WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 13 października 2018, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edwrda no nie wiem wlasnie jak oni to rozumieja :/ ale oleje to i bede dawac tak jak daje.
    No ja daje malemu na jedna porcje zupy ok 150 gr (to waże bo zupe dziele ba dws dni i chce zeby porcje byly rowne). To moze dawaj mu wiecej zeby wytrzymal? Albo np po 2 godz po zupie daj owoce to go przetrzyma.
    Ja w nd chyba juz moge dodac pol zoltka do zupy dla malego tak??
    Ja mam staly schemat karmienia.
    1. Mm ok 6-7 rano
    2. Kaszka po 3 godz od mm lub 4 zalezy czy zaspi :D
    3. Zupa 150-160 gr z miesem i kasza manna i maslem
    4. Po 2 godz od zupy owoce
    5. Ok 1,5/2 godz po owocu mm
    6. Mm po kąpieli.

Owocu nie traktuje jako oddzielny posilek bo je malo ale wydluzam wtedy odstep do karmienia. Moj je ladnie ale nie krzyczy co 3 godz o jedzenie. Wczoraj sie przeciagnelo 4 godz to juz marudzil ale nie wiem czy byl glodny czy spiacy bo dlugo nie spal.

A i jeszcze pytanie bo w apce bobovita mi podpowiada zebym dawala malemu troche jogurtu mlecznego. To juz mleczne trzeba tez dawac??

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • Malyprosiaczek Autorytet

Wysłany: 13 października 2018, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po połączeniu 60ml kaszki+60ml mm + cycek= 4 godziny snu, a później co 2 godziny wstawanie na jedzonko. Czyli tak jak był na samej piersi tak cały czas wstaje z tym, że dzisiejszej nocy nie krzyczał i nie robił żadnej afery. Ja mlodemu daje rano pierś, po godzinie śniadanie czyli kaszka+pierś, po drzemce czyli ok 11 dostaje pierś, o 14 dostaje cały! Słoiczek hipp czyli 125g+piers, o 16.30 dostaje cały słoik 125g deserku+pierś i później o 19 dostał połączenie kaszka+mm+pierś. Ostatnio wam pisałam, że mleko mi zanika, ale wczoraj młody dużo z piersi wypił bo słyszałam jak polykal. Koleżanka napisała mi, że młody je za dużo stałych pokarmów, a za mało piersi dlatego tego mleka nie mam, ale to mleko jest. Powiedziała, że dziecko powinno dziennie jeść max 80g, ale u nas jest to nierealne bo nawet jeśli dam mlodemu sam słoiczek bez piersi to będzie mi krzyczał że chce jeść. Młody urodził się z waga 3270g, a teraz waży 8kg. Jest duży, ale nie jest gruby a skoro chce jeść to nie będę go godzić bo gdzieś tam było, że można dać max 80g że sloiczka. Nie wiem o co chodzi z tą piersią bo gdyby mleka nie było to by nie przelykal, gdyby pił 1 fazę czyli sama wodę to nie ciągnąłby w szybkim tempie 10 min tej piersi. A krzyk w nocy to chyba właśnie, że za mało jedzenia, ale jeśli chodzi o wstawanie to jest tak samo jak był przy piersi. Wasze dzieci też tyle jedzą? Bo przez tą koleżankę ja już zglupialam. Ja daje intuicyjnie wszystko

f2wlqps6jdpv4xb3.png
  • Sylwiaa95 Autorytet

Wysłany: 13 października 2018, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas np.wczoraj :
    1. 1:25 150 mm
    2. 7:15 150 mm
    3. 10:35 kaszka z owocem z 120 mm
    4. 14:00 150 mm
    5. 16:10 60g zupki z miesiem
    6. 17:30 150 mm
    i codziennie bardzo podobnie..

xk81pfk.png
  • White Innocent Autorytet

Wysłany: 13 października 2018, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malyprosiaczek a podajesz w takiej kolejności jak piszesz? Tzn. kaszka, mm, pierś albo słoiczek, pierś? Jeśli tak to może spróbuj zaczynać od piersi żeby na samym początku jak najwięcej ciągnął mleka od Ciebie i dopiero później dojadał słoiczkiem albo kaszką. Może wtedy bardziej się nasyci mlekiem i zje mniej że słoiczka? Teoretycznie mleko do roku ma być podstawą i posiłki stałe powinno się proponować dopiero do mleku :)

dqprk6nlms3rllhb.png
    3i49k6nljfqm9pc5.png
  • Malyprosiaczek Autorytet

Wysłany: 13 października 2018, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    White Innocent wrote:
    Malyprosiaczek a podajesz w takiej kolejności jak piszesz? Tzn. kaszka, mm, pierś albo słoiczek, pierś? Jeśli tak to może spróbuj zaczynać od piersi żeby na samym początku jak najwięcej ciągnął mleka od Ciebie i dopiero później dojadał słoiczkiem albo kaszką. Może wtedy bardziej się nasyci mlekiem i zje mniej że słoiczka? Teoretycznie mleko do roku ma być podstawą i posiłki stałe powinno się proponować dopiero do mleku :)

Tak właśnie w takiej kolejności podaję ponieważ młody zasypia mi przy piersi więc podejrzewam, że gdybym zaczęła od piersi to on pociągnąłby chwile i zasnął przez co nic, a nic nie byłby najedzony, ale z ciekawości dzisiaj sprawdzę taka kolejność może akurat nam coś z tego wyjdzie

f2wlqps6jdpv4xb3.png
  • Andzia123 Autorytet

Wysłany: 13 października 2018, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas dzisiaj Kuba dostał pierwszy raz brokuł i chyba mu posmakował :) a wczoraj jak ugotowałam mu dynie to musiałam jeszcze dogotować bo aż mmm robił tak mu smakowała i jak się skończyła to prawie się popłakał :p i dawałam już mu jabłuszko i gruszkę w tej siateczce do owoców, super sprawa i wcale nie tak ciężko z utrzymaniem jej w czystości :) mały sobie zasysa owoce a ja robię w tym czasie bez żadnego krzyku czy marudzenia obiad :)
    Po jakim czasie zaczelyscie wprowadzać kaszki i mięsko?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 października 2018, 11:38

07.04.2018 - marzenia się spełniają <3 zakochana na zabój w Synku :)
    qb3ci09k2rozqy86.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 13 października 2018, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas jest cały czas pierś co 2-max 3 godziny, rano śniadanie - kaszka kukurydziana/jaglana/manna/kleik z owocami lub jogurt naturalny z owocami, po południu zupa z mięsem i jeśli na śniadanie nie było kaszki czy kleiku to jeszcze ewentualnie z tym i z mięsem. No i jak zdążę to owoc albo jakiś czas po zupie albo między śniadaniem a zupą.

Co do jogurtu to ja wprowadziłam, żeby mieć jakąś inną opcję do śniadaniam. Przy tendencji małej do zaparć muszę uważać z kaszkami. Polecam bardzo jogurt bio z bakomy, ja kupowałam w biedronce. Nie ma mleka w proszku i ma konkretne szczepy bakterii wymienione.

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 13 października 2018, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamilowi dynia nie smakowala chociaz wczoraj juz ladnie buzke otwieral :p
    Dzisiaj ziemniaczka bedzie probowal ;)

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 13 października 2018, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny te zalecenia z bobowity itp są delikatnie mówiąc mało aktualne i tak opracowane żeby jak najwięcej gotowców kupić (począwszy od kaszek czy słoiczków. Wcale nie ma konieczności zastępowania posiłków mlecznych (bo to okres próbowania, przyzwyczajania się do trawienia , nowych smaków itp). Na tym etapie powinno się proponować 2-3 posiłki stałe a czy i ile zje dziecko tojuz jego sprawa, bo resztę poprawi mlekiem.

Jeśli o Emi chodzi, to próbowała już jajo, indyka, mąkę pszenną. Czyli te rzeczy, które mi są potrzebne do zrobienia obiadu. Jadła też bulion z marchewką, sok z amarantusem. Z tłuszczy mam awokado i rzepak, z nabiału biały ser. W tym tyg miałyśmy przerwę w rozszerzaniu, bo nie miałam siły na ewentualny ból brzucha. W tym tyg planuje nadal wprowadzać nowe warzywa i kaszki bo średnio radzi sobie z grudkami. Brakuje mi jeszcze jakiegoś mleka roślinnego żeby weszły budynie czy placki (czyli szybkie śniadania ;)

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 13 października 2018, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga jajko wprowadzalas tak po prostu samo? Czy jako dodatek do czegoś?

Też chcę właśnie wprowadzić i jakoś nie wiem jak się za nie zabrać O.o

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 października 2018, 13:58

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 13 października 2018, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zwariowac idzie z tym rozszerzaniem...
    Ja zaczne do zupy dawac żółtko a jogurt po 7 mc zaczne. Nie wszystko na raz.

bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • Sylwiaa95 Autorytet

Wysłany: 13 października 2018, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przedwczoraj wprowadziłam jajko. Dałam pół całego do brokuła na 2 porcje po 120g. Bardzo smakowało ;)

xk81pfk.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 13 października 2018, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja może dodam do zupki... Bo samego nie karmiąc blw to nie dam, bo mi się dziecko zapcha xD

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Aga78 Autorytet

Wysłany: 13 października 2018, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas przy KP są dwa stałe posiłki. Okolo 10 tej kaszka bezglutenowa lub kleik z jakimś owocem (banan,jabłko,gruszka , brzoskwinia)- daję tylko sezonowe i ścieram na tarce.Około 15 stej daję gęstą zupkę z dodatkiem mięska (2x w tygodniu)i co drugi dzień z żółtkiem (jak jest mięsko to już żółtka nie daję) i jeszcze za każdym razem dodaję łyżeczką kaszki zbożowej z glutenem. Czy ktoras już dawała rybę? ja mam stresa,że jakaś ość się zawieruszy.

14.11.2015- 1 IUI:( 14.01.2016 2 IUI:(
    11.05.2016-INF-I Transfer :(
    06.12.2016 - CRIO II Transfer
    04.05.2017- ciąża naturalna Aniołek [*] 9 tydz
    3jvzi09kjtx66r5t.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 13 października 2018, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga to jak dajesz jajko to juz bez miesa? To ja jutro ugotuje warzywa i dam jajko ale cale dac czy zoltko tylko?? No ja z ryba tez jeszcze czekam.

bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • Aga78 Autorytet

Wysłany: 13 października 2018, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusia_pia wrote:
    Aga to jak dajesz jajko to juz bez miesa? To ja jutro ugotuje warzywa i dam jajko ale cale dac czy zoltko tylko?? No ja z ryba tez jeszcze czekam.
    Agusia ja daję narazie tylko żółtko bo białko podobno uczula. A jak daję żółtko w danym dniu to już mięsa nie podaję. Nie wiem czy to dobrze. Narazie nie chcę przesadzać ze składnikami.

3jvzi09kjtx66r5t.png
  • Aga78 Autorytet

Wysłany: 13 października 2018, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoro wrote:
    Kinga jajko wprowadzalas tak po prostu samo? Czy jako dodatek do czegoś?

Też chcę właśnie wprowadzić i jakoś nie wiem jak się za nie zabrać O.o
    Totoro ja żółtko dodaję do warzyw które gotują się na zupkę a potem wszystko razem blenduję. Można też osobno jajko ugotować i potem dodać żółtko do zupki i zblendowac.

Totoro lubi tę wiadomość

3jvzi09kjtx66r5t.png
  • White Innocent Autorytet

Wysłany: 13 października 2018, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mięso podałam już w drugim tygodniu rozszerzania, w sumie po marchewce i ziemniaku, bo samymi pluła a w zupce jadła. Ugotowałam wywar na piersi z indyka i podaje cały czas razem z kawałkami mięsa. Kaszki zaczęłam dawać niecały tydzień temu. Kleik jej strasznie smakuje, dziś dałam kaszke warzywną z Holle, to trochę mniej chętnie jadła, ale te parę łyżeczek wciąga ;) jajko chyba dam jutro, bo właśnie nie mam pomysłu na obiad to po prostu dorzucę żółtko do zupy. Ogólnie to z poszły już marchewka, ziemniak, dynia, pietruszka, cukinia, batat, avocado, jabłko, gruszka, nektaryna, banan, chleb, indyk i moje klapki XD
    Ah i raz dziennie do posiłku dorzucam łyżkę amarantusa ekspandowanego, bo ma dużo żelaza :)

Nie wiem jaki macie stosunek do lumpków, ja ogólnie uwielbiam grzebać i dziś się wyrwałam rano na zakupy i przy okazji weszłam do jednego. Upolowałam bodziaka z Sex Pistols za 3.50 i się jaram, jak stodoła normalnie XD my z mężem ogólnie takie klimaty lubimy, więc mamy frajdę nie z tej ziemi XD

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/316663bedc78.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 października 2018, 14:47

Andzia123, Katy, edwarda20 lubią tę wiadomość

dqprk6nlms3rllhb.png
    3i49k6nljfqm9pc5.png
  • Aga78 Autorytet

Wysłany: 13 października 2018, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    White Innocent wrote:
    Ja mięso podałam już w drugim tygodniu rozszerzania, w sumie po marchewce i ziemniaku, bo samymi pluła a w zupce jadła. Ugotowałam wywar na piersi z indyka i podaje cały czas razem z kawałkami mięsa. Kaszki zaczęłam dawać niecały tydzień temu. Kleik jej strasznie smakuje, dziś dałam kaszke warzywną z Holle, to trochę mniej chętnie jadła, ale te parę łyżeczek wciąga ;) jajko chyba dam jutro, bo właśnie nie mam pomysłu na obiad to po prostu dorzucę żółtko do zupy. Ogólnie to z poszły już marchewka, ziemniak, dynia, pietruszka, cukinia, batat, avocado, jabłko, gruszka, nektaryna, banan, chleb, indyk i moje klapki XD
    Ah i raz dziennie do posiłku dorzucam łyżkę amarantusa ekspandowanego, bo ma dużo żelaza :)

Nie wiem jaki macie stosunek do lumpków, ja ogólnie uwielbiam grzebać i dziś się wyrwałam rano na zakupy i przy okazji weszłam do jednego. Upolowałam bodziaka z Sex Pistols za 3.50 i się jaram, jak stodoła normalnie XD my z mężem ogólnie takie klimaty lubimy, więc mamy frajdę nie z tej ziemi XD

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/316663bedc78.jpg
    WI mój M. uwielbia lumpki. Ostatnio mi przytargał reklamówkę ciuszków z nexta. Super sweterki i pizdzamki, dresiki niektore z metką nieużywane za 17 zł całość. Byłam zachwycona!

3jvzi09kjtx66r5t.png
  • acygan Autorytet

Wysłany: 13 października 2018, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i pierwsza marchewka za nami :) Zosi bardzo smakowala i malo łyżeczki nie zjadla :) ale mam tez pytanie,bo w trakcie i po dalam troche wody i co dalej z ta woda? Mam dawac tylko do posilku czy juz proponowac ogolnoe w ciagu dnia niezaleznie od jedzenia?

‹‹ 1331 1332 1333 1334 1335 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ