X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2018, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mirabelcia wrote:
    Czy wszystkie kupujecie poduszkę do wózka? Myślałam, że najlepiej na płasko, tak jak w łóżeczku?

Ja wziełam taka płaską, ale tez bardziej z mysla o pozniej niz od razu po porodzie.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • darika Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2018, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też wszystko zamawiałam przez internet :-P. Nawet kosmetyki na doz.pl i z Rossmanna tez przez internet z odbiorem w sklepie :-P. Kilka ciuszków kupiłam stacjonarnie i jeden kocyk :-).
    I generalnie brakuje nam tylko łóżeczka i lezaczka. Dzisiaj ostatnia turę prania wstawiłam, jeszxze trochę prasowania zostało. Torby do szpitala spakowane, jak poprasuje to dorzucę jeszcze ciuszki Małej, pieluchy i kocyk :-).

29.09.2016 Aniołek (10 tc)
    09.04.2018 cud narodzin - 55 cm, 3720 g. Amelka ❤️
    16.09.2020 cud narodzin - 54 cm, 3150 g. Igorek ❤️
    lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • Pysia89 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2018, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No Laski nie proznujecie;)

Ja jestem jeszcze w czarnej d...
    Nie mam prawie nic ale juz spisuje co zamowic.

I tak mam prosbe mozecie skopiowac Wasze listy zakupowe z apteki??
    Zamierzam robic zakupy na Gemini.
    Z waznych rzeczy spisalam super masc Termentiol i Oktenisept.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lutego 2018, 20:42

• Totoro Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2018, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi z ważniejszych rzeczy zostalo jeszcze łóżeczko do kupienia - ale to z początkiem marca i kosmetyki dla małej. Reszta - laktator, podgrzewacz, termometr - to już bez spiny, może nawet gdzieś tam przed porodem dopiero czy po, bo na ścisłość od zaraz nie będzie mi potrzebne. Aaa, no i jeszcze koszula do porodu, stanik i ze dwie bluzki do karmienia:)

Praktycznie wszystko do tej pory zamawialiśmy przez internet, poza niektorymi ciuszkami, które po prostu wpadły nam w oko podczas zakupów:)

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2018, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam do wózka taka płaska i taka można z tego co się orientuje ;)

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2018, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam dużo rzeczy wybranych które zamowie na poczatku marca zetaw lozeczlo z wyposazeniem, wanienka, rzeczy z apteki

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 lutego 2018, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas w tym miesiącu kupiliśmy wózek, nosidełko, koszule do karmienia, artykuły apteczne dla małego i dla mnie do porodu. Zamówiliśmy też komode z przewijakiem. Zostało jeszcze łóżeczko :)

• Malyprosiaczek Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2018, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusia_pia wrote:
    Ja mam do wózka taka płaska i taka można z tego co się orientuje ;)

Za to ja słyszałam, ze lepszy jest taki motylek i taki tez zakupiłam. W tym miesiącu kupiłam poduszkę, kocyk i prześcieradło do wózka, termometr, aspirator do noska, pieluchy tetrowe flanelowe muslinowe i bambusowe, pojemnik na smoczek, szczotkę do włosów, termofor, pare ciuszków które wpadły mi w oko, śliniaczki i dalej nie pamietam już :P jutro zamawiam wanienkę, książeczki kontrastowe, karuzela ( która właśnie jest w trakcie szycia), fotel do karmienia i fotelik samochodowy, ale to już mąż musi wrócić i mi pomoc :P większość rzeczy zamawiałam przez internet. Ogólnie od początku ciąży mało chodzę po sklepach. Zamawiam wszystko przez internet. Wychodzę tylko do spożywczego. W aplikacji Tesco tez robię zakupy jakieś soki i takie ciężkie rzeczy. Omijam kolejki bo są długie, a ludzie chamscy wiec nie chce się denerwować ani narażać na głupie sytuacje ( ostatnio w sklepie była otwarta jedna kasa, wielka kolejka była i każdy odwracał głowę ze niby mnie nie widzi, a jak babka otworzyła druga kasę i poprosiła żeby do niej podejść to ludzie zaczęli mnie popychać żeby jak najszybciej dobiec do tej kasy, przedema był tylko facet niepełnosprawny, a za mną już nikogo bo przecież „ciąża to nie choroba” wiec zaczęłam chodzić do małych osiedlowych sklepików)

f2wlqps6jdpv4xb3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 lutego 2018, 23:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja korzystam z kas pierwszeństwa;) dzisiaj byłam w Ikea a tam przy kasie pierwszeństwa kolejka ale żadnej kobiety w ciąży albo z dzieckiem więc podeszłam do kasy i spytałam czy mogę skorzystać z pierwszeństwa;) oczywiście mogłam a wszystkie kobiety za mną przewracały oczami ale trzeba było się nie pchać do takiej kasy skoro nie jest przeznaczona dla nich .

Jeśli chodzi i zakupy to jutro zamawiam wózek, zostanie mi do kupienia fotelik, kosmetyki oraz jeszcze jedna koszula do karmienia a tak to chyba mam już wszystko... chcę jeszcze zamówić pampersy nr 2 bo mam tylko 1

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 lutego 2018, 23:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ktoś pytał który suwaczek jest poprawny więc 1 jest z USG a ostatni według OM czyli 5 dni różnicy i sama nie wiem na który termin patrzeć... Coś czuję że urodze szybciej

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 lutego 2018, 23:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja od przyszlego tygodnia zaczynam cwiczenia na piłce i masaż krocza. Może to chociaż trochę zacznie skracać moją żyrafią szyjkę :)
    I może na spokojnie sobie popiorę jakąś partię ciuszków :)

• Halina90 Przyjaciółka

Wysłany: 14 lutego 2018, 00:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulettaa wrote:
    Ja korzystam z kas pierwszeństwa;) dzisiaj byłam w Ikea a tam przy kasie pierwszeństwa kolejka ale żadnej kobiety w ciąży albo z dzieckiem więc podeszłam do kasy i spytałam czy mogę skorzystać z pierwszeństwa;) oczywiście mogłam a wszystkie kobiety za mną przewracały oczami ale trzeba było się nie pchać do takiej kasy skoro nie jest przeznaczona dla nich .

Jeśli chodzi i zakupy to jutro zamawiam wózek, zostanie mi do kupienia fotelik, kosmetyki oraz jeszcze jedna koszula do karmienia a tak to chyba mam już wszystko... chcę jeszcze zamówić pampersy nr 2 bo mam tylko 1
    Ja też dziś byłam w Ikea i okazało się że wszystkie kasy zrobili uprzywilejowane, nawet trabili o tym przez megafon.
    Ale dziś spotkał mnie szok w Pepco. Kolejka nie za długa to stoję. Przyszła kolejna ekspedientka i poprosiła kobitke z kolejki a ona na to że mnie przepuszcza bo ja w ciąży, aż się wzruszyłam i jej podziękowałam :)

A tak wgl to moja przyjaciółka właśnie rodzi i nie mogę spać :) skurcze zaczęły się po oxytocynie i mówiła że są bardzo bolesne. Czy to prawda że po oxy bardziej boli?

• Kinga. Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2018, 04:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mirabelcia wrote:
    Czy wszystkie kupujecie poduszkę do wózka? Myślałam, że najlepiej na płasko, tak jak w łóżeczku?
    Nie, nie miałam wcześniej i teraz też nie planuję kupować, mam za duże obawy związane z bezpieczeństwem.

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2018, 04:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pysia89 wrote:
    No Laski nie proznujecie;)

Ja jestem jeszcze w czarnej d...
    Nie mam prawie nic ale juz spisuje co zamowic.

Z waznych rzeczy spisalam super masc Termentiol i Oktenisept.
    Nie wiem czy wiesz, więc wklejam linka nt Tormentiolu ( w sieci jest cała masa info nt temat.
    http://www.srokao.pl/2013/02/uwaga-szkodliwy-tormentiol.html?m=0#
    Oczywiście jeśli wiesz, a mimo to chcesz stosować, to oczywiście twój wybór i nic mi do tego.

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2018, 04:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do wyprawki, w tym miesiącu kupiłam pierdoły do swojej szpitalnej kosmetyczki. Tj mówiłam, za wyprawkę biorę się w marcu i teraz jestem w czarnej d***

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2018, 05:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Halina90 wrote:
    Ja też dziś byłam w Ikea i okazało się że wszystkie kasy zrobili uprzywilejowane, nawet trabili o tym przez megafon.
    Ale dziś spotkał mnie szok w Pepco. Kolejka nie za długa to stoję. Przyszła kolejna ekspedientka i poprosiła kobitke z kolejki a ona na to że mnie przepuszcza bo ja w ciąży, aż się wzruszyłam i jej podziękowałam :)

A tak wgl to moja przyjaciółka właśnie rodzi i nie mogę spać :) skurcze zaczęły się po oxytocynie i mówiła że są bardzo bolesne. Czy to prawda że po oxy bardziej boli?
    Każda kobieta odczuwa skurcze inaczej, duża cześć narzeka, że są b. bolesne, ale też są osoby, które mówią że nie boli, lub minimalnie (moja b.dobra koleżanka rodziła na oxy i stwierdziła, że bolało trochę bardziej niż okres, a okresy miała raczej łagodne)

Część kobiet twierdzi, że bardziej bolesne są bóle krzyżowe i oxy przy nich to pikuś. Ponoć tendencje do nich są dziedziczne. Nie wiem, moja mama miała, ja czułam to co przy okresie (czyli bez tensa, pewnie bym odleciała z bólu. To co czułam nie pasowało za bardzo ani do tradycyjnie opisywanych skurczy, ani krzyżowych. W krytycznym momencie to, był taki rodzaj bólu jak przy koszmarnym okresie, gdy lądowałem na IP, po zastrzyk p.bólowy. (Po osiągnięciu rozwarcia, to już był pikuś i same s. parte wspominam dobrze). Na ktg też nie pisały się typowe skurcze porodowe, a wręcz im bardziej mnie bolało, tym skurcze na ktg były słabsze, No i nie ukrywam, że komentarze pierwszej położnej żebym się wzięła w garść, bo to nie poród i w tym tempie, to może za 3 dni urodzę sprawiały, że moje samopoczucie koszmarnie leciało w dół (bo skoro to nie to, to strach się bać co to będzie, jak rozpocznie się prawdziwa akcja...)

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2018, 06:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mialam "okazje" wczoraj zobaczyc pania w 41 tygodniu, ktora sie strasznie meczyla, a dopiero ja przeniesli na porodowke jak juz nie mogla sama chodzic :/
    Ogolnie sie napatrzylam w tym szpitalu troche i chyba najbardziej przerabane mialy panie po cesarkach bo widac bylo, ze kazdy ruch im sprawia bol dlatego modle sie zebym mogla rodzic sn :p

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • Gosiczek Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2018, 07:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to prawda że ma sie predyspozycje do rodzenia po mamie? Chodzi mi o to że moja mama mówi ze trójkę dzieci oprócz jednego urodziła równo 2 tygodnie przed terminem :-)

Starania od stycznia 2015r, niedoczynność tarczycy, macica jednorożna
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 lutego 2018, 07:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiczek wrote:
    Czemu tak szybko?
    Bo lekarz stwierdził, że po tych moich problemach... jak już wejdę w 37tc (ciąża donoszona) to najlepsza będzie od razu cesarka i nie ma co przedłużać. I dziecko jest również duże. I coś tam jeszcze mam, ale zapomniałam jak się to nazywa... a i jeszcze dodatkowo mały nie jest obrócony...
    I lepiej nie ryzykować, że samo się zacznie.

• Tęskniąca Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2018, 08:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiczek wrote:
    A to prawda że ma sie predyspozycje do rodzenia po mamie? Chodzi mi o to że moja mama mówi ze trójkę dzieci oprócz jednego urodziła równo 2 tygodnie przed terminem :-)
    Nie ma chyba reguły, mnie mama przenosiła tydzień a mojego brata urodziła dwa dni przed terminem.

nqtko7eswtot5kmm.png
‹‹ 718 719 720 721 722 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ