiem co w tym złego.

qb3ci09k2rozqy86.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 23 września 2018, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My dziś na basenie, oczywiście było super, mała ćwiczy z tatą a ja niby w tym czasie mam pływać tudzież się babelkowac, a kończy się na paru żabkach, chwili bąbelków a reszta to stoje w wodzie niedaleko i cykam foty albo po prostu się patrzę ;-) w niedzielę grupa duża (dziś wyjątkowo byliśmy zamiast środy bo miała katar) i na 12 niemowląt 10 było z tatusiami (reszta mamuś tak jak i ja albo relax albo stały i podglądały czy tatuś sobie radzi ;-) ).

Mirabelcia zatem- myślę, że jeszcze nie jest za późno, żeby bardziej tatę zaangażować. Mi radziła przyjaciółka, żebym nie odcięła tatusia bo ona przy pierwszym dziecku to zrobiła i żałowała, ale przy drugim już się opamiętała. Oczywiście, że tatuś nie zrobi wszystkiego tak dobrze jak my ;-) ale nie o to chodzi. Z dziećmi robi się podobnie- czyli nie "nie umiesz tego zrobić, zrobię to za Ciebie" tylko "chodź, pokażę Ci jak to się robi". I działa. A mój to jest tak zafiksowany na punkcie corci, że najchętniej to by do pracy nie łaził tylko z nią siedział. Choć oczywiście najlepiej mu idą zabawy, bo jak ją karmi oboje są cali w marchewce, a jak zmienia pieluchę to nagle się okazuje, że jest coś mało szczelna ;-) no ale ja przymykam oczy. Tak więc powoli go angażuj, naprawdę nie jest za późno.

Mamy nie pytałam kiedy zaczynała oduczać robienia w pieluchę, bo mieliśmy imprezę rodzinną i trochę mi głupio było przy stole poruszać temat kupy ;-) ale z tego co pamiętam mojej siostrze truła co tak długo zwleka jak zaczynała chyba od 2 czy 2.5 roku.. podobno latem łatwiej oduczać, bo dziecko sobie z gołym tylcem po trawce może latać jak jest ciepło :-) no i zobaczymy, czy przyszłe wakacje już spróbujemy czy jednak będzie za wcześnie.

Hipp wyciskany dalej robi furorę. Muszę kuć żelazo i kupić ten bidon ;-)

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 23 września 2018, 23:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusia_pia ja zawsze mamę kasuję (ma dokładnie te same tendencje do wtrącania się), że ona juz się kiedyś wykazała, a skoro ma do mnie tyle uwag znaczy jej nie poszło, więc jednak niech pozwoli, że zrobię po swojemu, haha ;-)

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • jasmina6 Autorytet

Wysłany: 24 września 2018, 02:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andzia123 wrote:
    Chyba lepszy spacer w foteliku niż żaden? Mój Kuba gondoli nie zaakceptowal, na spacerowke nie jest gotowy żeby nie mieć mnie w zasięgu wzroku, więc spacerujemy w foteliku, nie rozumiem co w tym złego.

https://dziecisawazne.pl/podroz-foteliku-spacer-gondoli-czyli-czeste-korzystanie-fotelika-wplywa-rozwoj-dziecka/

Nie chcę rozpoczynać tu kolejnej dyskusji i podziału na zwolenników i przeciwników spacerowania w foteliku samochodowym. MOIM ZDANIEM to ja jestem dorosła i wiem co dla mojej córki dobre mimo, że ona może czegoś nie akceptować. I nie mowię tu o wyborze jej przyszłego zawodu czy męża to jej wybory jak i to ile zje danego posiłku, ale co zje zależy ode mnie. Może nie chcieć warzyw za trzy lata, co nie znaczy, że mam jej ich w ogóle nie dawać bo ich „nie akceptuje”, będę musiała wspiąć się na wyżyny swojej pomysłowości i próbować je przemycić do jej diety.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 września 2018, 02:42

Jupik lubi tę wiadomość

3i49uay3vn9a2peg.png
    Mlr 0%, trzy szczepienia i wynik nadal 0%, doszczepianie pullowanymi - wynik 34,9!
    Dodatnie MTHFR w układzie heterozygotycznym mutacji A1298C.
    Dwa Aniołki - kwiecień 2015, październik 2015
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 24 września 2018, 06:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jasmina6 wrote:
    https://dziecisawazne.pl/podroz-foteliku-spacer-gondoli-czyli-czeste-korzystanie-fotelika-wplywa-rozwoj-dziecka/

Nie chcę rozpoczynać tu kolejnej dyskusji i podziału na zwolenników i przeciwników spacerowania w foteliku samochodowym. MOIM ZDANIEM to ja jestem dorosła i wiem co dla mojej córki dobre mimo, że ona może czegoś nie akceptować. I nie mowię tu o wyborze jej przyszłego zawodu czy męża to jej wybory jak i to ile zje danego posiłku, ale co zje zależy ode mnie. Może nie chcieć warzyw za trzy lata, co nie znaczy, że mam jej ich w ogóle nie dawać bo ich „nie akceptuje”, będę musiała wspiąć się na wyżyny swojej pomysłowości i próbować je przemycić do jej diety.
    Gdzieś czytałam wywiad z fizjo i właśnie do 2 h dziennie jazda była ok. Sama jeździłam z Sara, bo gondoli nie tolerowała. Do spacerówki się przesiadła jak miała 5 miesięcy. Znów znajomej ze wzgl na obniżone napięcie fizjo zalecił właśnie wyłącznie jazdę w foteliku do czasu nadrobienia problemu. Także ja już wyrosłam z oceniania innych. Ludzie mają różne powody dla których robią tak, a nie inaczej i niekoniecznie robią tak z niewiedzy. Emi ma na koncie już 6-8 (dokładnie nie paniętam) kursów po 700 km i nie liczę tych po 100-200 czyli czasowo też sporo spędziła w foteliku, bo każda podróż trwa min 7-8h

A propo fotelika to właśnie muszę poszukać następnego, bo Emi ma prawie 10 kg, a fotelik mamy do 12 ;) Dalej chcę tyłem, więc rozważam klippana century lub jakiegoś dużego axkida. Może jak będziemy następnym razem w pl to uda się podjechać do sklepu i przymierzyć.

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 24 września 2018, 06:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusia_pia wrote:
    Ja kupilam taka z prostokonta w smyku z kubusiem puchatkiem szara dla malego.
    O dziękuję. Uwielbiam ten krój, a nie mogłam znaleźć, odkąd Sara zgubiła swoją ze zdjęcia. Są dostępne stacjonarnie czy trzeba zamawiać on line?

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Andzia123 Autorytet

Wysłany: 24 września 2018, 06:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jasmina6 wrote:

Tak jak piszesz warzywa można nakombinowac i jakoś przemycić, a jakby Ci dziecko w wózku zanosilo sie od płaczu też inaczej byś na to spojrzała. Też czytałam że do 2h jest ok w foteliku, nasze spacery trwają max 1,5h bo już małemu zaczyna się nudzić jak się obudzi, więc żadnej krzywdy dziecku nie robię.

Totoro lubi tę wiadomość

qb3ci09k2rozqy86.png
‹‹ 1278 1279 1280 1281 1282 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ

W którym tygodniu planowane cesarskie cięcie? Co spakować do szpitala?

Choć poród fizjologiczny, czyli siłami natury, jest naturalnym procesem, w niektórych sytuacjach cesarskie cięcie może być korzystniejsze dla zdrowia matki i dziecka. W jakich sytuacjach i w którym tygodniu ciąży zaleca się poród przez cesarskie cięcie? Jak przyszła mama może się do tego przygotować?

CZYTAJ WIĘCEJ

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ