X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 25 października 2018, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja też się po mnie wspina, zabawki ją nudzą. Dziś dostała drewnianą łychę i trochę nią się bawi. Generalnie u nas reguła- jak coś jest zabawką nie tykam. Jak nie jest może się zainteresuje. Jak jest zabronione (kabel od lapka, legowisko psa) jest fajne ;-)

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 25 października 2018, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edwarda my drugi dzień kiblujemy w domu i też zaraz zacznę marudzić, bo cholera we wtorek pierwszy raz od x czasu zobaczyłam na wadze 5 z przodu i już byłam taka uradowana, a tymczasem właśnie 2 dni w domu, bez spaceru plus ta pogoda, która zachęca tylko do osladzania sobie życia i zaraz po mojej 5 zostanie wspomnienie. Albo już zostało :/

Moja ładnie bawi się zabawkami, ale odkąd ząb się przebija to na tapecie tylko meme. A co do zabawek - NIEzabawek to i owszem. Wszystkie kable, telefon, kapcie - szczyt marzeń Lili. I po co inwestować w zabawki... XD

A tak w ogóle to nawet, gdyby Lila była dziś ok, i nie nastraszyla mnie jakimś katarem z rana to i tak guzik by było z naszego spaceru, bo cały dzień pizga deszczem O.o

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 października 2018, 15:07

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 25 października 2018, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik wrote:
    Można robić kaszkę bez wody lub mleka? W sensie, że tylko na owocu???
    Te z holle tak, nie wiem jak inne.

Na opakowaniu holle jest kilka metod do wyboru: na mleku, na mm, na mleku matki, na wodzie i na samym owocu lub samym warzywie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 października 2018, 15:48

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Aga78 Autorytet

Wysłany: 25 października 2018, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas jednak wirus.Podjechalam prywatnie do lekarza. Dziąsła rozpulchniona ale to nie od tego ta gorączka.W sumie mam zbijać jak będzie wysoka i jak do soboty gorączka nie przejdzie to do kontroli.

14.11.2015- 1 IUI:( 14.01.2016 2 IUI:(
    11.05.2016-INF-I Transfer :(
    06.12.2016 - CRIO II Transfer
    04.05.2017- ciąża naturalna Aniołek [*] 9 tydz
    3jvzi09kjtx66r5t.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 25 października 2018, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:
    Te z holle tak, nie wiem jak inne.

Na opakowaniu holle jest kilka metod do wyboru: na mleku, na mm, na mleku matki, na wodzie i na samym owocu lub samym warzywie.

Aa, ok, też zamówiłam coś tam z Holle, zobaczymy ;-) choć na chłopski rozum się zastanawiam czy taka kaszka nie na wodzie/mleku od razu zatwardzenia nie zrobi :-/

Edit.choc pewnie każą wtedy dać mniej kaszki po prostu..no zobaczymy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 października 2018, 16:06

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 25 października 2018, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik wrote:
    Aa, ok, też zamówiłam coś tam z Holle, zobaczymy ;-) choć na chłopski rozum się zastanawiam czy taka kaszka nie na wodzie/mleku od razu zatwardzenia nie zrobi :-/
    Moze zrobic. Dam znac jak to u nas bedzie.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 25 października 2018, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik na opakowaniu jest ze na 100g owocow lub warzyw 20g kaszki czyli 4 lyzki stolowe. Wiec w sumie normalnie...

dqprqps6kaqxmc83.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 25 października 2018, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciekawostka:
    https://www.newsweek.pl/wiedza/zdrowie/krztusiec-polska-szczepionka-kontratakuje/drn3ppj

dqprqps6kaqxmc83.png
  • kaszelkowa Autorytet

Wysłany: 25 października 2018, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też katar się leje, kichanie i kaszel, ale humorek dopisuje, byliśmy u pediatry bo i tak mieliśmy iść z tym wypukłym ciemiączkiem, a ta się dopatrzyła, że idą mu na raz 3 ząbki - za moment przebije się druga dolna jedynka, którą nawet widać, a dwie górne już za zakrętem, stąd ta infekcja :)

my moooooże spróbujemy usypiania na pierwszą część nocy w łóżeczku jak przejdzie przeziębienie i przebiją się te ząbki, chociaż pewnie wtedy będzie lęk separacyjny, regres snu czy inny czort i z planów wiele nie wyjdzie, skończy się na tym, że złożę i sprzedam łóżeczko, walnę materac na ziemię i będziemy mieli floorbed od początku :D

U nas na śniadanie często są te kaszki z helpy - też fajne i szybko można je zrobić, dzisiaj była jaglana z banankiem i smakowała bardzo :)

W ogóle jakiś czas temu pisałyście, że łatwo się zakrztusić jabłkiem - moje dziecko zakrztusiło się dzisiaj ... awokado. Tragedii nie było, pięknie sobie poradził, ale to tylko dowód na to, że przy każdym stałym posiłku (w sensie kawałku) trzeba uważać i być obok w razie w :)

mjvy9vvjacooymry.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 25 października 2018, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mozna awokado do siateczki? czy konsystencja jest nie za bardzo?

dqprqps6kaqxmc83.png
  • mlodaaa Autorytet

Wysłany: 25 października 2018, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To wodze, ze niw tylko u nas nocki takie tragiczne. Wierci się ciagle , budzi z płaczem o tak milion razy. A ja w ciągu dnia oczy na zapałki :(
    U nas dzisiaj mega zatwardzenie i teraz nie wiem czy po zmianie mleka bo od paru dni już jest tylko na nowym czy to po kaszce (choć dużo jej nie zjadła)

3i49hdgenmhomr4i.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 25 października 2018, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dodałam awokado do obiadku (zmieliłam).. Moje dziecko lepiej nie mogło mi pokazać, jak bardzo mu to nie smakuje - popluła mnie, siebie (mimo śliniaka musiałam przebrać), krzesełko (wprawdzie ceratkowe, ale wkładka niemowlęca oberwała z łyżeczkowej torpedy na część, która ceratkowa nie jest) tak więc ja już w nią awokado wciskać nie będę.. za to słoiczek z rybką wcięła bez problemu.

Co do ciekawostki - Edwarda, wiedziałam o tym. Na szkole rodzenia mieliśmy zajęcia z pediatrą i ona mówiła, że te bezpłatne są pełnokomórkowe i dają lepszą odpowiedź immuno. a te płatne są w teorii bezpieczniejsze kosztem skuteczności. Niemniej ja dużo za i przeciw przeanalizowałam, i i tak chciałam jechać tą 5w1.
    Ale ten artykuł przypomniał mi o moich jakże mądrych znajomych, którzy dziecka w ogóle nie szczepią (ma już ponad rok i w kółko chory łącznie właśnie z zapaleniem płuc..) i kolejnego też nie zamierzają..Bo on jest w tym ruchu antyszczepinokowym. Nie pamiętam, czy któraś z Was tutaj jest anty, ale ja naprawdę myślę, że to nieszczepienie to bezmyślność.. Więc uważam, że nie ważne, czy bezpłatnie, czy 5w1, czy 6w1 - ważne, że szczepione.

Malyprosiaczek lubi tę wiadomość

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • kaszelkowa Autorytet

Wysłany: 25 października 2018, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ahaha no to co dziecko to inne preferencje (jak dorośli w sumie) nasz awokado tak zjadal, że właśnie aż się zakrztusil :)

Nie wiem czy można do siateczki,ale miękkie pewnie tak?

Jestem z siebie mega dumna w ogóle w temacie jedzenia bo zrobiłam nam plan posiłków na przyszły tydzień gdzie nie dość że szybko i smaczni3 to z każdego naszego posiłku coś wpadnie synkowi i rzeczywiście zaczniemy jeść to samo :)

mjvy9vvjacooymry.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 25 października 2018, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik wrote:
    Ja dodałam awokado do obiadku (zmieliłam).. Moje dziecko lepiej nie mogło mi pokazać, jak bardzo mu to nie smakuje - popluła mnie, siebie (mimo śliniaka musiałam przebrać), krzesełko (wprawdzie ceratkowe, ale wkładka niemowlęca oberwała z łyżeczkowej torpedy na część, która ceratkowa nie jest) tak więc ja już w nią awokado wciskać nie będę.. za to słoiczek z rybką wcięła bez problemu.

Co do ciekawostki - Edwarda, wiedziałam o tym. Na szkole rodzenia mieliśmy zajęcia z pediatrą i ona mówiła, że te bezpłatne są pełnokomórkowe i dają lepszą odpowiedź immuno. a te płatne są w teorii bezpieczniejsze kosztem skuteczności. Niemniej ja dużo za i przeciw przeanalizowałam, i i tak chciałam jechać tą 5w1.
    Ale ten artykuł przypomniał mi o moich jakże mądrych znajomych, którzy dziecka w ogóle nie szczepią (ma już ponad rok i w kółko chory łącznie właśnie z zapaleniem płuc..) i kolejnego też nie zamierzają..Bo on jest w tym ruchu antyszczepinokowym. Nie pamiętam, czy któraś z Was tutaj jest anty, ale ja naprawdę myślę, że to nieszczepienie to bezmyślność.. Więc uważam, że nie ważne, czy bezpłatnie, czy 5w1, czy 6w1 - ważne, że szczepione.

Dla mnie antyszczepionkowcy są na rowni z tymi, ktorzy wierza ze ziemia jest plaska.

Wasnie! Dajecie juz ryby? Jakos mi to w ogole z glowy wylecialo! :O

Jupik, Malyprosiaczek lubią tę wiadomość

dqprqps6kaqxmc83.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 25 października 2018, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kaszelkowa wrote:
    Jestem z siebie mega dumna w ogóle w temacie jedzenia bo zrobiłam nam plan posiłków na przyszły tydzień gdzie nie dość że szybko i smaczni3 to z każdego naszego posiłku coś wpadnie synkowi i rzeczywiście zaczniemy jeść to samo :)

Podzielisz sie? to moze cos sciągniemy :P

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 25 października 2018, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:
    Dla mnie antyszczepionkowcy są na rowni z tymi, ktorzy wierza ze ziemia jest plaska.

Wasnie! Dajecie juz ryby? Jakos mi to w ogole z glowy wylecialo! :O

Uśmiałam się ;-))

Pierwszy raz jej dałam, bo tak się popluła, że nic nie zjadła, a nic innego nie miałam, jak słoiczek Gerbera jarzynki z rybką od 5 mca..(zawrotna ilość mintaja 8%). Ale smakowało jej, więc chyba zacznę jej dawać takie robione przeze mnie..(chyba, że znów mnie popluje :-/ )

edwarda20 lubi tę wiadomość

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 25 października 2018, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:
    Podzielisz sie? to moze cos sciągniemy :P

Podpinam się ;-P

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 25 października 2018, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik melduje kupe ;p Wiec poki co jest ok.

Jupik lubi tę wiadomość

dqprqps6kaqxmc83.png
  • sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 25 października 2018, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas noce rozne. Raz lepiej, raz gorzeh.
    Jesc nie chce... niczego ;/ chyba ze pogryzc skórkę od chleba. Ani kaszku, ani obiadku, ani owoce ;/
    Czasem jakies miesko sciagnie- prosto z talerza ale to by bylo na tyle.

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 25 października 2018, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik wrote:

Ja na pewno mam mocno ograniczone zaufanie do szczepień i ich bezpueczeństwa. Dużo czytałam, mam w rodzinie 2 poważne nopy i póki co moje dziewczyny są nie szczepione. Co do samego krztuśca skuteczność została określona na max 50% i wraz z wiekiem spada, jeśli dobrze pamiętam zalecane jest doszczepianianie po 10 latach. Jak oglądałam statystyczne porównania, to osoby szczepione chorują 3 dni dłużej i gorzej znoszą chorobę (częściej wymagają hospitalizacji), ponoć lepsze rezultaty niż antybiotyk dają duże dawki wit c (nie wiem nie testowałam, póki co Sara miała 3 razy pseudokrup, czyli podobą wirusówkę, tyko zamiast 4 tyg trzyma 1-2. Akurat na temat krztuśca dużo czytałam, właśnie z powódu tego, że w tym roku Sara coś podobnego miała już 3 razy i za każdym razem na początku zadaję sobie pytanie czy to krup czy czy tylko pseudokrup.

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
‹‹ 1363 1364 1365 1366 1367 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ