WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • acygan Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2018, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aliskaa wrote:
    a ja juz obiadek szpitalny zjadlam, pakuje sie i czekam za wypisem ;) i mam nadzieje, ze szybko tu nie wroce.

Trzymam kciuki zeby to nastapilo dopiero w kwietniu :)

Aliskaa lubi tę wiadomość

• AJrin Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2018, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malyprosiaczek wrote:
    Dziewczyny, ale sie uśmiałam i nie mogę przestać :D na samym czubku nosa wyskoczyła mi brązowa plamka i wyglądam jak rufolf :D nie wiem czy to efekt ciąży, ale nigdy tego nie miałam :D teraz muszę więcej pudru nakładać na nos :D
    Ojeju ale to przebarwienie? Po ciąży powinno zejść ;-) póki co zostaje korektor puder lub podkład :-) Albo i wszystko na raz :D
    Mi w pierwszej ciąży wyszło jedno naczynko na twarzy na poliku do dziś niestety jest taki mega czerwony punkt wyglada jak krostka. Uroki ciąży ;-)

http://instagram.com/i.k.x.2/
    8p3o3e3kfn2wsd36.png
    07.10.2015 Aniołek
    09.2016 Synek I
    04.2018 Synek K

• Kinga. Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2018, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    acygan wrote:
    Duzo ostatnio o tych wozkach sie pisze, wiec mam do Was pytanie. Mowicie o gondolach,ze to na chwile, o niewygodnych spacerowkach,a ja chcialabym sie dowiedziec ktore spacerowki w takim razie polecacie? Chodzi mi o te z zestawu 2w1. Ona bedzie akurat na okres jesien/ zima przypuszczam,wiec parasolka srednio sie wtedy sprawdzi. Czy w wizkach bebetto i baby design sa w miare ok? Bo z tego co czytam, to adamexa chyba nie kupie. Jest ktos w stanie cos polecic? Nie chce na wozek wydac wiecej jak 2 tys.

Hm ja jestem zadowolona ze swojego concorda (w sklepach fosc drogi, fajne ceny ma m.in na limango) Widziałam też dużo pozytywnych opini o jane. Co do bebetto, to siostrzenica miała (na drugim dziecku połamał się stelaż. Dziewczyny z bbf (z poprzedniej ciąży najczęściej wymieniały spacerówki na joie literax, tylko nie pamiętam czy w niej można wozić przodem czy tylko tyłem do kierunku jazdy. 2-3 os wzięły też Amarillo (mamas&papas) i też były zadowolone.

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • sylvia94 Ekspertka

Wysłany: 4 stycznia 2018, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny bardziej doświadczone jaka koszulka najlepiej do porodu, z krótkim, długim rękawem, rozpinana cała, krótsza, dłuższa? Chce się za czymś już rozejrzeć ale nie mam pojęcia co będzie bardziej praktyczne.

Robimy powoli wyprawkę. Ubrańka chyba już w komplecie. Dla mnie z higienicznych rzeczy i dla małej już zamówiłam. A cała reszta jeszcze przed nami. Mąż musi niestety wziąć wolne żebyśmy mogli iść na "grubsze" zakupy. Bo pracuje od pon.- do sob. a w niedziele nie wszystkie sklepy czynne. Sama robię tylko takie zakupy, które wiem że mężowi i tak obojętnie co kupię. No ale wózka czy fotelika bez niego już nie kupię.

W ogóle jestem na l4 od początku roku i twierdzę że to była super decyja. Mam mnóstwo czasu dla siebie i w końcu mogę się cieszyć ciążą.

m3sx3e3kjs2lipyv.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 stycznia 2018, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    acygan wrote:
    Trzymam kciuki zeby to nastapilo dopiero w kwietniu :)
    No oby :) i już w domku <3

• Kinga. Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2018, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylvia94 wrote:
    Dziewczyny bardziej doświadczone jaka koszulka najlepiej do porodu, z krótkim, długim rękawem, rozpinana cała, krótsza, dłuższa? Chce się za czymś już rozejrzeć ale nie mam pojęcia co będzie bardziej praktyczne.

Robimy powoli wyprawkę. Ubrańka chyba już w komplecie. Dla mnie z higienicznych rzeczy i dla małej już zamówiłam. A cała reszta jeszcze przed nami. Mąż musi niestety wziąć wolne żebyśmy mogli iść na "grubsze" zakupy. Bo pracuje od pon.- do sob. a w niedziele nie wszystkie sklepy czynne. Sama robię tylko takie zakupy, które wiem że mężowi i tak obojętnie co kupię. No ale wózka czy fotelika bez niego już nie kupię.

W ogóle jestem na l4 od początku roku i twierdzę że to była super decyja. Mam mnóstwo czasu dla siebie i w końcu mogę się cieszyć ciążą.
    Fajnie by było jakbyś weszła na odział na którym chcesz rodzić. Na niektórych jest mega gorąco. U mnie cały czas było okno otwarte. Jeśli planujesz kp, to najlepsze są takie z dostępem do biustu, ale z warstwa materiału od spodu (zwłaszcza jeśli do sąsiadki przyszli goście, a dziecko chce jeść...). Fajnie jak jest na zatrzaski bo gdy dziecko głodne, a trzeba rozpiąć milion guzików, to jest to trochę upierdliwe. Teraz doszłam do wprawy i wystarcza mi rozciągliwy materiał i duży dekolt, ale na początku zdecydowanie lepsze były rzeczy rozpinane lub na zamek. A i ja nie lubię dobierać się od dołu, zdecydowanie wolę od dekoltu, bo wg mnie to bardziej dyskretne. Co do długości, to taka byś się czuła komfortowo. Przy nawałach mlecznych lepiej spisują się wzorzyste i niezbyt ciemne tkaniny (mniej rzuca się w oczy jak dziecko nas oślini itp. Za to dołem możliwe są krwawe przecieki więc leginsy wybierałam raczej ciemne (ale ja nie uznaję koszul nocnych i od samego początku chodziłam w topie, legginsach i ewentualnie bluzie. Do spania miałam piżamę.

sylvia94 lubi tę wiadomość

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2018, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aliskaa super, że już w domu! :D

Sylvia94 nam w szkole rodzenia mówili, żeby do porodu wziąć dłuższy podkoszulek męża, albo jakąś swoją starą koszulkę nocną, taką, żeby tylek przykrywala i żeby po porodzie można było wrzucić ją w kosz :D ale fakt faktem, lepsze byłoby coś rozpinanego, żeby móc od razu dzidzię kangurowac. Ja myślę, że poszukam po lumpeksach jakiejś koszuli nocnej rozpinanej, dam grosze to nie będzie mi szkoda wyrzucić :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2018, 15:26

MaGo lubi tę wiadomość

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • GosiaB Ekspertka

Wysłany: 4 stycznia 2018, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o koszulę na sam czas porodu - w niektórych szpitalach dają służbowe, jeśli nie - można kupić jednorazowe, są też specjalne sukienki porodowe ( np. Granatovo - koszmarnie drogie). Raczej krótki rękaw, gdyż na porodówkach zazwyczaj gorąco, mieć na podorędziu szlafroczek lub bluzę. To się też przyda jeśli będziemy chciały wziąć kąpiel lub prysznic w trakcie porodu. Ja, na sam poród, kupiłam najtańszą koszulkę rozpinaną z przodu "na klapkę" do kontaktu "skóra do skóry." Dam krawcowej, aby w całości rozcięła ją z tyłu i założyła napki - dla wygody przy ktg i znieczuleniu. Całość, z przeróbkami, wyniesie ok 40zł. Jeśli się mocno zabrudzi - to wyrzucę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2018, 15:29

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 stycznia 2018, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szumisia mozna prac w pralce - ktoras z Was pytala :)

Ja mialam wanienke 86 ze stelazem a potem kupilam 100 ze stelazem. Teraz corka kapie sie w tej 100 ale juz bez stojaka.

Ja pizamy kupowalam takie najzwyklejsze z allegro odpinane na cyckach. W domu juz spalam w pizamie :) Na porodowce bylo mega goraco- chyba z 26 stopni! A to byl pazdziernik!

Aliska wracaj dopiero w kwietniu ;)

• GosiaB Ekspertka

Wysłany: 4 stycznia 2018, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do kąpieli - ja mam dużą podwójną umywalkę - długość ok 80-90cm. Zakupiłam specjalną wkładkę-leżaczek i zamierzam kąpać w umywalce. Później w "dorosłej" wannie. W małych mieszkaniach duża wanienka może być zawalidrogą :), ja mam sporo miejsca, ale i tak wolałabym uniknąć przechowywania tego sprzętu. Jest też coś takiego:
    https://www.youtube.com/watch?v=GocW3veGB2U
    W Polsce nie ma dystrybucji, można kupić na Amazon.de. Mi wystarczy zwykły leżaczek kupiony na Allegro.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2018, 15:42

• Gosiczek Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2018, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    acygan wrote:
    Duzo ostatnio o tych wozkach sie pisze, wiec mam do Was pytanie. Mowicie o gondolach,ze to na chwile, o niewygodnych spacerowkach,a ja chcialabym sie dowiedziec ktore spacerowki w takim razie polecacie? Chodzi mi o te z zestawu 2w1. Ona bedzie akurat na okres jesien/ zima przypuszczam,wiec parasolka srednio sie wtedy sprawdzi. Czy w wizkach bebetto i baby design sa w miare ok? Bo z tego co czytam, to adamexa chyba nie kupie. Jest ktos w stanie cos polecic? Nie chce na wozek wydac wiecej jak 2 tys.

U mnie dzis wizyta u endo, ale problem w tym, ze kiepsko sie czuje :( od rana mdlosci i bol glowy, mam nadzieje,ze jakos przezyje w tej kolejce do niego. Jedna osobe trzyma srednio 20 minut a rzadko sie zdarza, zeby nie bylo kolejki.

Acygan ja używałam przy synku wózka tako jumper zarówno gondoli, jak i spacerówki i fotelika. I spacerówka sprawdzila sie świetnie. Woziłam młodego do 3 r.ż. a był ciężkim chłopcem. Teraz zdecydowałam sie na tako jumper x. Co prawda chciałam tako moonlight ale trafiła mi sie mega okazja na tako jumper x więc sie zdecydowałam w przeszłym tygodniu mam jechać oglądać

Starania od stycznia 2015r, niedoczynność tarczycy, macica jednorożna
  • Mirabelcia Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2018, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie! Byłam tu na początku ciąży i powracam :) mam termin porodu na 19.04, jeżeli można poproszę o uzupełnienie na 1 str.- na świat przyjdzie Aleksandra :)
    Mam takie pytanko- wiem, że każdy maluszek ma inny temperament, ale ja czuję delikatne ruchy rano po przebudzeniu, póżniej długo, długo nic, po 18:00 bardzo deliktane, a około 1-2 w nocy w brzuchu jest prawdziwa impreza! Trochę się niepokoję czy to nie za mała aktywność?

Aliskaa lubi tę wiadomość

12.2014-Aniołek
    03.2017- początek leczenia w Invimed
    02.06.2017- 1 IUI :(
    Hashimoto, nt, IO, hipogonadyzm hipogonadotropowy
    Nasienie ok, drożność ok
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2018, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GosiaB wrote:
    Co do kąpieli - ja mam dużą podwójną umywalkę - długość ok 80-90cm. Zakupiłam specjalną wkładkę-leżaczek i zamierzam kąpać w umywalce. Później w "dorosłej" wannie. W małych mieszkaniach duża wanienka może być zawalidrogą :), ja mam sporo miejsca, ale i tak wolałabym uniknąć przechowywania tego sprzętu. Jest też coś takiego:
    https://www.youtube.com/watch?v=GocW3veGB2U
    W Polsce nie ma dystrybucji, można kupić na Amazon.de. Mi wystarczy zwykły leżaczek kupiony na Allegro.
    U nas najbardziej sprawdziło się wiadro kąpielowe. Mało wody do noszenia, a długo trzymało ciepło, więc siedziała nieraz po 30-40 min. Pomagało przy gazach itp. Jak nauczyła się siedzieć przeszła pod prysznic

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2018, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mirabelcia wrote:
    Witajcie! Byłam tu na początku ciąży i powracam :) mam termin porodu na 19.04, jeżeli można poproszę o uzupełnienie na 1 str.- na świat przyjdzie Aleksandra :)
    Mam takie pytanko- wiem, że każdy maluszek ma inny temperament, ale ja czuję delikatne ruchy rano po przebudzeniu, póżniej długo, długo nic, po 18:00 bardzo deliktane, a około 1-2 w nocy w brzuchu jest prawdziwa impreza! Trochę się niepokoję czy to nie za mała aktywność?
    A łozysko masz na przedniej czy tylniej scianie? Ja mam na przedniej. Ruchy czuje, a wlasciwie tylko kopniaki, dopiero od niedawna. I moj jakos nigdy imprezy poki co nie zrobil. Troche pukniec rano, troche w poludnie jak leze plasko, troche wieczorem, jak sie w nocy obudze i leze plasko to tez czuje jakies pukniecia. Takze tez bez szalu. Albo lozysko bardzo amortyzuje, albo spokojne dziecko :) Lekarz mowi, ze na usg wierci sie standardowo :)

Mirabelcia lubi tę wiadomość

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Andzia123 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2018, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam łożysko na tylnej scianie i najlepsza imprezka jest ok 9-10 rano, az w szoku czasem jestem jak mi brzuch lata ;) pozniej co jakis czas czuje kopniaki, po posiłkach za każdym razem i wieczorem tez troche wiecej sie rusza :) teraz po obiedzie dostalam dwa kopniaki konkretne az zabolalo i sie przewraca :) czasami czuje nawet gdzie ma nozke czy raczke :)

07.04.2018 - marzenia się spełniają <3 zakochana na zabój w Synku :)
    qb3ci09k2rozqy86.png
  • Asiaa1201 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2018, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moja czkawke ma czesto :)

atdcanliuj218uui.png
    l22ndf9hdqcjnu93.png

• moniśka... Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2018, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj tez ma często czkawke. Ja mam lozysko na przedniej scianie, czuje kopniaki czesto po jedzeniu, ale największa aktywnosc jest po 24,takze poki co dzidziuś ma nocny tryb ;)

• Mirabelcia Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2018, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:
    A łozysko masz na przedniej czy tylniej scianie? Ja mam na przedniej. Ruchy czuje, a wlasciwie tylko kopniaki, dopiero od niedawna. I moj jakos nigdy imprezy poki co nie zrobil. Troche pukniec rano, troche w poludnie jak leze plasko, troche wieczorem, jak sie w nocy obudze i leze plasko to tez czuje jakies pukniecia. Takze tez bez szalu. Albo lozysko bardzo amortyzuje, albo spokojne dziecko :) Lekarz mowi, ze na usg wierci sie standardowo :)
    Na przedniej :)

12.2014-Aniołek
    03.2017- początek leczenia w Invimed
    02.06.2017- 1 IUI :(
    Hashimoto, nt, IO, hipogonadyzm hipogonadotropowy
    Nasienie ok, drożność ok
  • Malyprosiaczek Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2018, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak przebarwienie na czubku nosa :D mam nadzieje, ze po ciąży to zniknie, a teraz faktycznie pozostają mi korektory, podkłady i pudry :D zauważyłam ze na piersiach tez mam takie odbarwienia na brązowo w miejscu gdzie jest miseczka od stanika...

Ja tez mam łożysko na przedniej ścianie, ale moj Wiktorek tak mocno kopie i taka ma czkawkę, ze czuje go od rana do wieczora. Robi sobie małe drzemki i potem od nowa kopanie i czkawka

f2wlqps6jdpv4xb3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 stycznia 2018, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mirabelcia wrote:
    ok, strona pierwsza uzupełniona ;)
    Mój mały uwielbia szaleć wieczorami, a w dzień cisza.

Mirabelcia lubi tę wiadomość

‹‹ 579 580 581 582 583 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ