X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 listopada 2017, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mozna brac Rennie, Manti, Gaviscon.

Ja najpierw probuje zjesc migdaly a jak nie pomaga to wtedy stosuje te apteczne leki.

• patusia90 Ekspertka

Wysłany: 14 listopada 2017, 00:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kachna62 wrote:
    Mozna brac Rennie, Manti, Gaviscon.

Ja najpierw probuje zjesc migdaly a jak nie pomaga to wtedy stosuje te apteczne leki.
    Dobrze wiedzieć o migdałach :)

3jgx3e3k7vxypkzu.png

20170506580117.png
  • jasmina6 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 05:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słyszałam o pasach i gorsecie i zamierzam zainwestować bo fizjoterapia z powodu rozejścia się mięśni brzucha mnie nie interesuje.

3i49uay3vn9a2peg.png
    Mlr 0%, trzy szczepienia i wynik nadal 0%, doszczepianie pullowanymi - wynik 34,9!
    Dodatnie MTHFR w układzie heterozygotycznym mutacji A1298C.
    Dwa Aniołki - kwiecień 2015, październik 2015
  • Katy Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Acygan przypadkowo dalam lubie to ;) Ja przedwczoraj w koncu nie wymiotowalam, wczoraj tylko mnie pociagnelo dwa razy i bardziej wykaszlalam z siebie jedzenie niz zwymiotowalam takze chyba w koncu jest poprawa :) Tylko, ze ja i tak chyba jestem na wczesniejszym etapie troszke od Was ;)
    Za to w niedziele tak okropnie bolal mnie brzuch od rana, ze chodzilam prawie zgieta w pol i tylko jak lezalam to przestawalo, ale to raczej nie mialo zwiazku z ciaza...Dzisiaj w nocy obudzilam sie z takim jakby silnym bolem miesiaczkowym, ale na szczescie przeszlo :)

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do wymiotów i mdłości, to mi przeszły ok 16 tc. Zgagi póki co nie mam. W pierwszej ciąży pomagało mi zjedzenie surowej marchewki zaraz po przebudzeniu a w dzień mrożone koktajle. Po migdałach efekt był krótkotrwały. Oczywiście eliminacja produktów pobudzających wydzielanie kwasu solnego. Pamiętam że położna mówiła że niektórym pomaga odrobina soku z surowego ziemniaka lub kawałek surowego ziemniaka (sama nie próbowałam, bo dowiedziałam się w końcówce ciąży, a mega zgagę miałam tylko w 1 trym.

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • sylvia94 Ekspertka

Wysłany: 14 listopada 2017, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Surowy ziemniak nawet w niewielkich ilościoch podobno powoduje gorączke i objawy zatruciowe, więc nie wiem czy bym zaryzykowała

m3sx3e3kjs2lipyv.png
  • Sylwiaa95 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja juz po poloznej , wyniki badań bardzo dobrze, waga -0,5kg przez 3tyg ale cisnienie 135/90 teraz czekam az lekarz przyjedzie

xk81pfk.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Halina90 wrote:
    Mam pytanie do USG polowkowego.
    Na każdej wizycie mam USG, byłam na prenatalnych a teraz lekarz stwierdził że ryzyko jest tak małe że nie widzi sensu żebym szła.
    W zamian proponuje echo serca polodu po którym mam być równie spokojna - jednak to moja wola. Gdybym się na to nie zapisała nie miałabym typowego "polowkowego".
    Ktoś też tak miał?

Mnie prowadząca powiedziała to samo, wyniki super wiec nie trzeba połowkowego, a jak już to u niej zwykle usg. Nie nie nie. Ja wole dokładnie wszystko sprawdzić, dmuchać na zimne i idę kolejny raz do super genetyka, robi połówkowe z echem serca. Także kwestia wyboru. Ale gdzieś mi się obiło o uszy, że połówkowe jest ważniejsze nawet niż prenatalne...

Ja też nie wymiotuję od paru tygodni. Czasami mam jeszcze mdłości. Wydaje mi się, że nie ma sie czym martwić jak się zdarzają wymioty jeszcze, dziecko rośnie, zaczyna uciskać, plus do tego hormony, cos zjemy, jakies wirusy itp.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • acygan Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i witam sie w 18 tygodniu a co za tym idzie zaczynamy 5 miesiac :)

Sylwia daj znac po wizycie :) a cisnienie mialas juz wczesniej wyzsze, czy pierwszy raz Ci sie zdarzylo?

Katy bole miesiaczkowe mam i ja, zglaszalam to ostatnio,ale wszystko bylo ok. Teraz juz rzadko sie zdarzaja, jakis czas temu bylo to dosc czesto.

• Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:
    Mnie prowadząca powiedziała to samo, wyniki super wiec nie trzeba połowkowego, a jak już to u niej zwykle usg. Nie nie nie. Ja wole dokładnie wszystko sprawdzić, dmuchać na zimne i idę kolejny raz do super genetyka, robi połówkowe z echem serca. Także kwestia wyboru. Ale gdzieś mi się obiło o uszy, że połówkowe jest ważniejsze nawet niż prenatalne...

Ja też nie wymiotuję od paru tygodni. Czasami mam jeszcze mdłości. Wydaje mi się, że nie ma sie czym martwić jak się zdarzają wymioty jeszcze, dziecko rośnie, zaczyna uciskać, plus do tego hormony, cos zjemy, jakies wirusy itp.

mi lekarz prowadzący tez powiedział że nie ma sensu robić połówkowego usg, miałam usg 18 tc, teraz mama wizytę w 22 tc i też zrobi mi usg. zbadał dzidzię ostatnio dokładnie pomierzył, wszystko jest dobrze. w sumie nie wiem czy dobrze robię że go słucham no ale nie będę robić nic na własną rękę.

my dopiero po śniadanku :)

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • Andzia123 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien dobry wszystkim :) zgaga jak narazie przeszla tfu tfu ffu, mam nadzieje ze bedzie juz spokoj, poukladalam sobie poduszki na noc, zeby spac wysoko, ale ciezko tak strasznie, nie jestem przyzwyczajona bo zazwyczaj prawie na plasko spie i plecy teraz bola.. no ale dobrze ze juz nie piecze :)

07.04.2018 - marzenia się spełniają <3 zakochana na zabój w Synku :)
    qb3ci09k2rozqy86.png
  • Paatka Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to mam połowe ciąży za sobą :)
    Co do połówkowego - robie bo też czytałam, że jest najważniejsze. Sprawdzenie wszystkich narządów wewnętrznych na tym etapie ciąży jest bardzo istotne. Z resztą mój lekarz mi sam powiedział żebym się zapisała bo po to są od tego specjaliści żeby w 100% dokładnie to speawdzić. Badanie w przyszłym tygodniu, a już czuję, że stresik będzie...

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • sylvia94 Ekspertka

Wysłany: 14 listopada 2017, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja połówkowe też robię. Co prawda ja dostałam skierowanie na nfz bo mam pępowine dwu naczyniową ale lekarka mówiła, że na połówkowym dużo lepiej wszystko widać bo dzidziuś większy i np. w moim przypadku może się okazać że jednak jest trzecie naczynie tylko go nie było wcześniej widać.

m3sx3e3kjs2lipyv.png
  • darika Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paatka wrote:
    No to mam połowe ciąży za sobą :)
    Co do połówkowego - robie bo też czytałam, że jest najważniejsze. Sprawdzenie wszystkich narządów wewnętrznych na tym etapie ciąży jest bardzo istotne. Z resztą mój lekarz mi sam powiedział żebym się zapisała bo po to są od tego specjaliści żeby w 100% dokładnie to speawdzić. Badanie w przyszłym tygodniu, a już czuję, że stresik będzie...
    Moja prowadząca gin powiedziała dokładnie to samo - że ona, mimo, że wyniki mam dobre, prenatalne super, woli żeby jej ciężarne były sprawdzane pod każdym możliwym kątem. Więc polowkowe robię razem z echo serduszka 24.11 więc już pod koniec przyszłego tygodnia :-). Co więcej chce je zrobić w 4d bo nigdy takiego badania nie miałam a bardzo mnie ciekawi :-).
    Co do zgagi to ja nigdy nie miałam aż do czasu jak weszłam w II trymestr. I nie mam do końca pewności czy to właśnie zgaga była - takie pieczenie w przełyku ale w sumie dość szybko samo przeszło. Czasami się pojawia ale na krotko ;-).

Dzisiaj przyszła paczka ze Smyka i jestem zachwycona :-). Potem zrobię zdjęcie i wam wstawię :-).
    Czekam jeszcze na paczkę z h&m :-). I chyba w przyszłym tyg zamówię kolejna bo już mam upatrzone parę rzeczy w 5 10 15 :-P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2017, 10:45

29.09.2016 Aniołek (10 tc)
    09.04.2018 cud narodzin - 55 cm, 3720 g. Amelka ❤️
    16.09.2020 cud narodzin - 54 cm, 3150 g. Igorek ❤️
    lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • Sassy Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi lekarz prowadzący bez zająknięcia dał skierowanie zarówno na prenatalne jak i połówkowe. USG mimo to robimy na każdej wizycie. W sobotę idę do niego znów. Po raz pierwszy spróbuję zapytać o L4, bo już nie daje rady w pracy. Bardzo się obawiam odmowy :(
    A połowkowe mam dość późno, no dopiero z początkiem grudnia. Jeszcze sobie poczekam :p

tanith lubi tę wiadomość

8.04.2018 - Szczęśliwa mama pięknej córeczki <3
    n59yhdgewxvis8ih.png
  • Paatka Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    darika ja też 24.11 więc będziemy wizytowały w ten sam dzień :)
    Do mnie właśnie wysłali sms, że mam paczkę do odbioru w sklepie Smyka, bo tak też zamówiłam, także musze po zajęciach w szkole rodzenia skoczyć do galerii :)
    Zgaga to był o dziwo mój pierwszy objaw ciąży - spać po nocy nie mogłam i nie wiedziałam wtedy jeszcze co się dzieje, chociaż myśli się zbierały, że to może to :) Teraz obecnie zgagi brak :)

darika lubi tę wiadomość

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • acygan Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sassy wrote:
    Mi lekarz prowadzący bez zająknięcia dał skierowanie zarówno na prenatalne jak i połówkowe. USG mimo to robimy na każdej wizycie. W sobotę idę do niego znów. Po raz pierwszy spróbuję zapytać o L4, bo już nie daje rady w pracy. Bardzo się obawiam odmowy :(
    A połowkowe mam dość późno, no dopiero z początkiem grudnia. Jeszcze sobie poczekam :p

Ja mam dopiero 14 grudnia, wiec nie bedziesz sama :) a co do zwolnienia, to moja lekarz od pierwszej wizyty pytala juz czy potrzebuje. Mysle, ze nie powinnas miec problemu z tym.

Leze teraz na plecach i poczulam takie trzy pulsowania ponizej pepka bardziej z prawej strony, ciekawe czy to ruchy :) juz nie moge sie doczekac, ale nie nastawiam sie :)

Sassy, tanith, Halina90 lubią tę wiadomość

• sylvia94 Ekspertka

Wysłany: 14 listopada 2017, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sassy wrote:
    Mnie co wizyte gin pyta czy chce zwolnienie. Narazie uparcie pracuje. Miałam zamiar pracować jak najdłużej się da ale ostatnio mnie nachodzą wątpliwości, a dokładnie jak pojawi się śnieg i mróz, a i brzuch będzie większy nie wiem czy praca to będzie dobre rozwiązanie. Póki co planuje jeśli wszystko będzie ok to przynajmniej do końca grudnia, a potem zdecyduje w zależności od samopoczucia.

Sassy, AJrin lubią tę wiadomość

m3sx3e3kjs2lipyv.png
  • darika Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja gin też już chciała mi dać l4 na pierwszej wizycie, w 7tc. Ja propozycji nie przyjelam i uparcie chciałam pracować jak najdłużej, a na pewno do świąt. Niestety, jak to w życiu bywa, moja wizja pracy szybko gdzieś odplynela po plamieniach w 10tc i szpitalu. Szybko spokornialam i z otwartymi ramionami przyjęłam l4. I tak się lenie już od połowy września ;-). A ten czas tak szybko leci...

29.09.2016 Aniołek (10 tc)
    09.04.2018 cud narodzin - 55 cm, 3720 g. Amelka ❤️
    16.09.2020 cud narodzin - 54 cm, 3150 g. Igorek ❤️
    lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • Gosiczek Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    acygan wrote:
    No i witam sie w 18 tygodniu a co za tym idzie zaczynamy 5 miesiac :)

Sylwia daj znac po wizycie :) a cisnienie mialas juz wczesniej wyzsze, czy pierwszy raz Ci sie zdarzylo?

Katy bole miesiaczkowe mam i ja, zglaszalam to ostatnio,ale wszystko bylo ok. Teraz juz rzadko sie zdarzaja, jakis czas temu bylo to dosc czesto.

Acygan masz 17t0d?

Starania od stycznia 2015r, niedoczynność tarczycy, macica jednorożna
‹‹ 414 415 416 417 418 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ