X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 23:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam wizyty co 2 tyg. a badania każe mi robić o drugą, czyli wychodzi na to, że co miesiąc robię :)

Co do białka w moczu to nie mam zielonego pojęcia co może być przyczyną i z czym się wiąże :/

A co do wagi jeszcze to moja Lila w 28tc+2 ważyła 1126g :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lutego 2018, 00:00

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Paatka Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 23:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi zleca badania co drugą wizytę, czyli w sumie co 1,5 miesiąca ;)

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • Andzia123 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 23:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie co druga wizytę, raz tylko mocz raz tylko morfologie, któregoś razu zrobiłam też morfologie jak mi nie zlecala i wyszło akurat, że na poprzednia wizytę nic nie musiałam robić, a teraz i morfologie i mocz i też tokso musiałam powtórzyc. Mi w moczu zawsze, tzn odkad w ciąży jestem, bakterie wychodzą i odczyn obojętny, ale nic mi gin nie mówiła że coś jest nie tak, zresztą czuję się ok, nic mnie nie piecze ani nic, więc się nie przejmuje :) w ogóle to chyba pierwszy tak długi okres czasu kiedy nic z pęcherzem mi się nie dzieje już od nie pamiętam kiedy, bałam się ze w ciąży będą problemy częściej a tu nic się nie dzieje :)

07.04.2018 - marzenia się spełniają <3 zakochana na zabój w Synku :)
    qb3ci09k2rozqy86.png
  • Halina90 Przyjaciółka

Wysłany: 2 lutego 2018, 00:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My dziś równo 29tc i 1400g.

Badania mam do 2 wizytę= co 2 mce.
    Kolejna wizyta tym razem za 3 tygodnie.

Również dostałam receptę na immuno z tym że lekarz nie powiedział że jest to konieczne, a raczej zapytał czy chce receptę.

Co do białka wczoraj na SzR położna powiedziała że jeśli jest w moczu to znaczy że ucieka i trzeba je uzupełniać poprzez dietę (sery, jajka itd) Jeśli co tego jest wysokie ciśnienie i opuchlizna to podejrzenie gestozy (czyli zatrucia ciazowego) - ale nie chce straszyć bo oczywiście nie musi tak być.

• Kinga. Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2018, 02:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malyprosiaczek wrote:

Dziewczyny, czy Wy przed każda wizyta u gin robicie badania? Np ogólne moczu i morfologii? Mam iść w poniedziałek na wizytę i miesiąc temu mój gin mówił żebym nie robiła żadnych badań bo wszystko jest ok. Ale przecież przez miesiąc mogło się coś zmienić i tak siedzę i myśle czy robić.

Jeszcze mam pytanie. Nie wiem czy znacie stronkę smartchild.pl ale właśnie do koszyka wrzuciłam dużo rzeczy typu kocyk z poduszka motylkiem do wózka, czerwona kokardkę do wózka, szczotkę do włosów itd itd. Znalazłam tam tez taki balsam ułatwiający oddychanie dla dzieci na przeziębienie od 1 dnia życia coś w stylu jak vicks, ale ten balsam jest z naturalnych składników. Głównym składnikiem jest naturalny olejek eukaliptusowy i jest tam 95% organicznych składników z upraw ekologicznych. Balsam jest testowany dermatologicznie i posiada certyfikat soil association. Myślicie, ze taki balsam byłby ok czy lepiej nie brać dla takiego maluszka i lepiej wspomagać się tylko sprayem z soli morskiej?

W aptekach itp mówią ze aromaterapia dla dzieci dopiero po 3-4r.z. Kiedys było inaczej, ponoć właśnie olejek eukaliptusow noże doprowadzić do niekorzystnych skurczy oskrzeli u maluszków. Czy to prawda (nie wiem), ile ludzi tyle opini. sa też te plastry aromactive i żel. Jedno niby od 1 dż drugie od 3 m-ca (nigdy nie pamiętam którejest od1 d.ż.). wiem, że kilka dziewczyn je stosowało. Ale tj. pisałam zdania są podzielone. Ja stosuję aromaterapię-ale tylko olejek herbaciany/lavendowy

Jeśli chodzi o badania, to mocz mam na każdej wizycie, tj spr pH pochwy. Krew co którąś (ostatnio co wizytę bo mi hemoglobina zleciała i jeszcze nie wskoczyła na normalny poziom, a teraz zwiększa się zapotrzebowanie na żelazo)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lutego 2018, 02:30

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Kassie Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2018, 06:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gondi wrote:
    Kassie
    http://www.kalendarzciazy.com/kalendarz/waga-dziecka-w-ciazy-tabela.php
    tu jest napisane ze twoj maluch sie miesci w normie miedzy 10 a 90 centylem
    Tak tez uslyszalam na prenatalnych :-) dzieki za te siatki bo faktycznie jest w normie wagowo.

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • Kassie Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2018, 06:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paatka wrote:
    Kassie, a Twój lekarz wie w ogóle co to są siatki centylowe? :d http://www.kalendarzciazy.com/kalendarz/waga-dziecka-w-ciazy-tabela.php
    Przecież wagi, które podajesz są na odpowiednim poziomie, więc nie wiem skąd mu przyszło do głowy opowiadanie Ci takich głupot i straszenie.

Z tego co się orientuje w siatkach centylowych, tak jak dla lekarzy/szpitali liczą się zakończone tygodnie, a nie rozpoczęte. I pamiętajmy o tym, że USG ma też swój znaczny zakres błędu. Hipotrofie to się stwierdza, jak waga jest dużo poza danym tygodniem, a znaczenie ma przecież też rozwój poszczególnych częsci ciała dziecka, a nie tylko waga ;)
    Mam wrazenie ze chyba nie wie co to sa siatki. I naprawde nie rozumiem po co tak mnie mastraszyl. A pozostale pomiary glowki/brzuszka itd wyszly mu ok. Niewiem, moze on tak panikuje bo mam cukrzyce od poczatku? A pierwsze dziecko urodzilam ponad 4kg. A moja waga wyjsciowa to 49kg i 167cm wzrostu. I faktycznie w pierwszej ciazy synek na tym etapie wazyl kolo 2kg. Tylko ze rozne dzieci sie rodza-jedne wieksze, drugie mniejsze.. Poczekam 2tyg do wizyty i zobaczymy co mi powie. Jak da mi skierowanie do szpitala z tego powodu to pojde do innego gina prywatnie to jeszcze zprawdzic.
    Tylko wiecie ja dzien wczesniej szczesliwa po prenatalnych ze wszystko ok a nagle dzien po inne ibformacje dostalam..
    Ale dzieki dziewczyny ze jestescie :-) froche sie uspokoilam bo tylko chodze i mysle

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • darika Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2018, 07:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusia_pia mi też się, jakiś miesiąc temu pojawił ślad białka w moczu (wcześniej nie miałam). Moja gin zalecila mi mierzenie ciśnienia 3x dziennie. Jak okazało się, że ciśnienie ok i żadnej opuchlizny nie ma to powiedziała, że czasami się tak zdarza i m się nie martwić.

Ja robię badania przed każdą wizyta - mocz i morfologia. Teraz tylko nie zrobię (wizyta w poniedziałek o 13) bo jestem w górach cały tydzień i nie mam kiedy, żeby wyniki były.

Acygan a nie dostajesz opisu usg? Tam powinny być zapisane wszystkie wymiary. Ja oprócz zdjęć dostaje opis. Ewentualnie na zdjęciu w tabelce też są (przynajmniej u mnie).

29.09.2016 Aniołek (10 tc)
    09.04.2018 cud narodzin - 55 cm, 3720 g. Amelka ❤️
    16.09.2020 cud narodzin - 54 cm, 3150 g. Igorek ❤️
    lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2018, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie lekarz zleca badania na co druga wizyte, czyli co 2 mce.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • AJrin Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2018, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Obecne zalecenia są jako obowiązek co 2 miesiące mocz i morfologia. Jeśli pacjentka przyjmuje leki bądź miała jakieś problemy początkowe standardowo jest co wizyta.
    U mnie mam co drugą wizytę wychodzi co niecałe 2 miesiące. Nic nie przyjmunie nie choruje na nic przewlekle wyniki do tej pory wszystkie mam prawidłowe, poprzednia ciąża też prawidłowa bez leków. Więc spokojnie jeśli nic się nie dzieje to nie zawsze zlecają co wizyte.

http://instagram.com/i.k.x.2/
    8p3o3e3kfn2wsd36.png
    07.10.2015 Aniołek
    09.2016 Synek I
    04.2018 Synek K

• Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2018, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no mi lekarz zleca badania co wizytę. w moczu mam ciągle jakieś bakterie, zobaczymy co teraz powie.
    dziś miałam ciężką noc, nie mogłam zasnąć, rano też nie pospałam. chyba zaczyna mnie dopadać panika czy ze wszystkim zdążymy do narodzin, a to jeszcze 2 mc.

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • Gosiczek Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2018, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem czemu ale mi daleko jeszcze do takiej paniki że nie zdąże itp. Chyba jeszcze do końca tego nie czuje że to juz niebawem

Sassy lubi tę wiadomość

Starania od stycznia 2015r, niedoczynność tarczycy, macica jednorożna
  • Aga78 Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2018, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja co miesiąc robię mocz a morfologię co 2 miesiące

14.11.2015- 1 IUI:( 14.01.2016 2 IUI:(
    11.05.2016-INF-I Transfer :(
    06.12.2016 - CRIO II Transfer
    04.05.2017- ciąża naturalna Aniołek [*] 9 tydz
    3jvzi09kjtx66r5t.png
  • Andzia123 Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2018, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do mnie właśnie dzwonił tato, komoda na ciuszki dla Maluszka zrobiona, jutro po sesji montaż i mogę śmiało prać i prasować ciuszki :D cudownie <3

Agusia_pia, MaGo lubią tę wiadomość

07.04.2018 - marzenia się spełniają <3 zakochana na zabój w Synku :)
    qb3ci09k2rozqy86.png
  • acygan Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2018, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie dostaje opisu na kazdej wizycie, tym razem tez nie mam niestety. No nic bede czekac do nastepnej wizyty.

Mocz i morfo robie na kazada wizyte, wiec aktualnie co trzy tygodnie. Na ta wizyte mam dodatkowo zrobic toxoplazmoze i cytomegalie i jeszcze cos z przeciwcialami, pomimo tego,ze u mnie teoretycznie konfliktu nie ma.

A w nagrode zachcialo nam sie dzis pasty z tunczyka z jajeczkiem i musialysmy zjesc :) niestety z odrobina majonezu i bialym pieczywem, ale coz :)

• Gosiczek Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2018, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A wiecie ci sobie pomyślałam. Weszłam na pierwszą strone naszego forum i już pierwsze osoby zafasolkowane zglaszały sie pod koniec lipca a ja ostatni okres mialam 18lipca a test ciążowy w 15 sierpnia był negatywny hmmmm

• Gosiczek Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2018, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    acygan wrote:
    Nie dostaje opisu na kazdej wizycie, tym razem tez nie mam niestety. No nic bede czekac do nastepnej wizyty.

Mocz i morfo robie na kazada wizyte, wiec aktualnie co trzy tygodnie. Na ta wizyte mam dodatkowo zrobic toxoplazmoze i cytomegalie i jeszcze cos z przeciwcialami, pomimo tego,ze u mnie teoretycznie konfliktu nie ma.

A w nagrode zachcialo nam sie dzis pasty z tunczyka z jajeczkiem i musialysmy zjesc :) niestety z odrobina majonezu i bialym pieczywem, ale coz :)

Zazdroszcze wam tych częstych wizyt. Ja miałam w zeszłym tygodniu (po 6 tygodniowej przerwie) a teraz bede miala 5tygodniową przerwe i jeszcze z tego co ginekol mowil nie będzie usg kompletnie nie rozumiem dlaczego

• kaszelkowa Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2018, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja też mam badania co wizytę, ale do tej pory wizyty wypadały mi co 5-6 tygodni więc tak akurat te badania :)

Dziewczyny, piszecie o sesjach foto, a czy któraś z Was planuje baby shower? :D

mjvy9vvjacooymry.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2018, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiczek wrote:
    A wiecie ci sobie pomyślałam. Weszłam na pierwszą strone naszego forum i już pierwsze osoby zafasolkowane zglaszały sie pod koniec lipca a ja ostatni okres mialam 18lipca a test ciążowy w 15 sierpnia był negatywny hmmmm

ja miałam ostatni okres 8 lipca a 5 sierpnia miałam już test pozytywny :)

bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2018, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiczek wrote:
    Nie wiem czemu ale mi daleko jeszcze do takiej paniki że nie zdąże itp. Chyba jeszcze do końca tego nie czuje że to juz niebawem

no ja właśnie wiem że jest czas, ale jakoś tak wydaje mi się że mam mało ubranek, lista jeszcze spora ale myślę że nie potrzebnie się nakręcam. damy radę :) oby małemu się nie przyspieszyło mocno hehe

bcg0egl.png
    cllc0zm.png
‹‹ 679 680 681 682 683 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ