X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 13 października 2018, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edwrda no nie wiem wlasnie jak oni to rozumieja :/ ale oleje to i bede dawac tak jak daje.
    No ja daje malemu na jedna porcje zupy ok 150 gr (to waże bo zupe dziele ba dws dni i chce zeby porcje byly rowne). To moze dawaj mu wiecej zeby wytrzymal? Albo np po 2 godz po zupie daj owoce to go przetrzyma.
    Ja w nd chyba juz moge dodac pol zoltka do zupy dla malego tak??
    Ja mam staly schemat karmienia.
    1. Mm ok 6-7 rano
    2. Kaszka po 3 godz od mm lub 4 zalezy czy zaspi :D
    3. Zupa 150-160 gr z miesem i kasza manna i maslem
    4. Po 2 godz od zupy owoce
    5. Ok 1,5/2 godz po owocu mm
    6. Mm po kąpieli.

Owocu nie traktuje jako oddzielny posilek bo je malo ale wydluzam wtedy odstep do karmienia. Moj je ladnie ale nie krzyczy co 3 godz o jedzenie. Wczoraj sie przeciagnelo 4 godz to juz marudzil ale nie wiem czy byl glodny czy spiacy bo dlugo nie spal.

A i jeszcze pytanie bo w apce bobovita mi podpowiada zebym dawala malemu troche jogurtu mlecznego. To juz mleczne trzeba tez dawac??

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • Malyprosiaczek Autorytet

Wysłany: 13 października 2018, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po połączeniu 60ml kaszki+60ml mm + cycek= 4 godziny snu, a później co 2 godziny wstawanie na jedzonko. Czyli tak jak był na samej piersi tak cały czas wstaje z tym, że dzisiejszej nocy nie krzyczał i nie robił żadnej afery. Ja mlodemu daje rano pierś, po godzinie śniadanie czyli kaszka+pierś, po drzemce czyli ok 11 dostaje pierś, o 14 dostaje cały! Słoiczek hipp czyli 125g+piers, o 16.30 dostaje cały słoik 125g deserku+pierś i później o 19 dostał połączenie kaszka+mm+pierś. Ostatnio wam pisałam, że mleko mi zanika, ale wczoraj młody dużo z piersi wypił bo słyszałam jak polykal. Koleżanka napisała mi, że młody je za dużo stałych pokarmów, a za mało piersi dlatego tego mleka nie mam, ale to mleko jest. Powiedziała, że dziecko powinno dziennie jeść max 80g, ale u nas jest to nierealne bo nawet jeśli dam mlodemu sam słoiczek bez piersi to będzie mi krzyczał że chce jeść. Młody urodził się z waga 3270g, a teraz waży 8kg. Jest duży, ale nie jest gruby a skoro chce jeść to nie będę go godzić bo gdzieś tam było, że można dać max 80g że sloiczka. Nie wiem o co chodzi z tą piersią bo gdyby mleka nie było to by nie przelykal, gdyby pił 1 fazę czyli sama wodę to nie ciągnąłby w szybkim tempie 10 min tej piersi. A krzyk w nocy to chyba właśnie, że za mało jedzenia, ale jeśli chodzi o wstawanie to jest tak samo jak był przy piersi. Wasze dzieci też tyle jedzą? Bo przez tą koleżankę ja już zglupialam. Ja daje intuicyjnie wszystko

f2wlqps6jdpv4xb3.png
  • Sylwiaa95 Autorytet

Wysłany: 13 października 2018, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas np.wczoraj :
    1. 1:25 150 mm
    2. 7:15 150 mm
    3. 10:35 kaszka z owocem z 120 mm
    4. 14:00 150 mm
    5. 16:10 60g zupki z miesiem
    6. 17:30 150 mm
    i codziennie bardzo podobnie..

xk81pfk.png
  • White Innocent Autorytet

Wysłany: 13 października 2018, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malyprosiaczek a podajesz w takiej kolejności jak piszesz? Tzn. kaszka, mm, pierś albo słoiczek, pierś? Jeśli tak to może spróbuj zaczynać od piersi żeby na samym początku jak najwięcej ciągnął mleka od Ciebie i dopiero później dojadał słoiczkiem albo kaszką. Może wtedy bardziej się nasyci mlekiem i zje mniej że słoiczka? Teoretycznie mleko do roku ma być podstawą i posiłki stałe powinno się proponować dopiero do mleku :)

dqprk6nlms3rllhb.png
    3i49k6nljfqm9pc5.png
  • Malyprosiaczek Autorytet

Wysłany: 13 października 2018, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    White Innocent wrote:
    Malyprosiaczek a podajesz w takiej kolejności jak piszesz? Tzn. kaszka, mm, pierś albo słoiczek, pierś? Jeśli tak to może spróbuj zaczynać od piersi żeby na samym początku jak najwięcej ciągnął mleka od Ciebie i dopiero później dojadał słoiczkiem albo kaszką. Może wtedy bardziej się nasyci mlekiem i zje mniej że słoiczka? Teoretycznie mleko do roku ma być podstawą i posiłki stałe powinno się proponować dopiero do mleku :)

Tak właśnie w takiej kolejności podaję ponieważ młody zasypia mi przy piersi więc podejrzewam, że gdybym zaczęła od piersi to on pociągnąłby chwile i zasnął przez co nic, a nic nie byłby najedzony, ale z ciekawości dzisiaj sprawdzę taka kolejność może akurat nam coś z tego wyjdzie

f2wlqps6jdpv4xb3.png
  • Andzia123 Autorytet

Wysłany: 13 października 2018, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas dzisiaj Kuba dostał pierwszy raz brokuł i chyba mu posmakował :) a wczoraj jak ugotowałam mu dynie to musiałam jeszcze dogotować bo aż mmm robił tak mu smakowała i jak się skończyła to prawie się popłakał :p i dawałam już mu jabłuszko i gruszkę w tej siateczce do owoców, super sprawa i wcale nie tak ciężko z utrzymaniem jej w czystości :) mały sobie zasysa owoce a ja robię w tym czasie bez żadnego krzyku czy marudzenia obiad :)
    Po jakim czasie zaczelyscie wprowadzać kaszki i mięsko?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 października 2018, 11:38

07.04.2018 - marzenia się spełniają <3 zakochana na zabój w Synku :)
    qb3ci09k2rozqy86.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 13 października 2018, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas jest cały czas pierś co 2-max 3 godziny, rano śniadanie - kaszka kukurydziana/jaglana/manna/kleik z owocami lub jogurt naturalny z owocami, po południu zupa z mięsem i jeśli na śniadanie nie było kaszki czy kleiku to jeszcze ewentualnie z tym i z mięsem. No i jak zdążę to owoc albo jakiś czas po zupie albo między śniadaniem a zupą.

Co do jogurtu to ja wprowadziłam, żeby mieć jakąś inną opcję do śniadaniam. Przy tendencji małej do zaparć muszę uważać z kaszkami. Polecam bardzo jogurt bio z bakomy, ja kupowałam w biedronce. Nie ma mleka w proszku i ma konkretne szczepy bakterii wymienione.

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 13 października 2018, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamilowi dynia nie smakowala chociaz wczoraj juz ladnie buzke otwieral :p
    Dzisiaj ziemniaczka bedzie probowal ;)

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 13 października 2018, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny te zalecenia z bobowity itp są delikatnie mówiąc mało aktualne i tak opracowane żeby jak najwięcej gotowców kupić (począwszy od kaszek czy słoiczków. Wcale nie ma konieczności zastępowania posiłków mlecznych (bo to okres próbowania, przyzwyczajania się do trawienia , nowych smaków itp). Na tym etapie powinno się proponować 2-3 posiłki stałe a czy i ile zje dziecko tojuz jego sprawa, bo resztę poprawi mlekiem.

Jeśli o Emi chodzi, to próbowała już jajo, indyka, mąkę pszenną. Czyli te rzeczy, które mi są potrzebne do zrobienia obiadu. Jadła też bulion z marchewką, sok z amarantusem. Z tłuszczy mam awokado i rzepak, z nabiału biały ser. W tym tyg miałyśmy przerwę w rozszerzaniu, bo nie miałam siły na ewentualny ból brzucha. W tym tyg planuje nadal wprowadzać nowe warzywa i kaszki bo średnio radzi sobie z grudkami. Brakuje mi jeszcze jakiegoś mleka roślinnego żeby weszły budynie czy placki (czyli szybkie śniadania ;)

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 13 października 2018, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga jajko wprowadzalas tak po prostu samo? Czy jako dodatek do czegoś?

Też chcę właśnie wprowadzić i jakoś nie wiem jak się za nie zabrać O.o

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 października 2018, 13:58

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 13 października 2018, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zwariowac idzie z tym rozszerzaniem...
    Ja zaczne do zupy dawac żółtko a jogurt po 7 mc zaczne. Nie wszystko na raz.

bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • Sylwiaa95 Autorytet

Wysłany: 13 października 2018, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przedwczoraj wprowadziłam jajko. Dałam pół całego do brokuła na 2 porcje po 120g. Bardzo smakowało ;)

xk81pfk.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 13 października 2018, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja może dodam do zupki... Bo samego nie karmiąc blw to nie dam, bo mi się dziecko zapcha xD

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Aga78 Autorytet

Wysłany: 13 października 2018, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas przy KP są dwa stałe posiłki. Okolo 10 tej kaszka bezglutenowa lub kleik z jakimś owocem (banan,jabłko,gruszka , brzoskwinia)- daję tylko sezonowe i ścieram na tarce.Około 15 stej daję gęstą zupkę z dodatkiem mięska (2x w tygodniu)i co drugi dzień z żółtkiem (jak jest mięsko to już żółtka nie daję) i jeszcze za każdym razem dodaję łyżeczką kaszki zbożowej z glutenem. Czy ktoras już dawała rybę? ja mam stresa,że jakaś ość się zawieruszy.

14.11.2015- 1 IUI:( 14.01.2016 2 IUI:(
    11.05.2016-INF-I Transfer :(
    06.12.2016 - CRIO II Transfer
    04.05.2017- ciąża naturalna Aniołek [*] 9 tydz
    3jvzi09kjtx66r5t.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 13 października 2018, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga to jak dajesz jajko to juz bez miesa? To ja jutro ugotuje warzywa i dam jajko ale cale dac czy zoltko tylko?? No ja z ryba tez jeszcze czekam.

bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • Aga78 Autorytet

Wysłany: 13 października 2018, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusia_pia wrote:
    Aga to jak dajesz jajko to juz bez miesa? To ja jutro ugotuje warzywa i dam jajko ale cale dac czy zoltko tylko?? No ja z ryba tez jeszcze czekam.
    Agusia ja daję narazie tylko żółtko bo białko podobno uczula. A jak daję żółtko w danym dniu to już mięsa nie podaję. Nie wiem czy to dobrze. Narazie nie chcę przesadzać ze składnikami.

3jvzi09kjtx66r5t.png
  • Aga78 Autorytet

Wysłany: 13 października 2018, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoro wrote:
    Kinga jajko wprowadzalas tak po prostu samo? Czy jako dodatek do czegoś?

Też chcę właśnie wprowadzić i jakoś nie wiem jak się za nie zabrać O.o
    Totoro ja żółtko dodaję do warzyw które gotują się na zupkę a potem wszystko razem blenduję. Można też osobno jajko ugotować i potem dodać żółtko do zupki i zblendowac.

Totoro lubi tę wiadomość

3jvzi09kjtx66r5t.png
  • White Innocent Autorytet

Wysłany: 13 października 2018, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mięso podałam już w drugim tygodniu rozszerzania, w sumie po marchewce i ziemniaku, bo samymi pluła a w zupce jadła. Ugotowałam wywar na piersi z indyka i podaje cały czas razem z kawałkami mięsa. Kaszki zaczęłam dawać niecały tydzień temu. Kleik jej strasznie smakuje, dziś dałam kaszke warzywną z Holle, to trochę mniej chętnie jadła, ale te parę łyżeczek wciąga ;) jajko chyba dam jutro, bo właśnie nie mam pomysłu na obiad to po prostu dorzucę żółtko do zupy. Ogólnie to z poszły już marchewka, ziemniak, dynia, pietruszka, cukinia, batat, avocado, jabłko, gruszka, nektaryna, banan, chleb, indyk i moje klapki XD
    Ah i raz dziennie do posiłku dorzucam łyżkę amarantusa ekspandowanego, bo ma dużo żelaza :)

Nie wiem jaki macie stosunek do lumpków, ja ogólnie uwielbiam grzebać i dziś się wyrwałam rano na zakupy i przy okazji weszłam do jednego. Upolowałam bodziaka z Sex Pistols za 3.50 i się jaram, jak stodoła normalnie XD my z mężem ogólnie takie klimaty lubimy, więc mamy frajdę nie z tej ziemi XD

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/316663bedc78.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 października 2018, 14:47

Andzia123, Katy, edwarda20 lubią tę wiadomość

dqprk6nlms3rllhb.png
    3i49k6nljfqm9pc5.png
  • Aga78 Autorytet

Wysłany: 13 października 2018, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    White Innocent wrote:
    Ja mięso podałam już w drugim tygodniu rozszerzania, w sumie po marchewce i ziemniaku, bo samymi pluła a w zupce jadła. Ugotowałam wywar na piersi z indyka i podaje cały czas razem z kawałkami mięsa. Kaszki zaczęłam dawać niecały tydzień temu. Kleik jej strasznie smakuje, dziś dałam kaszke warzywną z Holle, to trochę mniej chętnie jadła, ale te parę łyżeczek wciąga ;) jajko chyba dam jutro, bo właśnie nie mam pomysłu na obiad to po prostu dorzucę żółtko do zupy. Ogólnie to z poszły już marchewka, ziemniak, dynia, pietruszka, cukinia, batat, avocado, jabłko, gruszka, nektaryna, banan, chleb, indyk i moje klapki XD
    Ah i raz dziennie do posiłku dorzucam łyżkę amarantusa ekspandowanego, bo ma dużo żelaza :)

Nie wiem jaki macie stosunek do lumpków, ja ogólnie uwielbiam grzebać i dziś się wyrwałam rano na zakupy i przy okazji weszłam do jednego. Upolowałam bodziaka z Sex Pistols za 3.50 i się jaram, jak stodoła normalnie XD my z mężem ogólnie takie klimaty lubimy, więc mamy frajdę nie z tej ziemi XD

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/316663bedc78.jpg
    WI mój M. uwielbia lumpki. Ostatnio mi przytargał reklamówkę ciuszków z nexta. Super sweterki i pizdzamki, dresiki niektore z metką nieużywane za 17 zł całość. Byłam zachwycona!

3jvzi09kjtx66r5t.png
  • acygan Autorytet

Wysłany: 13 października 2018, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i pierwsza marchewka za nami :) Zosi bardzo smakowala i malo łyżeczki nie zjadla :) ale mam tez pytanie,bo w trakcie i po dalam troche wody i co dalej z ta woda? Mam dawac tylko do posilku czy juz proponowac ogolnoe w ciagu dnia niezaleznie od jedzenia?

‹‹ 1331 1332 1333 1334 1335 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ