X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Sassy Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2018, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiczek wrote:
    Ile i jakie ubranka macie w rozmiarach 50 i 56?
    Typowo 50 nie mam nic, chociaż niektóre 56 są tak maciupkie, że pewnie można je podciągnąc pod 50, zależy od sklepu i rozmarówki. Na 56 mam kilka bodziaków z długim rękawem i może z jedne z krótkim, kilka półśpiochów i ze trzy pajace, może ze dwie bluzeczki. Zdecydowanie większość rzeczy mam na 62 i 68. Przepraszam, że podaję tak orientacyjne, ale jeszcze nie liczyłam :p

8.04.2018 - Szczęśliwa mama pięknej córeczki <3
    n59yhdgewxvis8ih.png
  • bobas2015 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2018, 23:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane jestem kwietnia 2017. Kibicuje Wam mocno. Mój drugi syn urodził się 25 z wagą 4400;) pierwszy jest z listopada 2015 tez miał blisko 4kg. Oboje dokładnie tydzień przed terminem. Chce AWAM Tylko Napisać Ze nastawiajcie Sue Pozytywnie Jest to Cudowne PrzeżyCie I Wcale Tak Nie Boli. Jestem drobnej budowy a urodziłam ich bez nacięcie i pęknięcia. Ćwiczcie kegla bądźcie aktywne słuchajcie położnych i nie traccie energii na krzyki. Dużo Sił dxuewcdyny I Powodzenia, )

Sassy, Paatka, Totoro, darika, yvonneSW, Katy, gondi, Halina90 lubią tę wiadomość

k0kdpiqv0y1cvkk1.png
    zem3upjytbg3o3al.png
    Krzys 14.11.2015 38 tc 3540g 54 cm. Piotr 25.04.2017 38 tc 4380 g 59cm
  • Mirabelcia Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2018, 23:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiczek wrote:
    Ile i jakie ubranka macie w rozmiarach 50 i 56?

Ja mam 5 szt body z długim rękawem, 3 pajacyki, 3 x śpioszki z kaftanikiem. Chcę dokupić jeszcze ze 2 komplety śpioszków i body z krótkim rękawem. Wszystko w rozmiarze 56.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lutego 2018, 23:18

12.2014-Aniołek
    03.2017- początek leczenia w Invimed
    02.06.2017- 1 IUI :(
    Hashimoto, nt, IO, hipogonadyzm hipogonadotropowy
    Nasienie ok, drożność ok
  • Paatka Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2018, 00:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie w sumie z 56 - 6x body z długim rękawem, 4x pajace, 3x półśpiochy, 2x śpiochy i 2x kaftaniki. 50tek nie kupowałam żadnych, jeśli okażą się potrzebne to mąż będzie miał zadanie ;)

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • Malyprosiaczek Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2018, 01:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez urodziłam się duża :P miałam 55cm i 3550g. Moja mama była takiej postury co ja przed ciąża. Ważyłam 40kg przy 155cm, mama jakoś podobnie. Także ze mnie tez krasnalek :D

Ja ubranek na 50 nie mam ani jednego, a na 56 mam ich chyba z milion. Tak samo jak na 62. Na 56 mam ok 10 body, 7 pajacyków, 3 śpiochy, 2 kaftaniki i 4 pary spodni, jeden sweterek i 4 bluzy. Tylko, ze ja tez dużo ubranek dostałam i jeszcze niektóre po mnie mama zachowała i teraz mój synuś będzie je nosił :) nie będę pewnie zbyt często prac wiec cieszę się z takiej ilości ubranek :P

Jutro pakuje torby do szpitala wiec jeśli któraś już spakowała to poproszę o info co i ile zapakowalyscie :D mam nadzieje ze nie zapomniałam o niczym i wszystko zakupiłam :P

f2wlqps6jdpv4xb3.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2018, 06:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na 56 mam poki co malo trzy pajacyki i kilka body bo szwagierka mi przysle po swoim ubranja te male wlasnie. Wiecej mam na 62 a teraz kupuje na 68.

Ja urodzilam sie 4100 gr i 55 cm wiec grubasek ;)
    Synek tez pewnie maly nie bedzie hehe.

Dopadla mnie bezsennosc :(

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • KwietniowkaZ Znajoma

Wysłany: 7 lutego 2018, 08:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny ponawiam pytanie czy któraś jest zainteresowana odkupieniem nowych ubranek z firmy Sofija https://supermaluszek.pl/pl/producer/Sofija/10
    sofija.com.pl
    Mam na rozmiar 56
    7 bodow długo rękaw ,1 kaftanik.
    2 śpiochy, 1 pajac grubszy polar
    2 czapeczki
    Na 62:
    6 bodow, 1 spodenki bawełniane
    1 pajac 1 śpioch 1 gruby komplecik taki na dwór 2 czapeczki
    Na 68
    2 body
    Wszystko jest nowe z metkami poporstu poniosło mnie i dwie babacie z zakupami :) la zainteresowanych mogę przesłać zdjęcia na maila. Ponieważ chce to sprzedać szybko cena 260 zł + koszt przesyłki pewnie gdzies koło 13-15zl łącznie jest 27 sztuk
    Sprzedaje kompelet

KwietniówkaZ
  • darika Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2018, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na mam ciuszki na 56 i 62, z tym, że na 56 mam połowę tego, co na 62, tzn. około 3-4 body długi i krótki rękaw, 4 pajacyki, 2 śpioszki, 2 polspioszki, 2 kaftaniki i jedne jakieś body z sukieneczką. Na 68 na razie nie kupuje, bo ostatnio znajoma się zadeklarowała, że ma mnóstwo ciuchów po swoich dwóch córkach. Tylko, że jakoś na razie się nie zbiera do tego. Jakby się rozmyslila to po prostu zamówię na 68 przez internet jak się mała urodzi ;-).

29.09.2016 Aniołek (10 tc)
    09.04.2018 cud narodzin - 55 cm, 3720 g. Amelka ❤️
    16.09.2020 cud narodzin - 54 cm, 3150 g. Igorek ❤️
    lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • Pysia89 Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2018, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien Dobry bardzo ;)

Edwarda,ostatnio czyli 2 tygodnie temu i 2 dni miala 850 gram.
    Licze ze nadgoni...
    To moje trzecie dzieciatko :)
    Syna urodzil sie z waga 3450 i 58 dlugi.
    A corcia 3240 i 56 dluga.
    Jak to nadgorliwa mama przestudiowalam wszystkie USG i badania wczesniejszych ciaz.
    I co ciekawe syn za zycia plodowego szedl miedzy 50-90 centylem.A corka miedzy 5-10 a a w ostatim mc nadgonila do 50 centyla.

Buziaki pozdrawiam

• darika Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2018, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pysia89 nie martw się na zapas, na pewno nadgoni, a może po prostu będzie kruszynka? :-)

A ja zawsze się śmiałam z tego "syndromu wicia gniazdka", a chyba teraz sama tego doświadczam. Co wstaje rano (od poniedziałku) to muszę coś robić, w sensie sprzątać, szykować, prać albo prasować. Wczoraj wieczorem pakowałam torbę do porodu (potem wrzucę moja listę, bo któraś dziewczyna chciała). Co prawda muszę jeszcze z niej wyjąć i poprać (koszule, staniki i rzexzy małej) ale chciałam zobaczyć jak się zmieścimy i wzięłam w końcu dwie torby - jedna mała walizka na kółkach i druga mała torba z rączka. ;-)

Pysia89 lubi tę wiadomość

lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • Gosiczek Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2018, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do staników kupujecie już czy czekacie jeszcze?

Starania od stycznia 2015r, niedoczynność tarczycy, macica jednorożna
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2018, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malyprosiaczek wrote:

Jutro pakuje torby do szpitala wiec jeśli któraś już spakowała to poproszę o info co i ile zapakowalyscie :D mam nadzieje ze nie zapomniałam o niczym i wszystko zakupiłam :P

Moja torba
    Kosmetyczka, wièkszosc to miniaturki (szczotka do włosów, gumka, suchy szampon, płyn do hig. int., szczoteczka do zębów+ pasta, dezodorant, lusterko, balsam do ust, żel pod prysznic, balsam/masło do ciała

2 duże ręczniki, 2 koszule, 5 szt topów do karmienia, 5 szt. legginsów, ciepła bluza, bielizna (2-3 szt. staniki do karmienia), kapcie, klapki do kąpieli, skarpetki, ciepłe skarpetki do porodu)
    Coś do jedzenia (słodycze, owoce)

Dla męża (wygodne ciuchy, ręcznik, szczoteczka do zębów, coś do jedzenia (owoce, słodycze, cola), aparat, tel, ładowarka

Dla dziecka poduszka do karmienia (zostanie w aucie), chusta

W domu przygotowane ciuchy w 2 rozmiarach i 2 wariantach pogodowych (ciepło i zimno), fotelik, torba do przewijania (pielucha tetrowa, mata, chusteczki, śpiworek do fotelika, czapeczka, ramą do wózka

W szpitalu na wyposażeniu są ciuchy dla dziecka, pieluch tetrowe i pampersy, podkłady poporodowe, majtki siatkowe, wkładki laktacyjne.

Dokumenty
    -książeczka ciąży
    -skierowanie
    -karta ubezpieczeniowa

Do wydania aktu ur/meldunku (dziecko nie rodzi się w pl)
    -nasze akty ur
    -akt małżeństwa
    -dowody os/paszporty

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2018, 09:12

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Gosiczek Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2018, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga. wrote:
    Moja torba
    Kosmetyczka, wièkszosc to miniaturki (szczotka do włosów, gumka, suchy szampon, płyn do hig. int., szczoteczka do zębów+ pasta, dezodorant, lusterko, balsam do ust, żel pod prysznic, balsam/masło do ciała

2 duże ręczniki, 2 koszule, 5 szt topów do karmienia, 5 szt. legginsów, ciepła bluza, bielizna (2-3 szt. staniki do karmienia), kapcie, klapki do kąpieli, skarpetki, ciepłe skarpetki do porodu)
    Coś do jedzenia (słodycze, owoce)

Dla męża (wygodne ciuchy, ręcznik, szczoteczka do zębów, coś do jedzenia (owoce, słodycze, cola), aparat, tel, ładowarka

Dla dziecka poduszka do karmienia (zostanie w aucie), chusta

W domu przygotowane ciuchy w 2 rozmiarach i 2 wariantach pogodowych (ciepło i zimno), fotelik, torba do przewijania (pielucha tetrowa, mata, chusteczki, śpiworek do fotelika, czapeczka, ramą do wózka

W szpitalu na wyposażeniu są ciuchy dla dziecka, pieluch tetrowe i pampersy, podkłady poporodowe, majtki siatkowe, wkładki laktacyjne.

Dokumenty
    -książeczka ciąży
    -skierowanie
    -karta ubezpieczeniowa

Do wydania aktu ur/meldunku (dziecko nie rodzi się w pl)
    -nasze akty ur
    -akt małżeństwa
    -dowody os/paszporty

Nie wiem jak jest u ciebie w szpitalu ale ja bym dorzuciła talerzyk, nożyk, łyżeczke, kubek jakbyś chciala sobie zrobić hebratke dodatkowo, kisiel czy cokolwiek. No i u nas w szpitalu brakuje często papieru toaletowego więc wole mieć w torbie na wszelkie wypadek. No i ja zamierzam spakować laktator, osłonki na sutki i maść ja sutki

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2018, 09:19

• acygan Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2018, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pysia89 wrote:
    Dzien Dobry bardzo ;)

Edwarda,ostatnio czyli 2 tygodnie temu i 2 dni miala 850 gram.
    Licze ze nadgoni...
    To moje trzecie dzieciatko :)
    Syna urodzil sie z waga 3450 i 58 dlugi.
    A corcia 3240 i 56 dluga.
    Jak to nadgorliwa mama przestudiowalam wszystkie USG i badania wczesniejszych ciaz.
    I co ciekawe syn za zycia plodowego szedl miedzy 50-90 centylem.A corka miedzy 5-10 a a w ostatim mc nadgonila do 50 centyla.

Buziaki pozdrawiam

Moja w 28+2 miala 1 kg i tez sie martwie troche, ale czekam do nastepnej wizyty i tez zobacze co i jak.

• Kinga. Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2018, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiczek wrote:
    Nie wiem jak jest u ciebie w szpitalu ale ja bym dorzuciła talerzyk, nożyk, łyżeczke, kubek jakbyś chciala sobie zrobić hebratke dodatkowo, kisiel czy cokolwiek. No i u nas w szpitalu brakuje często papieru toaletowego więc wole mieć w torbie na wszelkie wypadek. No i ja zamierzam spakować laktator, osłonki na sutki i maść ja sutki

Nie, No temat jedzeniowy to inna bajka niż w pl. Sztuce itp są. Do tego woda (butelkowana) i herbata b.o,tylko za kawę coś tam kasują (z ekspresu ciśnieniowego poza posiłkami). Do tego jest stołówka dla gości i personelu, wiec jak nie przypasuje danie szpitalne (lub za pôźno się zwlecze na śniadanie), które się wybrało, to można tam zjeść. W poprzednim szpitalu ceny były spoko, dużo taniej niż na mieście (np za pełne śniadanie z piciem itp płaciłam 4€ (pieczywo, wędlina, masło, dżem, warzywa, jogurt). no ale to był ogromny szpital i mnóstwo osób przewijało się przez tę stołówkę, więc pewnie mieli duże rabaty przy zakupie produktów). Ten który oglądałam ostatnio jest malutki, więc ceny mogą być wyższe za dodatkowe rzeczy.

Nie ma też opcji by brakowało papieru toaletowego, środków do dezynfekcji czy opakowań papierowych na zużyte podkłady. Jak coś się kończy, to się idzie do położnej, ta ściąga salową i uzupełnia (choć i tak zostawiają tego dużo podczas sprzątania sal rano i wieczorem). Przy takich wpadkach nikt by tam nie chciał rodzić, a tym samym nie było by kasy. Nie wspominając o konsekwencjach prawnych wynikających z brudu na oddziale i chorób, którym sprzyja środowisko szpitalne.

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • darika Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2018, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja listę rzeczy do torby mam trochę z internetu, trochę dodałam sama od siebie. Nie wiem czy wszystko się przyda, czy czegoś nie zabraknie, okaże się w praktyce ;-). Jeśli chodzi o kosmetyki to wszystko mam miniaturki, które kupiłam w Rossmanie.
    Dla mnie:
    -koszule nocne (2)
    -koszula do porodu
    -biustonosze do karmienia (2)
    -majtki (2)
    -skarpetki (2)
    -pomadka nawilżająca
    -wkładki laktacyjne (10)
    -ręczniki (2)
    -Szczotka do włosów
    -gumki do włosów
    -szampon
    -odżywka w sprayu
    -szczoteczka do zębów
    -pasta do zębów
    -żel pod prysznic
    -płyn do higieny intymnej
    -antyperspirant
    -chusteczki nawilżane (mini opakowanie)
    -mydło
    -papier toaletowy (2 rolki)
    -kapcie (klapki do chodzenia, ja spakowałam takie baleriny materiałowe)
    -klapki pod prysznic
    -szlafrok
    -podkłady poporodowe Bella mama (2 op)
    -majtki siatkowe (5)
    -woda z dziubkiem
    -woda duża butelka
    -krem do sutków
    -nakładki na sutki
    -widelec
    -łyżka
    -nóż
    -łyżeczka
    -kubek
    -cukier
    -przegryzka (np biszkopty)

Dla córki:
    -rożek
    -ciepły kocyk
    -body
    -polspiochy
    -pajacyki
    -czapeczki
    -skarpetki
    -niedrapki
    -pieluszki tetrowe
    -pieluszka bambusowa
    -pampersy (małe opakowanie)
    -maść do pupy
    -chusteczki nawilżane
    -butelka
    -smoczek
    -Octenisept
    -podkłady do przewijania (wykorzystam je również na łóżko dla siebie - 5 szt.)

Do tego w domu naszykuje ubrania dla Małej na wyjście. Ja założę to, w czym pojadę do szpitala, a w razie czego to mąż dowiezie. Tak samo jak czegoś braknie to również przywiezie :-).

lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • Gosiczek Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2018, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No u nas niestety cząsto brakowało. A jak już sie zwróciło uwage to przynosili jeden zwykły papier i po godzinie go nie było. Więc dla świętego spokoju większość osób miało swoje. Ale to maleńki szpital. W ogóle wszytsko trzeba miec swoje :-) dzidzie owijają w pieluche dopóki mama nie przebierze we własne ubranka

• Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2018, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    je póki co zbieram rzeczy do zamówienia na gemini, więc torba będzie pakowana na początku marca najpewniej, ale jak patrzę na wasze listy to moja wygląda podobnie :)
    co do stanika, ja zamówiłam jeden na allegro tani, czekam na przesyłkę, jak się sprawdzi to zamówię jeszcze dwa.

waśnie wróciłam z labo bo woziłam mocz na posiew, i się dowiedziałam że mając pakiet z pracy te badania mam za free, a ja głupia do tej pory płaciłam ehh lepiej późno się dowiedzieć niż wcale. ale i tak kilka dyszek mam w plecy.

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • Paatka Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2018, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My już w domku. Doktor sprawdził przepływy i powiedział, że nie ma żadnego powodu do obaw, czy niepokoju - wszystko w granicach normy. Jeszcze w poniedziałek mamy na wizycie na spokojnie to omówić, bo dzisiaj był tak zabiegany, że już się bałam, że nie będzie mógł mnie przyjąć.
    Powiem wam, że taki mieli ruch na Izbie, że byłam w szoku. Położna mówiła, że w nocy mieli 19 porodów... nie było chwili, żeby jakaś sala porodowa była wolna, a teraz już łóżek wolnych nie mają nawet. Oby kwiecień był luźniejszy, bo już jakoś bardzo nastawiłam się właśnie na ten szpital i nie będzie mi miło jak będę musiała jechać gdzieś indziej :/

Co do torby do szpitala - mi jeszcze zalecano zabranie ręcznika papierowego, podobno jest lepszy do wycierania miejsc intymnych po porodzie niż zwykły ręcznik.

darika, acygan, Andzia123, edwarda20, Sassy, Pysia89 lubią tę wiadomość

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • acygan Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2018, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja staniki tez biore tanie u takiej babeczki co handluje polska bielizna, ale nie z gornej polki. Wezme dwie sztuki do szpitala w takim rozmiarze jak mam teraz mniej wiecej a po porodzie dopiero zobacze co i jak i wtedy bede kupowac takie jak trzeba. Mam male piersi,wiec musze tez miec usztywniany, nie wyobrazam sobie innego. Koszule tez u niej kupuje,biore 3 sztuki,posluza mi tylko w szpitalu. Najchetniej to w ogole bym w nich nie chodzila, ale pewnie beda komentarze na oddziale, ze e spodniach to sie nie zagoi i w ogole. Jakos przetrwam te kilka dni.

‹‹ 696 697 698 699 700 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych - aplikacja starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ