X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • mlodaaa Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2018, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas z reguły 3 drzemki , na czuwaniu Ok. 2-3h , a od ostatniej drzemki do nocnego spania to wytrzymuje +/- 4h.

3i49hdgenmhomr4i.png
  • Andzia123 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2018, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas są zazwyczaj 3 drzemki Po średnio 30-40min, czasem się godzinna trafi, Ale nie ma reguły i czas czuwania podobnie jak u dziewczyn, 2-3h i do spania nocnego ok 4h.

07.04.2018 - marzenia się spełniają <3 zakochana na zabój w Synku :)
    qb3ci09k2rozqy86.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2018, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas zazwyczaj 3 drzemki, a przed nocnym spaniem to i 5godzin potrafi wytrzymać...Dzisiaj byly dwie drzemki, mam nadzieje, ze wyjatkowo :p

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2018, 23:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas apokalipsa. Przed 9 poszłam się myć, a mąż bawił Lilę. Całe moje mycie mu przemarudzila, popłakiwala, na rękach nie, na łóżku nie, z maty to w ogóle od razu pod drzwi od łazienki uciekala. Po 9 wzięłam ją od niego, ponosiłam - usypia. Poszłysmy na cycka, parę minut i śpi. Podejrzane, no ale padła ewidentnie. 21.50 pobudka i dziecko jak nowonarodzone O.o usnęła przed 5 minutami, a do tej pory jedno wspinanie się na mnie i marudzenie. Mąż ją chciał wziąć - ryczy do mamy. Żebym mogła ręce umyć i posmarować jej dziąsła, mąż musiał z nią przy mnie stać, a ona położyła mi rączkę na ramieniu i dopiero była spokojniejsza. No szok. Padam. Na twarz.

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • darika Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2018, 07:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas jakąś dziwna noc - nie mówiąc beznadziejna. Mała usunęła przed 20 (czyli standardowo), padła przy butli, tak o 22 obudziła się i szaleje w łóżeczku. To ja na ręce i noszę, usypiam. Chodziłam z nią tak pół godziny, w końcu usunęła. Kolejna pobudka o północy, na szczęście krótka, smoczek i zasnęła. Potem słyszę, że się kręci znowu, patrzę na zegarek, przed 2. Budzę męża, bo on spał od jej strony. Mąż się do niej podnosi i mówi "ona siedzi". Obudziła się i sobie usiadła. Zasnąć nie chciała no to pewnie głodna. Zjadła i poszła dalej spać. Potem znowu się przebudzila na smoczka. Nawet nie wiem o której godzinie. Ostatecznie wstała o 6:30. Myślałam, że jak tak późno poszła spać i w między czasie tyle się budziła to pospi trochę dłużej ale niestety... Oj dawno już tak nie było. Zaraz wstawiamy jej normalne łóżeczko drewniane bo Młoda nadal w dostawce spała ale skoro już usiadła to boję się, żeby nie wyleciała bo dostawka jest dość płytka.

29.09.2016 Aniołek (10 tc)
    09.04.2018 cud narodzin - 55 cm, 3720 g. Amelka ❤️
    16.09.2020 cud narodzin - 54 cm, 3150 g. Igorek ❤️
    lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • mlodaaa Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2018, 08:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas już od nie pamietam kiedy , ale od do tego miesiąca super nocka się trafiła , tylko jedna pobudka o 1:30 na jedziecie , a tak to od 20-7 spała, bez żadnego kręcenia , płakania, smoczka itd Wkoncu mogę powiedzieć, ze się wyspalam !

A wczoraj z moja mama zaatakowałyśmy lidla i kupilysmy 4 zabawki.
    Kształty z pudełkiem, pałąk z kółkami, kostkę drewniana i tez takie drewniane coś w co się wali młotkiem :D
    Nina zachwycona nowym zabawkami , bawi się od rana już 40 min bez bieganie co chwile za mną :D

3i49hdgenmhomr4i.png
  • Andzia123 Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2018, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kuba dzisiaj w nocy znowu sobie imprezkę zrobił, przed 1 się obudził wyspany i zadowolony siedzi sobie, zasnął chyba Po półtorej godziny.. Pobudka przed 7 czyli nie najgorzej ale kupy dalej nie ma :/ kupię dziś słoiczek śliwek, jabłko nie podziałało :/

qb3ci09k2rozqy86.png
  • White Innocent Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2018, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas z reguły 3 drzemki, chyba, że z drugiej wstanie później niż 16, to już wytrzymuje do kąpieli do 19.

Dzisiaj znów pobudki co 1 - 1.5h, no i co mnie dziwi, że Mała za każdą pobudką chce cycka, inaczej się nie uspokoi i nie zaśnie... To nawet w dzień tak często nie je.

No i od dzisiaj mogę chyba powiedzieć, że Młoda zaczęła raczkować <3
    Wcześniej to były jakieś niepozorne 2-3 kroczki, a dzisiaj przyszła z pokoju do kuchni za mną i ogólnie co chwilę sobie drepta :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2018, 08:57

dqprk6nlms3rllhb.png
    3i49k6nljfqm9pc5.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2018, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też najczęściej 3 drzemki chyba, że się przesuną w czasie, wtedy jedzie na 2. Noc super 21-4-7.30 i jeszcze dosypiala do 8.30 ;-) Niestety do raczkowania dalej brak chęci- woli chodzić.. normalnie staje przy narożniku i sobie wędruje wzdłuż :-/
    Może też podjadę do Lidla.. choć póki co zainteresowanie Kini zabawkami jest minimalne- woli sięgać do wszystkiego co jest na jakiejś wysokości i nie jest zabawką :-/

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2018, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas 2-3 drzemki po 20 minut. Nocki lepsze, po przemeblowaniu* albo trafiliśmy w czas gdy juz się zeby wybily ;p
    Mamy 2 zeby ;)
    Raczkowac, ani chodzic nie chce.
    I potrafi godzinami robic "yy","yyy","yyyy" az glowa boli. Taka maruda. Na rękach spokoj.
    Tez widziałam to coś z lidla do wbijania i chyba podjadę

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2018, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoro, no ciekawa jestem jaki armagedon będzie jak wrócisz do pracy..(raczej wątpię, żeby przy takim przywiązaniu do Ciebie Lila przyjęła to na spokojnie..) i kiedy mąż zostanie wywalony z łóżka lub sam z niego ucieknie ;-) z cudzego doświadczenia- w kolejnych etapach z dzieckiem jest coraz trudniej nie łatwiej, czasy kiedy sobie słodko leżało, w takiej pozycji jak je się zostawiło, i było tylko do przytulania i schrupania powoli mijają.. Ja po Kini widzę, że mimo, że nie mówi już zaczyna pokazywać swoje zdanie i ma charakter dziewczyna, więc już widzę oczyma wyobraźni jej bunt dwulatka..
    Z tymi chodzikami/pchancami mama też mnie namawiała, ale poczytałam i jednak lekarze odradzają. Nie wiem, czy któraś z dziewczyn tutaj z 2 dzieci ma jakieś doświadczenia, jak tak też chętnie się dowiem.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • acygan Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2018, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WI u mnie w nocy to samo, jak sie budzi to myk na czworaki,musze przelozyc na boczek,dac cyca i dopiero spi. Bez cyca nie ma szans na dalszy sen, nie ma mowy o jakimś smiczku czy noszeniu.

U nas z drzemkami roznie. Czasem nawet i 4 sie trafia, ale zazwyczaj sa 3. Ale np wczoraj wstala o 8.30, potem tylko dwie drzemki w ciagu dnia i poszla spac po 19. Za to wstala dzis juz o 6.30 i dopiero teraz ma pierwsza drzemke.

Dostalam okres :) drugi juz :)

Jutro idziemy z Zosia do dermatologa, bo buzia nadal sie do konca nie wyleczyla. Non stop cos wyskakuje, a slad po czerwonych plackach wokol ust tez zostal i do konca zejsc nie chce. Niezbyt ladnie to wyglada i boje sie zeby to tak nie zoatalo.

W dodatku przyszlo mi zdjecie z fotoradaru na auto, ktore jakis czas temu sprzedalam no i teraz musze wysylac pismo i sie tlumaczyc ze nie jestem juz wlascicielem bo mi sie nie chcialo isc wyrejestrować a tamten pajac nie zarejestrował na siebie i teraz do mnie wszystko przychodzi jako ostatniego wlasciciela pojazdu, grrrr :/

• sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2018, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale wam powiem ze jakby mlody dal mi pospac do 8-9 to byloby ok. A gdy musze wstać o 6-7 to jestem zoombie. A to czy poloztbsie o 18 czy 21 to i tak o 6 wstaje :/

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • White Innocent Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2018, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik a co znalazłaś o pchaczach? Bo ja podrzuciłam dziadkom pomysł na drewniany wózek pchacz właśnie pod choinkę. Nasza fizjo mówi, że pchacze są ok pod warunkiem, że używa się ich nie po to żeby "zmuszać" dziecko do chodzenia, tylko wtedy kiedy już faktycznie samo drepta i to jest tylko taka mała pomoc. Żeby zamiast przy meblach dziecko mogło sobie dreptać przy pchaczu. Masz jakieś linki do poczytania? Bo jeszcze zdążę zmienić prośbę :D

dqprk6nlms3rllhb.png
    3i49k6nljfqm9pc5.png
  • Andzia123 Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2018, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My już po sesji, Ale będą piękne zdjęcia <3 Kubuś był mega grzeczny, uśmiechał się cały czas mimo że przegapił pierwsza drzemkę, zasnął dopiero jak wracaliśmy. Dzisiaj już galerie dostaniemy, już nie mogę się doczekać :D był po prostu przesłodki, jeszcze w tych świątecznych ciuszkach <3

White Innocent, Katy, Totoro, acygan, Sylwiaa95 lubią tę wiadomość

qb3ci09k2rozqy86.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2018, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik wrote:
    Totoro, no ciekawa jestem jaki armagedon będzie jak wrócisz do pracy..(raczej wątpię, żeby przy takim przywiązaniu do Ciebie Lila przyjęła to na spokojnie..) i kiedy mąż zostanie wywalony z łóżka lub sam z niego ucieknie ;-) z cudzego doświadczenia- w kolejnych etapach z dzieckiem jest coraz trudniej nie łatwiej, czasy kiedy sobie słodko leżało, w takiej pozycji jak je się zostawiło, i było tylko do przytulania i schrupania powoli mijają.. Ja po Kini widzę, że mimo, że nie mówi już zaczyna pokazywać swoje zdanie i ma charakter dziewczyna, więc już widzę oczyma wyobraźni jej bunt dwulatka..
    Z tymi chodzikami/pchancami mama też mnie namawiała, ale poczytałam i jednak lekarze odradzają. Nie wiem, czy któraś z dziewczyn tutaj z 2 dzieci ma jakieś doświadczenia, jak tak też chętnie się dowiem.

Oj spokojna głowa, nikt z łóżka uciekać nie będzie;) ostatnio sobie mąż spał z córeczką za rączkę <3 co do powrotu do pracy to najwcześniej od września, a faza Lili na mamę jest przejściowa, w 6 miesiącu też była. Jeszcze 2 tyg temu Lila pięknie bawiła się z dziadkami, nie mówiąc o tacie. Widać tak przechodzi ten kryzys 8 miesiąca. A może w ogóle nie będę musiała na razie wracać :) zobaczymy, na razie cieszę się macierzyństwem :)

Co do pchaczy to z tego co wiem są ok. Odchodzi się natomiast od chodzikow, tych, w które się wkłada dziecko.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2018, 12:17

Andzia123 lubi tę wiadomość

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2018, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoro wrote:
    Oj spokojna głowa, nikt z łóżka uciekać nie będzie;) ostatnio sobie mąż spał z córeczką za rączkę <3 co do powrotu do pracy to najwcześniej od września, a faza Lili na mamę jest przejściowa, w 6 miesiącu też była. Jeszcze 2 tyg temu Lila pięknie bawiła się z dziadkami, nie mówiąc o tacie. Widać tak przechodzi ten kryzys 8 miesiąca. A może w ogóle nie będę musiała na razie wracać :) zobaczymy, na razie cieszę się macierzyństwem :)

No to trzymam kciuki, żeby to było przejściowe! :-)
    Ja chyba też jednak do pracy nie wracam, mimo, że u nas nie ma problemu z zostawieniem jej to i tak na dłuższą metę nie mam z kim, a żłobek odpada :-/

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2018, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik wrote:
    No to trzymam kciuki, żeby to było przejściowe! :-)
    Ja chyba też jednak do pracy nie wracam, mimo, że u nas nie ma problemu z zostawieniem jej to i tak na dłuższą metę nie mam z kim, a żłobek odpada :-/

Tak sądzę, że przejściowe. Chyba, że ma charakter po mamusi, a mamusia też była straszny cycek:) ale wyrosła z tego, dobrze się ma i nikt na tym nie ucierpiał ;) na pewno nie będę się zastanawiać a co to będzie, a jak to będzie. Lila tylko raz będzie taka malutka, więc trzeba korzystać i się cieszyć a nie tam... :) dziecku się jeszcze 50x zmieni światopogląd, zachowania...

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2018, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    White Innocent wrote:
    Jupik a co znalazłaś o pchaczach? Bo ja podrzuciłam dziadkom pomysł na drewniany wózek pchacz właśnie pod choinkę. Nasza fizjo mówi, że pchacze są ok pod warunkiem, że używa się ich nie po to żeby "zmuszać" dziecko do chodzenia, tylko wtedy kiedy już faktycznie samo drepta i to jest tylko taka mała pomoc. Żeby zamiast przy meblach dziecko mogło sobie dreptać przy pchaczu. Masz jakieś linki do poczytania? Bo jeszcze zdążę zmienić prośbę :D

WI, no Twoja fizjo ma rację. Generalnie chodziki są w ogóle odradzane, a pchacze do korzystania z rozsądkiem i pod opieką..
    Fajny artykuł poniżej:
    http://dziecko.siostraania.pl/nauka-chodzenia-chodzik-pchacz-szelki-i-inne-sprzety/

Nie mam za bardzo wiedzy praktycznej, chyba żadna moich sióstr nie stosowała ani chodzików ani pchaczy. Dlatego pytam jeszcze tutaj, np.Kinga- miałaś coś takiego dla Sary?
    Pchacze niby złe nie są, ale u mnie Kinga będzie wstawać i odjeżdżać (mamy pufe na kółkach), więc to nie ten etap. A potem w terenie (kuchnia/przedpokój) jak mi się przewróci to guz gwarantowany (mamy kafelki). Dlatego niezbyt to widzę póki co.. wolę żeby wędrowała przy narożniku na razie bo jego obkladam puzzlami. No ale zobaczymy może później.. będę jeszcze zbierać info od innych :-)

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2018, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bylam w lidlu. Cena tych drewnianych zabawek (40 zl) wydaje mi sie jednak wygórowana

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
‹‹ 1399 1400 1401 1402 1403 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ