X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Iggi31 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2020, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas Pucio jest passe..książek z Puciem nie lubi,kupiłam mu chyba jak miał z 1,5 roku puzzle Pucio co tu pasuje,ułożył je raz i to praktycznie bezblednie i w kąt😐
    U nas teraz na topie są balony😜uwielbia je odbijać,staje że mną i gramy.

• Jupik Autorytet

Wysłany: 11 maja 2020, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No Kinia też jak czegoś się nauczy to powtarza o wszystkich. Mama chce pać, tata chce pać, Felo chce pać. Mama kocha bardzo, tata kocha baldzo i potrafi wymienić całą rodzinę razem ze wszystkimi ciotkami 🙉 My się z nią bez problemu dogadujemy. I też tworzy sobie swoje związki, np.buły hop dżem to tost z dżemem 😉
    U nas literki rozpoznaje A, B i K. I gdziekolwiek zobaczy to je mówi. Powoli pokazujemy inne ale na razie B na topie.
    Za to liczy do 5 i potrafi skumać różnicę między jedną a dwiema rzeczami. Mówi że są np.dwie sloki na podwórku, albo jedzie motol, i ooo dlugi motol.
    Moja mama się czepia, że ona bełkocze. No nic mnie tak nie wkurza jak takie czepialstwo kogoś, kto do nas w o ogóle nie przychodzi, nie dzwoni i ma styk z Kingą przez 5 min. (wpadła wczoraj na podwórko jak my wyjeżdżaliśmy). Więc Kinia ekspresowo chciała pogadać z babą, więc zaczęła po swojemu, a ta do nas, że bełkocze i czemu nie uczymy jej mówić i jej nie poprawiamy. No rzesz kurna..

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 11 maja 2020, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iggi też mieliśmy te puzzle i jeszcze „.czego brakuje” i „gdzie to położyć” Kalinka akurat bardzo lubiła. Jeszcze do tej pory z sentymentem sobie wyciągnie czasami....

A moja córka właśnie oświadczyła: „mama nie sprząta, Kalcia nie sprząta. Tata przyjedzie z pracy, posprząta” 🤣

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Iggi31 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2020, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prawda jest taka że nie ma dzieci idealnych,każde robi coś lepiej coś gorzej,a wszyscy by chcieli,zwłaszcza osoby postronne żeby taki Dwulatek był na poziomie co najmniej 10 latka.Przyznam,że przed koronawirusem jak był plac zabaw,często obserwowałam inne dzieci i każde jest inne.Pamietam,kiedyś rozmawiałam z matką chłopca,wtedy miał chyba z 10 miesięcy,to nie wierzyłam,że dziecko może mieć takie braki zwłaszcza ruchowe i bytowe np.nie radzil sobie z jedzeniem stalym.Widzialam później tego chłopca jak miał 1,3 mies.i co?zaczynał chodzić i nie wierzyłam,że to dziecko mogło zrobić taki postęp.A jednak!

• Jupik Autorytet

Wysłany: 11 maja 2020, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edwarda, szału dostanę z tą naszą przychodnią.. Felo od ponad trzech m-cy zapisany był na jutro. Dziś rano dzwoniła pediatra, żeby wystawić recepty, w międzyczasie zapisałam Kingę na 9 czerwca na meningokoki, bo dopiero taki termin mi dali. Po czym dzwonią dziś do mnie, że jutro Szczepańskiej nie ma i mi przekładają wizytę do innej lekarki na 13.25 (był zapisany na 11). I pół godz.zamieszania bo Pani niemota mnie na Rzgowska wysyłała, dopiero potem zadzwoniła, że to jednak na Łagiewnickiej. I że wszystkie inne godziny zajęte. No kurde. Mąż o 13 ma zebranie, którego w ostatniej chwili nie może odwołać, czytaj musieliśmy przełożyć szczepienie i dali nam termin 16 czerwca 😬 czyli szczepienia 3 dawki ma nie między 5 a 6 tylko jak skończy 8. Oczywiście pediatra potwierdziła, że Bexero Kingi przypominająca musi być w drugim roku, a ona też będzie mieć dopiero w czerwcu. Szkoda, że nie zaznaczyła tego wcześniej..
    Mam nadzieję, że szczepienie dzieci nie wtedy kiedy powinny być zaszczepione nie ma wpływu na skuteczność 🙄🤔

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 11 maja 2020, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O widzicie, to Lila z kolei puzzli totalnie nie ogarnia 😁 4-elementowe z pomocą ułoży, czasem jakiś jeden obrazek sama, jak ma lepszy dzień xD Liczy do 10, czasem pomija 7 😁 kolory od września jakoś zna i nazywa, każde dziecko w czym innym wymiata 😀

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Iggi31 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2020, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoro mój liczy do 10 pokazując palcem😜Twoja Lila to geniusz😀

• Totoro Autorytet

Wysłany: 11 maja 2020, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja też, ale musi jej się chcieć, bo często mówi dobrze a palcem pokazuje jak chce, skacze po elementach albo dwa razy któryś pokazuje 😁 widzisz, Ty masz ścisłowca, liczy, puzzle układa a ja humanistkę, która by wszystkich zagadała na śmierć😁

Dziś mnie tak rozśmieszyła - ostatnio powtarza, nie wiem skąd jej się to wzięło, może coś jej się śniło 🤔 że "Jakby mamusia się przewróciła na dworze to Lilusia by jej pomogła i mówiłaby - mama wstawaj!" Rozbraja mnie tym😁 a dziś poszła o krok dalej i kontynuuje - "A jakby się mamusia przewróciła i Lilusia na nią..." na co ja "Noo, to co my byśmy zrobiły?" a Lila dokończyła "...jak tata w pracy🤔" xD myślałam, że się posikam xD

Kala lubi tę wiadomość

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2020, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik bez komentarza ta przychodnia. Jak umawialam Henia na szczepienie to pytałam czy wtedy beda inni pacjenci, nie nie nie tylko dzieci zdrowe dlatego raz w tyg szczepimy. Taaa jaaasnee. Co tam sie dzialo! Ludzi multum! Nigdy tylu tam nie widzialam. Miliony do labu, non stop ktos przychodzil do specjalistow, gorąco, glosno, chaos, tragedia. Nawet szczepienna kazała nam isc od razu po, nie czekac tych 20 minut jak zawsze.

Moj tez puzzli nie za bardzo. Za to z klockow cuda uklada :) kolory zna wszystkie ale nie umie ich jeszcze wymowic, kilka nazywa po swojemu. Liczyć nie umie, nie wpadlam na to zeby go tego uczyc hahaha ;)

dqprqps6kaqxmc83.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2020, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i jak wrocilam z pracy to sie okazalo ze Henio zrobil kupe do nocnika. Maz mowil ze miał kilka podejść i naprawdę dlugo siedzial. Matko jak sie cieszyl, krzyczal Kupa! i tanczyl jak my tzw taniec kupki ;p Dostał obiecany prezent. Nie chce myslec ze sie teraz odblokuje ale mam nadzieję :)

Totoro, Kala lubią tę wiadomość

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Iggi31 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2020, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoro Lila ewidentnie jest humanistka.Moje dziecie pewnie po ojcu będzie matematyczne,fascynuje go wyszukiwanie kilku takich samych elementów i ich liczenie palcem, przerabiamy teraz mnóstwo książek typu szukaj i znajdź;pamiec tez ma dobra juz jako 1,5 roczniak potrafił odgadnąć na jakiej stronie w książce i pod którym okienkiem jest dany przedmiot (książki z serii Kicia Kocia z okienkami)

Edwarda super wiadomosc z ta kupa😀zobaczysz,ze teraz juz bedzie z gorki.
    Przyszły dziś Crocsy.Edwarda idealnie foradzilas z rozmiarem.Sa super.Dzieki.

• edwarda20 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2020, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iggi to cieszę się, że wszystko dobrze. Jak cos to pytaj. Ja kupuje dla malego tylko online wiec zawszę doradzę :)
    PS. Zamówiłam trampko-sandały Conversa dla niego. Piękne! Problem z conversami jest niestety taki ze rozmiarówka jest bardzo zawyzona. Dam znac co przyszło.

Henio tez raczej humanista, mimo ze jeszcze go nie uczylam cyferek, ale uwielbia ksiązki, słucha, przezywa, komentuje. Albo moze artysta-humanista ;p taniec, spiew, ostatnio chce gitarę (zieloną!) bo byla w ksiązeczce, wlaczylam mu na yt gitarowe solówki i przepadl ;p pokazuje zeby mu wlączyć i slucha :) ostatnio też gotuje, robi przyjęcia dla miśków, herbatki, podwieczorki itp :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 maja 2020, 08:28

Totoro lubi tę wiadomość

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Iggi31 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2020, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edwarda dawaj znać co tam fajnego wydrukujesz w internetach.Zamowilam też z Twojego polecenia ze strony Mybasic i ubranka też przyszły super.

Mój z kolei jak to facet do tańca się nie garnie,interesują go pojazdy zwłaszcza traktory,je przezywa i komentuje,teraz na yt ogląda film z parady traktorów,które jeżdżą po błocie😜także tego..
    Że spraw kuchennych to uwielbia przelewać wodę z kubka do kubka😜

• Kala Autorytet

Wysłany: 12 maja 2020, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No mega gratulacje dla Henia 😀

Oj ciekawe co tam z dzieci wyrośnie i w jakim kierunku pójdą .... Kalinka to szczerze mówiąc nie mam pojęcia i jakoś się specjalnie nie zastanawiałam. Jest napewno bardzo spostrzegawcza i ma dobrą pamięć wzrokową, słuchać książek nie lubi, bardziej oglądać i wynajdywać szczegóły. Jest bardzo uporządkowana i pedantyczna po tatusiu 😉 wszytko musi być na swoim miejscu. Uwielbia tańczyć i nie wiem co tam jeszcze

Franek jak był mały uwielbiał wszelakie pojazdy budowlane, oprócz tego ślimaki i pająki. Ciagle gadał. Puzzli w ogóle nie ogarniał. Uwielbiał za to zabawy w jakieś odgrywanie scenek, oczywiście gdzie on był głównym reżyserem 😉 tańczyć tez lubił. Ksiazki tonami schodziły, typowo słuchowo, obrazków nie oglądał ... i tak jak teraz widzę to nie poszedł totalnie w żadnym kierunku typowo ogólnie. Nie ma najmniejszego problemu z przedmiotami ścisłymi, ale nie przepada ... języki bardzo szybko łapie i chyba dzięki tym książkom ma bardzo dobrą pamięć i szybko się uczy takich przedmiotów do typowego zakuwania, ale najszybciej łapie jak ktoś mu głośno to przeczyta. No i to chyba tez dzięki czytaniu, pisze bardzo ładne wypracowania. A i jeszcze rysowanie polubił dopiero pod koniec przedszkola, wcześniej za nic by nie usiadł i okazało się, ze ma w tym kierunku talent (no nie wiem po kim...) i w we wczesnej podstawówce ciagle mnie baby męczyły, żeby go na jakieś kółko plastyczne zapisać ... A poza tym to najchętniej nie robiłby zupełnie nic (do wszystkiego trzeba go gonić), oprócz gry w koszykówkę ... no zobaczymy co to będzie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 maja 2020, 11:51

edwarda20, Totoro lubią tę wiadomość

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 12 maja 2020, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edwarda, ja nie wiem czy pisałam, ale na ostatnim szczepieniu Felka zrobiłam awanti w przychodni, bo przed wejściem do pediatry był kaszlący chłopiec. Pytam pediatry, ona nic nie wie, okazało się, że przyszli do lekarza rodzinnego (gabinet obok pielęgniarki), który w tym dniu niby miał pacjentów z medycyny pracy, ale przez call center zapisali mu chorego chłopca, bo w inne dni tygodnia robi jako rodzinny. Bez komentarza. Tyle jeśli chodzi o przestrzeganie czegokolwiek.

Ja się też nie zastanawialam tak nad Kinia jak wy nad dziećmi. Trochę podobna do Kalinki, też ma świetną pamięć, jest bardzo spostrzegawcza, też lubi oglądać i wynajdywać szczegóły. Równiez porządnicka, wszystko ma swoje miejsce. Ale poza tym apodyktyczna, konkretna, ruchliwa. Na tym etapie doszukiwanie się dla mnie jakiejś filozofii w tym galimatiasie to jak wróżenie z fusów 🙉
    My puzzli nie układamy (kurde, muszę jakieś kupić 🤔 ) ale teraz ma fascynacje naklejkami. Nic tylko by siedziała i naklejala, niestety w większości książeczek ciężko je odkleic, wiec kończy się na tym, że jej odklejam a ona sobie przykleja. I tak może godzinami..

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Czereśniowa Autorytet

Wysłany: 12 maja 2020, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dużo napisałyście :)
    Co do zachowania to Kuba podobnie jak Kalinka i Kinia jest bardzo spostrzegawczy to były jego ulubione zabawy - znajdywanie czegoś na obrazku lub pokazywanie różnic. Poza tym uwielbia budować - klocki lego, drewniane, tory. Teraz ma ciężki okres bo wszystko musi sam, a nie zawsze mu wychodzi... Ale jestem w szoku jakie tory potrafi budować, bo klocki to już w zeszłe wakacje budował. Puzzle wcale go nie interesują, za to ja uwielbiam, więc mam nadzieje, że kiedyś będzie to nasz wspólna rozrywka :)
    Aaa na naklejki też był szał żeby wszędzie naklejać, teraz za to gdzie nie zobaczy to odkleja :D W pepco fajne oczy kupiłam do naklejania (oczy są ruchome) za 3,50 ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 maja 2020, 22:03

82doj44jv4pqdhs0.png
    xrot43r8jmm3j5de.png
  • Iggi31 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2020, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik łączenie chorych dzieci że zdrowymi przy szczepieniu to też w mojej przychodni norma.
    Co do naklejek to polecam Ci naklejki wielorazowego użytku Melissa and Doug,naprawdę są super.U nas faza naklejek już mija,kulminacja przypadala przed Gwiazdka,dużo też robiliśmy książek z naklejkami,fajne są z wyd.Zielona Sowa albo Olesiejuk-czasami po 2-3 dziennie schodzily.

• edwarda20 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2020, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez polecam te wielorazowe naklejki.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 14 maja 2020, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, dzięki za ten pomysł z tymi naklejkami, są super, zaraz zamawiam 😊👍
    A puzzle jakieś polecacie? Póki co nie mamy żadnych, też chce jakieś zamówić. Ale nawet nie wiem ilu elementowe na początek 🤔
    Muszę połazic wirtualnie po jakiś zabawkach kreatywnych, bo już to co ma ją nudzi. A ja chyba też już nie mam pomysłów.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Iggi31 Autorytet

Wysłany: 14 maja 2020, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z puzzli na początek polecam Trefl Moje pierwsze puzzle 2+.Jak masz możliwość idz do Pepco,tam są dostępne i teraz mają 30% taniej.

Jupik lubi tę wiadomość

‹‹ 1828 1829 1830 1831 1832 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ