X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 lutego 2018, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katy wrote:
    To jestes 96? :p a z jakiego miesiaca? xd
    97 ;) w kwietniu będę mieć 21 ;-)

• edwarda20 Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2018, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    darika wrote:
    A kupiliscie albo macie już na oku nowe mieszkanie? Kiedy planujecie się przeprowadzić? Jeśli pisałaś to przepraszam, ale wiesz - ciążowa skleroza :-P

Szukamy docelowego mieszkania, 3-4 pokoje. Przeprowadzamy sie do mojej panieńskiej kawalerki w połowie marca bo tak zdajemy mieszkanie.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Sassy Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2018, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To jak jesteśmy w temacie remontów, to muszę się pochwalić, że łazienka już prawie skończona. Koniec całego mieszkania zaplanowany na koniec marca XDDD

Co do pasów ciążowych, na SR położna i fizjoterapeutka stanowczo odradzały. Niestety nie byłam zainteresowana tematem i przez to zapomniałam dlaczego :D

Dzięki Dziewczyny za motywacje, zrobiłam trochę zakupów w necie, także przyszły tydzień ogłaszam tygodniem kuriera :D

edwarda20, acygan, Agusia_pia lubią tę wiadomość

8.04.2018 - Szczęśliwa mama pięknej córeczki <3
    n59yhdgewxvis8ih.png
  • oli123 Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2018, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tęskniąca wrote:
    Nie martw się, szyjka poniżej granicy wydolności to poniżej 2,4. Ja mam już 2,2 i lekarz kazał mi prowadzić oszczędny tryb życia, dużo leżeć. 3,5 to moje marzenie..ale niestety szyjki sie nie wydłużają ;(
    Oszczedzaj się i wszystko bedzie dobrze !!!
    Bedzie dobrze Kochana :) damy radę! ja wizyte kolejna mam za 2 tygodnie i wtedy zobzce czy stoi w miejscu czy się skraca, poza tym kupiłam dzisiajna allegro test do wykkrywania płynu owodniowego, bo ciągle czuję ze mam tam mokro :/ to tez mnie martwi. Wkurzyłam sie na mojego lekarza, wszystko musze od niego wyciagac a jednak place te 130 zl za kazda wizyte;/

mhsvi09k63nasq33.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2018, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aliskaa wrote:
    97 ;) w kwietniu będę mieć 21 ;-)

To faktycznie jestes najmlodsza ;) ja w kwietniu bede miec 22 :p

Aliskaa lubi tę wiadomość

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • Andzia123 Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2018, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My dzisiaj po wizycie, ogólnie synuś rozwija się prawidłowo, 1588g waży także docelowo osiągnie może z 3400. Jedyny minus taki, że ułożony miednicowo :( gin powiedziała że na taki w miarę swobodny obrót ma jeszcze jakieś 2 tygodnie. Następna wizyta za miesiąc i jeśli na niej nadal będzie główką do góry to mam odczekać jeszcze 2 tygodnie i się zgłosić do niej do szpitala na patologie zrobić usg jeszcze raz i jak nadal będzie bez zmian to będziemy ustalać termin na cesarke :( mówiła żebym za bardzo się nie martwiła ale i nie nastawiała na to że się obróci, bo jak brzuch mały taki jak u mnie to mniejsze pole do popisu dzidziuś ma :( tyle dobrego że rozwija się prawidłowo.

Katy, Sassy, tanith, Aliskaa lubią tę wiadomość

07.04.2018 - marzenia się spełniają <3 zakochana na zabój w Synku :)
    qb3ci09k2rozqy86.png
  • Andzia123 Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2018, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i ja czkawkę malutkiego też czuję na linii majtek a ułożony jest główka do góry, jakiś czas temu któraś się zastanawiała czy czkawka na dole ma związek z ułożeniem glowkowym, najwyraźniej nie :p o gin powiedziała że jak często czkawki ma to można się nastawiać na kolki, że to często powiązane jest ze sobą.

qb3ci09k2rozqy86.png
  • Sassy Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2018, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andzia to byłam ja, ale potwierdziło się położenie główkowe. Mimo wszystko wygląda na to, że to kwestia przypadku i nie należy się sugerować czkawką. Dobrze, że synek rozwija się prawidłowo, może jeszcze fiknie. Słyszałam też o jakiś ćwiczeniach "na obrót" ale nie wiem na ile są skuteczne. Może warto spróbować, a nóż się uda :)

8.04.2018 - Szczęśliwa mama pięknej córeczki <3
    n59yhdgewxvis8ih.png
  • Milla_ Przyjaciółka

Wysłany: 9 lutego 2018, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katy wrote:
    To faktycznie jestes najmlodsza ;) ja w kwietniu bede miec 22 :p
    Hej a którego kwietnia masz urodziny? Bo ja jestem z trzeciego :)

f2wljw4z2jsklqz3.png
  • Milla_ Przyjaciółka

Wysłany: 9 lutego 2018, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andzia123 wrote:
    A i ja czkawkę malutkiego też czuję na linii majtek a ułożony jest główka do góry, jakiś czas temu któraś się zastanawiała czy czkawka na dole ma związek z ułożeniem glowkowym, najwyraźniej nie :p o gin powiedziała że jak często czkawki ma to można się nastawiać na kolki, że to często powiązane jest ze sobą.
    Co do odczuwania czkawki dziecka a jego położenia to myśle że nie ma reguły, przecież jak się ma czkawkę to się ja najbardziej odczuwa w okolicy klatki piersiowej a nie głowy, a u takiego maluszka to w sumie całe ciałko się rusza.
    A odnośnie powiązań czkawki z kolkami, to moja córka pod koniec ciąży miała czkawkę niemal co chwile a kolki nigdy nie miała. Podobno czkawka jest jak się dziecko za dużo wód płodowych opije.

f2wljw4z2jsklqz3.png
  • Andzia123 Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2018, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sassy wrote:
    Andzia to byłam ja, ale potwierdziło się położenie główkowe. Mimo wszystko wygląda na to, że to kwestia przypadku i nie należy się sugerować czkawką. Dobrze, że synek rozwija się prawidłowo, może jeszcze fiknie. Słyszałam też o jakiś ćwiczeniach "na obrót" ale nie wiem na ile są skuteczne. Może warto spróbować, a nóż się uda :)
    Gin powiedziała że nic tak naprawdę żadne ćwiczenia nie dają, że to jest całkowicie od nas już niezależne. Także nie wiem już sama

qb3ci09k2rozqy86.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2018, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malgosia82 wrote:
    Ja dzisiaj miałam telefon, że wózek wysłali i w poniedziałek lub wtorek będzie u mnie:)
    Dziewczyny a pasy poporodowe kupujecie? Ja jak urodziłam córkę to nosiłam i takie było zalecenie a teraz to nie wiem, żadna z Was nic nie wspomina o tym, czy tego już się nie praktykuje?

Szczerze to nie wiem po co są te pasy poporodowe. W pierwszej ciąży nie miałam i teraz też nie będę kupować. Wszystko samo się ładnie obkurcza, a do opieki nad wymagającym dzieckiem była mi potrzebna pełna mobilność. Do tego było bardzo ciepło, a szalejące hormony + dziecko-termofor jeszcze wzmagały to odczucie, więc moim ulubionym strojem był przewiewny, luźny kombinezon

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2018, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tanith wrote:
    Ja też jestem z tych osób, które wolą mieć wcześniej wszystko ogarnięte, zapięte na ostatni guzik. U mnie zostało jeszcze łóżeczko do złożenia, zrobienie prania (planuje początek marca) no i spakowanie torby (teoretycznie za jakieś 2-3 tygodnie). Lubię sobie różne rzeczy tak równomiernie zaplanowac, bo inaczej się stresuję że nie zdążę.
    Też chcę kupić balonik Aniball. Nie wiem czy uda się urodzić całkiem bez pęknięcia, nacięcia ale może dzięki ćwiczeniom będzie łatwiej. Obawiam się tylko, że jako pierworódka zostanę potraktowana rutynowo i tak mnie natną, nawet jeśli nie będzie takiej potrzeby. Podpytywałam nawet jedną znajomą położną jak to jest z tym nacinaniem, to usłyszałam: "Ja tam jeszcze nie widziałam takiej co to rodzi pierwszy raz i nie pęka lub nie musi być nacięta'. Więc boję się tej rutyny.
    No rutyna daje w kość, dlatego wolę dalej jechać i trafić na personel który ma pojècie o tym jak pomóc rodzącej, by jednak nie pękła. Moim zdaniem balonik pomaga, ale też wpływa pozycja (np w tych na kucki idzie szybciej, ale też trudniej nad tym żywiołem zapanować) i mi łatwiej jest kontrolować parcie na leżąco. Do tego położna widzi czy skóra bieleje czy nie i powinna powiedzieć czy raczej próbować wstrzymać parcie czy nie (ja doceniam bardzo że mi mówiła kiedy przeć, bo nie potrafiłam określić kiedy się skurcz zaczyna, a kiedy kończy)

Moja znajoma w pierwszej ciąży była rutynowo nacięta, w drugiej nie zdążyli i stwierdziła że więcej się nie da naciąć, bo gojenia się po pierwszym i drugim porodzie (to niebo i ziemia, na korzyść tego drugiego). Podobnie mówiły położne na SR. Twierdziły, że już sam masaż krocza bardzo pomaga. A rutynowe nacięcie wcale nie gwarantuje, że nie pęknie się mimo nacięcia, tak samo jak można naciąć za dużo, bo zwykle tną na skurczu, a wtedy jest duże ryzyko że kobieta się poruszy itp. Dlatego teraz odchodzi się od rutynowych cięć, bo przy nich też jest dużo powikłań (choć z perspektywy personelu są wygodniejsze - jest szybciej i lepiej widać, a co potem, to już nie ich problem)

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • darika Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2018, 07:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co ciężarna robi o 2:30? Marzy o wodzie z sokiem malinowym :-P. Wypiłam na raz taka duża szklankę i mogłam iść spać dalej :-P.

Andzia moja córcia już trzecie usg jest ułożona inaczej - najpierw była pupa w dół, potem poprzecznie, a teraz przekręcila się główka w dół. I to wszystko w ciągu 7 tygodni. A i tak moja gin powiedziała, że mam się nie cieszyć, że główka w dół, bo jeszzcze w każdej chwili może się przekręcić. Także nie martw się na zapas :-).

29.09.2016 Aniołek (10 tc)
    09.04.2018 cud narodzin - 55 cm, 3720 g. Amelka ❤️
    16.09.2020 cud narodzin - 54 cm, 3150 g. Igorek ❤️
    lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2018, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milla_ wrote:
    Hej a którego kwietnia masz urodziny? Bo ja jestem z trzeciego :)

30 ;)

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2018, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej, witam się w 32 tygodniu i chyba już teraz jest 8 miesiąc :)
    u mnie mały na wizycie był główką w dół, ale teraz wydaje mi się że znowu poprzecznie, za 2 tyg wizyta więc zobaczymy.
    Ja znowu robiłam posiew moczu i wyszła mi ta cholerna coli w moczu i mam brać furagin a w pon do lekarza po antybiotyk, bo dostałam wyniki i dzwoniłam do gina, to powiedział że antybiotyk trzeba, bo już raz brałam furagin i przeszło na chwilę, a przy kolejnym badaniu moczu wyszły bakterie.

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • Paatka Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2018, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też urodzona w kwietniu, tyle, że 13tego. Także mężowi się szykują w domu 2 uparte baranki:D

Moja od ponad miesiąca główką w dół i z tego co czuje to pozycje cały czas taką ma, może jej się nie zachce robić psikusów i tego zmieniać ;)

Katy lubi tę wiadomość

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • Tęskniąca Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2018, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,
    pytanie do dziewczyn, które nie są w związku małżeńskiem. Jak załatwia się "uznanie dziecka" przez ojca przed narodzinami? Czytam różne informacje w necie ale są sprzeczne co do potrzebnych dokumentów.

P.S. ja tez z kwietnia - 7 ;)

Katy lubi tę wiadomość

nqtko7eswtot5kmm.png
  • tanith Ekspertka

Wysłany: 10 lutego 2018, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusia niestety E.coli to jest cholerstwo, bo nie dość że często się trafia, to jeszcze lubi nawracać. Bez antybiotyku się nie obejdzie, dobrze że robisz posiew, bo przynajmniej lekarz będzie wiedzieć co zapisać.
    A mnie od kilku dni i nocy męczy zgaga tak silna i upierdliwa jak nigdy wcześniej.

km5sdf9hi5m1i40u.png
  • Paatka Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2018, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie o dziwo zgaga ostatnio odpuściła... Ale w moim przypadku zauważyłam, że każdorazowo zjedzenie wędliny na kolację kończyło się nocną zgagą :o Także już teraz wędliny wieczorami nie tykam...

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
‹‹ 707 708 709 710 711 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ