Dni dla Płodności   

Specjalnie dla Ciebie - wiosenny powiew nadziei 
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy do 22 marca   
Sprawdź!
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Czereśniowa Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2020, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kala, naprawdę tak jej przypasowała kuzynka? Czyli jednak jest jakiś sposób :) a rodzice nie muszą siedzieć obok? :p
    Jejku jak tak czytam to jestem przerażona tym rodzeństwem. Może ten stereotyp, że siostry są bardziej opiekuńcze jest prawdziwy. Ciekawe jak Kuba się odnajdzie.
    Edwarda wyobrażasz sobie teraz drugie? :D

82doj44jv4pqdhs0.png
    xrot43r8jmm3j5de.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2020, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czereśniowa ja sobie w ogóle nie wyobrażam drugiego :p Nigdy :p czekam na wyniki :p

Edit: Miało być na wnuki ;p

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2020, 18:54

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2020, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czereśniowa wrote:
    Kala, naprawdę tak jej przypasowała kuzynka? Czyli jednak jest jakiś sposób :) a rodzice nie muszą siedzieć obok? :p
    Jejku jak tak czytam to jestem przerażona tym rodzeństwem. Może ten stereotyp, że siostry są bardziej opiekuńcze jest prawdziwy. Ciekawe jak Kuba się odnajdzie.
    Edwarda wyobrażasz sobie teraz drugie? :D

Czereśniowa no jest super 🙂 dawno tak psychicznie nie odpoczęłam ... a dla Kalinki to był chyba najlepszy prezent jaki mogłam jej zrobić. Ona ma 6 lat, więc nie ma już rywalizacji, zabierania zabawek i zabawą potrafi pokierować tak, że Kalinka się bardzo angażuje ...
    Już dawno chciałam ją zaprosić, bo miałam wyrzuty, ze tak rzadko ją widuje ... kiedyś często przyjeżdżała na weekendy, ale potem ciąża leżąca, potem Kalina rycząca, potem się dzieci bojąca, jeszcze wirus i tak się nie składało jakoś

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Czereśniowa Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2020, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edwarda wyniki czego? :) a dziewczynki byś jeszcze noe chciała? :p

Kala, jasne rozumiem, mam to samo z siostrzeńcem 6 letnim, bardzo rzadko go widuje bo ciagle coś, ale oni razem nie potrafią sie bawić. W październiku miał urodziny to jeden siedział w jednym pokoju a drugi w drugim ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2020, 17:51

82doj44jv4pqdhs0.png
    xrot43r8jmm3j5de.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2020, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czereśniowa co do opiekuńczości sióstr to stereotypy ... ja mam trójkę młodszego rodzeństwa i w życiu nie miałam jakichkolwiek instynktów opiekuńczych, a wręcz przeciwnie

ug37df9hq3eabxrz.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2020, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czersniowa na wnuki :D Marzyłam o córce ale poczekam na wnuczkę ;) Henryk tak mi daje w kość ze hohoho. W marcu konczę 35 lat, do tego moje choroby, jak juz to powinnam teraz się zdecydować ale absolutnie nie. Oprocz tego nie wyobrazam sobie znowu przez to wszystko przechodzic, pomijając mdłosci do 16 tyg, ciaża to byl dla mnie ogromny stres. Pierwsze kilka mcy zycia małego to był ogromny stres. No a gdzie drugie przy takim szatanie :O :O :O No nie wyobrazam sobie w zyciu!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2020, 19:17

Czereśniowa lubi tę wiadomość

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2020, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakbym o sobie czytała kilka lat temu 🤷‍♀️

ug37df9hq3eabxrz.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2020, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kala jeszcze jakis rok temu jak Henio jeszcze był slodkim łobuziaczkiem a nie szatanem to jeszcze rozważałam, że moze na 40stke by spróbować. Ale mały tak daje w kość, brak jakiejkolwiek pomocy, do tego zdrowie mi sie popsuło, powinnam o nie konkretnie zadbac a nie mam nawet sekundy dla siebie, jak mam chwilę to wolę ją spędzic z małym. No i nie wybrazam sobie ;p

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2020, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też jak Franek miał coś około 2 lat, to skutecznie sobie wybiłam z głowy drugie ... wcześniej raczej planowałam dwójkę z różnicą tak 5-6 lat, a potem już długo długo zdecydowanie nie!!!! I jak mnie wk... te pytania kiedy drugie??? I te komentarze ... jedynak taki samotny będzie, egoista itp... masakra

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2020, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja od razu chciałam dwoje a że Bartek do roku był jak anioł to było mi łatwo z decyzją ale nie przewidziałam że się tak zmieni...
    Dziś po południu już nie miałam siły krzyczeć na niego żeby Kacpra nie bił więc z początku nie zwracałam uwagi jak raz czy dwa go klepał w plecy ale jak już kilka razy z rzędu to złapałam go za rękę i mówię nie bij go a on swoje więc znowu trzymam za rękę i mówię i nie bij a ten w krzyk i płacz i nerw już więc nie reaguje a ten zabawkami rzuca w ściany więc jak bez słowa poszłam po worek na śmieci i czym on rzuca to do worka i mówię że nie ma tych zabawek bo rzuca i wyrzucam do śmieci. Zobaczymy jak będzie tego efekt. Plus że będzie mniej zabawek do sprzątania

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • Czereśniowa Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2020, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kala, a teraz masz dobry kontakt z rodzeństwem? Ja z bratem słaby. A te komentarze kiedy następne to masakra. Jeszcze nie powiedzieliśmy rodzinie, że będzie synek, a juz przygotowuje sie na komentarze... „to kiedy teraz córka?” Dla mojej mamy to będzie ostatni wnuk, nie doczekała sie wnuczki, wiec domyślam się, że bedzie mocno naciskała, tym bardziej, że mam „dopiero” 28 lat. Szczerze mówiąc jedno dziecko zajmuje tyle mojej uwagi, że nie mam pojęcia jak być wystarczająco dobrą matką dla dwójki, a co dopiero trójki dzieci.Jak znaleźć dla każdego czas?
    O dwójce zawsze marzyłam, wydaje mi się, że w przyszłości będzie weselej i na starość zawsze ktoś prędzej odwiedzi ;) No i zawsze dobrze wiedzieć, że beda mieli siebie nawet jeśli nie beda mieli dobrego kontaktu. Z bratem bardzo rzadko się spotykamy, nie potrafimy rozmawiać, nie mamy w sumie o czym... ale wiem, że zawsze pomoże, jeśli tylko poproszę i na odwrót.

82doj44jv4pqdhs0.png
    xrot43r8jmm3j5de.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2020, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czereśniowa a jaka jest różnica wieku pomiędzy Tobą a bratem? U mnie 1,5 roku młodszy brat, z nim od zawsze bardzo słabe relacje miałam... było tak jak u Agusi, a potem się tylko ta relacja niestety pogłębiała na niekorzyść. Teraz jest, ze tak powiem neutralnie, ale kontakt prawie żaden. Potem mam brata młodszego o 4,5 roku i tutaj zawsze mieliśmy i mamy do tej pory świetny kontakt. No i siostra młodsza o 13 lat ... tu już różnica wieku zrobiła swoje, ja się wyprowadziłam jak miała 11 lat, a wcześniej tez inne życie nastolatka, a ona dziecko, a nigdy nie miałam jakiś ciągot żeby jej matkować. Teraz mamy dobry kontakt, ale nie jesteśmy ze sobą jakoś blisko

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2020, 20:34

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Czereśniowa Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2020, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To chyba też sporo zależy od charakteru? Myślisz, że z tym bratem masz gorszy kontakt przez dzieciństwo, czy po prostu charakter ci nie odpowiada?
    Mój brat jest 4 lata starszy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2020, 22:40

82doj44jv4pqdhs0.png
    xrot43r8jmm3j5de.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2020, 07:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czereśniowa chyba wszystko razem ...

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Czereśniowa Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2020, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozumiem. Dlatego wydaje mi się, że nie ma reguły, ale na pewno dużo zależy od rodziców bo mogą popsuć na zawsze kontakt dzieci. U nas akurat jest kwestia tego, że oboje mamy trudne charaktery, a brat chciałby aby zawsze było na jego no i nie lubimy gadać o niczym.

Generalnie wychowanie dzieci to wbrew pozorom strasznie skomplikowana sprawa :D

82doj44jv4pqdhs0.png
    xrot43r8jmm3j5de.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2020, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czereśniowa no u mnie to nawet nie kwestia charakterów, tylko właśnie podejścia rodziców, a zwłaszcza mamy... brat to taka pierdoła życiowa „jak go postawią tak stoi” i mama wiecznie nad nim skakała, we wszystkim wyręczała, zero obowiązków oczywiście i jeszcze całą resztę angażowała, żeby jemu pomagali ... no i ja się buntowałam, bo mnie to wkurzała, ze niby dlaczego ja mam mu w nauce pomagać czy obiad nakładać jak rodzice w pracy??? No kur... to tylko 1,5 roku różnicy ... i przez to wiecznie kłótnie w domu były. Do tego doszło porównywanie takie niby w żartach jaki to on dobry i grzeczny, a ja ... 😠
    Teraz oczywiście synuś w wieku lat 40 dalej mieszka z mamą i jest jak było ... nawet go pakuje jak gdzieś wyjeżdża ... w zawodzie nie pracuje, tylko u mamy w firmie, chociaż skończył bardzo trudne i prestiżowe studia, no ale ... nikt go nie docenił 🤷‍♀️ I co zrobić ...
    I tak myślę, ze jakby nie podejście mamy, to pewnie byłoby normalnie, bo właśnie jak już raczymy się do siebie odezwać, to nawet mamy o czym gadać czy pożartować

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2020, 11:46

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2020, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kala no to współczuję.
    Ja mam brata 5 lat starszy i siostra 7 lat i nigdy nie było dobrego kontaktu. Teraz jest w miarę ale wiadomo już jesteśmy dorośli ale całe dzieciństwo zero wspólnej zabawy czy zainteresowań bo to jednak przepaść dla nastolatków tyle lat różnicy. Dlatego ja chciałam żeby moje dzieci miały mała różnice wieku żeby się właśnie razem bawoły rozwijały prawie jak bliźniaki. Ja liczę że Bartek trochę wyrośnie z tego bicia. Zobaczymy za parę mc. Póki co muszę zaciskać zęby. Próbować nowych metod żeby go jakoś nauczyć że nie wolno bić. Bo samo tłumaczenie krzyk czy prośby nic nie dają.

Właśnie próbuje go uśpić bo mamy jechać po południu autem i wolałabym żeby mi nie zasnął o 17... Ale ciężko idzie. Kacper już godzinę śpi. A ten nadal nie.

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • Blueberry Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2020, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale dużo napisałyscie...
    Nas jest 3 siostry, między nami po 4 lata różnicy i mamy super kontakt, a to dlatego, że rodzice traktowali nas na równi i do dzisiaj tak jest...
    Od kiedy Kala napisałaś o relacjach ze swoim bratem, bardzo mi zależy, żeby między moimi było ok i staram się. Jak na teraz to mają fajna relację, to że Jagodzia czasem go walnie to jak w każdym rodzenstwie.
    Jak się bawią i Julek chce jej coś rozwalić to go upominam, żeby slyszala, że jemu też zwracam uwagę, czasem zagaduje, że "O Julus chce pogłaskać twoja coreczke" jak się do niej zbliża i wtedy fajnie reagują, że może, że się dzieci razem pobawią.
    Też czytałam te poradniki "Jak mówić..." i dużo stosuję, chociaż u mnie w domu się czasem śmieją, jak tak można "wymyslac", ale widzę że to działa.
    Kala zaciekawiłaś mnie tą książką o zolzach, muszę poczytać:)

gyxwjw4zacghqnnc.png
    dqprx1hp7acrrb8g.png
  • Blueberry Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2020, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i jeszcze co do tego filmu Elfi to też chcę zamówić właśnie ten dla rodzeństwa.
    Kiedyś zamówiłam dla grupy swojej w przedszkolu i super się im spodobało

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2020, 20:43

gyxwjw4zacghqnnc.png
    dqprx1hp7acrrb8g.png
  • Blueberry Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2020, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do za zachowania naszych dzieci, to u nas jeśli chodzi o Jagodzie to już jest fajnie, chociaż czasem się zdarzy jakas histeria "Bo ona miała zaświecić swiatlo"
    "Bo tata maial ją zapiąc w foteliku" i krzyk, ale tłumacze, żeby powiedziała i ok, a tak to ja nie wiem o co chodzi i przynosi to powoli skutki.
    Tylko synuś, straszny,synuś mamusi, jak wychodzę z pokoju, albo znikam mu z oczu to zaraz placz. Ogólnie taki bardziej marudny byl od początku i nikt nie chciał z nim zostawać, jak miałam coś do załatwienia, więc wszędzie ze mną od poczatku i tak się nauczył...
    I też olewam sprzątanie czasem czy coś, a wolę spędzić czas z nimi.
    Dziś np. Pranie już pół dnia w pralce siedzi, ale mam już wolne od godziny to może je ruszę 🤭🤣

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2020, 20:45

gyxwjw4zacghqnnc.png
    dqprx1hp7acrrb8g.png
‹‹ 1930 1931 1932 1933 1934 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ