X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 października 2017, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chodzę tylko prywatnie do każdego lekarza: dentysty, pediatry, ginekologa, kazde badania itd. Za każdym razem idąc gdziekolwiek panstwowo trafialam na jakiegos przyglupa ktory robil mi łaskę ze mnie przyjął. Wole zaplacic i byc obsluzona jak czlowiek a nie truteń.

Magdzia85F, Asiaa1201, justysbp lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 października 2017, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kachna62 wrote:
    Ja chodzę tylko prywatnie do każdego lekarza: dentysty, pediatry, ginekologa, kazde badania itd. Za każdym razem idąc gdziekolwiek panstwowo trafialam na jakiegos przyglupa ktory robil mi łaskę ze mnie przyjął. Wole zaplacic i byc obsluzona jak czlowiek a nie truteń.

Dokładnie - też chodzę prywatnie. Po pierwsze kolejki a po drugie, jak zapłacę to inaczej jestem traktowana. Do internisty chodziłam w przypadkach gdy: zgubiłam skierowanie do szpitala, po przedłużenie zwolnienia lekarskiego po operacji i wydanie opinii do przedłużenia badań do pracy.

Jutro już pogorszenie pogody. Doprałam dwie pralki i niech schnie. Ciacho w piekarniku, jeszcze obiad Mężowi i dzień pyknął.

Dziewczyny a magnez kupujecie normalny, czy jakiś specjalny? Ja to muszę chyba kupić, bo ostatnio popijam colę.

• Gosiczek Autorytet

Wysłany: 2 października 2017, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja do ginekologa chodze państwowo. Tylko pierwszą wizyte miałam prywatnie ze względu na to że państwowo długo sie czeka

Starania od stycznia 2015r, niedoczynność tarczycy, macica jednorożna
  • acygan Autorytet

Wysłany: 2 października 2017, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny u mnie znowu niechcianki zywieniowe :/ doradzcie co jesc, bo juz pomyslow nie mam,na nic nie mam ochoty. No i jedynie cos lekkiego, nie moge patrzec na mieso i wszystko co tluste. Moze mnie zainspirujecie?

• edwarda20 Autorytet

Wysłany: 2 października 2017, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam prywatną opiekę medyczną z pracy w Enelmedzie, ale wszytko pokrywa pakiet, kazde usg i wszystkie badania. Nawet dentyste. Trafila mi się calkiem fajna pani gin, mowi do mnie po imieniu, przejmuje sie wszystkim, pyta kilka razy czy wszystko wiem, czy mam jakies pytania itp ;p I co najwazniejsze, powiedziala mi ze gdyby cos sie dzialo, a nie byloby miejsc do niej to mam zadzwonic i miejsce bedzie. Szok! Sprzet maja naprawde dobry.

Pod koniec pazdziernika ide do gina w placowce, w ktorej chcialabym rodzic, jest tam wszystko na nfz i troche sie tego obawiam. Jesli bedzie slabo to bede nadal chodzic prywatnie, a tam tylko pojadę na porod.

Magdzia ja magnezu nie biorę. Od 2 trymestru mam brac Femibion 2 i magnez jest w skladzie.

Magdzia85F lubi tę wiadomość

dqprqps6kaqxmc83.png
  • ibishka Autorytet

Wysłany: 2 października 2017, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Acygan: pierogi ruskie, placki ziemniaczane z piekarnika, gołąbki z pieczarkami :) może coś z tego? :) zupa krem z dyni, zupa krem marchwi :

qdkkjw4zawimnwp4.png
    klz9ej285vh7zkgy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 października 2017, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biorę Aspargin (magnez +potas).

Co do jedzenia to mogłabym na tony słodkie wcinac. Oprócz tego nabiał, warzywa i owoce. A na obiad najchętniej zupy jeść (krem z pora, dyni, pietruszki, brokułow itd), drugie robię przewaznie dla reszty rodziny.

• kaszelkowa Autorytet

Wysłany: 2 października 2017, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tęskniąca, to prawda - tylko ja miałam na myśli takie nie wiem jak to nazwać, martwienie się na zapas i szukanie czarnych scenariuszy tam gdzie ich nie ma:)

Oni mieli do zapłacenia coś w okolicach tej sumy, jej ubezpieczenie pokrywało cc i standardową opiekę, nikt nie przewidywał takiego scenariusza. Znajomi z firmy w której pracowała (duża korpo, sieć telekomunikacyjna) chodzili z pismami i prośbami do momentu aż firma nie zgodziła się tej sumy pokryć - na szczęście!

Po powrocie do PL, zanim założyłam firmę i się ubezpieczyłam chodziłam prywatnie do lekarzy i tutaj też na dwoje babka wróżyła - do tych z dobrymi opiniami też były kolejki na kilka msc do przodu, a Ci z dnia na dzień dostępni wiele zostawiali do życzenia, więc myślę, że nie ma zasady, że w NFZ kołki, a prywatnie mózgi :):) Tylko raz prywatnie trafiłam do super lekarza, wspaniałej okulistki-był sylwester, a mi przyplątało się zapalenie rogówki. Miałam opcję SOR albo prywatnie, znalazłam jedną wizytę w Medicover i kobieta była wspaniała, dzięki niej uniknęłam okropnych komplikacji z okiem:)

mjvy9vvjacooymry.png
  • pomarańczka_33 Autorytet

Wysłany: 2 października 2017, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o witaminy to ja mam brać tylko Pregne Plus, no i teraz łykam jeszcze rutinoscorbin na zamknięcie naczyń krwionośnych (nos i dziąsła).
    Co do lekarza, chodzę prywatnie bo na wizytę na nfz kazali mi czekać trzy miesiące. Wizyty mam raz na miesiąc. Uważam, że to wystarczająco. Moja mama będąc ze mną w ciąży była chyba 3 razy u ginekologa i kiedyś to było normalne ;) myślę, że częstsze wizyty jak raz w miesiącu są potrzebne jak coś się faktycznie niepokojącego dzieje.
    Acygan, jak u mnie był kryzys z jedzeniem to ratunkiem były płatki z mlekiem, omlet, kluski lane, jogurty i cytrusy :)

Kirunia - jesteś już z nami Maleńka <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 października 2017, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie biore magnezu tylko tabletki mamadha gdzie tez jest magnez :) a na wizyty prywatne chodze co miesiac dla wlasnego spokoju.

• sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 2 października 2017, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja łykam asmag, oprócz tego hemofar.

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 2 października 2017, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Acygan ja tez wciaz nie jem normalnie. Raz zjem wiecej, raz mnie odrzuca od wszystkiego. Czesto mnie tez boli zoladek a wieczorami mam mdlosci. Co jem jak nic mi sie nie chce? piers z kurczaka ale bez panierki, kopytka, pampuchy, ostatnio ugotowalam sobie 3 ziemniaki i na to jajko sadzone ale bez plynnego zoltka. Ziemniaki maja wit c sa lekkostrwane i dobre. A jak juz naprawde nic mi nie wchodzi to kanapka z bialym serem i miodem.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Paatka Autorytet

Wysłany: 2 października 2017, 18:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja również zażywam Mama DHA - tam już magnez jest zawarty.

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • Sassy Autorytet

Wysłany: 2 października 2017, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uff, powiedziałam dziś szefowej o ciąży. Kamień z serca. Zareagowała z klasą i pogratulowała :)

Ja już kiedyś pisałam, ale że doszło trochę nowych osób to się powtórzę- mam pakiet Medicover z pracy i jestem bardzo zadowolona. Wizytę mam co miesiąc, skierowanie na badanie prenatalne od ręki.

W środę właśnie wybieram się na prentalne i to będzie pierwsze usg z moim facetem. Ciekawe jak zareaguje :)

Magdzia85F lubi tę wiadomość

8.04.2018 - Szczęśliwa mama pięknej córeczki <3
    n59yhdgewxvis8ih.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 października 2017, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O płatki z mlekiem - dokładnie. Oczywiście ja tylko na ciepło.

A co do magnezu, to same zaczęłyście brać? Czy po konsultacji z lekarzem?

Ja też biorę pregna plus. Jutro mam badania, zobaczymy jak krew i mocz.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2017, 18:26

• malgosia82 Przyjaciółka

Wysłany: 2 października 2017, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/1cf7be47780e.jpg

Ja już po prenatalnych, lekarz super wszystko mówił, był bardzo miły i nie miał chyba nawet 30 lat. Jeszcze nie popsuty. Badanie z krwi za 10 dni a USG wszystko ok, książkowo jak to lekarz określił. Polecam w Szczecinie Pomorzany. Zobaczcie co ma między nogami :). Na 90% facet.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2017, 18:53

edwarda20, Sassy, Tusianka, Aliskaa, justysbp, darika, blue00 lubią tę wiadomość

ckaik0s36dsxflg9.png
  • Paatka Autorytet

Wysłany: 2 października 2017, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie kaszke manną sobie zrobiłam, bo tak jakoś mi się zgłodniało, a na nic innego ochoty nie miałam... Ogólnie mam taki dzień dzisiaj, że wszystko co z jedzenia to na nie.

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • pomarańczka_33 Autorytet

Wysłany: 2 października 2017, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi się przejadł już żółty ser i serek biały do smarowania za to teraz mam fazę na pasztet i jajka gotowane ;) mięso i wędliny nadal są beee :)

Kirunia - jesteś już z nami Maleńka <3
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 2 października 2017, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No więc my po usg prenatalnym :)
    dzidzia tak fikała że lekarz ledwo co mógł zbadać ale się udało. dziecko jest o 3 dni większe niz termin ostatniej miesiączki ale to nie problem :) serduszko super bije, kość nosowa prawidłowa, narządy prawidłowe :)
    jestem taka szczęśliwa.
    nie wiemy co będzie bo dzidzia była bokiem i się wierciła.

Paatka, pomarańczka_33, Asiaa1201, Aliskaa, yvonneSW, justysbp, Tęskniąca, ibishka, Sassy, Ilona92, Tusianka, darika, blue00 lubią tę wiadomość

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • dreamnes Ekspertka

Wysłany: 2 października 2017, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kaszelkowa wrote:
    <b>dreamness</b> a myślałaś żeby pogadać o tym z jakimś fizjoterapeutą? Ja też mam często ból w dole pleców (chociaż nie taki promieniujący), czasem jak złapie to nie wiem jak się podnieść czy postawić kolejny krok, ale u mnie to niestety konsekwencja dawnej pracy.. korzystałam kiedyś z pomocy fizjo i fajnie sprawdzały się odpowiednio ponaklejane plastry, bardzo pomaga mi yoga, teraz w ciąży też, przy regularnych ćwiczeniach bóle praktycznie przechodzą.. a o plastrach będę myśleć na przyszłość, jakby coś się działo :)
    Popytam o fizjoterapeute. Dzis juz lepiej ale nadal czuje pupe.

A z innej beczki chyba czuje jak mi sie bobas obraca. ;) w pierwszej ciazy bym pomyslala ze jelita ale teraz Wiem ze to inne uczucie. ;)

34bwrjjgc1z53zcr.png
    3i49t5odk6h77iiq.png
‹‹ 261 262 263 264 265 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ