X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Malyprosiaczek Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2019, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój też uwielbia flipsy. Czy dużo ich je? Hmm.. Trudno mi określić bo je nie te pałki tylko małe flipsy i raz dużo raz mało, zależy jaki ma dzień. Dzisiaj zjadł 4 malusie, ale coś mu na żołądku było bo mi wymiotuję :(

f2wlqps6jdpv4xb3.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2019, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj jadl takie kaczuszki z Rossmanna czasem, ale ostatnio zapomnialam mu kupić wiec nie je w ogole chrupek :p Mi sie wydaje, ze jakos bardzo niezdrowe nie sa, ale wole dac jakiegos owoca zamiast nich;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2019, 19:32

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • kaszelkowa Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2019, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:
    Niezdrowe sa te chrupki?
    Nie mam pojęcia, nigdy nie patrzyłam na skład :) ale u nas jakoś nigdy nie było potrzeby na chrupka bo tak te jabłka polubił :)

edwarda20 lubi tę wiadomość

mjvy9vvjacooymry.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2019, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laski, chrupki kukurydziane to po prostu mąka kukurydziana w postaci innej niż kaszka ;-) do niektórych walą jeszcze sól, te z rekomendacją soli nie mają. Tak więc nic niezdrowego, fakt-troche zapychajacego, ale umówmy się, nie jedzą tego zamiast posiłku tylko jako taka zagrycha raz na jakiś czas.
    Ciasteczka, biszkopciki itp.to już osobna kwestia, tego nie daję, skład różny i jak dla mnie połowa zbędna.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2019, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No wlasnie, ja daje jako przegryzke miedzy posilkami, ale tez jako rozrywke dla niego bo bardzo lubi i jesc i sie nimi bawic + dla mnie kilka minut spokoju ;p
    Te moje, Tygryski paleczki kukurydziane maja tylko grys kukurydziany w skladzie. W buzi robi sie taka woda kukurydziana, nie lepia sie, dlatego tez sie nie boje ze sie zadlawi.

A no i tez nie daje zadnych ciastek i biszkoptow.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2019, 20:29

dqprqps6kaqxmc83.png

Wysłany: 11 stycznia 2019, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny kurcze mój mały wymiotuję. O 14 zjadł obiad około 15 piers i po jakimś czasie zwymiotowal, o 17 znowu pierś bo chciał spać i po chwili zwymiotowal. Między 18 a 18.30 jak leżał na brzuchu to też zwymiotowal. Poszedł spać o 19 bez jedzenia. Obudził się niedawno, troszkę pokrecil i znowu zwymiotowal. Za każdym razem obiadem wymiotuję. Zachowuje się normalnie tylko te wymioty co jakiś czas. Myślicie że to jelitowka? W sumie to nie wiem czy mam jechać z nim do szpitala?

f2wlqps6jdpv4xb3.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2019, 22:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chrupki kukurydziane to zapychacz. Nie wnoszą nic wartościowego, jest to tylko bardzo mocno przetworzona kukurydza. Wiadomo, że lepsze to niż jakiś słodycz np., ale generalnie zdrowe nie są. I trzeba uważać na zęby i porządnie myć, bo je mocno obklejają. Oczywiście żadne z naszych dzieci nie je ich w dużych ilościach, a od kilku chrupek świat się nie zawali. Wszystko z umiarem :)

Malyprosiaczek ja bym chyba dawała wodę, pierś, elektrolity kupiła i obserwowała, ale jeśli dalej będzie wymiotowal to chyba jechałabym do szpitala:/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2019, 22:43

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Aga78 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2019, 23:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mały prosiaczek jak do jutra nie przejdzie, to ja bym podjechała do szpitala. Może połknął jakieś ciało obce i mu zalega..lepiej sprawdzić

14.11.2015- 1 IUI:( 14.01.2016 2 IUI:(
    11.05.2016-INF-I Transfer :(
    06.12.2016 - CRIO II Transfer
    04.05.2017- ciąża naturalna Aniołek [*] 9 tydz
    3jvzi09kjtx66r5t.png

Wysłany: 12 stycznia 2019, 00:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po moim poście Wiktor jeszcze raz zwymiotowal, ale nie dużo. Bardziej już taka woda niż obiadek. Zdecydowałam, że pojadę do szpitala. Przed wyjściem z domu zmieniłam pampersa i miał biegunkę. Okazało się, że to wirusowka. ALE! Nie wiem jak Wy, ale ja pierwszy raz słyszałam coś takiego,ze... Ścisła dieta, ma być na samym kleik ryżowy i mam odstawić go od piersi do niedzieli,dawac priobiotyk, smecte, i I!!!!!!!!!!!! Wlac mu 3 ampułki soli fizjologicznej do buzi.. Młody nie wymiotuję od 2 godzin. Prócz wody nic mu na razie nie podaje...

f2wlqps6jdpv4xb3.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2019, 07:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym nie odstawila od piersi. Niech się ktoś mądrzejszy w tym temacie wypowie, ale wg mnie to głupota O.o kleik ok, podawalabym swoją drogą.

Kurde, u nas chyba jednak zęby znowu dokuczają. Lila pcha wszystko do buzi, niespokojnie śpi, budzi się i płacze... Tylko ja tam nic nie widzę O.o

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2019, 07:27

Leira, Katy lubią tę wiadomość

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2019, 07:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie przy wirusowce i biegunkę też odstawiłam mleko. Na parę dni.

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • kaszelkowa Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2019, 07:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też nie, byłby przede wszystkim na piersi! Wiem, że to żaden autorytet ale A fejsie jest genialna grupa Kwartalnik Lakgacyjny i tam też jest że pierś to podstawa A lekarz chyba jakiś przeterminowany!! Zdrówka dla Was!

Andzia123 lubi tę wiadomość

mjvy9vvjacooymry.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2019, 07:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga78 wrote:
    Dziewczyny ile Wasze dzieci zjadają chrupek dziennie? Mój zjada 2 takie długie..zastanawiam się czy nie za dużo..
    Wcale, bo dla mnie to zapychacze (te kukurydziane), a reszta nie jest u mnie stacjonarnie dostępna.

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 stycznia 2019, 07:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malyprosiaczek wrote:
    Po moim poście Wiktor jeszcze raz zwymiotowal, ale nie dużo. Bardziej już taka woda niż obiadek. Zdecydowałam, że pojadę do szpitala. Przed wyjściem z domu zmieniłam pampersa i miał biegunkę. Okazało się, że to wirusowka. ALE! Nie wiem jak Wy, ale ja pierwszy raz słyszałam coś takiego,ze... Ścisła dieta, ma być na samym kleik ryżowy i mam odstawić go od piersi do niedzieli,dawac priobiotyk, smecte, i I!!!!!!!!!!!! Wlac mu 3 ampułki soli fizjologicznej do buzi.. Młody nie wymiotuję od 2 godzin. Prócz wody nic mu na razie nie podaje...
    Nigdy w życiu nie odstawiłabym od piersi wymiotującego dziecka. Nie rozumiem jak można być lekarzem tak przestarzałą wiedzą. Moja córka jest dowodem na to że w wieku roku pierś uratowała ją przed szpitalem. Ona nie chciała jeść i pić ale pierś chętnie ssała z tym że po niej wymiotowała ale wymiotowałaby po wszystkim innym równie mocno albo jeszcze gorzej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2019, 07:54

• Kinga. Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2019, 07:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malyprosiaczek wrote:
    Ja bym nie odstawiała jeśli po kp nie wymiotuje. To zalecenie dotyczy głownie mm i ogólnie mleka krowiego, jogurtów itp. Jeśli wymiotuje, to infekcja uszkodziła kosmki jelitowe i prawdopodobnie ma problemy z tolerancja laktozy (wtedy atrzeba odstawić) lub lub spróbować podawać laktazę, do tego obowiązkowo probiotyk. Ja zamiast soli fizj. daje elektrolity (jeśli chce pić, a jak starsza nie chciała to pediatra poradził te solone precle (po kawałku, systematycznie i wodę do popicia). Ważne przy wymiotach by nie dawać dużo na raz (np po łyżce co chwile), i zwiększać ilości jak wymioty będą ustępować. Poźniej dieta lekko strawna (niekoniecznie kleik). U nas były to precle z sola lub paluszki, banany, jak dzieci lubią to gotowana marchewka, pieczone jabłko. I tak szybko jak to możliwe kp. Osłonowo też dobrze działa ten „glut” z siemienia lnianego (mam na myśli tę płynną część)

Ja zwykle w pierwszej kolejności odstawiam posiłki stałe na rzecz wyłącznego kp (jeśli po niej nie wymiotuje), bo tam są substancje pomagające zwalczyć infekcje, a także podaje elektrolity (takie kombo zmniejsza ryzyko odwodnienia i hospitalizacji). Smekty itp nie daje, bo wychodzę z założenia ze lepiej wydalić to co trzeba i wracać do zdrowia niż zbierać wirusy w organizmie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2019, 08:01

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png

Wysłany: 12 stycznia 2019, 08:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny. W nocy dałam małemu i wodę i pierś. Czuję się dobrze, nie wymiotuję. Ile razy dziennie dajecie elekttolity? Smekty też mu nie podałam.przy elektrolitach muszę podać małemu probiotyk?

f2wlqps6jdpv4xb3.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2019, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoro, wnosi coś wartościowego- 5 minut świętego spokoju :-) inni dają oglądać bajki na telefonie (to jest szkodliwe), ja wolę dać chrupka :-) dopóki ktoś mądry nie zrobi badań i nie napisze, że chrupek powodoju trwałe zmiany w mózgu (jak telefon), to jednak przy nim pozostanę ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2019, 09:31

edwarda20 lubi tę wiadomość

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2019, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik wrote:
    Totoro, wnosi coś wartościowego- 5 minut świętego spokoju :-) inni dają oglądać bajki na telefonie (to jest szkodliwe), ja wolę dać chrupka :-) dopóki ktoś mądry nie zrobi badań i nie napisze, że chrupek powodoju trwałe zmiany w mózgu (jak telefon), to jednak przy nim pozostanę ;-)

Miałam na myśli, że nie wnoszą żadnych wartości odżywczych, 5 min spokoju na pewno:)

kaszelkowa, Aga78 lubią tę wiadomość

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • acygan Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2019, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik wrote:

Ja nie daje chrupek , ale tel też nie i też żyje :)

Zosia jak miała jelitowke to była tylko na piersi, bo to było przed rozszerzeniem diety. Na szczęście chętnie jadła i normalnie się zachowywała. Później doszła biegunka, ale Na szczęście chwilowa i następnego dnia poza brzydkimi kupkami nic się nie działo. Wyjechaliśmy już nawet z domu do szpitala jak doszła ta biegunka, ale coś nas wróciło wtedy i okazało się, że przestała wymiotować i już drugi raz nie jechaliśmy. Dobrze, że tak się stało, bo niepotrzebnie byśmy siedzieli w szpitalu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2019, 09:50

kaszelkowa lubi tę wiadomość

• Kinga. Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2019, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malyprosiaczek wrote:
    Dzięki dziewczyny. W nocy dałam małemu i wodę i pierś. Czuję się dobrze, nie wymiotuję. Ile razy dziennie dajecie elekttolity? Smekty też mu nie podałam.przy elektrolitach muszę podać małemu probiotyk?
    Ja rozpuszczam paczkę i podaje co chwile po trochu. Ostatnio Emi wypijala 1 saszetkę dziennie i była kp. Sara nie chciała pić elektrolitów wiec były precle i woda (pediatra mówił by dawać tyle ile chce tylko w małych porcjach, żeby zostało w organizmie, a nie przeleciało. Poczytaj też o objawach odwodnienia (pieluchy, skóra itp. Gdybys zauważyła coś niepokojącego, wtedy lekarz.

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
‹‹ 1479 1480 1481 1482 1483 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ

10 mitów na temat premenopauzy, które warto wiedzieć mając 40 lat lub więcej

Premenopauza (perimenopauza) to nie tylko wciąż temat tabu, ale również etap życia kobiety, który często owiany jest mitami i nieporozumieniami. W rzeczywistości jest to naturalny okres przejściowy, który poprzedza menopauzę, a jego zrozumienie może zaoszczędzić Ci wiele stresu, lęku i znacząco wpłynąć na jakość życia i zdrowie hormonalne. Wraz z ekspertami zebraliśmy dla Ciebie 10 najpowszechniejszych mitów dotyczących premenopauzy i menopauzy, opierając się na najbardziej wiarygodnych i aktualnych danych naukowych.  

CZYTAJ WIĘCEJ