Kwietniowe Mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
A u nas zupki mu przestaly smkowac. Zjada mi pol porcji i sie denerwuje. Moze sa syte bo z miesem i kasza albo ryzem. A wczesniej same warzywa byly.
Kaszki i mleko je ladnie.
Skalpel zrobiony!Totoro, acygan, Jupik lubią tę wiadomość
-
Dla mojego Wikusia chyba nie ma znaczenia co zje. Ważne żeby zjadł. Te z mięsem obiadku teraz są syte, a jemu ciągle mało. Cały czas tylko jeść i jeść :p mam słoiczek owoce z twarozkiem i zastanawiam się czy już mogę mu podać.
Dziewczyny, a ja mam inne pytanie bo nie wiem czy tutaj było coś takiego poruszane czy ja gdzieś to przeczytałam, ale mój mały ciągle mietoli swoje ucho. Czytałam gdzieś, że jak idą zeby to dziecko właśnie ucho tak drapie i ciągle za nie ciągnie, ale w sumie nie wiem czy to prawda, a boję się że mogło mu przewijać i ma zapalenie. Ale gdyby miał zapalenie ucha to raczej ciągle płakał by no nie? -
Pytanie do mam ktore daja sniadania w postaci kaszek owocow jogurtu dajecie je jako pierwszy posilek bez wzgledu o ktorej dziec wstanie?? Bo moj wstaje miedzy 6-7 i dostaje mm a potem po 3 godz kaszke 9-10 zalezy. I nie wiem powinnam zmienic to czy zostawic??
-
Malyprosiaczek ja z tym samym byłam u pediatry jakiś czas temu i się okazało że na żeby tak - ucho czyste, lekarka powiedziała że jakby coś było nie tak z uchem to gorączka i płacz bo to podobno mega ból:(
Mój to też leniuszek, leży na brzuszku, turla się, kręci w kółko i pelzac zaczyna na wstecznym a jak coś chce to się drzeale ja przyzwyczaiłam do noszenia haha .. a tak serio - on z tych cięższych więc pewnie później usiądzie i ruszy z miejsca
-
Agusia_pia szacun. Ja właśnie od ponad godziny próbuję Lilę uśpić, rano odkurzylam caly dom z nią na rękach, jak spała to pomylam podłogi, ogarnęłam pranie i chciałabym już spać
zwłaszcza, że ostatnio chodzę spać po północy, po czym wstaję do Lili x razy...
-
Moj tez tarmosi uszy i ciagnie sie za wlosy. Poki nie ma wlasnie innych objawow , a wiem ze gorne jedynki probuja sie przebic, to tylko obserwuje.
Malyprosiacczek a ten sloiczek jogurt z owocami ma ok sklad? bo z tych co widzialam w rossmanie to masakra jakas. A same jogurciki dla niemowlat z nestle bodajze sklad dlluuuugiiiiii i nawet nie w lodowce co mowi samo za siebie.
Agusia moj sie budzi o 5-6 wiec nie ma mowy zebym wtedy wymyslala sniadanka ;p Daje butle i heja dalej spac. O 8-9 moge pomyslec nad czyms wiecej niz mleko
Moja siostra robila tak do 2-3 roku zycia synow, pierwszy i ostatni posilek to bylo zawsze mleczko.Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 października 2018, 22:00
-
Malyprosiaczek moja notorycznie mietosi raz jedno, raz drugie, przy noszeniu, przy karmieniu to już ciągle. Zastanawiałam się też czy to nie od zębów właśnie, ale jakby bolało to chyba nie tak by to wyglądało. Zaczęłam się zastanawiać też czy włoski jej nie smyrają po prostu
Agusia_pia moja Lila wstaje zazwyczaj po 7 - koło 8, jem śniadanie i robię jej. Czasem się zdarzyło, że ledwo swoje zjadłam a ona już tak spać wolała, że szłam z nią na cyca, usypiala jeszcze na jakieś pół godziny, do 40 min i dopiero wtedy jej dawałam śniadanie. Ale teraz już od dłuższego czasu dostaje jak wstaje, zaraz po moim śniadaniu.
Muszę zacząć pilnować tego, żeby dawać Lili posiłki stałe po KP, bo dziś karmilam ją o 14, usnęła przy piersi, wstała o 16.30 (nie pamiętam kiedy ostatni raz tyle spała w domu) i od razu dałam jej zupkę. Tym sposobem cycka chciała dopiero 20.30tylko czasem mam problem z tym, bo np. rano je ostatnio ok. 7, jeszcze na śpiocha, wstaje godzinę później i jakbym miała czekać na KP z podaniem śniadania to jadła by je w południe. Bo zaraz po przebudzeniu cycka nie chce i przy pierwszym karmieniu już zazwyczaj zasypia w ramach pierwszej drzemki. Albo nie zasypia tylko się drze o spacer i zasypia w wózku. I tym sposobem dopiero po pobudce byłoby śniadanie. A tak to daję jej załóżmy koło 9 i staram się wcisnąć cyca w godzinach drzemki czy przed spacerem.
-
Edwarda dostałam słoiczek od 6 miesiąca właśnie brzoskwinie i morele z twarozkiem. Skład nie jest super extra bo ma cukier i skrobie (nawet nie jest napisane ile tego dali), ale mam tylko jeden słoiczek więc od jegogo chyba nic mu nie będzie z takim składem hmmm
Dziewczyny dzięki za info z tym uchem. Już się bałam, że coś jest nie tak.
U mnie w sypialni jest 24 stopnie i ubieram cienki pajacyk i przykrywam cieniutkie kocykiemWiadomość wyedytowana przez autora: 24 października 2018, 22:18
edwarda20 lubi tę wiadomość
-
Agusia_pia-szacun! Ja miałam machnąć skalpel-ale już nie dałam rady.. Dziś PADAM. Obiad dla mnie, dla Kingi, upiekłam ciasto (miałam ostatnie swoje jabłka, które musiałam wykorzystać), zmywanie, złożenie prania, w międzyczasie oczywiście zabawy z Kingą, umyłam podłogę (nie w całym mieszkaniu-rozkładam na raty, codziennie gdzieś indziej myję
), jeszcze mam kuwetę do umycia, w Gemini właśnie rzutem na taśmę złożyłam zamówienie, i z siorą na telefonie godzinę.. A mąż był dziś cały dzień OUT.
Nawet nie mam siły tyłka pod prysznic zawlec..
A co do kaszki - no u mnie Kinga ostatnio chodzi spać max.21 i budzi się ciut wcześniej, dziś 5.30, tzn. przebudza- dostaje cyca i śpi dalej. Potem wstajemy różnie, załóżmy ok.8.30 i znów dostaje cyca. Kaszkę z owocem daję jej dopiero jak się ogarniemy, czyli nie wcześniej jak o 10.
Małyprosiaczek - jak dobrze, że ktoś poruszył temat uszu ! Moja się majda i majda, i to już od dość dawna, głównie po prawym, choć lewe też ale rzadziej, i ja tylko patrzę, czy to zapalenie czy co..No ale macałam, naciskałam, reakcji zero. A z tego co wiem zapalenie boli, więc do lekarza nie szłam. Ale mnie to ucho denerwuje, szczególnie, że chodzimy na basen i się w kółko zastanawiam, czy jej tam woda naleciała czy o co chodzi. Nawet sama miałam was zapytać, ale jakoś w kółko zapomniałam. -
Malyprosiaczek wrote:Dla mojego Wikusia chyba nie ma znaczenia co zje. Ważne żeby zjadł. Te z mięsem obiadku teraz są syte, a jemu ciągle mało. Cały czas tylko jeść i jeść :p mam słoiczek owoce z twarozkiem i zastanawiam się czy już mogę mu podać.
Dziewczyny, a ja mam inne pytanie bo nie wiem czy tutaj było coś takiego poruszane czy ja gdzieś to przeczytałam, ale mój mały ciągle mietoli swoje ucho. Czytałam gdzieś, że jak idą zeby to dziecko właśnie ucho tak drapie i ciągle za nie ciągnie, ale w sumie nie wiem czy to prawda, a boję się że mogło mu przewijać i ma zapalenie. Ale gdyby miał zapalenie ucha to raczej ciągle płakał by no nie?
-senność
-zęby
-zapalenie ucha
Nie zawsze dziecko sygnalizuje stan zapalny, bo nie zawsze boli. Sarah jak ostatnio płakała
(wirusówka) lekarz kazał tylko podawać coś przeciwbólowego. Dodam ze mówiła że boli ją prawe, a lekarka stwierdziła, że prawe jest ok. Lekko zmienione było lewe, także ból mógł promieniować od zębów (od pół roku wychodzą jej piątki i jeszcze wszystkie nie wyszły
-
acygan wrote:Totoro lacze sie w bolu, Zosia dopiero w tym momencie zasnela
Powiedzcie mi jak byscie ubraly dziecko do snu majac w sypialni 24 stopnie?, a tak na temat to albo cienki pajac z długim albo body z krótkim i cienki śpiworek. Ja w wątpliwych sytuacjach (ale mama spi w dostawce) ubieram cieniej i jak się przebudzę to spr tem karku i brzucha. Dziecko jest ciepłe, to ok, jak chłodne to czymś nakrywam i następnej nocy ubieram trochę grubiej.
U mnie jak kładę się spac jest ok 21 st, ale w nocy mocno spada (tak do 16) wiec spi w body z dlugim, spodniach i śpiworku
-
Kinga. wrote:Przez cała noc masz tyle? Ja bym nie wyrobiła i spała przy otwartym oknie
, a tak na temat to albo cienki pajac z długim albo body z krótkim i cienki śpiworek. Ja w wątpliwych sytuacjach (ale mama spi w dostawce) ubieram cieniej i jak się przebudzę to spr tem karku i brzucha. Dziecko jest ciepłe, to ok, jak chłodne to czymś nakrywam i następnej nocy ubieram trochę grubiej.
U mnie jak kładę się spac jest ok 21 st, ale w nocy mocno spada (tak do 16) wiec spi w body z dlugim, spodniach i śpiworku
Dzis spadlo do 20 w ciagu nocy. Zosia znow ma katar i chyba dlatego, ze przegrzalam ja. Miala ostatnio zimny ale wilgotny kark, wiec to niedobrze. Wkurza juz mnie to wszystko. Ma dopiero pol roku a juz przeszla jelitowke i trzeci raz z katarem sie meczy. Nie wiem juz jak ja ubierac. -
U mnie dzisiaj ciężka nocka. Borys jęczał do 12 stej i chciał być przytulony do cycka. Każda próba odłożenia kończyła się płaczem. Po 12 stej posmarowalismy dziąsła Dentinoxem i zasnął. Dzisiaj rano temperatura.38 i żadnych innych objawów. Nie wiem czy to zęby czy początek następnej infekcji..A Wasze dzieci goraczkowały przy ząbkowaniu?
-
No i od 2 dni mu zupki nie smakują.A wcześniej wciągał i machał nóżkami że szczęścia,że je obiadek.
-
Kinga. wrote:Przez cała noc masz tyle? Ja bym nie wyrobiła i spała przy otwartym oknie
, a tak na temat to albo cienki pajac z długim albo body z krótkim i cienki śpiworek. Ja w wątpliwych sytuacjach (ale mama spi w dostawce) ubieram cieniej i jak się przebudzę to spr tem karku i brzucha. Dziecko jest ciepłe, to ok, jak chłodne to czymś nakrywam i następnej nocy ubieram trochę grubiej.
16 stopni? Rany..a ja narzekam jak mi w zimę spada do 18 i mi wtedy tak zimno, że hej.
U nas normalnie 20-21 i to jest ok. Ale jak już 19 to się cykam, czy się Kinia nie przeziębi, bo ja już czuję różnicę..
-
Kinga. wrote:Miętolenie może oznaczać
-senność
-zęby
-zapalenie ucha
Nie zawsze dziecko sygnalizuje stan zapalny, bo nie zawsze boli.
Ja mam wrażenie, że ona się bawi tym uchem, często je odgina, że już się smialam do męża że jak będzie mieć wystające i mi przyjdzie ze chce operację, to jej powiem, że sama sobie odgięła, więc niech teraz nie marudzi
Zwykły pediatra sprawdzi uszy czy trzeba lecieć do laryngologa?
Biorąc pod uwagę, że dużo dziewczyn napisało o tym mietoleniu, to wydaje mi się, że to taki etap rozwoju-jak oglądanie swoich rączek, czy gryzienie stópek. Odkryła teraz ze ma uszy i je mietoli.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 października 2018, 09:21