X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Aga78 Autorytet

Wysłany: 2 maja 2019, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zobaczyłam wczoraj światełko w tunelu..Borys nie domagał się cycka od godz.12 stej do 19😄 może mija mu cycoholizm..Nawet o tej 19stej nie pił jakoś za dużo.
    Leira, dzięki za wskazówkę.Zwiększyłam ilość tłuszczu i kupy już bez takiego napięcia.Może będzie dobrze.
    Jeny dziewczyny ja za miesiąc do pracy.Stresuję się tym.W dodatku moi rodzice coś zaczynają się kłócić a Borys ma być u nich.Wczoraj mój tata krzyknął coś do mamy przy stole a ja karmiłam Borysa..no wkurzyłam się o to.Ja tu się staram aby posiłki były w przyjaznej atmosferze a tu taki incydent.Chyba za żłobkiem się będę rozglądać.

14.11.2015- 1 IUI:( 14.01.2016 2 IUI:(
    11.05.2016-INF-I Transfer :(
    06.12.2016 - CRIO II Transfer
    04.05.2017- ciąża naturalna Aniołek [*] 9 tydz
    3jvzi09kjtx66r5t.png
  • Leira Autorytet

Wysłany: 2 maja 2019, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga78 wrote:
    Zobaczyłam wczoraj światełko w tunelu..Borys nie domagał się cycka od godz.12 stej do 19😄 może mija mu cycoholizm..Nawet o tej 19stej nie pił jakoś za dużo.
    Leira, dzięki za wskazówkę.Zwiększyłam ilość tłuszczu i kupy już bez takiego napięcia.Może będzie dobrze.
    Jeny dziewczyny ja za miesiąc do pracy.Stresuję się tym.W dodatku moi rodzice coś zaczynają się kłócić a Borys ma być u nich.Wczoraj mój tata krzyknął coś do mamy przy stole a ja karmiłam Borysa..no wkurzyłam się o to.Ja tu się staram aby posiłki były w przyjaznej atmosferze a tu taki incydent.Chyba za żłobkiem się będę rozglądać.

Jak zwiększyłaś podaż tłuszczu to z automatu zwiększyłaś kaloryczność i poziom nasycenia, więc maluch może jeść mniej w nocy. Zwłaszcza jeśli to tłuszcze odzwierzęce. Jak nie macie alergii czy nietolerancji to np. możesz spokojnie dawać więcej masła, to chyba najlepszy tłuszcz dla dziecka razem z tym zawartym w rybach :)

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • Aga78 Autorytet

Wysłany: 2 maja 2019, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dawałam zawsze 1 łyżeczkę oliwy do zupki.Teraz daję jedną do owsianki a drugą do zupki.

3jvzi09kjtx66r5t.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 2 maja 2019, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga może przy dziecku się powstrzymają i nie będzie tak źle😏

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 2 maja 2019, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zazdroszczę wszystkim u których dzieci czwórki wychodziły bezobjawowo 🙂 u nas jak zwykle... dół mamy a teraz odezwała się góra 😤 a było już tak pięknie ...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 maja 2019, 14:42

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Aga78 Autorytet

Wysłany: 2 maja 2019, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leira to opròcz tych dwóch łyżeczek oliwy (daję na przemian olej rzepakowy i lniany)dawać dodatkowo masło? A jeśli tak to ile tego masła? Dzisiaj już były 2 kupy😄

3jvzi09kjtx66r5t.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 2 maja 2019, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzis bylismy na placu zabaw, od jakiegos czasu Henio nie interesowal sie piaskownica tylko biegal jak opetany od urzadzenia do urzadzenia. Dzis zobaczyl ze dziewczynka w piaskownicy ma wiaderko i lopatke. Pokazalam mu jak sie robi babke to oszalal. Chcial sam robic ale dzuewczynka mu zabrala lopatke, nie rozumial wiec rozplakal sie bardzo i ciagle bylo "ba" "ba" "ba" ze chce babke robic :) Wiec na szybko kupilam w kiosku mini zestaw, 5.50 kosztowal a ile radości :p Nie spodziewalam sie ze w ogole bedzie zainteresowany a co dopiero ze tak szybko zalapie :)
    A no i dzis pierwszy raz powiedzial "ma" na nie ma :)

Kala, Aga78, Jupik, Totoro lubią tę wiadomość

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 2 maja 2019, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brawa dla Henia 😀 pięknie się chłopak rozkręcił codziennie coś nowego. Mądrala mały 😀

edwarda20 lubi tę wiadomość

ug37df9hq3eabxrz.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 2 maja 2019, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kala oj tak, zadziwia mnie bardzo ze ttle rozumie i tak szybko lapie. Ale martwi mnie cos. Jak zaczal wstawac, potem chodzic przy meblach i chodzic samodzielnie to byl bardzo ostrozny, malo kiedy sie uderzyl, mial pare malych siniakow i juz. A od jakiegos czasu jest bardzo niezdarny, ciagle sie o cos potyka, upada i co najgorsze obija sobie glowe :( Tydzien temu ukruszyl sobie dolna jedynke bo przywalil twarza w zabawke, a wczoraj walnal czołem o futrynę i ma wielkiego guziola :( Ma jeszcze pare innych siniakow, w tym na policzki. Martwie sie czy cos mu nie jest :(

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 2 maja 2019, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edwarda Panem świata się poczuł 😀 za pewnie się czuje jak na swoje umiejętności. U nas tez był taki etap wywrotek, aż raz wędzidełko rozwaliła, straszne to było krew tryskała. Teraz znowu jest ostrożniejsza, wczoraj byłyśmy na spacerze i szła za mną sama, to na takie małe schodki nawet nie próbowała tylko czekała aż dam jej rękę albo na kolanach wchodziła, a jeszcze 2 tyg temu leciałby na wariata.

ug37df9hq3eabxrz.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 2 maja 2019, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kala mam nadzieję bo juz sobie wkrecam jakies choroby :(

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 2 maja 2019, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edwarda spokojnie .... sama widzisz jak teraz rozwija się psychicznie i z automatu fizyczność poszła na trochę w odstawkę. Nauczył się chodzić, ale najwidoczniej nie ma ochoty teraz tego doskonalić 😉 za jakiś czas może się z np z mową zatrzymać, to też autyzmu sobie nie wkręcaj 😉 w ogóle to super jest ten okres 12 - 24 m. Ciężki ale to takie niesamowite obserwować jak dziecko z takiego ludziko-robota zmienia się w małego czlowieczka

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Aga78 Autorytet

Wysłany: 2 maja 2019, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hahaha Kala..rozbawił mnie ten ludziko- robot😄

3jvzi09kjtx66r5t.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 2 maja 2019, 22:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kala wrote:
    Edwarda spokojnie .... sama widzisz jak teraz rozwija się psychicznie i z automatu fizyczność poszła na trochę w odstawkę. Nauczył się chodzić, ale najwidoczniej nie ma ochoty teraz tego doskonalić 😉 za jakiś czas może się z np z mową zatrzymać, to też autyzmu sobie nie wkręcaj 😉 w ogóle to super jest ten okres 12 - 24 m. Ciężki ale to takie niesamowite obserwować jak dziecko z takiego ludziko-robota zmienia się w małego czlowieczka

Oj tak teraz pedzi z rozwojem. Mam nadzieje ze w takim razie tak jest :) Bede go obserwowac :)

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 2 maja 2019, 23:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edwarda, Kala dobrze mówi, nie ma się co martwić, widać Henio się troszku zagalopowal :D za dużo na raz się dzieje, jak tu ma ogarnąć tyle taka mała główka <3

U nas już coraz fajniej z chodzeniem, Lila pokonuje coraz większe odległości :) I więcej mówi, próbuje wszystko powtarzać, a jeszcze kilka dni temu nie chciała powtórzyć żadnego nowego słowa, jedynie te, które już zna. No i wczoraj mieliśmy fajną sytuację - wychodził od nas mój tata, wyszłam za nim do przedpokoju z Lilą, zrobiła mu papapa po czym pokazała na wałek do ubrań. Dałam jej, pobawila się trochę, walnela go gdzieś i tyle. Za jakiś czas bawimy się i nagle taka "rozmowa":
    Lila: Łała.
    Ja: Co kochanie..?
    L: Łała.
    J: 😶
    L: Łała.
    J: Liluniu, ale co to jest "łała"? Mamusia nie wie...
    No i Lila zaczęła swoje tłumaczenie (yyy yy yyyy) i pokazuje na przedpokój, robi papapa i mówi łała. No i w tym momencie razem z mężem zajarzylismy, że Lili chodzi o wałek - pokazała na przedpokój, potem, że robiła dziadkowi papapa i dostała wałek. Mąż zlokalizowal wałek, dał jej a ona go podniosła i "łała!" 😀 Myśleliśmy, że padniemy xD

Leira, edwarda20, Kala lubią tę wiadomość

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Leira Autorytet

Wysłany: 2 maja 2019, 23:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga78 wrote:
    Leira to opròcz tych dwóch łyżeczek oliwy (daję na przemian olej rzepakowy i lniany)dawać dodatkowo masło? A jeśli tak to ile tego masła? Dzisiaj już były 2 kupy😄

Nie musisz wyłącznie do zupy dawać, ale możesz (jak dajesz łyżeczkę oliwy, to daj łyżeczkę masła, to wyjdzie +/- 5 gram), no chyba, że np. zupa jest robiona na tłustym mięsie, wtedy już lepiej nie mieszać, chodzi tylko o to, żeby rotować tłuszcze w diecie, nie dawać codziennie oliwy, albo codziennie masła, tylko właśnie raz taki tłuszcz, raz taki. Masło (mam na myśli takie prawdziwe) jest super bo poza kwasami tłuszczowymi ma jeszcze witaminy A,D,E,K :)

Totoro masz strasznie mądre dziecko, naprawdę, w szoku jestem :O

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 maja 2019, 23:12

Aga78 lubi tę wiadomość

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 3 maja 2019, 08:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leira no dokładnie. To samo mowie,ze Lila jest bardzo madra :) moja ulubienica :p

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 3 maja 2019, 08:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoro super Lila już normalnie dialogi prowadzi 😀

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 3 maja 2019, 08:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalinka ostatnio skupiła się głównie na ząbkowaniu 😕 a tak na poważnie to ogarnęła w końcu kółkową nakładankę i układa kaczkę z 4 elementów. Z mową był regres. To w ogóle tak śmiesznie było - jeden dzień był taki ze biegała nakręcona i wykrzykiwała wszystkie słówka które znała oczywiście w połączeniu z dziecięcym bełkotem: idzie kicia miauu, tata tatuś, jeden trzy cztery na placach próbowała jakby liczyć, itd dużo więcej tego było a potem się zamknęła totalnie po swojemu gadała tylko i jakieś pojedyncze słówka jedynie, za to zaczęła bardzo dużo spać jakby organizm potrzebował przerwy i regeneracji.Teraz już wszystko do normy wróciło dużo powtarza i próbuje łączyć wyrazy

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 3 maja 2019, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hahah, dzięki dziewczyny 😁 A z tymi naszymi dialogami to już nie pierwsza taka sytuacja. Pisałam tu już chyba, jak widziała przez okno w łazience śmigłowiec, ja o tym zapomniałam a ona potem chciała mi "opowiedzieć", że widziała śmigłowiec a ja tepa dzida zapomniałam o tym i za cholere nie wiedziałam o co jej chodzi. Wtedy pierwszy raz zaczęła naśladować helikopter "pf pf pf" i dopiero mnie olśnilo o co jej chodziło. Jak już powiedziałam magiczne słowo "śmigłowiec" to była taka szczęśliwa, że nie do opisania i co chwilę "pf pf pf" :D ostatnio też coś mi namiętnie tłumaczyła, ale niestety tu już nie zajarzyłam o co jej chodziło :( Strasznie to przykre jak widzę, że tak chce mi coś przekazać a ja nie kumam o co jej chodzi :/ Nie mogę się doczekać kiedy zacznie mówić już tak w pełni, bo bardzo ją to ogranicza.

O, Kala Lila właśnie teraz ma taki bum - jak wcześniej mówiła tylko pojedyncze słowa, tak teraz próbuje powtarzać wszystko co jej się powie, równocześnie chodzi i właśnie dużo więcej śpi :D

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
‹‹ 1619 1620 1621 1622 1623 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ