X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2019, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też nie korzystamy z blokad póki co :)

Lila coraz fajniej porusza się między meblami i za rączkę, ale sama też jeszcze nie chodzi :)

Ja z zauważyłam ostatnio, że Lila próbuje coraz więcej gadać, ale wstydzi się :) normalnie zachowuje się tak jakby krepowalo ją, że jej nie wyjdzie tak jak powinno. Co jest rozbrajajace <3 mówię jej żeby coś powiedziała, widzę, że próbuje po cichutku jakoś to poskładać, ale za chwilę "niee..." i taka mina zawstydzona :) a czasem na spontanie coś jej się wyrwie - np. wczoraj zawołałam kota po imieniu, a Lila po mnie powtórzyła pięknie, po czym się speszyla i już drugi raz nie chciała powiedzieć :D albo dziś - obserwowalysmy zająca przez okno i mówię jej, że zajączek robi kic kic po łące a ona powtórzyła podobnie no i znowu mina zawstydzona i więcej już nie chciała :) No i fajnie się dogadujemy ostatnio. Wczoraj na spacerze nagle zaczęła robić "papa" no i mówię
    "-Lilusia komu robisz papa?
    - Brum brum.
    - Aaaa, autku, ok." xD
    Czesto mamy właśnie takie rozmowy xD Bardzo dużo też pokazuje i np. gadam dziś z mężem i mówię właśnie, że mam wrażenie, że Lila w niektórych sytuacjach się wstydzi, a ona w momencie wyłapala i pokazuje jak się wstydzi. Czasem kojarzy szybciej niż ja niektóre rzeczy, których sama ją nauczyłam O.o jedzie koło nas takie śmieszne auto czyszczące takimi szczotami nawierzchnię i mówię do Lili - zobacz, to autko ma takie wielkie szczoty a ona pokazuje mi jak czesze włoski xD no to mówię, że no coś takiego, ale większe i robią szoru szoru - a ona mi na ząbki pokazuje, bo przy myciu czasem mówię, że musimy wyszorowac ząbki szoru szoru xD Jej urocze to wszystko... I czasem aż mi jej żal, że tyle próbuje przekazać, ale jeszcze mowa ją ogranicza.. :)

Kala, edwarda20 lubią tę wiadomość

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2019, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja tez chodzi. A ostatnio ogarnęła kanapę schodzenie i wchodzenie

edwarda20 lubi tę wiadomość

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2019, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zauważyłam, ze Kalinka często przed spaniem powtarza sobie nowe słówka. Dzisiaj np było jeden i cztery, bo ona „liczy” teletubisie. Ale dalej nic a nic nie pokazuje

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Andzia123 Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2019, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeju jak czytam o tym jak Wasze maluchy mówią to aż jak abstrakcja jakaś, Kuba dalej nie mówi nic, ostatnio biega i robi takie śśśś, jak coś pokazuje to powiedzmy że 'mowi' ooo w przeróżnych intonacjach :p i też tak czasami wygląda jakby bezgłośnie powtarzał słowa pod nosem, rusza ustami ale jak go zachęcam żeby coś powiedział to się patrzy, śmieje i ucieka :p tzn teraz w ostatnich dniach krzyczy/piszczy i wyciąga rączki żeby na ręce wziąć, niech się ten skok już skończy bo ocipieje. 🙄

07.04.2018 - marzenia się spełniają <3 zakochana na zabój w Synku :)
    qb3ci09k2rozqy86.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2019, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoro ja tez sie wlasnie z moim tak dogaduje :) I tez pare dni temu mowilam do meza, ze niedlugo to juz nic nie bedzie mozna przy nim powiedziec, bo wlasnie wylapuje slowa, ktore zna, np jak mowilam do meza ze dzis go wykapiemy, w zamysle ze wieczorem, czyli za pare godzin to sie darl pod lazienka ze juz natychmiast. I tez tak wlasnie super kojarzy :)

Kala, Totoro, Andzia123 lubią tę wiadomość

dqprqps6kaqxmc83.png
  • kaszelkowa Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2019, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u nas jutro roczek, mamy dzisiaj wieczór wspomnień, otworzyłam nawet apke w której liczyłam skurcze, eh pamiętam jak wczoraj :)

W temacie osiągnięć, też się pochwalę, a co :) u nas widać efekty używania języków, mały rozumie wszystko po polsku i po turecku, całkiem sporo po ang :)

Rene, edwarda20, Kala, Totoro, Jupik, Andzia123, Aga78 lubią tę wiadomość

mjvy9vvjacooymry.png
  • Lili09 Przyjaciółka

Wysłany: 10 kwietnia 2019, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój Młody tez chodzi,zaczął też mówić ale tylko mama,Tata,am,bam,baba; (jego brak mowy mnie przerazal wkrecalam sobie ze na autyzm),próbuje naśladować jak robi kotek,bije brawo i robi papa,zaczal pokazywać palcem ale tylko wtedy jak ma na to ochotę..
    U nas skok trwa..Wczoraj byłam z nim cały dzień w domu,po prostu mnie wykończył swoimi humorami,nie chciał spać w dzień,nawet nosiłam go na rękach ale był nieodkladalny.TRaGeDIa

edwarda20, Kala, Jupik lubią tę wiadomość

• Totoro Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2019, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edwarda my z mężem też się śmiejemy, że jeszcze chwila i trzeba będzie uważać na każde słowo xD

A u nas to nie wiem w końcu co się dzieje. Lila dziś kolejny dzień non stop NIE. Problem z umyciem zębów, zmianą pieluchy, ubraniem, przebraniem, makabra. I tylko rączki i rączki... Na spacerze byłyśmy całe 20 min. Zakrztusila się wafelkiem, wyjelam ją z wózka, żeby ją opukac i już do wózka nie weszła. Chciałam jeszcze chociaż koło domu z nią pochodzić, ponosić - nie, ciągnie mnie do domu, czapkę już zdejmuje... Yh.. Nie wiem czy to zęby czy skok. Chociaż wydawało mi się, że skok już za nami. No i nocki słabe. W poprzednią to miałam wrażenie, że spała tylko jak miała cycka w buzi :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 kwietnia 2019, 22:39

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Blueberry Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2019, 22:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kaszelkowa wrote:
    A u nas jutro roczek, mamy dzisiaj wieczór wspomnień, otworzyłam nawet apke w której liczyłam skurcze, eh pamiętam jak wczoraj :)

W temacie osiągnięć, też się pochwalę, a co :) u nas widać efekty używania języków, mały rozumie wszystko po polsku i po turecku, całkiem sporo po ang :)

U nas też jutro roczek, cały dzień wspominałam jak to było... ;*:)

edwarda20, Kala, Rene lubią tę wiadomość

gyxwjw4zacghqnnc.png
    dqprx1hp7acrrb8g.png
  • Sylwiaa95 Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2019, 23:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Staś od piątku też coś tam chodzi. Póki co na razie np ode mnie do meza lub od szafki do łóżka itp.. najwiecej przeszedł jakieś 3m :) powoli i do celu :D

edwarda20, Totoro lubią tę wiadomość

xk81pfk.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2019, 00:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia takie poczatki. Zaraz będzie biegac jak moj ;p

dqprqps6kaqxmc83.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2019, 00:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy ktoras uzywa jeszcze monitora oddechu? Powiem wam ze nie umiem przestac i zdaje sobie sprawe ze to chore :( Wlasnie mnie obudzil. Mamy ten na pieluszke i nie dosyć ze zawibrowal to zaczal wyc :o Wyl ostatni raz w okresie noworodkowym jak uczyliśmy sie go podpinac. Oczywiście bylam w sekunde przy heniu, gleboko spal a pielucha byla bardzo luźna. Wiec nie czul skory. Ale leze teraz i leb pracuje ze moze jednak cos bylo, ze co by bylo gdyby bla bla... :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 kwietnia 2019, 00:45

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2019, 00:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I znowu pierdyliard pobudek się zaczyna ....😡 przespana noc to jakaś abstrakcja

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2019, 00:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:
    Czy ktoras uzywa jeszcze monitora oddechu? Powiem wam ze nie umiem przestac i zdaje sobie sprawe ze to chore :( Wlasnie mnie obudzil. Mamy ten na pieluszke i nie dosyć ze zawibrowal to zaczal wyc :o Wyl ostatni raz w okresie noworodkowym jak uczyliśmy sie go podpinac. Oczywiście bylam w sekunde przy heniu, gleboko spal a pielucha byla bardzo luźna. Wiec nie czul skory. Ale leze teraz i leb pracuje ze moze jednak cos bylo, ze co by bylo gdyby bla bla... :(
    Ja używam i tez nie umiem przestać :) zwłaszcza ze mała jest w pokoju sama

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2019, 00:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lili09 wrote:
    Mój Młody tez chodzi,zaczął też mówić ale tylko mama,Tata,am,bam,baba; (jego brak mowy mnie przerazal wkrecalam sobie ze na autyzm),próbuje naśladować jak robi kotek,bije brawo i robi papa,zaczal pokazywać palcem ale tylko wtedy jak ma na to ochotę..
    U nas skok trwa..Wczoraj byłam z nim cały dzień w domu,po prostu mnie wykończył swoimi humorami,nie chciał spać w dzień,nawet nosiłam go na rękach ale był nieodkladalny.TRaGeDIa
    Lila rozmawiałam z babką, której wnuk ma zdiagnozowany autyzm, to takie pierwsze pierwsze objawy, które dały do myślenia ze coś jest nie tak, to był brak kontaktu wzrokowego, brak reakcji na imię i w ogóle na cokolwiek co się do niego mówiło, nie uśmiechał się, właśnie brak rozwoju mowy, a jak zaczął siedzieć to zaczął tez bujać się i nawalać głową w łóżeczko

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2019, 06:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kaszelkowa wrote:

Super😀 Rozumiem, ze między sobą po angielsku rozmawiacie? A po turecku mówisz? Mega trudny język, mieszkałam kiedyś koło Stambułu przez całe wakacje, to żeby tak się cokolwiek nauczyć „z ulicy” to ciężko było. Jakieś podstawowe słówka jedynie.

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2019, 06:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najlepsze życzenia dla Kajtka i Jagódki Blubeberry 🎂🎂🎂

Blueberry lubi tę wiadomość

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2019, 06:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do wspomnień z dnia 0 to ja strasznie żałuje, ze nie mam żadnych zdjęć. Mąż akurat pojechał do domu i już by nie zdążył wrócić, a mnie nawet na porodówkę nie wzięli tylko na patologie położyli i tak sobie chodziłam po korytarzu z bólem, a położne mnie zlewały bo na ktg 0 skurczy, więc napewno nie urodzę.... a potem expresem na porodówkę przewozili, a mała urodziła się w czepku 😀😀😀 i tego najbardziej mi szkoda, ze nie zobaczyłam jak to wyglądało. Telefonu nawet nie miałam przy sobie, bo wszystkie rzeczy na patologi zostały ....

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 kwietnia 2019, 06:53

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2019, 07:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystkiego najlepszego dla kolejnych roczniaczkow! :)

Ja w dniu roczku Lili tylko patrzyłam na zegarek i odtwarzałam co się działo o danej godzinie :D

Mieliśmy dziś jechać z Lilą na te badania krwi wreszcie, to miała taką nockę znowu, że nie budzilismy jej, niech śpi.. Później z kolej mąż ma spotkania już poumawiane, więc nie pojedziemy :/ jutro spróbujemy.

Blueberry lubi tę wiadomość

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • gondi Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2019, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaszelkowa kiedyś pisałaś o czytaniu globalnym, jestem ciekawa czy kontynuujecie i jak wam idzie?

3jvz3e5e9hsogjgk.png

qdkkanlis2ttu8uo.png
‹‹ 1592 1593 1594 1595 1596 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ