Kwietniowe Mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Malyprosiaczek wrote:Dziewczyny, ale sie uśmiałam i nie mogę przestać
na samym czubku nosa wyskoczyła mi brązowa plamka i wyglądam jak rufolf
nie wiem czy to efekt ciąży, ale nigdy tego nie miałam
teraz muszę więcej pudru nakładać na nos
póki co zostaje korektor puder lub podkład
Albo i wszystko na raz
Mi w pierwszej ciąży wyszło jedno naczynko na twarzy na poliku do dziś niestety jest taki mega czerwony punkt wyglada jak krostka. Uroki ciąży -
acygan wrote:Duzo ostatnio o tych wozkach sie pisze, wiec mam do Was pytanie. Mowicie o gondolach,ze to na chwile, o niewygodnych spacerowkach,a ja chcialabym sie dowiedziec ktore spacerowki w takim razie polecacie? Chodzi mi o te z zestawu 2w1. Ona bedzie akurat na okres jesien/ zima przypuszczam,wiec parasolka srednio sie wtedy sprawdzi. Czy w wizkach bebetto i baby design sa w miare ok? Bo z tego co czytam, to adamexa chyba nie kupie. Jest ktos w stanie cos polecic? Nie chce na wozek wydac wiecej jak 2 tys.
Hm ja jestem zadowolona ze swojego concorda (w sklepach fosc drogi, fajne ceny ma m.in na limango) Widziałam też dużo pozytywnych opini o jane. Co do bebetto, to siostrzenica miała (na drugim dziecku połamał się stelaż. Dziewczyny z bbf (z poprzedniej ciąży najczęściej wymieniały spacerówki na joie literax, tylko nie pamiętam czy w niej można wozić przodem czy tylko tyłem do kierunku jazdy. 2-3 os wzięły też Amarillo (mamas&papas) i też były zadowolone. -
Dziewczyny bardziej doświadczone jaka koszulka najlepiej do porodu, z krótkim, długim rękawem, rozpinana cała, krótsza, dłuższa? Chce się za czymś już rozejrzeć ale nie mam pojęcia co będzie bardziej praktyczne.
Robimy powoli wyprawkę. Ubrańka chyba już w komplecie. Dla mnie z higienicznych rzeczy i dla małej już zamówiłam. A cała reszta jeszcze przed nami. Mąż musi niestety wziąć wolne żebyśmy mogli iść na "grubsze" zakupy. Bo pracuje od pon.- do sob. a w niedziele nie wszystkie sklepy czynne. Sama robię tylko takie zakupy, które wiem że mężowi i tak obojętnie co kupię. No ale wózka czy fotelika bez niego już nie kupię.
W ogóle jestem na l4 od początku roku i twierdzę że to była super decyja. Mam mnóstwo czasu dla siebie i w końcu mogę się cieszyć ciążą. -
nick nieaktualny
-
sylvia94 wrote:Dziewczyny bardziej doświadczone jaka koszulka najlepiej do porodu, z krótkim, długim rękawem, rozpinana cała, krótsza, dłuższa? Chce się za czymś już rozejrzeć ale nie mam pojęcia co będzie bardziej praktyczne.
Robimy powoli wyprawkę. Ubrańka chyba już w komplecie. Dla mnie z higienicznych rzeczy i dla małej już zamówiłam. A cała reszta jeszcze przed nami. Mąż musi niestety wziąć wolne żebyśmy mogli iść na "grubsze" zakupy. Bo pracuje od pon.- do sob. a w niedziele nie wszystkie sklepy czynne. Sama robię tylko takie zakupy, które wiem że mężowi i tak obojętnie co kupię. No ale wózka czy fotelika bez niego już nie kupię.
W ogóle jestem na l4 od początku roku i twierdzę że to była super decyja. Mam mnóstwo czasu dla siebie i w końcu mogę się cieszyć ciążą.sylvia94 lubi tę wiadomość
-
Aliskaa super, że już w domu!
Sylvia94 nam w szkole rodzenia mówili, żeby do porodu wziąć dłuższy podkoszulek męża, albo jakąś swoją starą koszulkę nocną, taką, żeby tylek przykrywala i żeby po porodzie można było wrzucić ją w koszale fakt faktem, lepsze byłoby coś rozpinanego, żeby móc od razu dzidzię kangurowac. Ja myślę, że poszukam po lumpeksach jakiejś koszuli nocnej rozpinanej, dam grosze to nie będzie mi szkoda wyrzucić
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2018, 15:26
MaGo lubi tę wiadomość
-
Jeśli chodzi o koszulę na sam czas porodu - w niektórych szpitalach dają służbowe, jeśli nie - można kupić jednorazowe, są też specjalne sukienki porodowe ( np. Granatovo - koszmarnie drogie). Raczej krótki rękaw, gdyż na porodówkach zazwyczaj gorąco, mieć na podorędziu szlafroczek lub bluzę. To się też przyda jeśli będziemy chciały wziąć kąpiel lub prysznic w trakcie porodu. Ja, na sam poród, kupiłam najtańszą koszulkę rozpinaną z przodu "na klapkę" do kontaktu "skóra do skóry." Dam krawcowej, aby w całości rozcięła ją z tyłu i założyła napki - dla wygody przy ktg i znieczuleniu. Całość, z przeróbkami, wyniesie ok 40zł. Jeśli się mocno zabrudzi - to wyrzucę.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2018, 15:29
-
nick nieaktualnySzumisia mozna prac w pralce - ktoras z Was pytala
Ja mialam wanienke 86 ze stelazem a potem kupilam 100 ze stelazem. Teraz corka kapie sie w tej 100 ale juz bez stojaka.
Ja pizamy kupowalam takie najzwyklejsze z allegro odpinane na cyckach. W domu juz spalam w pizamieNa porodowce bylo mega goraco- chyba z 26 stopni! A to byl pazdziernik!
Aliska wracaj dopiero w kwietniu -
Co do kąpieli - ja mam dużą podwójną umywalkę - długość ok 80-90cm. Zakupiłam specjalną wkładkę-leżaczek i zamierzam kąpać w umywalce. Później w "dorosłej" wannie. W małych mieszkaniach duża wanienka może być zawalidrogą
, ja mam sporo miejsca, ale i tak wolałabym uniknąć przechowywania tego sprzętu. Jest też coś takiego:
https://www.youtube.com/watch?v=GocW3veGB2U
W Polsce nie ma dystrybucji, można kupić na Amazon.de. Mi wystarczy zwykły leżaczek kupiony na Allegro.Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2018, 15:42
-
acygan wrote:Duzo ostatnio o tych wozkach sie pisze, wiec mam do Was pytanie. Mowicie o gondolach,ze to na chwile, o niewygodnych spacerowkach,a ja chcialabym sie dowiedziec ktore spacerowki w takim razie polecacie? Chodzi mi o te z zestawu 2w1. Ona bedzie akurat na okres jesien/ zima przypuszczam,wiec parasolka srednio sie wtedy sprawdzi. Czy w wizkach bebetto i baby design sa w miare ok? Bo z tego co czytam, to adamexa chyba nie kupie. Jest ktos w stanie cos polecic? Nie chce na wozek wydac wiecej jak 2 tys.
U mnie dzis wizyta u endo, ale problem w tym, ze kiepsko sie czujeod rana mdlosci i bol glowy, mam nadzieje,ze jakos przezyje w tej kolejce do niego. Jedna osobe trzyma srednio 20 minut a rzadko sie zdarza, zeby nie bylo kolejki.
Acygan ja używałam przy synku wózka tako jumper zarówno gondoli, jak i spacerówki i fotelika. I spacerówka sprawdzila sie świetnie. Woziłam młodego do 3 r.ż. a był ciężkim chłopcem. Teraz zdecydowałam sie na tako jumper x. Co prawda chciałam tako moonlight ale trafiła mi sie mega okazja na tako jumper x więc sie zdecydowałam w przeszłym tygodniu mam jechać oglądaćStarania od stycznia 2015r, niedoczynność tarczycy, macica jednorożna -
Witajcie! Byłam tu na początku ciąży i powracam
mam termin porodu na 19.04, jeżeli można poproszę o uzupełnienie na 1 str.- na świat przyjdzie Aleksandra
Mam takie pytanko- wiem, że każdy maluszek ma inny temperament, ale ja czuję delikatne ruchy rano po przebudzeniu, póżniej długo, długo nic, po 18:00 bardzo deliktane, a około 1-2 w nocy w brzuchu jest prawdziwa impreza! Trochę się niepokoję czy to nie za mała aktywność?Aliskaa lubi tę wiadomość
12.2014-Aniołek
03.2017- początek leczenia w Invimed
02.06.2017- 1 IUI
Hashimoto, nt, IO, hipogonadyzm hipogonadotropowy
Nasienie ok, drożność ok -
GosiaB wrote:Co do kąpieli - ja mam dużą podwójną umywalkę - długość ok 80-90cm. Zakupiłam specjalną wkładkę-leżaczek i zamierzam kąpać w umywalce. Później w "dorosłej" wannie. W małych mieszkaniach duża wanienka może być zawalidrogą
, ja mam sporo miejsca, ale i tak wolałabym uniknąć przechowywania tego sprzętu. Jest też coś takiego:
https://www.youtube.com/watch?v=GocW3veGB2U
W Polsce nie ma dystrybucji, można kupić na Amazon.de. Mi wystarczy zwykły leżaczek kupiony na Allegro. -
Mirabelcia wrote:Witajcie! Byłam tu na początku ciąży i powracam
mam termin porodu na 19.04, jeżeli można poproszę o uzupełnienie na 1 str.- na świat przyjdzie Aleksandra
Mam takie pytanko- wiem, że każdy maluszek ma inny temperament, ale ja czuję delikatne ruchy rano po przebudzeniu, póżniej długo, długo nic, po 18:00 bardzo deliktane, a około 1-2 w nocy w brzuchu jest prawdziwa impreza! Trochę się niepokoję czy to nie za mała aktywność?Lekarz mowi, ze na usg wierci sie standardowo
Mirabelcia lubi tę wiadomość
-
Ja mam łożysko na tylnej scianie i najlepsza imprezka jest ok 9-10 rano, az w szoku czasem jestem jak mi brzuch lata
pozniej co jakis czas czuje kopniaki, po posiłkach za każdym razem i wieczorem tez troche wiecej sie rusza
teraz po obiedzie dostalam dwa kopniaki konkretne az zabolalo i sie przewraca
czasami czuje nawet gdzie ma nozke czy raczke
07.04.2018 - marzenia się spełniajązakochana na zabój w Synku
-
edwarda20 wrote:A łozysko masz na przedniej czy tylniej scianie? Ja mam na przedniej. Ruchy czuje, a wlasciwie tylko kopniaki, dopiero od niedawna. I moj jakos nigdy imprezy poki co nie zrobil. Troche pukniec rano, troche w poludnie jak leze plasko, troche wieczorem, jak sie w nocy obudze i leze plasko to tez czuje jakies pukniecia. Takze tez bez szalu. Albo lozysko bardzo amortyzuje, albo spokojne dziecko
Lekarz mowi, ze na usg wierci sie standardowo
12.2014-Aniołek
03.2017- początek leczenia w Invimed
02.06.2017- 1 IUI
Hashimoto, nt, IO, hipogonadyzm hipogonadotropowy
Nasienie ok, drożność ok -
Tak przebarwienie na czubku nosa
mam nadzieje, ze po ciąży to zniknie, a teraz faktycznie pozostają mi korektory, podkłady i pudry
zauważyłam ze na piersiach tez mam takie odbarwienia na brązowo w miejscu gdzie jest miseczka od stanika...
Ja tez mam łożysko na przedniej ścianie, ale moj Wiktorek tak mocno kopie i taka ma czkawkę, ze czuje go od rana do wieczora. Robi sobie małe drzemki i potem od nowa kopanie i czkawka -
nick nieaktualnyMirabelcia wrote:Witajcie! Byłam tu na początku ciąży i powracam
Mam takie pytanko- wiem, że każdy maluszek ma inny temperament, ale ja czuję delikatne ruchy rano po przebudzeniu, póżniej długo, długo nic, po 18:00 bardzo deliktane, a około 1-2 w nocy w brzuchu jest prawdziwa impreza! Trochę się niepokoję czy to nie za mała aktywność?
Mój mały uwielbia szaleć wieczorami, a w dzień cisza.Mirabelcia lubi tę wiadomość