X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Malyprosiaczek Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2019, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój też uwielbia flipsy. Czy dużo ich je? Hmm.. Trudno mi określić bo je nie te pałki tylko małe flipsy i raz dużo raz mało, zależy jaki ma dzień. Dzisiaj zjadł 4 malusie, ale coś mu na żołądku było bo mi wymiotuję :(

f2wlqps6jdpv4xb3.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2019, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj jadl takie kaczuszki z Rossmanna czasem, ale ostatnio zapomnialam mu kupić wiec nie je w ogole chrupek :p Mi sie wydaje, ze jakos bardzo niezdrowe nie sa, ale wole dac jakiegos owoca zamiast nich;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2019, 19:32

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • kaszelkowa Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2019, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:
    Niezdrowe sa te chrupki?
    Nie mam pojęcia, nigdy nie patrzyłam na skład :) ale u nas jakoś nigdy nie było potrzeby na chrupka bo tak te jabłka polubił :)

edwarda20 lubi tę wiadomość

mjvy9vvjacooymry.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2019, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laski, chrupki kukurydziane to po prostu mąka kukurydziana w postaci innej niż kaszka ;-) do niektórych walą jeszcze sól, te z rekomendacją soli nie mają. Tak więc nic niezdrowego, fakt-troche zapychajacego, ale umówmy się, nie jedzą tego zamiast posiłku tylko jako taka zagrycha raz na jakiś czas.
    Ciasteczka, biszkopciki itp.to już osobna kwestia, tego nie daję, skład różny i jak dla mnie połowa zbędna.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2019, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No wlasnie, ja daje jako przegryzke miedzy posilkami, ale tez jako rozrywke dla niego bo bardzo lubi i jesc i sie nimi bawic + dla mnie kilka minut spokoju ;p
    Te moje, Tygryski paleczki kukurydziane maja tylko grys kukurydziany w skladzie. W buzi robi sie taka woda kukurydziana, nie lepia sie, dlatego tez sie nie boje ze sie zadlawi.

A no i tez nie daje zadnych ciastek i biszkoptow.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2019, 20:29

dqprqps6kaqxmc83.png

Wysłany: 11 stycznia 2019, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny kurcze mój mały wymiotuję. O 14 zjadł obiad około 15 piers i po jakimś czasie zwymiotowal, o 17 znowu pierś bo chciał spać i po chwili zwymiotowal. Między 18 a 18.30 jak leżał na brzuchu to też zwymiotowal. Poszedł spać o 19 bez jedzenia. Obudził się niedawno, troszkę pokrecil i znowu zwymiotowal. Za każdym razem obiadem wymiotuję. Zachowuje się normalnie tylko te wymioty co jakiś czas. Myślicie że to jelitowka? W sumie to nie wiem czy mam jechać z nim do szpitala?

f2wlqps6jdpv4xb3.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2019, 22:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chrupki kukurydziane to zapychacz. Nie wnoszą nic wartościowego, jest to tylko bardzo mocno przetworzona kukurydza. Wiadomo, że lepsze to niż jakiś słodycz np., ale generalnie zdrowe nie są. I trzeba uważać na zęby i porządnie myć, bo je mocno obklejają. Oczywiście żadne z naszych dzieci nie je ich w dużych ilościach, a od kilku chrupek świat się nie zawali. Wszystko z umiarem :)

Malyprosiaczek ja bym chyba dawała wodę, pierś, elektrolity kupiła i obserwowała, ale jeśli dalej będzie wymiotowal to chyba jechałabym do szpitala:/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2019, 22:43

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Aga78 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2019, 23:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mały prosiaczek jak do jutra nie przejdzie, to ja bym podjechała do szpitala. Może połknął jakieś ciało obce i mu zalega..lepiej sprawdzić

14.11.2015- 1 IUI:( 14.01.2016 2 IUI:(
    11.05.2016-INF-I Transfer :(
    06.12.2016 - CRIO II Transfer
    04.05.2017- ciąża naturalna Aniołek [*] 9 tydz
    3jvzi09kjtx66r5t.png

Wysłany: 12 stycznia 2019, 00:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po moim poście Wiktor jeszcze raz zwymiotowal, ale nie dużo. Bardziej już taka woda niż obiadek. Zdecydowałam, że pojadę do szpitala. Przed wyjściem z domu zmieniłam pampersa i miał biegunkę. Okazało się, że to wirusowka. ALE! Nie wiem jak Wy, ale ja pierwszy raz słyszałam coś takiego,ze... Ścisła dieta, ma być na samym kleik ryżowy i mam odstawić go od piersi do niedzieli,dawac priobiotyk, smecte, i I!!!!!!!!!!!! Wlac mu 3 ampułki soli fizjologicznej do buzi.. Młody nie wymiotuję od 2 godzin. Prócz wody nic mu na razie nie podaje...

f2wlqps6jdpv4xb3.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2019, 07:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym nie odstawila od piersi. Niech się ktoś mądrzejszy w tym temacie wypowie, ale wg mnie to głupota O.o kleik ok, podawalabym swoją drogą.

Kurde, u nas chyba jednak zęby znowu dokuczają. Lila pcha wszystko do buzi, niespokojnie śpi, budzi się i płacze... Tylko ja tam nic nie widzę O.o

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2019, 07:27

Leira, Katy lubią tę wiadomość

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2019, 07:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie przy wirusowce i biegunkę też odstawiłam mleko. Na parę dni.

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • kaszelkowa Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2019, 07:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też nie, byłby przede wszystkim na piersi! Wiem, że to żaden autorytet ale A fejsie jest genialna grupa Kwartalnik Lakgacyjny i tam też jest że pierś to podstawa A lekarz chyba jakiś przeterminowany!! Zdrówka dla Was!

Andzia123 lubi tę wiadomość

mjvy9vvjacooymry.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2019, 07:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga78 wrote:
    Dziewczyny ile Wasze dzieci zjadają chrupek dziennie? Mój zjada 2 takie długie..zastanawiam się czy nie za dużo..
    Wcale, bo dla mnie to zapychacze (te kukurydziane), a reszta nie jest u mnie stacjonarnie dostępna.

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 stycznia 2019, 07:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malyprosiaczek wrote:
    Po moim poście Wiktor jeszcze raz zwymiotowal, ale nie dużo. Bardziej już taka woda niż obiadek. Zdecydowałam, że pojadę do szpitala. Przed wyjściem z domu zmieniłam pampersa i miał biegunkę. Okazało się, że to wirusowka. ALE! Nie wiem jak Wy, ale ja pierwszy raz słyszałam coś takiego,ze... Ścisła dieta, ma być na samym kleik ryżowy i mam odstawić go od piersi do niedzieli,dawac priobiotyk, smecte, i I!!!!!!!!!!!! Wlac mu 3 ampułki soli fizjologicznej do buzi.. Młody nie wymiotuję od 2 godzin. Prócz wody nic mu na razie nie podaje...
    Nigdy w życiu nie odstawiłabym od piersi wymiotującego dziecka. Nie rozumiem jak można być lekarzem tak przestarzałą wiedzą. Moja córka jest dowodem na to że w wieku roku pierś uratowała ją przed szpitalem. Ona nie chciała jeść i pić ale pierś chętnie ssała z tym że po niej wymiotowała ale wymiotowałaby po wszystkim innym równie mocno albo jeszcze gorzej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2019, 07:54

• Kinga. Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2019, 07:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malyprosiaczek wrote:
    Ja bym nie odstawiała jeśli po kp nie wymiotuje. To zalecenie dotyczy głownie mm i ogólnie mleka krowiego, jogurtów itp. Jeśli wymiotuje, to infekcja uszkodziła kosmki jelitowe i prawdopodobnie ma problemy z tolerancja laktozy (wtedy atrzeba odstawić) lub lub spróbować podawać laktazę, do tego obowiązkowo probiotyk. Ja zamiast soli fizj. daje elektrolity (jeśli chce pić, a jak starsza nie chciała to pediatra poradził te solone precle (po kawałku, systematycznie i wodę do popicia). Ważne przy wymiotach by nie dawać dużo na raz (np po łyżce co chwile), i zwiększać ilości jak wymioty będą ustępować. Poźniej dieta lekko strawna (niekoniecznie kleik). U nas były to precle z sola lub paluszki, banany, jak dzieci lubią to gotowana marchewka, pieczone jabłko. I tak szybko jak to możliwe kp. Osłonowo też dobrze działa ten „glut” z siemienia lnianego (mam na myśli tę płynną część)

Ja zwykle w pierwszej kolejności odstawiam posiłki stałe na rzecz wyłącznego kp (jeśli po niej nie wymiotuje), bo tam są substancje pomagające zwalczyć infekcje, a także podaje elektrolity (takie kombo zmniejsza ryzyko odwodnienia i hospitalizacji). Smekty itp nie daje, bo wychodzę z założenia ze lepiej wydalić to co trzeba i wracać do zdrowia niż zbierać wirusy w organizmie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2019, 08:01

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png

Wysłany: 12 stycznia 2019, 08:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny. W nocy dałam małemu i wodę i pierś. Czuję się dobrze, nie wymiotuję. Ile razy dziennie dajecie elekttolity? Smekty też mu nie podałam.przy elektrolitach muszę podać małemu probiotyk?

f2wlqps6jdpv4xb3.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2019, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoro, wnosi coś wartościowego- 5 minut świętego spokoju :-) inni dają oglądać bajki na telefonie (to jest szkodliwe), ja wolę dać chrupka :-) dopóki ktoś mądry nie zrobi badań i nie napisze, że chrupek powodoju trwałe zmiany w mózgu (jak telefon), to jednak przy nim pozostanę ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2019, 09:31

edwarda20 lubi tę wiadomość

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2019, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik wrote:
    Totoro, wnosi coś wartościowego- 5 minut świętego spokoju :-) inni dają oglądać bajki na telefonie (to jest szkodliwe), ja wolę dać chrupka :-) dopóki ktoś mądry nie zrobi badań i nie napisze, że chrupek powodoju trwałe zmiany w mózgu (jak telefon), to jednak przy nim pozostanę ;-)

Miałam na myśli, że nie wnoszą żadnych wartości odżywczych, 5 min spokoju na pewno:)

kaszelkowa, Aga78 lubią tę wiadomość

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • acygan Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2019, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik wrote:

Ja nie daje chrupek , ale tel też nie i też żyje :)

Zosia jak miała jelitowke to była tylko na piersi, bo to było przed rozszerzeniem diety. Na szczęście chętnie jadła i normalnie się zachowywała. Później doszła biegunka, ale Na szczęście chwilowa i następnego dnia poza brzydkimi kupkami nic się nie działo. Wyjechaliśmy już nawet z domu do szpitala jak doszła ta biegunka, ale coś nas wróciło wtedy i okazało się, że przestała wymiotować i już drugi raz nie jechaliśmy. Dobrze, że tak się stało, bo niepotrzebnie byśmy siedzieli w szpitalu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2019, 09:50

kaszelkowa lubi tę wiadomość

• Kinga. Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2019, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malyprosiaczek wrote:
    Dzięki dziewczyny. W nocy dałam małemu i wodę i pierś. Czuję się dobrze, nie wymiotuję. Ile razy dziennie dajecie elekttolity? Smekty też mu nie podałam.przy elektrolitach muszę podać małemu probiotyk?
    Ja rozpuszczam paczkę i podaje co chwile po trochu. Ostatnio Emi wypijala 1 saszetkę dziennie i była kp. Sara nie chciała pić elektrolitów wiec były precle i woda (pediatra mówił by dawać tyle ile chce tylko w małych porcjach, żeby zostało w organizmie, a nie przeleciało. Poczytaj też o objawach odwodnienia (pieluchy, skóra itp. Gdybys zauważyła coś niepokojącego, wtedy lekarz.

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
‹‹ 1479 1480 1481 1482 1483 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ