X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2023, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kala to wygląda tak, że mój uczeń (klasa 5) normalnie chodzi na zajęcia ze swoją klasą i ja mu pomagam na bieżąco na lekcjach jak z czymś nie nadąża, nie rozumie czegoś, potrzebuje więcej czasu czy w ogóle czegoś nie ogarnia itd. Plus kwestie społeczne, nawiązywanie kontaktu z innymi, relacji w klasie itd. 😀

Ale mam zapłon 😅 czasu mało ostatnio, zbliża się koniec semestru i siedzę w papierach 😅 na szczęście prawie skończyłam 😀

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia 2023, 17:07

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Czereśniowa Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2023, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z ciekawości, jak Wasze dzieci zasypiają? Ile godzin śpią?
    U mnie przez ostatni tydzień jest strasznie. Zawsze chłopcy wstają ok 6:30 i Kuba zasypiał tak do 20:30, teraz zasypia do 21, ale ile się przy tym wygłupia… ucieka… nie wiem co jest grane, ale po całym dniu nie mam siły na takie wygłupy. Zawsze była książka, chwila rozmowy, zamykamy oczka, chwila wiercenia i próbujemy zasnąć, a teraz jest strasznie nabuzowany i ma problem z wyciszeniem… regres? Ograniczyłam mu troche bajki i to bez kłótni, ale to chyba powinno pozytywnie na niego wpłynąć..

82doj44jv4pqdhs0.png
    xrot43r8jmm3j5de.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2023, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas nie ma problemu ze spaniem, ale co do godzin to różnie. Jak Lila uśnie jak usypiam Sarę na drzemkę, to idzie spać koło 23, jak nie śpi w dzień to czasem się udaje po 21, czasem trochę później. Teraz zaczęły się u nas ferie, powzięłam sobie postanowienie przenieść dziewczyny ze spaniem do ich łóżek w ciągu tych dwóch tygodni. Sara już dwie noce plus drzemki spadła u siebie. Z Lilą gorzej, ale próbuje ❤️ Zobaczymy co z tego wyjdzie🙈

U mnie ostatni tydzień to był jakiś koszmar. Okazało się, że w przedszkolu potrzebują kogoś od lutego, a pani, którą zastępuję wraca pod koniec marca. Rozmawiałam z jedną dyrektorka, drugą dyrektorką, myślałam,. kombinowałam nawet, żeby 2 etaty ciągnąć równocześnie te 2 miesiące, myślałam, że mi mózg wybuchnie.. ale nijak nie udało mi się ogarnąć tego. Jedynym wyjściem było wypowiedzenie umowy, ale nie mogłam tak.. naprawdę dobrze mi tu gdzie pracuję, dyrektorka jest mega fajna, wyrozumiała i nie chcialam palić za sobą mostow... Zrezygnowałam z przedszkola, złożyłam papiery do tego 8-klasisty, a na drugi dzień moja dyrektorka, poinformowała mnie, że od września wracam do niej, bo do zerówki przychodzą trojaczki ze spektrum autyzmu 🙉🙉🙉 Tak więc w sumie wyszło bardzo fajnie, bo z miłą chęcią tam wrócę na dłużej ❤️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia 2023, 19:01

Kala lubi tę wiadomość

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2023, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoro to masz niezłą powtórkę z podstawówki 🙂 poduczysz się przy okazji pracy

Wow to ambitne plany ze spaniem 😅 powodzenia 😘 a dziewczyny będą w osobnym pokoju? Czy łóżka mają u was? Kalina od początku u siebie … ale co z tego jak i tak większość nocy spędzam u niej 🤷‍♀️

U nas też ostatnio masakra … mianowicie Kalince wychodzą pozostałe 6 … a jak ząbkowała to pewnie pamiętacie 😅 no i teraz podobnie niestety 🙁 mamy dwa na dole w połowie wyrośnięte, a góra napuchnięta. Szczęka ją napieprza, rzuciło się do tego na uszy, gorączka itp. płacze, spać nie może. Dzisiaj do przedszkola nie poszła, a wczoraj musiałam odebrać ją wcześniej, bo dzwonili, że boli ją ucho. Oczywiście ja znowu musiałam na zwolnienie. Mąż nie ma opcji, Franek na obozie … więc tak …
    A i jeszcze w temacie zębów, to rusza się też górna jedynka

Czereśniowa Kalinka zasypia przeważnie między 20 a 21, wstaje 6-7.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia 2023, 20:53

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2023, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem, że milionowy raz o to pytam, ale jak wygląda samodzielna zabawa waszych dzieci???

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Czereśniowa Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2023, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wow Totoro, to Sara już nie kp w nocy? Przesypia całą noc?
    Jaki macie zwyczaj zasypiania? Czy czyjeś dziecko samo zasypia? 😂😉
    Gratulacje pracy, znowu Cie sama znalazła 😀

Kala współczuje… niezle jej dokuczają te zęby..

Co do zabawy, to Kuba umie tylko sam oglądać bajki i układać układanki logiczne 😉😂 on ma teraz etap że ciagle się nudzi… nawet jak sie z kimś spotykamy i przez 2 minuty nikt się nim nie zajmuje to marudzi że się nudzi… czekam już na wiosnę z wielkim utęsknieniem 🙂 jakiś gorszy czas mamy.. ale za to jestem w szoku jak z bajek łapie angielski, a do tego świetnie liczy. Do 100 to już po polsku i angielsku dodaje i odejmuje i dopytuje ciagle o większe liczby, ćwiczy dodawanie nawet setek 🙂 ale czytanie w ogóle go nie interesuje, wiadomo litery zna, ale nie lubi jak go probuje uczyć czytania, widocznie jeszcze nie ta faza 😉
    A u Was?

82doj44jv4pqdhs0.png
    xrot43r8jmm3j5de.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2023, 23:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie nie dziewczyny, ich łóżko piętrowe jest 50 cm od naszego 😂 chcemy tylko, żeby wylazły z naszego 😂
    Sara kolejną noc śpi u siebie, Lila znowu z nami. To będzie ciężka przeprawa 😅

Sarę karmię jeszcze do spania, w nocy jak się budzi i do drzemki (ewentualnie w trakcie drzemki jeśli szybko ma pobudkę, jeśli nie, to po prostu wstaje). To ogromny sukces swoją drogą, bo Sara jest - jak sama powtarza - wierną fanką moich cycków 😂 z rozmarzeniem przygląda się jak się przebieram, zachwyca się moimi stanikami, przychodzi przytulić się do cycusia itd.😂

Co do samego zasypiania, to jeżeli Lila w dzień nie spała, to kładzie się razem z Sarą. Sara łapie cyca, Lila trzyma mnie za warkocza, śpiewam im i zasypiają, ewentualnie jak Sara szybciej zaśnie, to potem Lili czytam (od kilku miesięcy w kółko tę samą książkę 😅). Teraz jak próbuję je wysiedlić z łóżka, to usypiam je osobno, Sarę u niej w łóżku i jak zaśnie to idę po Lilę i jej czytam. Zazwyczaj jak ją samą usypiam, to załącza jej się słowotok, dziś np. tłumaczyłam jej czemu w Polsce nie ma trzęsień ziemi 😅😅😅 Lila., zwyczaj przesypia całą noc, czas budzi się na picie i śpi dalej. Sara dalej cycuje w nocy, zwłaszcza ostatnio jak wychodzą jej piątki.

Kala współczuję akcji zęby 😞 Rany, ja juz jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić u naszych starszakow 🙉

Co do samodzielnej zabawy Lili to wygląda mniej więcej tak - mamo patrz! Ale patrz! Patrz teraz. Zobacz! Ale spójrz jeszcze raz! Ale popatrz! I teraz patrz! Itd itd...😅 bardzo mało jest momentów, kiedy potrafi coś robić bez angażowania osób trzecich 😅 chyba, że zajmie się z Sarą, tu faktycznie potrafią się bawić beze mnie, muszę tylko pamiętać, żeby nie nawiązywać kontaktu wzrokowego 😁 W każdym razie jak jest sama, to bardzo absorbuje.

Czereśniowa dzięki 😊 Ja się muszę po prostu nauczyć, żeby przestać się tak spinać tą pracą, bo i tak mnie znajdzie 🙈 Wow,to Kuba musi mieć ścisły umysł, kurczę nieźle sobie radzi 🙉 a w jakim zakresie dodaje i odejmuje?

Lila dodaje i odejmuje tak w zakresie hm.. 15 może? Na pewno w zakresie 10. Czyta proste wyrazy, potrafi uzupełniać w wyrazach brakujące literki itp. Na angielski też ma fazę, niektóre książki mamy w dwóch wersjach, polskiej i angielskiej. No i potrafi się przedstawić, powiedzieć gdzie mieszka, że ma siostrę, jak ma na imię itp.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia 2023, 23:47

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2023, 23:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to jak walnę esej, to klękajcie narody 🙉

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2023, 02:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klękamy 🤣
    No to wyprowadzka na całego 😂😂😂

Czereśniowa u nas zasypianie wygląda tak, ze Kalinka sama mówi, ze chce iść spać i idziemy 🤷‍♀️ kładziemy się, śpiewam jej moją autorską kołysankę 🙈 od zawsze tą samą, bo innej nie chce … 5 min i śpi … ja potem jeszcze leżę z 10 min i czekam, aż mocniej zaśnie. Sama nie zasypia, ale jak widać u nas nie ma z tym problemu i pod tym względem jest naprawdę super. Z młodym to pamiętam, ze bujałam się masakrycznie z zasypaniem. Min 2 godziny trwało zanim zasnął. Najpierw z godzinę czytania, potem włączałam płytę z kołysankami i one tak z dwa razy leciały czasami nawet. Potem leżałam leżałam i leżałam, bo nie mogłam się ruszyć, żeby nie obudzić zbyt szybkim wyjściem. Teraz to się z tego śmieje, ale wtedy to płakać się czasami chciało … zwłaszcza, ze to musiałam być koniecznie ja!!! Kurcze on do tej pory pamięta, ze jak miał 5 lat to poszłam na imprezę, a on nie mógł zasnąć z tatą 🙈

Jakie Kuba ma te układanki? Kalina lubi takie rzeczy, to może coś podpatrzymy

Z zabawą to się pocieszyłam 🤣 Kalinka też umie oglądać sama bajki jak Kuba 😂 byle nie za długo … no i też teraz wiecznie marudzi, ze się nudzi.
    No i „mama patrz” jak Lila też obowiązkowo przy jakiejkolwiek aktywności … nawet jak się kurcze po dupie drapie 😅 osoby trzecie muszą we wszystkim uczestniczyć, bo sama to normalnie nawet z głupią kolorowanką nie usiądzie 🤦‍♀️

Totoro co do zębów to ja sobie też nie wyobrażałam. Byłam pewna, że na 5 się skończyło, a cała reszta to sobie tak po prostu rośnie 🤷‍♀️jednak nie u Kalinki jak widać

Kolejny raz napiszę: jakie te wasze dzieci mądre 😍 Kuba wymiata z liczeniem, a Lila z czytaniem … super.
    Totoro a Lila przedstawia się po angielsku?

To Kalinka litery zna trzy na krzyż, chociaż coraz bardziej się nimi interesuje i lubi dzielić wyrazy na sylaby. Liczy tak w zakresie 20-30. Z angielskiego zna całkiem sporo słówek.

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Czereśniowa Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2023, 08:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W dzień odstawialaś Sarę, czy sama zrezygnowała z karmień? 🙂 faktycznie to nie zbyt daleka przeprowadzka 😂
    To Kuba zdaniami po angielsku jeszcze raczej nie umie, ale nie był też uczony… 😉 zresztą on nie ma takiej super mowy.. też chodzimy do logopedy.
    Dodaje jakoś w zakresie 100, ale wiadomo, że to chwile trwa, czasem zrobi błąd, łatwiej jest dodać np 22 i 63, niż jak jest przeskok o 10 np 66 i 38 ale też daje radę. Odejmowanie trochę gorzej ale też probuje w podobnym zakresie. Proste liczby ostatnio dodawał nawet do 1000 np 300 + 300, zna liczy parzyste i nieparzyste, kwadraty liczb do 10 i jakieś proste mnożenie 🙂

Co do układanek to z action taką kostkę drewnianą do układania mamy, Tetris drewniany, puzzle też lubi. W planszówki codziennie gramy, ale to już razem. Tymek patrzy i też już probuje wszystko robić 😉

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 stycznia 2023, 08:00

82doj44jv4pqdhs0.png
    xrot43r8jmm3j5de.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2023, 08:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O kurcze jestem w szoku 😲 nieźle Kuba wymiata z liczeniem … przecież on nie ma jeszcze 5 lat, a liczy conajmniej na poziomie 2 klasy podstawówki. A jak on liczy? W głowie czy jakoś się wspomaga patyczkami czy czymś takim?

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2023, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za polecenie 😘 muszę poszukać tej kostki i Tetris, może być fajne. Puzzle Kalinka bardzo lubi, ale sama niestety ich nie układa 🤨 tzn. układa, ale ktoś musi drugie obok 🤦‍♀️ teraz mamy takie 160-200 elementów

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2023, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lila przedstawia się po angielsku, mówi, gdzie mieszka, że ma siostrę i siostra ma.na imię Sara 😀

Sarę odstawiałam, umówiłam się z nią, że będziemy tylko do spania się karmić, jak zaczynała wołać, to się przytulalysmy, itd i jakoś poszło 😀

Czereśniowa jeśli mogłabym zasugerować, to chyba skonsultowałabym Kubę z poradnią psychologiczno -pedagogiczną😉 Oczywiście może mieć po prostu usmysl ścisły i wyjątkowy talent do matematyki, ale wykracza bardzo mocno ponad swój wiek, więc może to moje skrzywienie, ale możecie być w podobnej sytuacji do nas 😅 a im wcześniej, tym lepiej, bo można wiele wypracować i pomóc dziecku w tych sferach, w których ma problemy 😀

Tu jest link do fajnego artykułu na tem temat, możesz sobie w wolnej chwili poczytać czy coś Ci do Kuby pasuje 😀 http://akademiapsyche.pl/zespol-aspergera-w-47.html

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 stycznia 2023, 10:35

Kala lubi tę wiadomość

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2023, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No Kuba znacznie wykracza ponad rówieśników. Doczytałam, że jeszcze wchodzi w grę mnożenie, kwadraty … nieźle
    Kalinka to po prostu potrafi policzyć do 20 czasami 30 … działań nie wykonuje, ewentualnie dodawanie czy odejmowanie do 10, ale nie z głowy tylko na przedmiotach.

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2023, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoro a jak u was w kwestii diagnozy? Coś nowego?

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2023, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kala na razie nic nowego, za tydzień mamy test ados2 i tu powinno wyjść czy jest coś na rzeczy 🙂 no i udało mi się umówić Lilę do psychiatry na koniec marca, bo przecież z terminami jest masakra. W jednym miejscu umówiłam ją na październik, tam gdzie była u neurologa już w ogóle nie było terminów.. i to oczywiście prywatnie wszystko 🙉 znajoma mi dała namiary na inną psychiatrę i tu bym miała już na luty termin, ale nie chcę znowu brać wolnego w pracy a późniejsze godziny dopiero w marcu. No i 400 zł wizyta 🙃

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Czereśniowa Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2023, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Usunięte

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2023, 15:08

Kala lubi tę wiadomość

82doj44jv4pqdhs0.png
    xrot43r8jmm3j5de.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2023, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoro terminy są fantastyczne 🤦‍♀️ najważniejsze, ze udało wam się gdzieś wbić w miarę szybko. U nas żeby pójść do zwykłego lekarza, to trzeba ustawić się przed przychodnią co najmniej o 7:30. Rejestrują od 8 chorych tylko na dany dzień… i właśnie wracamy stamtąd 🙈 z antybiotykiem … zapalenie ucha ☹️ wczoraj byłyśmy, bardziej po zwolnienie dla mnie i wróciłyśmy z nurofenem i kroplami do nosa. Ale w nocy już było dużo gorzej, płacz, gorączka już 39 i rano mnóstwo wydzieliny w tym uchu. No to znowu poszłyśmy …

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 stycznia 2023, 11:44

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2023, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matko ale jestem durna … na początku nie mogłam skojarzyć co to ORM i już chciałam się pytać 🤦‍♀️ a duże Kuba ma opóźnienie w stosunku do rówieśników?

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Czereśniowa Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2023, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze co do liczenia, to jak robi działanie w głowie to potrafi na spokojnie usiąść i pomysleć, a jak liczy od 1 do 100 to biega, wykrzykuje te liczby ma w sobie mnóstwo emocji…
    Nie odniosłam się jeszcze do puzzli, Kuba też robi 160, ale często mu pomagam. Sam nie układa tylko zazwyczaj mi daje inne i tez mam układać. Dosłownie raz jak musiałam usypiać Tymka i niedługo miał przyjść tata to został sam i układał puzzle, zazwyczaj ogląda bajkę.. ale mamy też 200 puzzli o kosmosie to są za trudne i zawsze mu podsuwam puzzle od jakiego elementu, a on kombinuje.
    Jeszcze mi sie przypomniała sytuacja z dzisiaj, ułożył 18 klocków i drugie 18 i mówi o to razem 36 (w pamięci) i mówi to możemy zrobic kwadrat o boku 6, ale też właśnie sporo robił takich kwadratów i chyba stad zapamiętał te liczby.

Kala współczuje zapalenia… mnie pol toku temu dopadło, to ból ucha był nie do wytrzymania.. miałam aż naruszoną błonę bębenkową i pózniej strupka to słyszałam dziwne szumy… dużo musiałam moczyć w wodzie i zeszło.

82doj44jv4pqdhs0.png
    xrot43r8jmm3j5de.png
‹‹ 2174 2175 2176 2177 2178 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ