Kwietniowe Mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Totoro dzięki 🙂 mam nadzieje, że nie bedzie czekał do końca bo oszaleje 😉
Serio myślicie, że już dzieci załapią jazdę z pedałami i ręcznym hamowaniem? 🤔 kurczę przez Was sama się zastanawiam.
Planowałam kupić jakieś drabinki do pokoju bo mały już po wszystkim ciagle się w domu wspina..
W maju urodziny a w czerwcu dzień dziecka wiec chciałam coś porządnego kupić, na zabawki już chyba nie mam pomysłów.Totoro lubi tę wiadomość
-
Czereśniowa pewnie. Naczytałam się nie tylko artykułów ale też komentarzy ludzi i 3 latek może spokojnie ogarnąć normalny rower. Było powiedziane że tym dzieciom które nie jeździły na biegowce zajmie to dłużej, bo biegowka uczy utrzymywać równowagę.
Czereśniowa, Kala lubią tę wiadomość
-
Ja to nawet nie miałam pojęcia, ze dziecko może od razu nauczyć się jeździć bez bocznych kółek, a potem kija... dopiero Edwarda jak zapodała temat tego roweru, dała do myślenia. Kalinka bez problemu utrzymuje równowagę na biegowym, to może by się udało na normalnym.
edwarda20 lubi tę wiadomość
-
Kala, to ja czytałam kiedyś właśnie, że boczne koła w ogóle nie rozwijają wręcz utrudniają późniejsza naukę jazdy bo tworzą psychiczną barierę. Dużo lepiej jak dziecko jezdzi na biegówce nawet do 5 roku życia a pózniej od razu zwykły rower, wiec też tak planuje po prostu jakoś zdziwiłam się, że już 3 latek jest w stanie ogarnąć rower🙂 Kuba też swietnie daje radę na biegówce.
Mąż zawsze wspomina jak to każdy z jego kolegów jeździł z bocznymi kołkami chociaż sie wyginały i nic już nie dawały, ale musiały być bo inaczej nikt nie umiał jeździć 😉edwarda20 lubi tę wiadomość
-
Czereśniowa jak Franek był mały, to jeszcze biegówki u nas nie były dostępne ... szedł „starym trybem”: trójkołowiec, cztery kółka, kijek i faktycznie ciężko mu było się przełamać, żeby jeździć na dwóch. Nauczył się dopiero jak miał 6 lat i to tylko dlatego, ze koleżanka ogarnęła rower, głupio mu było i się zmobilizował do nauki.
Edwarda mój Franek recytował, Kalinka nie ... najwyżej niektóre słowa dopowiadaWiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2021, 07:27
-
A co do czekania na poród, to Kalinka mnie tak przetrzymała 🤨 najpierw już od grudnia szykowała się do wyjścia, a jak przyszło co do czego, to urodziłam dzień po terminie ... i nic nie działało... spacery pod górkę, schody, sprzątanie, sexy, skakanie na piłce. Nic!!! Okropne to było ...
Franek z zaskoczenia 2 tyg przed terminem, a nic nie wskazywało na poród ... i tą opcję dużo lepiej wspominam 😉Czereśniowa lubi tę wiadomość
-
Mnie też Henio zaskoczył, szczególnie że dzien wczesniej byłam na wizycie i ktg i była cisza total
Uwaga! kolega z pracy mówi na narząd damski swojej córki Siuśka albo SiusiaczkaI to jest chyba strzał w dziesiątkę
Czereśniowa, Totoro lubią tę wiadomość
-
Edwarda Bartek zna na pamięć. Jak się pomyślę czy przekręce wyraz to mnie poprawia. Zaczyna mówić całe zdania z książki także ma pamięć do tego.
Co do rowerków my mamy biegowy na pompowanych kołach.
-
Ja od początku bardziej stawiałam na żonę, niż na męża ... jej zachowanie było dziwniejsze, no i ta jej obsesja na punkcie Davida. Nie zrezygnowałaby za nic w świecie z niego, dlatego byłam pewna, ze szuka sposobu, żeby zostać Luise... ale to z kolei wydało mi się za proste ... więc Rob wszedł na tapetę, bo razem eksperymentowali i widać było, ze w momencie jak poznał Davida stracił zainteresowanie Adel. A i zachowanie wczesnej Adel z retrospekcji, było zupełnie inne, takie naturalne, niż współczesnej
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2021, 08:16
-
Kala szacun ;p Ja myslalam ze Adel ją zabije czy cos ;p
Iggi cięzko cos doradzic. My kupilismy lego, szczoteczke soniczną i hulajnoge.
Z ciekawych rzeczy jakie widzialam ostatnio w necie to taka koparka (Henio uwielbia koparki ale są jeszcze inne pojazdy): https://allegro.pl/oferta/mega-wielkie-obrotowe-koparki-ruchome-ramie-i-kask-8054441779
A pytalam o to czy czytające maluchy recytują z pamięci, Totoro jak znajdziesz chwilę to daj mi znac jak to jest z Lilką, bo Henio czyta bardzo duzo i potrafi z pamięci powiedziec pol ksiązki. Albo siedzi siedzi i nagle recytuje którąś z kilkunastu ksiązek, ktore ma. Az sie zaczelam zastanawiac czy to normalne...Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2021, 10:55
Czereśniowa, Kala lubią tę wiadomość
-
Edwarda,świetna ta koparka..poważnie rozważam kupno,cena też.nie jest jakaś porażająca.Oczywiscie Tomek marzy o akumulatorowym traktorze za 2000 zł,ale tak na głowę jeszcze nie upadlam..
Tomek całych książek nie recytuje sam,ewentualnie jak zapytam o jakiś wierszyk to potrafi powiedzieć trochę,trochę trzeba mu przypomnieć.Przy czym my teraz mało czytamy rymowanek,raczej długie bajki i ciężko ich się nauczyć na pamięć.
Myślę,że Henio ma świetną pamięć,a jak jeszcze są to rymowanki,to dzieci często recytuja z pamięci.Takze umiejętność na plus😀Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2021, 12:26
-
Ostatnio mąż odkrył serie fajnych rymowanek właśnie, polecam ten duet: Julia Donaldson i Axel Scheffler - "Miejsce na miotle", "Ćmony i Smeśki", "Gruffalo", "Pan Patyk". Te 4 mamy i czekamy na kolejne.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2021, 12:47
Iggi31 lubi tę wiadomość
-
U nas hitem,jeśli chodzi o rymowanki była polecona przez Totoro seria z Zielonej Sowy m.in.Koala,który się trzymał","Mysz,która chciała być lwem"❤sama uwielbiam te książki i dziś do poduszki sobie je z Tomkiem odświeżymy😜
Jeśli chodzi o rymowanki to polecam też "Kotki z plotka,czyli od 1 do 10 i z powrotem"z Zielonej Sowy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2021, 13:06
Totoro lubi tę wiadomość
-
Edwarda taaak, Lila miała to samo 🙈 Potrafiła wszystkie te książki z serii Rachel Bright - Koala, który się trzymał, Wilk, który się zgubił itd itd powiedzieć całe z pamięci 🙈 Inne zresztą też. Teraz minęła jej ta faza, ale dalej ma pamięć absolutną, poprawia wyrazy jak przekręcę, rzuca w ciagu dnia wybranymi tekstami z książek, adekwatnie do sytuacji itd 😀 Wszystko jest w porządku 😀 A jak to pieknie rozwija mowę, wyobraźnię, łapanie kontekstu sytuacji itd ❤️ tylko się cieszyć ❤️😊
Oo, najpierw odpisałam Edwardzie, a potem doczytałam resztę 😁 - wlasnie te książki mialam na myśli, o których pisze Iggi 😀 Lila znała wszystkie na pamięć i teraz juz dużo rzadziej do nich wracamy, ale nadal je uwielbiam ❤️ I te ilustracje... 😍
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2021, 17:42