X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Rene Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2017, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aliskaa poproszę o zmianę danych na pierwszej stronce,we wtorek byłam u gina i okazało się że w moim brzuszku mieszka chłopczyk :-):-):-)

MaGo, acygan, darika, Totoro, AJrin, tanith, Andzia123, casteam, Aliskaa lubią tę wiadomość

preg.png

Ja 38
    On 40
    💊Euthyrox Asentra Tardyferon Falvit
    18.04/20.04 +
    22.04 pierwsza wizyta pęcherzyk
    06.05 druga wizyta pęcherzyk z zarodkiem i jest ❤️
    27.05 kolejna wizyta
    02.01.2026 PTP
  • Paatka Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2017, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ooo Rene gratuluje :) To Cię maluch pewnie zaskoczył :) Przedświąteczna niespodzianka ;)

Rene lubi tę wiadomość

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2017, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaszelkowa ja w tym stanie to nic bym w pracy nie zrobila, bo moja praca rekrutera to przede wszystkim myślenie :p i kreatywność. A teraz jestem warzywkiem :p

Pisałam o wózku Quinny Zapp Flex Plus.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Gosiczek Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2017, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aliskaa co u ciebie?

Starania od stycznia 2015r, niedoczynność tarczycy, macica jednorożna
  • sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2017, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczynki! Ja dzisiaj mam zamiar zrobic bigos, pierniki z dzieckiem popiec i trochę ogarnąć chałupkę. Niby wszystko się ogarnia "na bieżąco", ale w zawrotnym tempie się brudzi.
    Na przełomie stycznia/lutego przeprowadzka.
    Młody kopie i wierci się-czasem boleśnie ale chociaż mama spokojna ;)
    I w nocy żeby się przekręcić potrzebuje nie lada siły, a odgłosy przy tym takie wydaje że szok :D Szczególnie gdy na lewy bok się przekręcam to mnie uciska.
    Mi też zdarza się zapominać/ przekręcać słowa. Ostatnio w markecie nie mogłam w ogóle się skupić na zakupach bo jakaś babka przez ten megafon czy jak mu tak trąbiła o promocjach. A miała taki wkurzający głos!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 grudnia 2017, 09:26

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • Rene Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2017, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paatka wrote:
    Ooo Rene gratuluje :) To Cię maluch pewnie zaskoczył :) Przedświąteczna niespodzianka ;)
    Dziękuję:-)
    zaskoczył zaskoczył:-)

preg.png

Ja 38
    On 40
    💊Euthyrox Asentra Tardyferon Falvit
    18.04/20.04 +
    22.04 pierwsza wizyta pęcherzyk
    06.05 druga wizyta pęcherzyk z zarodkiem i jest ❤️
    27.05 kolejna wizyta
    02.01.2026 PTP
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2017, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:
    Kaszelkowa ja w tym stanie to nic bym w pracy nie zrobila, bo moja praca rekrutera to przede wszystkim myślenie :p i kreatywność. A teraz jestem warzywkiem :p

Pisałam o wózku Quinny Zapp Flex Plus.
    Fajna ta miękka gondola. Teraz się zastanawiam nad dokupieniem czegoś podobnego do yoyo. Oglądając filmiki na yt nasunęło mi się tylko jedno pytanie. Jaką ma długość i szerokość w środku, bo sprawia wrażenie malutkiej, zwłaszcza że te modele quinny które widziałam są raczej małe i roczne dzieci jak śpią wyglądają w nich jak w wózku dla lalek. Druga sprawa zależy jakie masz podejście do przesadzania do spacerówki. U nas zima była już w spacerówce (bo nie chciała leżeżć), ale niektóre dzieci samodzielnie siadają ok roku (wciąż w normie), no i jeśli do tego czasu planujesz używać gondoli, to bardzo musisz zwracać uwagę na jej wymiary.

Główną wadą miękkich gondoli, jest to że trzeba dzieci zapinać pasami (inaczej notorycznie wypadają), no i tu kwestia tego jaka będzie reakcja dzieci na pasy. U nas o to były straszne jazdy w spacerówce i w końcu skończyło się na zapinaniu wyłącznie pasa pasa biodrowego. Ogólnie z grupy pamiętam, że problem zapinania pasów u dzieci które już potrafią się obracać/siedzieć był bardzo częsty, tak samo jak jazda w gondoli na brzuchu, bo na plecach nudno... ;)

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • acygan Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2017, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Orientuje sie ktoras z Was,czy mozna w polowie ciazy tak po prostu zrezygnowac sobie z wizyt u lekarza na nfz nie informujac go o tym? Meczy mnie juz chodzenie do niego, jest niemily a to co chcialam dostac od niego w ramach ubezpieczenia juz dostalam. Teraz nie bedzie juz tak duzo badan, nie beda kosztowaly fortune. Tylko co jesli za rok sobie pojde do tej przychodni i zobacza, ze przerwalam wizyty? I czy nfz nie bedzie robił problemow?

• Paatka Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2017, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    acygan wrote:
    Orientuje sie ktoras z Was,czy mozna w polowie ciazy tak po prostu zrezygnowac sobie z wizyt u lekarza na nfz nie informujac go o tym? Meczy mnie juz chodzenie do niego, jest niemily a to co chcialam dostac od niego w ramach ubezpieczenia juz dostalam. Teraz nie bedzie juz tak duzo badan, nie beda kosztowaly fortune. Tylko co jesli za rok sobie pojde do tej przychodni i zobacza, ze przerwalam wizyty? I czy nfz nie bedzie robił problemow?

A czemu by mieli robić problemy? Masz prawo zmienić lekarza, czy przestać do niego chodzić niezależnie czy to NFZ, czy prywatnie ;)

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • Sylwiaa95 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2017, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://mamaginekolog.pl/zmniejszyc-ryzyko-smierci-lozeczkowej/
    tekst na temat smierci lozeczkowej jakby ktos chcial przeczytac link

acygan, Sassy, Malyprosiaczek, Kinga. lubią tę wiadomość

xk81pfk.png
  • acygan Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2017, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paatka wrote:
    A czemu by mieli robić problemy? Masz prawo zmienić lekarza, czy przestać do niego chodzić niezależnie czy to NFZ, czy prywatnie ;)

No wlasnie nie orientuje sie w tym, dlatego pytam :) nie moge nic zbytnio znalezc na ten temat w internecie. A jesli chodzi o lekarzy na nfz to tylko do tej jednej przychodni mam mozliwosc chodzic, wiec predzej czy pozniej pewnie tam trafie :/ a wtedy boje sie problemow z ich strony.

Sylwia dzieki za link, juz wiem, ze moje 300 zl poszlo na marne na te ochraniacze, baldachimy, kolderki itd. Przydatny artykul.

• Malyprosiaczek Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2017, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez czytałam artykuł i bardzo sie cieszę, ze nie zdążyłam zrobić jeszcze takich zakupów. Otulacz miałam na swojej kiście, ale resztę rzeczy tez. Teraz juz wiem ze zakupie otulacz i śpiworki, a resztę rzeczy jak podrośnie.

Dzisiaj podejmuje kolejna próbę, aby zakupić resztę prezentów na święta. Ostatnio jak byłam to spędziłam 4 godziny w galerii, a byłam tylko w 3 sklepach bo poszłam kupić konkretne rzeczy. Tak mnie plecy bolały, ze zrezygnowałam i dalszych prezentów juz nie kupiwalam. Dzisiaj jeszcze idę kupić choinkę i bede stroić :) ozdoby zakupiłam w pepco tylko choinki brakuje :D nie kupuje dużej bo w tym roku męża nie ma na święta, a ja bede je spędzać u rodziców, wiec gotowanie mnie w tym roku ominie :P

Dziewczyny gdzie zamawiacie kosze Mojżesza ? Allegro? Szukam na rożnych stronach tylu tygrysek, ale mały jest wybór.

f2wlqps6jdpv4xb3.png
  • sylvia94 Ekspertka

Wysłany: 21 grudnia 2017, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jeszcze w sumie nic nie kupiłam poza paroma sztuk ubranek. I mam jeszcze używane łóżeczko i wanienkę. Pościel do łóżeczka używaną też mam. I jest i baldachim i stelaż pod niego i kołderka i ochraniacze ale i tak będę kupować nową pościel. Z tego co widziałam to kołderka ma wszyte zamki po bokach, żeby je zsunąć z prześcieradłem i ochraniaczami co tworzy tak jakby śpiworek. Ja kupię chyba jakąś prostszą pościel bez baldachimu.

m3sx3e3kjs2lipyv.png
  • Paatka Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2017, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sobie upatrzyłam ten kosz: http://e-babyworld.pl/kosze-mojzesza/szare-gwiazdki-wiklinowy-kosz-mojzesza-opc-przewijak#/28-moses_basket_colours-02_grey_stars_brown_basket/59-tolo_przewijaki-bez_przewijaka/8-color-bialy http://allegro.pl/kosz-wiklinowy-mojzesza-bialy-na-kolach-stars1-i7016903635.html

Wkurza mnie tylko, że gdzie nie spojrzę to te kosze sprzedawane z całym zestawem np. razem z pościelą której i tak nie będę używała.. no ale trudno pójdzie do szafy :/

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • sylvia94 Ekspertka

Wysłany: 21 grudnia 2017, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie kupuję kosza, planuje dokupić łóżeczko turystyczne, które później będzie kojcem ale i tak poczekam i zobaczę po porodzie. Wydaje mi się że jak urodzę to wiele rzeczy zweryfikuje i wtedy będę w stanie ocenić bardziej czy coś mi jest potrzebne czy nie dlatego robię skromną wyprawkę wyposażoną w tylko podstawowe rzeczy. Po porodzie najwyżej będę dokupywać na szybkiego jak coś okaże się niezbędne.

m3sx3e3kjs2lipyv.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2017, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    acygan wrote:
    Edwarda a jak u Ciebie z ruchami? Czujesz juz? Bo moja mala daje znac o sobie juz wyraznie :)

Zaczęlam czuc delikatnie jakies 2 tyg temu. Caly czas czuje lekkie pukniecia w roznych miejscach w podbrzuszu. Poki co bardzo przyjemne.

acygan, sylvia94, tanith lubią tę wiadomość

dqprqps6kaqxmc83.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2017, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwiaa95 wrote:
    https://mamaginekolog.pl/zmniejszyc-ryzyko-smierci-lozeczkowej/
    tekst na temat smierci lozeczkowej jakby ktos chcial przeczytac link

O podusiach, koldrach, kocykach itp slszalam. O ochraniaczach też, ale mialam zamiar kupic bo przeciez takie fikusne. Ale nie kupie jednak :)

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2017, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej ;) Malo sie ostatnio udzielam bo jakos nie mam weny, ale podczytuje i "lajkuje" jak sie z kims zgadzam :p

Acygan, ja w 12 tygodniu zmienilam lekarza i nikt mi problemow nie robil, a bylam tam pozniej odebrac wyniki jeszcze takze Tobie tez nie powinni robic ;) Na poczatku myslalam zeby ja chociaz poinformowac, ale w koncu tego nie zrobilam, teraz tylko.sie obawiam, ze jak bede chciala becikowe dostac to bede potrzebowac od niej zaswiadczenia, a nie chce do.niej isc :/

Odczuwam coraz bardziej objawy tej anemii i odwadniania sie..Pije ile wlezie, a i tak czuje sie jak na konkretnym kacu :/

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2017, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga. wrote:
    Fajna ta miękka gondola. Teraz się zastanawiam nad dokupieniem czegoś podobnego do yoyo. Oglądając filmiki na yt nasunęło mi się tylko jedno pytanie. Jaką ma długość i szerokość w środku, bo sprawia wrażenie malutkiej, zwłaszcza że te modele quinny które widziałam są raczej małe i roczne dzieci jak śpią wyglądają w nich jak w wózku dla lalek. Druga sprawa zależy jakie masz podejście do przesadzania do spacerówki. U nas zima była już w spacerówce (bo nie chciała leżeżć), ale niektóre dzieci samodzielnie siadają ok roku (wciąż w normie), no i jeśli do tego czasu planujesz używać gondoli, to bardzo musisz zwracać uwagę na jej wymiary.

Główną wadą miękkich gondoli, jest to że trzeba dzieci zapinać pasami (inaczej notorycznie wypadają), no i tu kwestia tego jaka będzie reakcja dzieci na pasy. U nas o to były straszne jazdy w spacerówce i w końcu skończyło się na zapinaniu wyłącznie pasa pasa biodrowego. Ogólnie z grupy pamiętam, że problem zapinania pasów u dzieci które już potrafią się obracać/siedzieć był bardzo częsty, tak samo jak jazda w gondoli na brzuchu, bo na plecach nudno... ;)

Tez wlasnie zwrocil moją uwagę, ze względu na miekka gondolę. Nie znalazlam w necie jej wymiarów, ale napisalam do sklepu. Mam nadzieje na przesadzenie dziecka do spacerowki wlasnie na zime, wiec by wypadal pazdziernik-listopad. Wiem, ze to wszystko zalezy od dziecka, jakie jest, jak sie rozwija itp. Ale tego sie nigdy nie przewidzi, w normalnej gondoli tez moze robic awantury (kolezaka tak wlasnie miala teraz).
    Wczesniej sie uparlam na bugaboo cameleon 2w1 ale jednak rozsadek wzial góre. Quinny jest tak samo lekki, a o polowe tanszy.

Edit: odpisali ze sklepu: Wymiary wewnętrzne gondoli to:
    Długość: 76 cm
    Szerokość: 30 cm
    Głębokość 18 cm

Bugaboo cameleon ma gondole tylko o 2cm szerszy, nie wiem jak inne wózki.
    Wkładka dla noworodka jest ciut mniejsza, nie maja jej na stanie, wiec nie mogli zmierzyć.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 grudnia 2017, 15:23

dqprqps6kaqxmc83.png
  • sylvia94 Ekspertka

Wysłany: 21 grudnia 2017, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na anemie oprócz żelaza dwa razy dziennie popijanego wodą z sokiem z cytryny robiłam sobie zakwas buraczany lub zalewałam buraczka miodem i jak zrobił się sok to piję. Od dwóch dni też wymyśliłam sobie koktajl buraczek, pół kilo truskawek, dwa banany, jabłko, sok z cytryny i natka pietruszki, troszkę dosłodziłam i jest ok - nie czuć buraczka ani natki i czuje się stanowczo lepiej bo wcześniej zdarzało mi się że robiło mi się strasznie słabo.

Katy lubi tę wiadomość

m3sx3e3kjs2lipyv.png
‹‹ 542 543 544 545 546 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ