X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2019, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elektrolity mialam ciagle w butelce i podtykalam ciagle zeby pil. A te sol fizjologiczna do buzi to tez jako elektrolit, a 3 pewnie dlatego ze wczesniej nic nie dalas. Mowi sie ze po kazdej kupie luv wymiotach trzeba dac duuzo pic + elektrolity. Oby szybko przeszlo.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • kaszelkowa Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2019, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja uważam, że z tymi zapychaczami to jak że wszystkim trzeba spojrzeć na większy obrazek. Ja generalnie nie daje bo u nas są 3 posiłki + przekąska + cycek na żądanie i czasem te jabłka jak np wieczorem bawi się u babci i już jest zmęczony, ale jeszcze nie pora na spanie. Między posiłkami jest woda/cycek bo nie chce go przyzwyczajać do ciągłego memlania czegoś w buzi - teraz kształtuje się wzór wg jakiego będzie działał metabolizm dzieciaków i tak samo jak nie daje cukru i soli też pilnuje tych regularnych posiłków i przekąsek.. może dlatego że sama mam z tym całe życie problem i wiem jakie konsekwencje niesie zajadanie nudy i problemów:)
    Ale... Te 5 minut spokoju czasem jest ważniejsze niż wszystko inne (i już nieważne czy dlatego że muszę asap odpisać na maila z pracy czy chce wypić dwa luki kawy w ciszy) i rozumiem doskonale że coś do ciamkania to wtedy sztos :) chipsy jabłkowe z Lidla mają rewelka sklad (same jablka)

Aga78, Totoro, Jupik lubią tę wiadomość

mjvy9vvjacooymry.png
  • Malyprosiaczek Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2019, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga czytałam o objawach odwodnienia, ale na szczęście nic takiego nie ma. Ładnie się uśmiecha i zachowuje normalnie. Z tym że nie może się bawić na brzuszku bo od razu wymiotuję, a młody denerwuje się bo on tylko tak chce się bawić. Pieluchy też ok. Wczoraj przed wyjściem do szpitala miał zrobiona luźna wodnista kupke ale dzisiaj już jest ok. Wszystko normalnie. 3p min temu mi znowu zwymiotowal. Mlekiem z wodą jak przekręcil się na brzuszek

f2wlqps6jdpv4xb3.png
  • Leira Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2019, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem czy okaże się to dla Was pomocne, ale co do jelitówki, to nasza lekarka, która generalnie jest przeciw podawania dziecku leków bezsensownie, wspominała nam, że przy biegunkach czy wymiotach, najważniejsze jest nawodnienie, aczkolwiek zalecała podawać wodę z odrobiną soli kamiennej, albo najlepiej wodę kokosową (można kupić taką BIO wodę nawet online i trzymać na wypadek "W"). Wspominała też, żeby nie stopować sztucznie biegunki, bo jeśli organizm potrzebuje się oczyścić to nie można mu przeszkadzać. Tylko pilnować nawodnienia, a do szpitala kiedy temperatura przekroczy 39,5 stopnia, albo dziecko odmawia podaży płynów dłużej niż 6h.

EDIT: co do objawów odwodnienia to łatwo to poznać: pękające suche usta - to pierwszy sygnał, a kolejny to jak naciśniesz skórę dziecka i nie wróci ona do pierwotnego kształtu, tylko jakby się "zapadnie"

"Woda kokosowa bogata jest w niezbędne dla organizmu składniki, takie jak magnez, potas, wapń, fosfor oraz witaminy B1, B2, B3, B5, B6 i C, a poziom elektrolitów jest w niej niemal identyczny jak w osoczu ludzkiej krwi.

Zawartość kwasu laurynowego (składnika występującego również w mleku matki) czyni z wody kokosowej idealny napój nawet dla małych dzieci."

źródło: poradnikzdrowie.pl

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2019, 10:42

acygan, Jupik lubią tę wiadomość

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2019, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bylam dzis rano w aptece zamowic szczepionke na meningo b i pani byla zaskoczona ze nigdzie nie ma. Przy mnie dzwonila do hurtowni chyba i poinformowali ja ze nie maja i nie wiedza czy jeszcze beda miec :o Wiec pytam jak to czy wycofali czy co, ona nie wie... Poszlam na pobranie krwi i akurat spotkalam w przychodni pania, ktora szczepi. Zapytalam ja o to i powiedziala ze nie wycofali, ale ze ta szczepionka idzie gdzieś tam zza granicy i ciezko o dostawe :o Ze podobno takie wziecie itp. Musze w takim razie podpytac jeszcze w paru aptekach a jak nie będzie to trudno. Zaszczepie tylko acwy po roczku.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2019, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bylam dzis rano w aptece zamowic szczepionke na meningo b i pani byla zaskoczona ze nigdzie nie ma. Przy mnie dzwonila do hurtowni chyba i poinformowali ja ze nie maja i nie wiedza czy jeszcze beda miec :o Wiec pytam jak to czy wycofali czy co, ona nie wie... Poszlam na pobranie krwi i akurat spotkalam w przychodni pania, ktora szczepi. Zapytalam ja o to i powiedziala ze nie wycofali, ale ze ta szczepionka idzie gdzieś tam zza granicy i ciezko o dostawe :o Ze podobno takie wziecie itp. Musze w takim razie podpytac jeszcze w paru aptekach a jak nie będzie to trudno. Zaszczepie tylko acwy po roczku.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • White Innocent Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2019, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edwarda, zobacz na https://ktomalek.pl. W Łodzi pokazuje parę aptek :)

Jupik lubi tę wiadomość

dqprk6nlms3rllhb.png
    3i49k6nljfqm9pc5.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2019, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WI dzięki- nie wiedziałam, że jest taka strona.

Edwarda, nie myślałam, że taki problem z dostępnością..ja sobie chciałam w pon.isc po receptę i we wtorek zaszczepić ;-) wprawdzie widzę, że w aptece niedaleko mnie mają, ale zobaczymy..

White Innocent lubi tę wiadomość

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png

Wysłany: 12 stycznia 2019, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, chciałam się jeszcze tylko odnieść do tematu szczepionki na odrę i tego że specjalnie nagłaśniano "rzekomą epidemię", bo upływał termin ważności. Faktycznie na zdjęciach które wyciekły widać, że data szczepionek to koniec grudnia 2018 i styczeń 2019. Tylko... To dotyczyło jedynie paru tysięcy szczepionek. W Polsce każdego roku rodzi się około 400 tys. dzieci. Szczepionkę podaje się w dwóch dawkach (po roczku i 10 rż., od tego roku po 6). Zakładając, że nie szczepi nawet 1/4 społeczeństwa (co jest bardzo na wyrost) to daje nam ponad pół miliona szczepionek rocznie. Te szczepionki z datą grudniową to nawet nie jest 1% w stosunku do tego pół miliona, który został podany w ciągu roku.
    Ja wiem, że jak się poczyta argumenty AV to się można za głowę złapać, sama przed porodem czytałam i analizowałam sporo. Również bałam się szczepić po tym wszystkim co tam wyczytałam, ale im bardziej się wgłębiałam w temat tym bardziej dostrzegłam, że większość "afer" można w naprawdę bardzo łatwy sposób wytłumaczyć i obalić i że niestety ale większość postów to jest celowe nakręcanie bez podawania racjonalnych argumentów. A rodzic jest podatny, wiem, bo sama przecież jestem, i chce za wszelką cenę chronić swoje dziecko. To naturalne. Ja tylko zachęcam do poszperania głębiej i poczytania drugiej, medycznej strony :)

Edytowałam trochę liczby, bo widzę, że się walnęłam w liczeniu. Ah ta pociążowa galareta XD

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2019, 16:15

edwarda20 lubi tę wiadomość

dqprk6nlms3rllhb.png
    3i49k6nljfqm9pc5.png

Wysłany: 12 stycznia 2019, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A zmieniając temat na przyjemniejszy, właśnie robię zamówienie na Ali na roczek Małej :D mamy jeszcze 2.5 miesiąca mam nadzieję, że wszystko przyjdzie. Zamawiam zestaw body, spódniczka i opaska, pompony, balony, balony i jeszcze więcej balonów XD i szperam dalej. Zobaczymy co jeszcze znajdę ;)

dqprk6nlms3rllhb.png
    3i49k6nljfqm9pc5.png
  • acygan Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2019, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WI może wyprodukowano o ten 0.5 % szczepionek za dużo po prostu. Lub zaszczepilo mniej osób niż producent przewidział.
    Też chciałam zacząć zamawiać pierdoly, ale tak traf chciał, że zepsuło nam się auto i prawie 1.5 tys naprawa, więc w tym miesiącu muszę sobie odpuścić niestety :(

A ja jeszcze z innej beczki. Dajcie mi jakieś pomysły na śniadania dla Zosi ale w formie płynnej, bo takie typowe grudki nie przejdą jeszcze u nas. Poza kaszka z owocem, bo to dostaje codziennie.

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 stycznia 2019, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    White Innocent wrote:
    A zmieniając temat na przyjemniejszy, właśnie robię zamówienie na Ali na roczek Małej :D mamy jeszcze 2.5 miesiąca mam nadzieję, że wszystko przyjdzie. Zamawiam zestaw body, spódniczka i opaska, pompony, balony, balony i jeszcze więcej balonów XD i szperam dalej. Zobaczymy co jeszcze znajdę ;)
    Wszystko mi idzie dokładnie 6 tygodni :)

Wysłany: 12 stycznia 2019, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi różnie. Niektóre rzeczy przychodzą po dwóch tygodniach, inne dopiero po 8. Wczoraj przyszła paczka sprzed 11 tygodni. Już o niej zapomniałam, a tu taka niespodzianka w skrzynce XD

dqprk6nlms3rllhb.png
    3i49k6nljfqm9pc5.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2019, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    White Innocent wrote:
    Edwarda, zobacz na https://ktomalek.pl. W Łodzi pokazuje parę aptek :)
    Kiedys szukalam leku dla mamy i niestety ta strona nie aktualizowala sie na biezaco, pokazywalo ze jest dostępny a nie byl. Ale sprawdzę tę najblizej mnie. Dzięki.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2019, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciagle nie mialam czasu napisac wiecej bo moj maly ostro zapierdziela po mieszkaniu i wstaje przy wszystkim. Ale widzę ze juz nie leci na łeb, tylko cos tam probuje sie asekurowac, zauwazylam ze wyciaga raczki zanim upadnie, probuje na kolanka przysiasc itp. Od świat robi papa, brawo i pione. Wczoraj pierwszy raz czesał mnie swoim grzebieniem. Podchodze z nim do komody i mowie 'wez pieluszke', to bierze ;p A i ostatnie 3 dni przychodzi do mnie i sie tuli (sam z siebie nigdy nie przychodzil, tylko jak bralam go na rece). Zna coraz wiecej przedmiotow jak pytam gdzie jest cos tam, to patrzy sie na to. Takze robi postępy :)

A i znowu mi ladnie spi. Np dzis od 20.00 do 7.15, z jednym kwiknieciem na smoczka ;p

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2019, 16:18

White Innocent, Aga78, Katy lubią tę wiadomość

dqprqps6kaqxmc83.png

Wysłany: 12 stycznia 2019, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja właśnie kupiłam kolejny wózek :| trafiła się fajna okazja na Baby Jogger City mini Zip i wzięłam... Będzie na stałe leżał w bagażniku i będzie na wszelkie wyjazdy. A składa się tak genialnie, że praktycznie nie będzie zajmował miejsca (tak, przekonuje sama siebie, że nie zdurniałam jeszcze do końca :P)

dqprk6nlms3rllhb.png
    3i49k6nljfqm9pc5.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2019, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    acygan wrote:
    WI może wyprodukowano o ten 0.5 % szczepionek za dużo po prostu. Lub zaszczepilo mniej osób niż producent przewidział.
    Też chciałam zacząć zamawiać pierdoly, ale tak traf chciał, że zepsuło nam się auto i prawie 1.5 tys naprawa, więc w tym miesiącu muszę sobie odpuścić niestety :(

A ja jeszcze z innej beczki. Dajcie mi jakieś pomysły na śniadania dla Zosi ale w formie płynnej, bo takie typowe grudki nie przejdą jeszcze u nas. Poza kaszka z owocem, bo to dostaje codziennie.
    Koktajle? Dodaje do nich płatki zbożowe (błonnik), orzechy lub awokado (tłuszcz). Np gruszka+ banan+ płatki migdałowe (woda/mleko/jogurt) do uzyskania odpowiedniej konsystencji lub truskawki+ tahini +jogurt

Robię też soki (w ramach 2 śniadania). Jabłko+ marchew, marchew +seler, ananas+melon, ostatnio często Emi pije napój z imbiru+cytryna+woda (ze względu na przeziębienia)
    Budyń (na zwykłym mleku lub roślinnym), kisiel (sok+ mąka ziemiaczana+ słodziwo), budyń jaglany (mąka jaglana+olej kokosowy+słodziwo+mleko)można podawać sam lub z owocami.

acygan lubi tę wiadomość

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Andzia123 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2019, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde zaraziłam się od męża :/ zatoki już mam zawalone i głowa boli i gardło drapie, ekstra po prostu.. Sprawdzałam na e-lactancia.org czy można brać przy KP leki z pseudoefedryna i wyskoczylo mi 'low risk' i sama nie wiem czy moge wziąć na noc jedna tabletke czy nie, strasznie ciężko będzie się oddychalo :/ masakra, mam nadzieję że się młody nie zarazi...

07.04.2018 - marzenia się spełniają <3 zakochana na zabój w Synku :)
    qb3ci09k2rozqy86.png
  • Malyprosiaczek Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2019, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dałam młodemu smecte i wypił 30ml. Po 15 min dałam mu kleik i poszedł spać. Spał 3h! Obudził się dałam mu pierś, elektrolity i sucha bułkę, troszkę pobawil, a potem znowu poszedł spać. Jak wstał to dałam mu znowu pierś i kleik. Cały dzień bez wymiotów, a młody dobrze się czuje. Nawet złączal mnie gryźć. Byłam w szoku bo przez cały dzień wypił mi 70ml smecty i 100ml elektrolitow

f2wlqps6jdpv4xb3.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2019, 23:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem czy te elektrolity nie sa przypadkiem slodkie, jakos nie pomyslalam zeby sprobowac. Moj tez jak mu dalam za pierwszym razem to wypil 50ml na raz. I potem tez bardzo chetnie pil.

dqprqps6kaqxmc83.png
‹‹ 1480 1481 1482 1483 1484 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ