Kwietniowe Mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Kassie wrote:acygan a mowil cos Twoj gin o wadze corci? Ja mialam prenatalne we wtorek i z pomiarow wyszlo 1400gram-lekarz mowil ze wagowo po srodku i wszystko w porzadku. Za to w srode bylam ba wizycie u mojego gina i u niego wyszlo 1500-1700g i powiedzial ze jak za 2tyg nie dobije do 2kg to czeka mnie szpital pod katem hipotrofii
A i moj maluszek tez z glowka w gorze
Pytalam czy to prawidlowa waga to powiedziala ze tak. Jest niby miedzy nami tydzi3n roznicy, no ale troche mnie przestraszylas. Czytalam, ze w 29 tc dzieci waza 1200 moze 1300.
Gosiczek Twoj dzidzius byl maly,ostatnio pisalas o wadze,mozesz przypomniec w ktorym tyg bylas i ile wtedy wazyl? Wybacz,ale nie pamietam juz, wiem ze mowilas, ze podgonil. -
Ja w ogole mam wrazenie ze na kazdej wizycie jest troche mniejsza w porownaniu do Waszych maluchow, no ale nie chce byc madrzejsza od lekarza. Sama juz nie wiem. Wiem,ze ta lekarz zwraca uwage na niska wage, bo moja bratowa straszyla,ze dziecko male, wiec raczej widzi takie rzeczy
moze bedzie malutka po mamusi,wazylam 2800 w terminie i mialam 50 cm
-
Ja bylam w poniedzialek, to byl skonczony 29 tc i maly wazyl 1920 g. Dostalam nawet wykres na siatce centylowej jest powyzej 90 centyla, biorac pod uwage moj wzrost 161 cm i wage przed ciaza 49 kg lekarz powiedzial ze bedziemy obserwowac jak rosnie bo troche duzy. Nie wiem po kim bo moj maz ma 172 cm wzrostu i 67kg.
-
acygan wrote:Pytalam czy to prawidlowa waga to powiedziala ze tak. Jest niby miedzy nami tydzi3n roznicy, no ale troche mnie przestraszylas. Czytalam, ze w 29 tc dzieci waza 1200 moze 1300.
Gosiczek Twoj dzidzius byl maly,ostatnio pisalas o wadze,mozesz przypomniec w ktorym tyg bylas i ile wtedy wazyl? Wybacz,ale nie pamietam juz, wiem ze mowilas, ze podgonil.
W 22tygodniu 300gram w 28tygodniu 1100gramStarania od stycznia 2015r, niedoczynność tarczycy, macica jednorożna -
Moja córka w 27t4d ważyła 1200 i mi gin powiedziała, że jest duża i że jest tydzień do przodu, więc nie wydaje mi się, żeby wasze dzieciaczki były jakieś małe. Może po prostu są mniejsze ale raczej nie małe... Tak mi się wydaje.29.09.2016 Aniołek (10 tc)
09.04.2018 cud narodzin - 55 cm, 3720 g. Amelka ❤️
16.09.2020 cud narodzin - 54 cm, 3150 g. Igorek ❤️
-
Kassie, a Twój lekarz wie w ogóle co to są siatki centylowe? :d http://www.kalendarzciazy.com/kalendarz/waga-dziecka-w-ciazy-tabela.php
Przecież wagi, które podajesz są na odpowiednim poziomie, więc nie wiem skąd mu przyszło do głowy opowiadanie Ci takich głupot i straszenie.
Z tego co się orientuje w siatkach centylowych, tak jak dla lekarzy/szpitali liczą się zakończone tygodnie, a nie rozpoczęte. I pamiętajmy o tym, że USG ma też swój znaczny zakres błędu. Hipotrofie to się stwierdza, jak waga jest dużo poza danym tygodniem, a znaczenie ma przecież też rozwój poszczególnych częsci ciała dziecka, a nie tylko wagaKassie lubi tę wiadomość
-
Totoro wrote:O, też się zastanawiam nad płukaniem - do tej pory wyprałam ciuszki w proszku Bobini i tyle,bez płukania, ale takie są twarde i suche, że kolejny raz już użyję płynu;/
Dziewczyny, które wybrały materacyk Fiki Miki - powiedzcie mi proszę, na jaki model się zdecydowałyście? Przeglądam i przeglądam i już zgłupiałam X_X
Mam już od dawna kupiony właśnie Fiki Miki Sensitive Antyalergiczny MS11 akurat był w promocji świąteczniej tańszy o 100złTotoro lubi tę wiadomość
Marcel❤
-
mój synek ważył w 27 tc (26 tc 2 d) 978 gr. zobaczymy ile będzie w poniedziałek.
dziewczyny zmartwiłam się, właśnie przyszły mi wyniki krwi i mocz dziś robiłam i w moczu mam białko.
Mocz analiza ogólna
Przejrzystość mętny
Barwa żółty
Glukoza ujemny mg/dl 0 0
Białko 11,00 mg/dl 0 0 H
patrzyłam na wcześniejsze wyniki i zawsze było białko ujemne. czytałam że to normalne, na innej stronie że to może być problem z nerkami czy zatrucie ciążowe. boję się o maleństwo
do poniedziałku oszaleję!
a jak u Was jest ?Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2018, 22:38
-
Mój mały tydzień temu czyli 28t 3d ważył 1141g. Ja mam 155 cm i przed ciąża 40kg. Urodziłam się mając 55 cm i 3550g. Myśle ze u nas jest ok, a lekarz powiedział mi ze nie mam oczekiwać tego, ze urodzę 4kg dziecko bo przecież jestem małej postury itd. Mój mąż jak urodził się to miał 51 cm i 3200g wiec ja nie liczę na to, ze moje dziecko będzie duże. Dlatego tez nie martwię się, ze mam za dużo ubranek w rozmiarze 56 bo większy pewnie nie będzie
Dziewczyny, czy Wy przed każda wizyta u gin robicie badania? Np ogólne moczu i morfologii? Mam iść w poniedziałek na wizytę i miesiąc temu mój gin mówił żebym nie robiła żadnych badań bo wszystko jest ok. Ale przecież przez miesiąc mogło się coś zmienić i tak siedzę i myśle czy robić.
Jeszcze mam pytanie. Nie wiem czy znacie stronkę smartchild.pl ale właśnie do koszyka wrzuciłam dużo rzeczy typu kocyk z poduszka motylkiem do wózka, czerwona kokardkę do wózka, szczotkę do włosów itd itd. Znalazłam tam tez taki balsam ułatwiający oddychanie dla dzieci na przeziębienie od 1 dnia życia coś w stylu jak vicks, ale ten balsam jest z naturalnych składników. Głównym składnikiem jest naturalny olejek eukaliptusowy i jest tam 95% organicznych składników z upraw ekologicznych. Balsam jest testowany dermatologicznie i posiada certyfikat soil association. Myślicie, ze taki balsam byłby ok czy lepiej nie brać dla takiego maluszka i lepiej wspomagać się tylko sprayem z soli morskiej? -
Agusia od początku nie mialam zadnych problemow z moczem i krwia, takze nie wiem co Ci powiedziec.
Edwarda niby dostalam jakies zdjecie z pomiarami chyba, ale nie chce juz mi sie wstawac i patrzec, zreszta nie znam sie na tymjutro sobie zerkne co i jak. Mam jednak nadzieje, ze wszystko jest ok
-
Mi tez zawsze zlecał, a teraz powiedział ze nic nie robić. Zdziwiłam się troszkę i stwierdziłam, ze pojadę i mimo wszystko zrobię ta morfologię i krew, ale potem wątpliwości mnie dopadły, ze może jednak nie robi się co wizytę badań, ale skoro Wam co wizytę zleci to faktycznie dla swojego spokoju zrobię o będę wiedziała czy wszystko jest ok