X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 27 września 2018, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    co do glutenu ja zaczęłam dawać po 5 mc ok łyżeczkę kaszki manny do zupki(porcja na dwa dni) teraz daję dwie łyżeczki i zupka już jest gęstsza. Po 6 mc zacznę dawać kaszki już glutenowe i porcję zbóż z bobovity.

Darika szkoda że opuszczasz forum. Po to jest forum że każda może powiedzieć o swoich przekonaniach, to jak się zajmuje dzieckiem a także jakie ma zdanie na temat wychowania przez innych, a czy ktoś się tym przejmie czy nie to już inna kwestia. Ja np czytam że tu większość z Was daje kaszki robione samodzielnie, jakieś płatki itp a ja kupuję kaszki z bobovity i nie zamierzam tego zmieniać, czy się komuś to podoba czy nie :)

mlodaaa lubi tę wiadomość

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 27 września 2018, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a co do jedzenia to macie rację, głupota żeby dziecko napychać a potem nie dać. mojej kuzynki dzieci mają 11 mc i jeszcze w nocy się budzą na mleko, (to bliźniaki) i co ma im nie dać??

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 27 września 2018, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Darika, szkoda, ze nas opuszczasz :( Trzymajcie sie z Amelka ;)

Ja w sumie przez to, ze tu ciagle jakies nieporozumienia wiecej udzielam sie na majowkach bo tam jest naprawde inna atmosfera :p

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 27 września 2018, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Darika daj spokój wracaj do nas! ktoś tu musi równoważyc poglądy! :D

Katy, Mirabelcia, edwarda20, Sylwiaa95, Andzia123, Aga78 lubią tę wiadomość

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 27 września 2018, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Darika no co Ty! Kazdy ma odmienne zdanie na wiele tematow, mozna sie nie zgadzac ale trzeba uszanowac. Tak bylo, jest i bedzie. Wszedzie, w rodzinie, w pracy, z przyjaciolmi i na forum.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Malyprosiaczek Autorytet

Wysłany: 27 września 2018, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusia ja też podaję te kaszki z bobovity i też nie będę tego zmieniać. Mój maluch je uwielbia.

Darika daj spokój. Jak mi się coś nie podoba to nie pisze i nie wchodzę w żadne dyskusje, ale czytam codziennie bo może czegoś nowego się dowiem. Ja nie noszę małego, nie śpię z nim i daje mu tyle jedzenia ile chce, ale to jest moja decyzja i moje dziecko. Nikomu nie narzucam, że tak ma wychowywać. Więc olej, a zostań z nami bo fajnie dowiedzieć się czegoś nowego. Ja np nie wiedziałam, że podawanie kaszek powinno być w jakieś kolejności. Dopiero jak Wy napisałascie i doszedł do mnie poradnik z bobovity to ogarnęłam o co chodzi, ale nie czuję się gorsza bo podałam od razu kaszke mleczno ryżowa o smaku waniliowym po którym mały dostał uczulenia a powinna zacząć od kleiku xd prawda jest taka, że ja też przestałam za dużo się udzielać bo parę razu zdałam różne pytania i nie dostałam żadnej odpowiedzi więc sobie czytam i czasem coś napiszę i tyle.

A co do za sugerowana pediatry to tak, zasugerował mi żebym dawała ta kaszke na noc. Nie mogła mi powiedzieć prosto ze mam dać bo przecież według ekspertów powinnam zacząć rozszerzać dietę po 6 miesiącu, a ja zaczęłam rozszerzać po 4 ;)

Agusia_pia lubi tę wiadomość

f2wlqps6jdpv4xb3.png
  • sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 27 września 2018, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My po wizycie u lekarza. Więc to wylewanie to ... W sumie nie wiadomo-mozliwe że przez to że ciągle się rusza. Natomiast od 4 dni mamy inny problem tzn. Młody nagle zaczyna się prężyc, z wyrzutem rak i nóg. I krzykiem. I np 4 razy pod rząd i potem spokój. Mamy neurologa w przyszłym tyg Więc zobaczymy co i jak.
    Oczywiście że zawsze każdy będzie miał inne zdanie. Na każdy temat. Ja budzę się w nocy pi 4-5razy i jestem zmęczona. Fakt. Ale co -zRobić:)
    Gabryś je ok 7 razy po 150 ml... Chyba że uda mi się jakims cudem dac mu trochę obiadku/ lwica.

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 27 września 2018, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mojej Lili ostatnio cyc na piedestale. Zupełnie minęła jej euforia, jeśli chodzi o rozszerzanie diety, jak uda mi się rano wcisnąć jej parę łyżeczek owoców to wielki sukces, zupki już drugi dzień nie chce tknąć :( a jej ulubiona, dyniowa... :( za to cyc zawsze, wszędzie i o każdej porze. Wczoraj cały dzień co 2h O.o, dziś 2-3.

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 27 września 2018, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczerze mówiąc to ja już też mam dosyć. Parę fajnych info wyciągnęłam, dzięki. Wychowanie dziecka to nie jest, że coś dziecku powiesz i z dnia na dzień i skuma, tylko ciągła praca z dzieckiem, dzień w dzień. I taką pracą da się, żeby samo spało, samo zasypiało, nie budziło się w nocy, i było szczęśliwe i zadowolne nie mając w kółko mamusi pod ręką. Ale czytając was odnoszę wrażenie, że dziecko samo wie czego chce, dziecko samo się nauczy wszystkiego i trzeba robić wszytko tak jak chce dziecko, bo przeciez skoro robi tak czy siak to z jakiegos powodu i najlepiej my dostosujmy się do tego dziecka :-/ Sorry, może ja faktycznie z innej bajki, ale moim zdaniem dziecko to DZIECKO i samo się nie wychowa, i od tego ma dorosłego, a tym DOROSŁYM jestem ja i to ja wiem, co jest dla niej dobre, nie ona. I to ja podejmuję decyzje a nie ona. Zdaje się Jasmina już kiedyś coś takiego napisała. I moje dziecko naprawde jest szczęśliwe i bezpieczne i naprawdę go do niczego nie zmuszam.
    Tak więc ja też życzę powodzenia w wychowaniu i znikam. Dzieci z problemami to nie wina, że dziecko takie jest. To wina dorosłego, który je tak wychował. Jak najmniej problemów życzę.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 27 września 2018, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli darika, spokojnie możesz wrócić. Już nie będę zakłócać waszej filozofii :-)

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 27 września 2018, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sie czesciowo zgadzam z Jupik, tzn z ostatnim zdaniem.

Ale prawda jest taka, ze sa rozne dzieci, jedne budza sie do 3 roku zycia po kilka razy w nocy, czy na jedzenie czy po prostu, i co by sie nie zrobilo to i tak sie bedzie budzilo. A drugie bedzie przesypialo cala noc od 3 mca zycia. Jedne nie beda jadly, a drugie wcinaly ile wlezie. Jedne beda spaly po kilka godzin dziennie, a inne w ogole w dzien. To zalezy od dziecka. Widze to czy po synach siostry i po dzieciach kolezanek.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 27 września 2018, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik wrote:
    Czyli darika, spokojnie możesz wrócić. Już nie będę zakłócać waszej filozofii :-)
    Kazdy ma swoja filozofie. Wiec pisz dalej i wyrazaj swoje zdanie.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 27 września 2018, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik, nie wiem czy to tylko ja odnoszę takie wrażenie, ale większość z nas wyraża swoją opinię co do karmienia/spania /noszenia czy po prostu pisze jak to u nas wygląda itd. a Twoje posty mają każdorazowo taki wydźwięk, jakbyś nam chciała powiedzieć "ja swoje dziecko wychowam, a wy rozpuszczajcie swoje dalej". A dziecko tak, samo też się wiele nauczy, z wielu rzeczy wyrośnie. Wiadomo, że trzeba nadawać temu jakiś kierunek, ale nie przesadzajmy, niech się to nie tyczy potrzeb fizjologicznych dziecka O.o to ma być wychowanie, a nie tresura O.o no i ja nadal będę powtarzać, że mówimy o 6-miesiecznych niemowlętach... Chcesz od początku swoje dziecko musztrowac - rób jak uważasz. Ale nie zarzucaj innym braku wychowywania. Straszny totalitaryzm się tu ujawnia, jakbyś sama była wychowywana twardą ręką.

Andzia123, Katy, J.S, kaszelkowa, Veruka lubią tę wiadomość

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 27 września 2018, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:
    Ja sie czesciowo zgadzam z Jupik, tzn z ostatnim zdaniem.

Ale prawda jest taka, ze sa rozne dzieci, jedne budza sie do 3 roku zycia po kilka razy w nocy, czy na jedzenie czy po prostu, i co by sie nie zrobilo to i tak sie bedzie budzilo. A drugie bedzie przesypialo cala noc od 3 mca zycia. Jedne nie beda jadly, a drugie wcinaly ile wlezie. Jedne beda spaly po kilka godzin dziennie, a inne w ogole w dzien. To zalezy od dziecka. Widze to czy po synach siostry i po dzieciach kolezanek.

Oczywiście, że tak, no ale właśnie, czy ma to związek z wychowaniem? O.o

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Andzia123 Autorytet

Wysłany: 27 września 2018, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też takie wrażenie odnosiłam jak Ty Totoro.
    Kuba zasnął mi przed 18, myślałam że z 20 min pośpi i pójdziemy się myć a tu pospał 2h, dałam cyca i chyba będzie dalej spał, także dziś dzień lasu o.O

Totoro lubi tę wiadomość

07.04.2018 - marzenia się spełniają <3 zakochana na zabój w Synku :)
    qb3ci09k2rozqy86.png
  • mlodaaa Autorytet

Wysłany: 27 września 2018, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A do nas przyszło dzisiaj krzesełko i dałam małej 1/3 słoiczka pasternaku , chyba jej smakowało, bo otwierała ładnie buzie , tylko łyżeczkę albo gryzła albo chciała ssać , ale widziałam, ze ładnie jej szło jedzenie w sensie nie wypluwała większości tak jak wcześniej. Mam nadzieje , ze się szybko nauczy.
    Jeszcze mam pytanko ile czasu podawalyscie jedno warzywo i przechodzilyscie do następnego ?

3i49hdgenmhomr4i.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 27 września 2018, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andzia123 czyli nie jestem sama :)

Mlodaaa, ja podawałam 3 dni, chyba, że widziałam, że coś nie tak - kalafior podałam raz, Lilka dostała wzdęc, więc zrezygnowałam na razie :)

Kurde dziewczyny, moja się dziś tak rozgadala, że nie mogę się nasluchac :D jak jeszcze parę dni temu tylko pokrzykiwala, tak dziś cały dzień lalalalalala, lelelelele, lehelehe, jajaja, no i standardowo nie xD a przed chwilą właśnie słyszałam allah O.O

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 września 2018, 20:24

edwarda20, Andzia123, Malyprosiaczek, Katy, White Innocent lubią tę wiadomość

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Aga78 Autorytet

Wysłany: 27 września 2018, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też się nie zgadzam z żadną z "metod wychowawczych" Jupik, ale widocznie ona tak widzi swoje macierzyństwo i ma do tego prawo..chociaż przyznam się, że po poście typu noc jest od spania nie od jedzenia przeszły mi ciarki po plecach. Mam nadzieję, że jak dziecko Jupik będzie chciało w nocy jeść to je dostanie.
    Ja noszę Borysa, jeżeli zajdzie taka potrzeba to będę wstawać nawet 20x w nocy,ale już nie śpimy razem. Ostatnio jakoś chyba go trąciłam łokciem przez sen, nic się nie stało, nawet się nie przebudził, ale uznałam, że to niebezpieczne. I teraz zamiast do 8 smej śpi do 6.15, ale trudno.Nawet jak ktoś mi sugeruje,że rozpieszczam swoje dziecko to mnie to w ogóle nie rusza. Robię tak jak mi instynkt dyktuje. Także Darika, Jupik wracajcie, jeszcze dużo tematów przed nami.

Totoro, Malyprosiaczek lubią tę wiadomość

14.11.2015- 1 IUI:( 14.01.2016 2 IUI:(
    11.05.2016-INF-I Transfer :(
    06.12.2016 - CRIO II Transfer
    04.05.2017- ciąża naturalna Aniołek [*] 9 tydz
    3jvzi09kjtx66r5t.png
  • Sylwiaa95 Autorytet

Wysłany: 27 września 2018, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mlodaaa wrote:
    A do nas przyszło dzisiaj krzesełko i dałam małej 1/3 słoiczka pasternaku , chyba jej smakowało, bo otwierała ładnie buzie , tylko łyżeczkę albo gryzła albo chciała ssać , ale widziałam, ze ładnie jej szło jedzenie w sensie nie wypluwała większości tak jak wcześniej. Mam nadzieje , ze się szybko nauczy.
    Jeszcze mam pytanko ile czasu podawalyscie jedno warzywo i przechodzilyscie do następnego ?
    ja podawałam przez 3 dni :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 września 2018, 20:31

xk81pfk.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 27 września 2018, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przede wszystkim nie mylmy wypracowywania nawyków z wychowywaniem. Już się zamykam.

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
‹‹ 1289 1290 1291 1292 1293 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również: