X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • acygan Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kassie wrote:
    acygan a mowil cos Twoj gin o wadze corci? Ja mialam prenatalne we wtorek i z pomiarow wyszlo 1400gram-lekarz mowil ze wagowo po srodku i wszystko w porzadku. Za to w srode bylam ba wizycie u mojego gina i u niego wyszlo 1500-1700g i powiedzial ze jak za 2tyg nie dobije do 2kg to czeka mnie szpital pod katem hipotrofii :-(
    A i moj maluszek tez z glowka w gorze :-)

Pytalam czy to prawidlowa waga to powiedziala ze tak. Jest niby miedzy nami tydzi3n roznicy, no ale troche mnie przestraszylas. Czytalam, ze w 29 tc dzieci waza 1200 moze 1300.
    Gosiczek Twoj dzidzius byl maly,ostatnio pisalas o wadze,mozesz przypomniec w ktorym tyg bylas i ile wtedy wazyl? Wybacz,ale nie pamietam juz, wiem ze mowilas, ze podgonil.

• Kassie Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie chcialam Cie nastraszyc :-) ja znowu czytalam ze dzieci przybieraja skokowo. Ze nagle moze duzo przybrac. Napewno jest wszystko ok u Ciebie i u mnie :-)

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • acygan Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w ogole mam wrazenie ze na kazdej wizycie jest troche mniejsza w porownaniu do Waszych maluchow, no ale nie chce byc madrzejsza od lekarza. Sama juz nie wiem. Wiem,ze ta lekarz zwraca uwage na niska wage, bo moja bratowa straszyla,ze dziecko male, wiec raczej widzi takie rzeczy :) moze bedzie malutka po mamusi,wazylam 2800 w terminie i mialam 50 cm :)

• acygan Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem czy ja dobrze czytam te centyle,ale wedlug siatki jest faktycznie duzo mniejsza.

• gondi Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bylam w poniedzialek, to byl skonczony 29 tc i maly wazyl 1920 g. Dostalam nawet wykres na siatce centylowej jest powyzej 90 centyla, biorac pod uwage moj wzrost 161 cm i wage przed ciaza 49 kg lekarz powiedzial ze bedziemy obserwowac jak rosnie bo troche duzy. Nie wiem po kim bo moj maz ma 172 cm wzrostu i 67kg.

3jvz3e5e9hsogjgk.png

qdkkanlis2ttu8uo.png
  • Gosiczek Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    acygan wrote:
    Pytalam czy to prawidlowa waga to powiedziala ze tak. Jest niby miedzy nami tydzi3n roznicy, no ale troche mnie przestraszylas. Czytalam, ze w 29 tc dzieci waza 1200 moze 1300.
    Gosiczek Twoj dzidzius byl maly,ostatnio pisalas o wadze,mozesz przypomniec w ktorym tyg bylas i ile wtedy wazyl? Wybacz,ale nie pamietam juz, wiem ze mowilas, ze podgonil.

W 22tygodniu 300gram w 28tygodniu 1100gram

Starania od stycznia 2015r, niedoczynność tarczycy, macica jednorożna
  • darika Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja córka w 27t4d ważyła 1200 i mi gin powiedziała, że jest duża i że jest tydzień do przodu, więc nie wydaje mi się, żeby wasze dzieciaczki były jakieś małe. Może po prostu są mniejsze ale raczej nie małe... Tak mi się wydaje.

29.09.2016 Aniołek (10 tc)
    09.04.2018 cud narodzin - 55 cm, 3720 g. Amelka ❤️
    16.09.2020 cud narodzin - 54 cm, 3150 g. Igorek ❤️
    lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • gondi Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kassie
    http://www.kalendarzciazy.com/kalendarz/waga-dziecka-w-ciazy-tabela.php
    tu jest napisane ze twoj maluch sie miesci w normie miedzy 10 a 90 centylem

Kassie lubi tę wiadomość

3jvz3e5e9hsogjgk.png

qdkkanlis2ttu8uo.png
  • acygan Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To i tak w dalszym ciagu mniej niz Wasze dzieciaczki. Ja juz sama nie wiem, nie chce sie nakrecac. Za 3 tyg mam wizyte kolejna,jesli dalej bedzie mniej to pojde do innego gin i porownam, chyba innego wyjscia nie mam.

• edwarda20 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wydaje mi się, zeby to bylo malo. Po prostu nie są grubaskami. A wymiary jak? bo waga wagą, a co innego pomiary.

Moj to tluscioszek, w 25t5d mial niecale 1kg. Ale i ja i maz urodzilismy sie wielcy i po 4kg.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Paatka Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kassie, a Twój lekarz wie w ogóle co to są siatki centylowe? :d http://www.kalendarzciazy.com/kalendarz/waga-dziecka-w-ciazy-tabela.php
    Przecież wagi, które podajesz są na odpowiednim poziomie, więc nie wiem skąd mu przyszło do głowy opowiadanie Ci takich głupot i straszenie.

Z tego co się orientuje w siatkach centylowych, tak jak dla lekarzy/szpitali liczą się zakończone tygodnie, a nie rozpoczęte. I pamiętajmy o tym, że USG ma też swój znaczny zakres błędu. Hipotrofie to się stwierdza, jak waga jest dużo poza danym tygodniem, a znaczenie ma przecież też rozwój poszczególnych częsci ciała dziecka, a nie tylko waga ;)

Kassie lubi tę wiadomość

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • MaGo Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoro wrote:
    O, też się zastanawiam nad płukaniem - do tej pory wyprałam ciuszki w proszku Bobini i tyle,bez płukania, ale takie są twarde i suche, że kolejny raz już użyję płynu;/

Dziewczyny, które wybrały materacyk Fiki Miki - powiedzcie mi proszę, na jaki model się zdecydowałyście? Przeglądam i przeglądam i już zgłupiałam X_X

Mam już od dawna kupiony właśnie Fiki Miki Sensitive Antyalergiczny MS11 akurat był w promocji świąteczniej tańszy o 100zł ;)

Totoro lubi tę wiadomość

Marcel <3<3
    3jvzi09ke9hkk4qh.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MaGo nie wiem czy u mnie też nie stanie na nim :) ale jeszcze pomyślę xD

Ja mam jutro wizytę, ciekawa jestem strasznie ile przybrała na wadze moja Lila :) dużo mniej ciekawa jestem ile ja przybrałam... :P

MaGo lubi tę wiadomość

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mój synek ważył w 27 tc (26 tc 2 d) 978 gr. zobaczymy ile będzie w poniedziałek.

dziewczyny zmartwiłam się, właśnie przyszły mi wyniki krwi i mocz dziś robiłam i w moczu mam białko.
    Mocz analiza ogólna
    Przejrzystość mętny
    Barwa żółty
    Glukoza ujemny mg/dl 0 0
    Białko 11,00 mg/dl 0 0 H

patrzyłam na wcześniejsze wyniki i zawsze było białko ujemne. czytałam że to normalne, na innej stronie że to może być problem z nerkami czy zatrucie ciążowe. boję się o maleństwo :(
    do poniedziałku oszaleję!
    a jak u Was jest ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2018, 22:38

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • Malyprosiaczek Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój mały tydzień temu czyli 28t 3d ważył 1141g. Ja mam 155 cm i przed ciąża 40kg. Urodziłam się mając 55 cm i 3550g. Myśle ze u nas jest ok, a lekarz powiedział mi ze nie mam oczekiwać tego, ze urodzę 4kg dziecko bo przecież jestem małej postury itd. Mój mąż jak urodził się to miał 51 cm i 3200g wiec ja nie liczę na to, ze moje dziecko będzie duże. Dlatego tez nie martwię się, ze mam za dużo ubranek w rozmiarze 56 bo większy pewnie nie będzie :P

Dziewczyny, czy Wy przed każda wizyta u gin robicie badania? Np ogólne moczu i morfologii? Mam iść w poniedziałek na wizytę i miesiąc temu mój gin mówił żebym nie robiła żadnych badań bo wszystko jest ok. Ale przecież przez miesiąc mogło się coś zmienić i tak siedzę i myśle czy robić.

Jeszcze mam pytanie. Nie wiem czy znacie stronkę smartchild.pl ale właśnie do koszyka wrzuciłam dużo rzeczy typu kocyk z poduszka motylkiem do wózka, czerwona kokardkę do wózka, szczotkę do włosów itd itd. Znalazłam tam tez taki balsam ułatwiający oddychanie dla dzieci na przeziębienie od 1 dnia życia coś w stylu jak vicks, ale ten balsam jest z naturalnych składników. Głównym składnikiem jest naturalny olejek eukaliptusowy i jest tam 95% organicznych składników z upraw ekologicznych. Balsam jest testowany dermatologicznie i posiada certyfikat soil association. Myślicie, ze taki balsam byłby ok czy lepiej nie brać dla takiego maluszka i lepiej wspomagać się tylko sprayem z soli morskiej?

f2wlqps6jdpv4xb3.png
  • acygan Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusia od początku nie mialam zadnych problemow z moczem i krwia, takze nie wiem co Ci powiedziec.

Edwarda niby dostalam jakies zdjecie z pomiarami chyba, ale nie chce juz mi sie wstawac i patrzec, zreszta nie znam sie na tym :) jutro sobie zerkne co i jak. Mam jednak nadzieje, ze wszystko jest ok :)

• Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 22:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malyprosiaczek mi lekarz zleca badania na każdą wizytę mocz i morfologia to podstawa czasem coś innego jeszcze. mi hemoglobina zaczyna spadać.

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 23:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam przed każda wizyta muszę robić morfologie i mocz, a przed ta jeszcze dodatkowo toksoplazmoze muszę powtórzyć:)

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • Malyprosiaczek Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 23:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi tez zawsze zlecał, a teraz powiedział ze nic nie robić. Zdziwiłam się troszkę i stwierdziłam, ze pojadę i mimo wszystko zrobię ta morfologię i krew, ale potem wątpliwości mnie dopadły, ze może jednak nie robi się co wizytę badań, ale skoro Wam co wizytę zleci to faktycznie dla swojego spokoju zrobię o będę wiedziała czy wszystko jest ok

f2wlqps6jdpv4xb3.png
  • Sassy Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 23:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malyprosiaczek, ja miałam morfologię i mocz chyba ze dwa, góra trzy razy od początku ciąży, także nie co wizytę.

8.04.2018 - Szczęśliwa mama pięknej córeczki <3
    n59yhdgewxvis8ih.png
‹‹ 678 679 680 681 682 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ