Kwietniowe Mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Aliskaa poproszę o zmianę danych na pierwszej stronce,we wtorek byłam u gina i okazało się że w moim brzuszku mieszka chłopczyk
MaGo, acygan, darika, Totoro, AJrin, tanith, Andzia123, casteam, Aliskaa lubią tę wiadomość
-
Cześć dziewczynki! Ja dzisiaj mam zamiar zrobic bigos, pierniki z dzieckiem popiec i trochę ogarnąć chałupkę. Niby wszystko się ogarnia "na bieżąco", ale w zawrotnym tempie się brudzi.
Na przełomie stycznia/lutego przeprowadzka.
Młody kopie i wierci się-czasem boleśnie ale chociaż mama spokojna
I w nocy żeby się przekręcić potrzebuje nie lada siły, a odgłosy przy tym takie wydaje że szokSzczególnie gdy na lewy bok się przekręcam to mnie uciska.
Mi też zdarza się zapominać/ przekręcać słowa. Ostatnio w markecie nie mogłam w ogóle się skupić na zakupach bo jakaś babka przez ten megafon czy jak mu tak trąbiła o promocjach. A miała taki wkurzający głos!Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 grudnia 2017, 09:26
-
Paatka wrote:Ooo Rene gratuluje
To Cię maluch pewnie zaskoczył
Przedświąteczna niespodzianka
zaskoczył zaskoczył -
edwarda20 wrote:Kaszelkowa ja w tym stanie to nic bym w pracy nie zrobila, bo moja praca rekrutera to przede wszystkim myślenie :p i kreatywność. A teraz jestem warzywkiem :p
Pisałam o wózku Quinny Zapp Flex Plus.
Główną wadą miękkich gondoli, jest to że trzeba dzieci zapinać pasami (inaczej notorycznie wypadają), no i tu kwestia tego jaka będzie reakcja dzieci na pasy. U nas o to były straszne jazdy w spacerówce i w końcu skończyło się na zapinaniu wyłącznie pasa pasa biodrowego. Ogólnie z grupy pamiętam, że problem zapinania pasów u dzieci które już potrafią się obracać/siedzieć był bardzo częsty, tak samo jak jazda w gondoli na brzuchu, bo na plecach nudno...
-
Orientuje sie ktoras z Was,czy mozna w polowie ciazy tak po prostu zrezygnowac sobie z wizyt u lekarza na nfz nie informujac go o tym? Meczy mnie juz chodzenie do niego, jest niemily a to co chcialam dostac od niego w ramach ubezpieczenia juz dostalam. Teraz nie bedzie juz tak duzo badan, nie beda kosztowaly fortune. Tylko co jesli za rok sobie pojde do tej przychodni i zobacza, ze przerwalam wizyty? I czy nfz nie bedzie robił problemow?
-
acygan wrote:Orientuje sie ktoras z Was,czy mozna w polowie ciazy tak po prostu zrezygnowac sobie z wizyt u lekarza na nfz nie informujac go o tym? Meczy mnie juz chodzenie do niego, jest niemily a to co chcialam dostac od niego w ramach ubezpieczenia juz dostalam. Teraz nie bedzie juz tak duzo badan, nie beda kosztowaly fortune. Tylko co jesli za rok sobie pojde do tej przychodni i zobacza, ze przerwalam wizyty? I czy nfz nie bedzie robił problemow?
A czemu by mieli robić problemy? Masz prawo zmienić lekarza, czy przestać do niego chodzić niezależnie czy to NFZ, czy prywatnie -
Paatka wrote:A czemu by mieli robić problemy? Masz prawo zmienić lekarza, czy przestać do niego chodzić niezależnie czy to NFZ, czy prywatnie
No wlasnie nie orientuje sie w tym, dlatego pytamnie moge nic zbytnio znalezc na ten temat w internecie. A jesli chodzi o lekarzy na nfz to tylko do tej jednej przychodni mam mozliwosc chodzic, wiec predzej czy pozniej pewnie tam trafie
a wtedy boje sie problemow z ich strony.
Sylwia dzieki za link, juz wiem, ze moje 300 zl poszlo na marne na te ochraniacze, baldachimy, kolderki itd. Przydatny artykul. -
Tez czytałam artykuł i bardzo sie cieszę, ze nie zdążyłam zrobić jeszcze takich zakupów. Otulacz miałam na swojej kiście, ale resztę rzeczy tez. Teraz juz wiem ze zakupie otulacz i śpiworki, a resztę rzeczy jak podrośnie.
Dzisiaj podejmuje kolejna próbę, aby zakupić resztę prezentów na święta. Ostatnio jak byłam to spędziłam 4 godziny w galerii, a byłam tylko w 3 sklepach bo poszłam kupić konkretne rzeczy. Tak mnie plecy bolały, ze zrezygnowałam i dalszych prezentów juz nie kupiwalam. Dzisiaj jeszcze idę kupić choinkę i bede stroićozdoby zakupiłam w pepco tylko choinki brakuje
nie kupuje dużej bo w tym roku męża nie ma na święta, a ja bede je spędzać u rodziców, wiec gotowanie mnie w tym roku ominie
Dziewczyny gdzie zamawiacie kosze Mojżesza ? Allegro? Szukam na rożnych stronach tylu tygrysek, ale mały jest wybór. -
Ja jeszcze w sumie nic nie kupiłam poza paroma sztuk ubranek. I mam jeszcze używane łóżeczko i wanienkę. Pościel do łóżeczka używaną też mam. I jest i baldachim i stelaż pod niego i kołderka i ochraniacze ale i tak będę kupować nową pościel. Z tego co widziałam to kołderka ma wszyte zamki po bokach, żeby je zsunąć z prześcieradłem i ochraniaczami co tworzy tak jakby śpiworek. Ja kupię chyba jakąś prostszą pościel bez baldachimu.
-
Ja sobie upatrzyłam ten kosz: http://e-babyworld.pl/kosze-mojzesza/szare-gwiazdki-wiklinowy-kosz-mojzesza-opc-przewijak#/28-moses_basket_colours-02_grey_stars_brown_basket/59-tolo_przewijaki-bez_przewijaka/8-color-bialy http://allegro.pl/kosz-wiklinowy-mojzesza-bialy-na-kolach-stars1-i7016903635.html
Wkurza mnie tylko, że gdzie nie spojrzę to te kosze sprzedawane z całym zestawem np. razem z pościelą której i tak nie będę używała.. no ale trudno pójdzie do szafy -
Ja nie kupuję kosza, planuje dokupić łóżeczko turystyczne, które później będzie kojcem ale i tak poczekam i zobaczę po porodzie. Wydaje mi się że jak urodzę to wiele rzeczy zweryfikuje i wtedy będę w stanie ocenić bardziej czy coś mi jest potrzebne czy nie dlatego robię skromną wyprawkę wyposażoną w tylko podstawowe rzeczy. Po porodzie najwyżej będę dokupywać na szybkiego jak coś okaże się niezbędne.
-
acygan wrote:Edwarda a jak u Ciebie z ruchami? Czujesz juz? Bo moja mala daje znac o sobie juz wyraznie
Zaczęlam czuc delikatnie jakies 2 tyg temu. Caly czas czuje lekkie pukniecia w roznych miejscach w podbrzuszu. Poki co bardzo przyjemne.acygan, sylvia94, tanith lubią tę wiadomość
-
Sylwiaa95 wrote:https://mamaginekolog.pl/zmniejszyc-ryzyko-smierci-lozeczkowej/
tekst na temat smierci lozeczkowej jakby ktos chcial przeczytac link
O podusiach, koldrach, kocykach itp slszalam. O ochraniaczach też, ale mialam zamiar kupic bo przeciez takie fikusne. Ale nie kupie jednak
-
Hej
Malo sie ostatnio udzielam bo jakos nie mam weny, ale podczytuje i "lajkuje" jak sie z kims zgadzam :p
Acygan, ja w 12 tygodniu zmienilam lekarza i nikt mi problemow nie robil, a bylam tam pozniej odebrac wyniki jeszcze takze Tobie tez nie powinni robicNa poczatku myslalam zeby ja chociaz poinformowac, ale w koncu tego nie zrobilam, teraz tylko.sie obawiam, ze jak bede chciala becikowe dostac to bede potrzebowac od niej zaswiadczenia, a nie chce do.niej isc
Odczuwam coraz bardziej objawy tej anemii i odwadniania sie..Pije ile wlezie, a i tak czuje sie jak na konkretnym kacu -
Kinga. wrote:Fajna ta miękka gondola. Teraz się zastanawiam nad dokupieniem czegoś podobnego do yoyo. Oglądając filmiki na yt nasunęło mi się tylko jedno pytanie. Jaką ma długość i szerokość w środku, bo sprawia wrażenie malutkiej, zwłaszcza że te modele quinny które widziałam są raczej małe i roczne dzieci jak śpią wyglądają w nich jak w wózku dla lalek. Druga sprawa zależy jakie masz podejście do przesadzania do spacerówki. U nas zima była już w spacerówce (bo nie chciała leżeżć), ale niektóre dzieci samodzielnie siadają ok roku (wciąż w normie), no i jeśli do tego czasu planujesz używać gondoli, to bardzo musisz zwracać uwagę na jej wymiary.
Główną wadą miękkich gondoli, jest to że trzeba dzieci zapinać pasami (inaczej notorycznie wypadają), no i tu kwestia tego jaka będzie reakcja dzieci na pasy. U nas o to były straszne jazdy w spacerówce i w końcu skończyło się na zapinaniu wyłącznie pasa pasa biodrowego. Ogólnie z grupy pamiętam, że problem zapinania pasów u dzieci które już potrafią się obracać/siedzieć był bardzo częsty, tak samo jak jazda w gondoli na brzuchu, bo na plecach nudno...
Tez wlasnie zwrocil moją uwagę, ze względu na miekka gondolę. Nie znalazlam w necie jej wymiarów, ale napisalam do sklepu. Mam nadzieje na przesadzenie dziecka do spacerowki wlasnie na zime, wiec by wypadal pazdziernik-listopad. Wiem, ze to wszystko zalezy od dziecka, jakie jest, jak sie rozwija itp. Ale tego sie nigdy nie przewidzi, w normalnej gondoli tez moze robic awantury (kolezaka tak wlasnie miala teraz).
Wczesniej sie uparlam na bugaboo cameleon 2w1 ale jednak rozsadek wzial góre. Quinny jest tak samo lekki, a o polowe tanszy.
Edit: odpisali ze sklepu: Wymiary wewnętrzne gondoli to:
Długość: 76 cm
Szerokość: 30 cm
Głębokość 18 cm
Bugaboo cameleon ma gondole tylko o 2cm szerszy, nie wiem jak inne wózki.
Wkładka dla noworodka jest ciut mniejsza, nie maja jej na stanie, wiec nie mogli zmierzyć.Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 grudnia 2017, 15:23
-
Ja na anemie oprócz żelaza dwa razy dziennie popijanego wodą z sokiem z cytryny robiłam sobie zakwas buraczany lub zalewałam buraczka miodem i jak zrobił się sok to piję. Od dwóch dni też wymyśliłam sobie koktajl buraczek, pół kilo truskawek, dwa banany, jabłko, sok z cytryny i natka pietruszki, troszkę dosłodziłam i jest ok - nie czuć buraczka ani natki i czuje się stanowczo lepiej bo wcześniej zdarzało mi się że robiło mi się strasznie słabo.
Katy lubi tę wiadomość