X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • acygan Autorytet

Wysłany: 26 października 2018, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoro ja mam microlife. Swoja funkcje spelnia :)

Totoro lubi tę wiadomość

• Aga78 Autorytet

Wysłany: 26 października 2018, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas wirusówki ciąg dalszy. Temperatura w okolicach 38,3- ale humorek dopisuje. Zbijam ibufenem tyko na noc. Jak jutro będzie jeszcze gorączkował to do lekarza. Ale chyba organizm walczy z chorobą, bo Borys całkowicie odmówił posiłków stałych. A taki z niego był żarłok, że wszystko mu smakowało. Dzisiaj pogardził swoją ulubioną kaszką. Nawet nie chciał liznąć..no trudno- mama zjadła ze smakiem.
    Borys jeżeli chodzi o raczkowanie to radzi sobie świetnie ale tylko na dywanie. Na panele próbuje wchodzić i zaczyna się ślizgać..wtedy się denerwuje i marudzi. W sumie mógłby popełzać, ale go interesuje już tylko raczkowanie. A wczoraj tak nawet wyprostował 2 nogi ale był podparty więc już zaczyna kombinować z siadaniem.

Totoro, ja też mam termometr Microfile i też mnie wkurzał bo pokazywał rózne temperatury.Na czole np. 38, na skroni 37,5. Ale moja pediatra uzmysłowiła mi ,że nie ważne już gdzie mierzę tylko ważne żeby prze cały okres choroby mierzyć w tym samym miejscu. A zbijać jak już widzimy,że dziecko się źle czuje. Czyli nawet jak termometr pokazuje 39 stopni a dziecko jest aktywne i nie widać po nim choroby to nie podawać leku a jak jest apatyczne i widać, że je coś boli to nawet jak ma 37,6 to podać lek. I ja tak robię.
    A inhalator mam z Microfile i jestem zadowolona.

14.11.2015- 1 IUI:( 14.01.2016 2 IUI:(
    11.05.2016-INF-I Transfer :(
    06.12.2016 - CRIO II Transfer
    04.05.2017- ciąża naturalna Aniołek [*] 9 tydz
    3jvzi09kjtx66r5t.png
  • mlodaaa Autorytet

Wysłany: 26 października 2018, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak się mierzy temp w pupie to trzeba odjąć 0,5 ? Bo sprawdzam moim bezdotykow , ale nie jestem do niego przekonana , a mała wydawała mi się jakaś taka ciepła. Od rana a wstała o 7 zjadła 70ml po 2h poszła na drzemkę, wstała o 10 i w ogóle nie chciała jeść. Próbowałam jogurt z bananem, to zero zainteresowania , mleka tez nie chciała i dopiero teraz jak poszła na drzemkę to dałam jej przez sen i zjadła 130ml.
    Martwi mnie ta jej nie chęć do jedzenia.
    Czy Wasze maluchy tez odmawiały jedzenia przy ząbkowaniu ?
    Stawiam na żeby, bo już dość mocno widać dolne jedynki.

3i49hdgenmhomr4i.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 26 października 2018, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoro, moja podobnie, nie siedzi i się pcha do wstawania..nawet nie raczkuje porządnie-tzn.staje w pozycji, próbuje się przesunąć,ale jak jej nie wychodzi sru na dół i pełza. Z niej rośnie mały uparciuch i też widzę, że będzie ziółko..a najlepsza zabawa jak mama mówi "nie wolno" a ona dalej swoje z miną co najmniej zwycięzcy maratonu..no cóż.

Acygan,z tymi meningokami rozkminialam temat z WI i Edwarda,z tego co pamiętam dobrze najpierw zaszczepic na B potem AWCY, tylko z jednej strony na B im szybciej tym lepiej (ten serotyp powoduje najwięcej zarażeń u niemowląt) z drugiej strony moja i Edwardy pediatra sugeruje, że odstęp między tą szczepionką a innymi powinien być min.6 tyg.a najlepiej 8 (pewnie ze względu na nopy). Ale WI np.szczepila szybciej bo u niej nikt tak nie gadał..

Kinga,no można tylko współczuć nopow. Nie wiem jak wyglądałoby moje stanowisko, jakby np.ktores z dzieci sióstr miało nop. Nikt nie chce źle dla dziecka. Ja jednak wolę szczepić, bo jak już kiedyś pisałam, dużo podróżujemy, będziemy się walać po różnych lotniskach, mieć styczność z różnymi ludźmi. Na to co mogę wolę zaszczepić.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 26 października 2018, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mloda moj odmawial mleczka z butelki jak mialy mu dolne jedynki wychodzic. Z lyzeczki jadl.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 26 października 2018, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za info dziewczyny, muszę sobie przemyśleć sprawę. A ile razy dziennie można aspiratorem katar ściągać, tak, żeby dziecku nie podrażnicblon śluzowych? :/ ściągnęłam teraz trochę, ale znowu słyszę granie w nosie :/

Mlodaaa moja miała taki etap, że tylko cycek i nawet ulubionych owoców nie tknela. Nie wiem czy przez żeby czy jak, ale minęło. Cały czas mimo wszystko proponowałam normalnie posiłki, żeby się nie odzwyczaila :) a odejmuje się 0,5, tak :)

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • White Innocent Autorytet

Wysłany: 26 października 2018, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My już po szczepieniu. Jeśli chodziło o wkłucie to nie płakała dużo więcej niż po poprzednich, 10 sekund i koniec. Od razu w przychodni podałam jej paracetamol, w drodze powrotnej się zdrzemnęła i na razie hasa. Oby tak dalej :) druga dawka po nowym roku, bo nie chce przed świetami jej podawać, a poza tym połączę to od razu z bilansem na 9 miesięcy :)

Pisałam wczoraj, że myślę o doszczepieniu siebie. Idąc za ciosem pogadałam z Panią, która szczepi i się wszystkiego dowiedziałam. Muszę tylko znaleźć moja kartę szczepień, pewnie jest w rodzinnym mieście i będziemy działać :)

Acygan tak jak pisała Jupik, lepiej najpierw zaszczepić na B, później C lub AWCY (Nimenrix na te 4 serotypy jest zarejestrowany po roczku więc i tak nie ma innego wyjścia ;)). Po 6 miesiącach podaję się 2 dawki w odstępie 8 tygodni + dawka przypominająca. Teoretycznie zasada jest taka, że szczepionki tzw. zabite można podawać w dowolnych odstępach od siebie, tylko między żywymi trzeba zachować 4 tygodnie. U nas w przychodzi tak właśnie robią i my np. tydzień temu mieliśmy wzw, a dziś MenB. Ale co przychodnia to inne zwyczaje jak widać, bo u Jupik i Edwardy np. robią odstępy, więc najlepiej chyba dowiedzieć się u siebie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 października 2018, 14:44

dqprk6nlms3rllhb.png
    3i49k6nljfqm9pc5.png
  • acygan Autorytet

Wysłany: 26 października 2018, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie orientowalam sie w ogole o co biega z tymi meningo, ale nie wiem czy nie pomysle nad nimi i dopytam u siebie. Tyle ze to wszystko u nas takie opoznione i nie wiem jak to dziala. A jaki jest koszt?

Wysłany: 26 października 2018, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podrzucę parę artykułów, które mi dużo rozjaśniły w tym temacie :)

O odstępach między szczepieniami

Meningokoki cz. 1

Meningokoki cz. 2

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 października 2018, 15:11

dqprk6nlms3rllhb.png
    3i49k6nljfqm9pc5.png

Wysłany: 26 października 2018, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja za Bexsero płaciłam dziś 329 zł. Na serotyp C są tańsze - sto parę złotych.

dqprk6nlms3rllhb.png
    3i49k6nljfqm9pc5.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 26 października 2018, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy ktoras z Was sie orientuje jaka jest grubosc spiworkow do spania z H&M? takich? https://www2.hm.com/pl_pl/search-results.html?q=%C5%9Bpiworek

Potrzebuje jakiegos cienkiego na teraz. Dzis mi w nocy znalazlam malego totalnie odkrytego, karczek chlodny, policzki zimne, wzielam go szybko pod koldre i szybko sie ocieplil ale troche sie przestraszylam. W nocy bylo okolo 22 stopni.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • acygan Autorytet

Wysłany: 26 października 2018, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WI dzieki :) przestudiuje w wolnej chwili :)

A Wasze dzieci jak spia to maja cieple karczki? Moja zawsze ma chłodny a jak ja nakryje czyms grubszym to zaraz mokry i zglupialam juz.

Zosia dzis w ogole prawie nie spala. Z godzine przez caly dzien sie nazbieralo. Masakra jakas.

• edwarda20 Autorytet

Wysłany: 26 października 2018, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    acygan wrote:
    WI dzieki :) przestudiuje w wolnej chwili :)

A Wasze dzieci jak spia to maja cieple karczki? Moja zawsze ma chłodny a jak ja nakryje czyms grubszym to zaraz mokry i zglupialam juz.

Zosia dzis w ogole prawie nie spala. Z godzine przez caly dzien sie nazbieralo. Masakra jakas.
    Moj normalnie ma cieply lub lekko cieply.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Andzia123 Autorytet

Wysłany: 26 października 2018, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamy drugą jedynkę na dole :) ja dziś mam wychodne, więc mały już umyty i właśnie go karmię, miejmy nadzieję że szybko zaśnie i będzie grzeczny, udało mi się odciągnąć 170ml mleka, ciekawa jestem czy wystarczy :p

07.04.2018 - marzenia się spełniają <3 zakochana na zabój w Synku :)
    qb3ci09k2rozqy86.png
  • aga_90 Autorytet

Wysłany: 26 października 2018, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:
    Czy ktoras z Was sie orientuje jaka jest grubosc spiworkow do spania z H&M? takich? https://www2.hm.com/pl_pl/search-results.html?q=%C5%9Bpiworek

Potrzebuje jakiegos cienkiego na teraz. Dzis mi w nocy znalazlam malego totalnie odkrytego, karczek chlodny, policzki zimne, wzielam go szybko pod koldre i szybko sie ocieplil ale troche sie przestraszylam. W nocy bylo okolo 22 stopni.
    Z tego co pamiętam to jest to cienki śpiworek. Powinien być ok jak na 22 stopnie w domu ;)
    Gdyby jednak nie spełnił oczekiwań możesz go bezpłatnie zwrócić :)

U mnie w nocy 25st :/ ale na tyle się przyzwyczailiśmy że jak spada do 24 to się grubo przykrywamy :d

edwarda20 lubi tę wiadomość

f2wl9vvje61wiuku.png
  • J.S Autorytet

Wysłany: 26 października 2018, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, wszystkie szczepicie na meningokoki? Ja jestem strasznie skolowana, na razie ide tym programem NFZ, na rota nie szczepilam ale po przeczytaniu tych artykulow zastanawiam sie nad tymi meningokokami.

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • Sylwiaa95 Autorytet

Wysłany: 26 października 2018, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    J.S ja nie szczepie.
    pierzecie jeszcze ciuszki w dzieciowym proszku/plynie lub do kiedy zamierzacie? Wlasnie mi sie konczy płyn do prania i sie zastanawiam czy kupować czy uprać w kapsułkach ktorymi pierzemy nasze rzeczy..

xk81pfk.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 października 2018, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja piore w dzieciowym ale wszystkie ciuchy :P Nawet nasze tam dorzucam :)

Szczepię tylko obowiązkowymi szczepionkami.

• edwarda20 Autorytet

Wysłany: 26 października 2018, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JS ja szczepie. Bo maly bedzie w zlobku, przedszkolu + tez bedziemy wyjezdzac poza pl jak bedzie ciut starszy.

Sylvia ja poki co piore w dzieciowym, nie zastanawialam sie w sumie do kiedy ;p

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 26 października 2018, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie szczepię na meningo.

Piorę w dziecięcym :)

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
‹‹ 1366 1367 1368 1369 1370 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ