X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • darika Autorytet

Wysłany: 3 października 2017, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aa i wczoraj przyszedł zamówiony segregator "Jestem w ciazy" od mamaginekolog i polecam każdej z Was! Moim zdaniem jest świetny, wszystko ładnie poukładane, łatwo i szybko wszystko znaleźć :-).

29.09.2016 Aniołek (10 tc)
    09.04.2018 cud narodzin - 55 cm, 3720 g. Amelka ❤️
    16.09.2020 cud narodzin - 54 cm, 3150 g. Igorek ❤️
    lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 3 października 2017, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dopiero mam siłę cokolwiek napisać. mnie choroba wpędziła do łóżka. nie mam siły nawet chodzić. głowa boli katar męczy :( coś okropnego :(

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • Paatka Autorytet

Wysłany: 3 października 2017, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pogoda straszna, więc spędzam dzień pod kocem i rozwiązuję krzyżówki. Nic mi się nie chce totalnie... dzień leniwca mam.

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 3 października 2017, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paatka ja tak samo. Leń i totalny brak nastroju. Byle ten dzien juz minal...

dqprqps6kaqxmc83.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 października 2017, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja własnie cofnęłam się do dzieciństwa i zrobiłam dziś na obiad pizze na grubym cieście drożdzowym z farszem z pieczarek i dużą ilościa zoltego sera, pomidora i papryki identyczną jak robiła moja mama. I nawet jak mam mieć po tym zgage to było warto! A młoda wcina że aż jej sie uszy trzęsą. NIEBO W GĘBIE!

Agusia_pia, Ilona92 lubią tę wiadomość

• AJrin Autorytet

Wysłany: 3 października 2017, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka,
    Mi też żółty ser wchodzi i mam smaka na wszysyko co z serem woec taka somowa pizze oj zjadla bym.
    Ale dzis u nas nalesniki z miesem o szpinakiem plus krupnik.
    Ja sie zastanawialam nad tym segregatorem juz mialam w koszyku ale zamowilam tylko pediatryczny dla dziecka. Jakos szkoda mi kasy dam radę jak w poprzedniej ciąży teczka w srodku 3 koszulki kazda na trymest z badaniami i usg

http://instagram.com/i.k.x.2/
    8p3o3e3kfn2wsd36.png
    07.10.2015 Aniołek
    09.2016 Synek I
    04.2018 Synek K

• kaszelkowa Autorytet

Wysłany: 3 października 2017, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam segregator i go uwielbiam! Porządeczek musi być :) Plus tak jak wspominałam wcześniej - lubię taki sposób wspierania małych biznesów i przedsiębiorczych ludzi, którzy de facto dużo wartości dają też za free :)

W Wawie też pogoda okropna, siedzę w domku i pracuję, ale ja akurat w taką pogodę uwielbiam pracować, chociaż słońce za oknem nie kusi :)

A co kontrolowania hashi - na początku ciąży gin zlecił TSH w tych badaniach krwi itp. ale jako że generalnie jestem pod opieką endo to sprawy pilnuje już ona, miałam badania co 4 tygodnie, teraz za 6 ponieważ wszystko jest w normie, zwiększa mi tylko dawkę co wizytę, obecnie jestem na 75 letroxu codziennie.. ;)

a w ogóle u mnie hashi zdiagnozował gin jak byłam w maju rok temu, gdy stwierdziłam, że pewnie będziemy się o malucha starać za jakiś czas i warto się zbadać. Zlecił TSH, jak wyszło trochę nie tak (miałam coś ok.2.2 więc też nie bardzo wysokie, wg labu w normach), wysłał na kolejne badania, potem antytpo, a potem powiedział, żeby iść do endo, uspokoić tarczycę i jak będzie ok 1 to myśleć o dziecku ;) wszystko na nfz..

mjvy9vvjacooymry.png
  • aga_90 Autorytet

Wysłany: 3 października 2017, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    byłam wczoraj u swojej endokrynolog i potrzebuję Waszej porady, bo jakoś nie umiem tej kobiecie zaufać..

kontroluję TSH i ft4 średnio co 2-4tyg (na jej zlecenie) i do tej pory zbijałyśmy TSH z poziomu 7,71. Brałam do wczoraj euthyrox 100mg, najświeższe badania: TSH 2,43 (norma laboratoryjna 4,20) ft4 18,2 (norma 12-22) i powiedzcie mi proszę czy to normalne że znowu kazała mi zwiększyć dawkę euthyroxu do 125mg? 100mg brałam tylko przez 2tyg.. i wg tego co mówi to stale chce mi tą dawkę zwiększać. Tylko po co, skoro zeszłyśmy już odpowiednio dla cieżarnych?

f2wl9vvje61wiuku.png
  • aga_90 Autorytet

Wysłany: 3 października 2017, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie umiem edytować, coś nawala serwer chyba..

Ps. kobiecie nie ufam, ale grzecznie stosuję się do zaleceń, nie darowałabym sobie gdyby jednak miała rację, a ja świadomie zrobiłabym krzywdę Maleństwu..
    po prostu potrzebuję potwierdzenia że nie tylko u mnie tak jest :)

f2wl9vvje61wiuku.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 3 października 2017, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga 2,43 to nie jest tsh idealne. Lepiej zwiekszyc dawkę bo tsh szaleje w ciązy.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Gosiczek Autorytet

Wysłany: 3 października 2017, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga wg. mnie dziwne ze znów ci zwiększyła. Powinna conajmniej 4 tygodnie na jednej dawce potrzymać bo tyle czasu trwa dostosowanie organizmu do nowej dawki. Poza tym takie szybkie zwiększanie dawek zle wpływa na serce

Starania od stycznia 2015r, niedoczynność tarczycy, macica jednorożna
  • aga_90 Autorytet

Wysłany: 3 października 2017, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    25mg brałam aż 3 dni, potem od razu 75mg przez 2tyg, 100mg 2tyg i od dzisiaj już 125mg

ja rozumiem że będę brać euthyrox do końca ciąży na pewno, bardziej mnie zastanawiają te dawki, dlatego tak dopytuje :/

f2wl9vvje61wiuku.png
  • acygan Autorytet

Wysłany: 3 października 2017, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aga_90 wrote:
    25mg brałam aż 3 dni, potem od razu 75mg przez 2tyg, 100mg 2tyg i od dzisiaj już 125mg

ja rozumiem że będę brać euthyrox do końca ciąży na pewno, bardziej mnie zastanawiają te dawki, dlatego tak dopytuje :/

Ja nie chcę Cię straszyć, nie jestem lekarzem, ale kiedyś miałam taką endokrynolog, jeszcze sporo przed ciążą, która tak gwałtowanie zwiększała mi dawki. Nie podobało mi się to i zmieniłam lekarza, to ten drugi za głowę się złapał, jak mu o tym powiedziałam. Przez kilka lat leczenia u niego nie doszłam jeszcze do takiej dawki jak u niej po kilku miesiącach. Jakoś dało się mniejszymi dawkami wyprowadzić mnie na prostą. A skąd ona będzie wiedziała, która dawka dobrze na Ciebie zadziałała, skoro organizm nie zdąży się przyzwyczaić do jednej? U mnie przede wszystkim na każdej wizycie jest sprawdzanie stanu skóry, głównie łokci, ocena pracy serca, ciśnienie no i pytania o wagę.

• edwarda20 Autorytet

Wysłany: 3 października 2017, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak szybko pewnie dlatego, że zaczynałas z bardzo wysokiego poziomu. Co do dawki co 4tyg to moge sie zgodzic ale nie w ciazy. Dziecko na poczatku korzysta z naszej tarczycy wiec zapewne endo chciala jak najszybciej ja wyregulowac. Idealnie to miedzy 1 a 2. Ja w 7 tc mialam 1,9 to tez mi zwiekszyla dawkę z 37,5 do 50 euthyroxu.

A jesli jej nie ufasz to skonsultuj sie z innym. Ja przerobilam chyba z 5 zanim znalazlam swojego aktualnego.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 października 2017, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie TSH gin-endo zbija z 4,4. Zeszło na 2,4 i mam dawki 2x150 i 5x100.
    Jutro mam wyniki badań - zobaczymy czy coś spadło. Lekarz chce zejść poniżej 2.
    A startowałam z dawki 50. ( Tylko jak zaszłam w ciążę to TSH poszybowało).

• aga_90 Autorytet

Wysłany: 3 października 2017, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    problem w tym że tą lekarkę poleciła/załatwiła mi teściowa (po znajomości) i nie wiem czy mi nie odpowiada właśnie przez to, czy rzeczywiście coś jest nie tak jak trzeba :/
    ale chyba serio poszukam jakiegoś lekarza żeby skonsultować wszystko..
    dzięki :)

f2wl9vvje61wiuku.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 października 2017, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja również okolice Szczecina (70km) swoje prenatalne robiłam w DIAGENie, i jestem zadowolona. Czekam tylko na wyniki krwi.

A co do segregatora mamyginekolog też zamówiłam, zaraz lecę na pocztę odebrać. Fakt nie jest tani, ale ja lubię mieć poukładane wszystko na swoim miejscu.

• pomarańczka_33 Autorytet

Wysłany: 3 października 2017, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    też macie problem ze stroną? mi albo się b. długo ładuje i wyskakuje błąd albo od razu jest błąd i problem z dodaniem postu...

Kirunia - jesteś już z nami Maleńka <3
  • Gosiczek Autorytet

Wysłany: 3 października 2017, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pomarańczka u mnie to samo

Starania od stycznia 2015r, niedoczynność tarczycy, macica jednorożna
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 3 października 2017, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tak, od wczoraj to samo ...

dqprqps6kaqxmc83.png
‹‹ 263 264 265 266 267 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ