Kwietniowe Mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Czereśniowa opóźnienie rozwoju mowy może być jednym z "objawów". Ale nie musi oczywiście 🙂 Jak na ironię Lilka akurat na 2 lata to już zdaniami całymi popieprzala, Sara jeszcze wcześniej 😅 Ale w przypadku Aspergera nie musi być opóźnienia mowy. U nas charakterystyczna jest np. taka elokwentna, dojrzała mowa 😅 No ALE, diagnozy jeszcze nie mamy 😀 Ja na Twoim miejscu zgłosiłbym się do poradni, w najlepszym razie nic nie wyjdzie, a mogą zwrócić też uwagę na 8nne rzeczy 🙂 u nas nawet jeśli nie potwierdzi się diagnoza (dziewczynki często wyślizgują się systemowi 😅), to wiemy, że potrzebujemy logopedy i zajęć z integracji sensorycznej, bo to mamy na pewno zaburzone🙂 W poradni publicznej diagnoza jest normalnie bezpłatna, potem adekwatnie do diagnozy przysługują dziecku różne zajęcia, więc warto skorzystać 🙂 jedynie psychiatra i neurolog skrobią po kieszeni jeśli chce się prywatnie (a raczej się chce, jeśli chcemy dziecko przed 18 urodzinami zdążyć zdiagnozować 😅), no bo diagnozę stawia psychiatra 🙂
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 stycznia 2023, 12:46
-
No bardzo biedna jest, strasznie mi jej szkoda, a najgorsze jest to, że rodzic też bezradny i nic nie może zrobić, żeby jakoś ulżyć w bólu. A ten ból ucha to fakt jest niesamowity (poród jak dla mnie to przy tym nic), też kiedyś miałam i stara baba, a płakałam i chodziłam po ścianach.
Mam opiekę do końca przyszłego tygodnia 🤷♀️ a umowę do końca stycznia … już widzę jak mi ją przedłużają …
To jest niesamowite jak Kuba ogarnia matematykę w tym wieku. Od razu kojarzy mi się ten nasz sąsiad o którym wam kiedyś pisałam. Tam to nawet było o krok dalej, bo mnożenie w pamięci w zakresie tysiąca … czytał płynnie w wieku 5 lat, znał wszystkie nuty i czytał je na pięciolini, a teraz gra na pianinie jakieś utwory o których ja nawet nie miałam pojęcia, ze istnieją 🤦♀️ zaczepił mnie ostatnio w windzie i pytał czy znam taki i taki utwór, który zaczyna się od c mol czy jakiś tak i leci tak i tak … no kosmos jak dla mnieWiadomość wyedytowana przez autora: 18 stycznia 2023, 12:27
-
Kala biedna Kalinka, zdrówka ❤️😞
Ja też piszę przy dziewczynach na raty, potem doczytuję🙈 Właśnie często zdarza się, że spektrum towarzyszy zafiksowanie w jakimś temacie😅 Lilka ma niesamowitą pamięć, sytuacja sprzed paru dni:
Lila: Gdzie było "Zaraz zaraz, to ma oczy!"
My:🤔🤔🤔
Lila: W "Króliku i misi - Utrapienie królika" (Tom 2)
Ja: Tam tak było?🤨
Lila: Tak, zaraz Wam pokażę w którym miejscu!
Przyniosła książkę, otworzyła na odpowiedniej stronie..
Dodam, że ta seria ma 5 tomów, każdy ponad 100 stron 🙈
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 stycznia 2023, 12:47
-
Kala a co do pracy, to może nie będzie tak źle 🙂 Kurczę, no co zrobić jak dziecko w przedszkolu w kółko choruje... Ja sama nie wiem co to będzie od września, bo chcę obie do przedszkola posłać a jak będą chore to nie wiem kto będzie z nimi siedział 😐
-
Totoro dzięki 😘
Ja od grudnia jestem więcej w domu niż w pracy 🙁 i wcale się nie zdziwię jak mi podziękują … zwłaszcza, ze mamy taką łaskę, która ma 3 dzieci w tym jedno młodsze od naszych i ani jednego dnia na zwolnieniu nie była. W ciąży też do końca zapieprzała. Ja wymiksowałam się już na samym początku praktycznie.
No nic najwyżej będę znowu leżeć i pachnieć 😂 i wszyscy oprócz mnie będą zadowoleni 🤷♀️
Pamięć Lili to fenomen 😲 a Sarka też tak powtarza?Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 stycznia 2023, 15:14
-
Totoro, jak się posłucha o Lili to naprawdę jestem w szoku. Aż śmiesznie brzmi ten logopeda, ale rozumiem, że ma jeszcze mały problem 🙂 w każdym razie zapamiętywanie przez Lile książek jest niesamowite… w sumie aż przerażajace 😉
Ja chyba tak tego nie widzę u Kuby bo tak długo czekałam na mowę, że teraz zwyczajnie się cieszę, że nie jest z tylu za rówieśnikami, a ma wręcz jakiś dryg, talent… nie pomyślałam o konsultowaniu tego..
on np szybciej policzy jakiś ciąg liczb np od 1 do 8 niż ja bo on zna wynik na pamięć, schody widzi i wie jaki wynik bedzie, a ja wszystko zliczam. Jeszcze jest fajne jak podaje działanie po polsku, a wynik po angielsku 😉
W każdym razie bardzo Totoro dziękuje za uwagę.
Kala ten Twój znajomy, to w ogóle wydaje się ciekawy.. 🙂 ale ten mój bratanek teraz w święta mówił, że ostatnio w pamięci mnożył jakieś 3 cyfrowe liczby..
Oby w pracy Ci się wszystko ułożyło w pracy. A Kalinkę może grypa dopadła? U nas tak było teraz przy grypie..
-
Czereśniowa Kuba ich nie liczy tylko normalnie patrzy i już wie ile schodów jest? Szok …
Czytam dzisiaj o Kubie i Lili i przypomniało mi się, ze Kalinka dzisiaj płakała, ze ona chce mieć jakiś talent 😅 to mówię, ze ładnie śpiewasz, mówisz wierszyki, tańczysz itp. a ona, ze to się nie liczy, bo chce mieć jakiś niesamowity talent 😉
Tak sąsiad nasz jest ciekawy … tylko też jest biedny, bo na podwórku rzadko potrafi tak normalnie bawić się z dziećmi , przeważnie bawi się z mamą i np. rysuje grafy albo coś w ten sort. Albo dorwie jakiegoś dorosłego i nawija o liczbach albo utworach. A ostatnio ciągle chodzi w okularach ciemnych.
Co do Kalinki to grypa raczej nie, bo grypa atakuje nagle, a u niej od niedzieli w zasadzie objawy narastały powoli. Raczej zapalnie ucha z nadkażeniem bakteryjnym. -
Ojej nie zrozumiałyśmy sie 😉 te ciągi liczb od 1 do np 10, widzi jako schody z klocków i od razu zna wynik, ale nie schody w domu 😉 nie umiem tego wytłumaczyć 😉
Oj tak Kalinka ewidentnie ma talent społeczny, bedzie dobrym przywódcą 😀
To ten kolega już mocno odbiega od rzeczywistości… pewnie bedzie wybitnym naukowcem 🙂 Kuba ładnie się bawi z dziećmi, ale gdy kogoś zna.
-
Czereśniowa przerażający to jest talent Kuby:p Jestem w szoku że coś takiego jest możliwe u 4.5 letniego dziecka
Bo świetna pamięć, czy super mowa to nic nadzwyczajnego. Ale takie umiejętności matematyczne?! Szok!
Co do zasypiania - kładziemy się okolo 19, czytamy książkę, rozmawiamy, 15 minut i zasypia. Śpię z nim. Przy moim trybie życia chodzenie do niego mnie wykańczało. Więc teraz jak się czasami przebudza to tylko mówię jestem jestem i śpi dalej. Wstajemy okolo 7 i najczęściej musze go ostro budzić (zapalam światło, mówię głośno i go całuje).
Też ma od niedawna tak że ciągle się nudzi. Co zaproponuje to nieee nuuudaa. Najlepiej żeby bajki leciały.
Zdrówka dla Kalinki!
-
Kurczę, Kuba wymiata 🙉 a te schodki to mi się skojarzyły z tym co Lila opowiadała, że każda książkę czy tekst, który pamięta, ma w osobnym pudełku w głowie i go wyciąga jak mówi z pamięci 😅
Strasznie trudno jest doszukać się objawów u własnego dziecka. Ja sama, mimo że z takimi dziećmi pracuję, zupełnie nie dostrzegałam u Lili nic niepokojącego. W sumie to na co dzień dalej pewne rzeczy są dla mnie normą, przywykłam, zaakceptowałam... Ale np. dziś mieliśmy księdza po kolędzie i dopiero w takich sytuacjach - w nowych miejscach, wśród obcych ludzi itd, bardzo uwydatnia się Lili zachowanie. Przede wszystkim nie przestaje gadać 🙈 tym nadrabia wszystko. A na dzień dobry w trakcie modlitwy kazała szybko gasić świeczki, bo śmierdzą 😅 Generalnie wali prosto z mostu wszystko co jej na wątrobie leży 😅
Kala co do pracy, to koleżanka pewnie ma kogoś do dzieci i tyle... Ja od września byłam raz na L4, mimo że dziewczyny 5 razy chore były, bo siedziała z nimi siostra. I w sumie to L4 wzięłam na siebie i tylko dlatego, że nienawidzę ich chorych zostawiać. Miałam strasznego moralniaka po ich październikowej infekcji, bo czuły się bardzo źle, a ja akurat akademię przygotowywałam i chciałam się wywiązać z tego.. więc wtedy już wzięłam i siedziałam z nimi.Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 stycznia 2023, 19:34
-
Totoro ja od grudnia jestem 3 raz na l4 … a pracuję od listopada 🤦♀️
Co do Kuby i schodów, to też od razu na myśli przyszła mi Lila i tej jej szufladki czy pudełka 🙂
Czereśniowa Kalinka raczej zdolności przywódczych nie wykazuje 🤷♀️ za to idealnie wpasowuje się w otoczenie, przestrzega wszystkie zasady i jest poprawna aż do bólu. Idealny materiał na wzorową uczennicę, która przeżywa każdy brak szóstki … tutaj będę musiała nad nią popracować, żeby przypadkiem nie poszła tą drogą 😂 zresztą wrzucałam wam kiedyś diagnozę z przedszkola. Ideał nauczycieli 😉
Edwarda dzięki 😘
Henio fajnie śpi. 12 godzin tak jak powinno być chyba w tym wieku. Kalinka moim zdaniem za mało, ale widocznie więcej nie potrzebuje, bo specjalnie przemęczona nie jest.
Ale ze spaniem robię identycznie, też nie chce mi się łazić i przeważnie śpię u Kaliny. Chyba, ze ma jakiś ciąg lepszych nocy, to wtedy wracam do starego na trochę 🤣
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 stycznia 2023, 20:29
-
Jestem szczerze zdziwiona Waszą reakcją, nie sądziłam, że jest to aż takie dziwne.. Raczej, ja to widzę na zasadzie, że niektóre dzieci mówią zdaniami przed drugim rokiem życia, a Kubuś więcej umie po prostu dodawać… chyba mam za mały kontakt z dziećmi w jego wieku bo albo młodsze, albo starsze, ale i tak się bawią, a nie liczą.. Jeszcze chciałam dodać, że on nie ma bzika na punkcie zapamiętywania jakiś stałych liczb, np dotyczących wielkości planet czy odległości w kosmosie (to druga jego fascynacja) lubi po prostu działania. Często ma zabawę, że dodaje taką samą liczbę i później wynik znowu mnoży przez 2 i tak powyżej 100.
Co do piosenek to Kuba dopiero teraz coś śpiewa, powtarza wierszyki, uczy się tekstów na pamięć, wiec znów jestem w szoku nad Sarą i Lilką.
Henio dużo spi w takim razie 🙂 musi być padnięty po przedszkolu, gdy nie chodzi też tyle śpi?
Kala może coś pomieszalam, ale chyba kiedyś pisałaś, że lubi wszystkimi rządzić?
Faktycznie musisz w taki razie uważać na te oceny… ja w pewnym momencie tak miałam, że uczyłam się tylko dla ocen i cieżko było jak nie dostałam 5, w szczególności np z ukochanej matmy..
Totoro, a właśnie jak usypiasz razem dziewczyny to one się nie wygłupiają? Jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić 😉
-
Czereśniowa to Franek taki dyrektor - pewnie o nim pisałam 😉 Kalinka owszem lubi rządzić, ale raczej w domu 😂
Tak już widzę, że będę musiała na nią uważać pod tym względem … bo taka chorobliwa ambicja to nic dobrego. Już teraz w panikę wpada jak musi się w przedszkolu nauczyć wierszyka - na za miesiąc dodajmy … ze nie zdąży, ze nie będzie umiała PIERWSZA itp. 🙈 i w rezultacie umie już tego samego dnia co go dostanie. Albo pani zwróciła uwagę, ze Kalinka słabo radzi sobie z nożyczkami i żebyśmy poćwiczyli w domu. No ok … ale tu ryk nieziemski, panika, ze ona nie umie … a potem cały wieczór spędzony na wycinaniu, bo tak długo cisnęła, aż ogarnęła 🤷♀️
Franek ma bliską koleżankę taką nadambitną, nawet teraz w średniej ciśnie o pasek i o jak najlepsze oceny ze wszystkiego. A w podstawówce to … dół był jak dostała 5+, a jak on jeszcze dostał 6 to już w ogóle dramat
Czereśniowa a ten Twój bratanek normalnie w szkole leci z programem z matmy czy ma jakiś indywidualny program?
A z Kubą to jesteśmy w szoku, ale pozytywnym 🙂 to nie jest tak, ze Kuba jak napisałaś po prostu umie więcej dodawać. Jakby dodawał do 20, to byłoby to już więcej w tym wieku … Dużo dzieci mówi zdaniami przed drugimi urodzinami i to nie odbiega jakoś od normy. A liczenie Kuby jak na 4,5 latka już tak.
ja jestem w miarę na bieżąco z programem szkolnym, to np. mnożenie dopiero wchodzi chyba w 3 klasie, także jak widzisz bardzo odbiega od rówieśników pod tym względem. Tutaj nawet nie można powiedzieć, ze jest po prostu zdolny …bo to za mało. A z liczeniem w pamięci to często dorośli mają problem. Sama zresztą się przyznam, że chociaż uwielbiam matmę i raczej ją ogarniam, to liczyć w pamięci specjalnie nie umiem 🤷♀️Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 stycznia 2023, 21:48
-
Czereśniowa nie mam problemu przy usypianiu dziewczyn razem, jedna cyc, druga moje włosy w łapkę i zasypiają 😀 ewentualnie jak Sara szybciej odpłynie, to Lili jeszcze czytam 😀 już się tak przyzwyczaiły 🙂
Co do mowy, to moje obie mają wyjątkowo lekką, nie wiem czy tak po prostu, czy to też to zamiłowanie do książek 🤷
A Kuba faktycznie wykracza i to mega i to jest super, niech idzie w tym kierunku 😀 Jedynie właśnie skonsultowałabym go w Poradni, żeby sprawdzić, czy w innych obszarach daje radę, czy nie można mu pomóc😊Kala lubi tę wiadomość
-
To namieszalam, przepraszam, tak wychodzi gdy się coś czyta i ogarnia dzieci 😉
Heh mam wrażenie, że Kuba miałby podobnie z tymi nożyczkami albo w drugą stronę, nie chciałaby w ogóle dotknąć nożyczek przez jakiś czas…
Kala tak, bratanek normalnie idzie z programem, ale wiem, że ma większe zdolności niż inni bo operuje już od dawna na ułamkach, a teraz jest w 2 klasie, ale nie mamy zbyt częstego kontaktu, wiec nie wiem jak to tam dokładnie wygląda. Z tego co pamietam to w wieku Kubusia wszystko zliczał bo jak Kuba był mały to policzył nam piłeczki w basenie (200) biegał po klatce schodowej i liczył schodki, a Kuba tak jak wspominałam mniej zlicza, a więcej wykonuje działań, nie wiem jak to było u bratanka z działaniami. Wiem, że szybciej ruszył z mową niż Kuba, ale też długo trudno było nam go zrozumieć gdy rzadko sie widzieliśmy.
Co do Kubusia, mam wrażenie, że on dużo wyników po prostu zna na pamięć, dużo pyta, a za jakiś czas sam to umie. Ostatnio najbardziej mnie wypytuje o dodawanie dużych liczb np 1000+1000, 2000+2000, 4000+4000.
Rozumiem Totoro, dziękuje. Poczytam Twoje poprzednie komentarze na temat tych poradni 🙂 ale jakoś nadal do mnie nie dociera, że tak wykracza, chyba dlatego, że on często naprawdę się meczy by coś policzyć, chyba to tez zależy od skupienia, czasem poda od razu wynik, a czasem się meczy i popełnia błędy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2023, 09:35
-
Czereśniowa Ty masz porównanie do bratanka, więc Tobie to liczenie może wydawać się takie normalne. Ale uwierz wykracza i to znacznie … może u was to rodzinne taki talent matematyczny i tylko się cieszyć i rozwijać w nim tą pasję 🙂
Ale tak jak Totoro napisała warto poobserwować jak radzi sobie w innych sferach. Taki rozwój intelektualny w ogóle nie idzie w parze z emocjonalnym. Dziecko intelektualnie może być na poziomie 10 latka, a emocjonalnie pozostaje adekwatnie do swojego wieku, a nawet może odstawać w drugą stronę.
Totoro co do mowy Twoich dziewczyn, to myślę, że tak po prostu mają 🙂 a książki dodatkowo wzbogacają ich słownictwo 🙂
Kalinka już dzisiaj się lepiej czuje na szczęście, ale noc była straszna … już włączyło mi się diagnozowanie zapalenia opon mózgowych jako powikłanie zapalenia ucha 🙈 powiedziała, ze boli ją głowa i szyja … i do tego ta wysoka gorączka, dreszcze, to czekałam tylko na wymioty, żeby ruszyć do szpitala
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2023, 14:35