Kwietniowe Mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej
Kinga nie mialam pojecia o tym Termentiolu!! Troche w szoku jestem....stosowalam go 5 lat temu...
Co na odparzenia polecasz?
No jak nic zadna nie chce mi ulatwic zadania z wyprawka apteczna ;)oj Wy nie dobre
Mialam dzis piekny senwspinalam sie w gorach i te widoki takie realne!!! Nie wiem tylko co robila tam ze mna tesciowa mojej siostry hehe ale sny potrafia byc zakrecone
-
Pysia89 wrote:Hej
Kinga nie mialam pojecia o tym Termentiolu!! Troche w szoku jestem....stosowalam go 5 lat temu...
No jak nic zadna nie chce mi ulatwic zadania z wyprawka apteczna ;)oj Wy nie dobre
Mialam dzis piekny senwspinalam sie w gorach i te widoki takie realne!!! Nie wiem tylko co robila tam ze mna tesciowa mojej siostry hehe ale sny potrafia byc zakrecone
Pytasz tylko o typowe rzeczy z apteki czy i kosmetyczne? -
hej, my już po śniadanku, lenistwo dziś. Po południu jadę na szkołę rodzenia
dziś będzie o pielęgnacji noworodka
dziś poranne ważenie i mam już +16 kg. waga powoli rośnie do góry.
jakie macie postanowienia na wielki post?
ja postanowiłam nie jeść wcale słodyczyw domu zero zapasów, wszystko wyjadłam w tydzień hehe
a teraz pościmy
-
Pysia89 wrote:Hej
Tylko z olejkami, to trzeba ostroznie próbować. Najpierw na początek dodałam kroplę do prania, by spr czy nie będzie reakcji uczuleniowej, potem kropla na ciuch i dopiero bezpośrednio na skórę. Ogólnie olejek herbaciany ma silne udowodnione właściwości grzybo i bakteriobójcze, a panthenol przyspiesza regenerację, więc to takie preparaty wielozadaniowe
Jeśli chodzi o rzeczy apteczne to potrzebuję
-sól fizj
-gaziki jałowe
-pantenol, olejek herbaciany, lawendowy (mam)
-nowy nebulizer+ maseczkę niemowlęcą (w pl, bo większy wybór)
-wodę utlenioną (dla starszej)
-wodę morską w sprayu.
-sab simplex
-waciki do mycia pupy/chusteczki
-majtki siatkowe/podkłady (wezmę ze szpitala), ale paczka się przyda na wypadek sączących się wód, jakieś podkłady na materac
-wit d (zobaczymy na pediatra da receptę)
Reszta przydatna (mam)
-termometr
-inhalator
-coś do odciągania kataru
Ogólnie położna, która do nas przychodziła pokazała wiele babcinych sposobów na różne problemy, więc dużo nie było potrzebnych rzeczy z apteki (np czyszczenie uszu/pępka/nosa). W przypadku choroby u dziecka do 6 miesięcy i tak się idzie na wizytę do pediatry, więc zakupy robi się na bieżąco, co chwilę jest też jakiś bilans, wiec jest dużo okazji do uzupełnienia braków.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lutego 2018, 09:52
Pysia89 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyPysia89 wrote:Hej
Ja akurat mialam wiedze na temat szkodliwosci tormentiolu (nawet na ulotce jest napisane zeby stosowac od 12 roku zycia) ale mi polozna od razu mowila ze tormentiol najlepszy na odparzenia. I faktycznie zarowno ja, maz i corka się smarujemy tylko tormentiolem w razie koniecznosci. Tylko u nas ta koniecznosc pojawia sie raz na 4 miesiace
Ja nic zapobiegawczo nie uzywalam na odparzenia bo mała nie miała skłonności a jak juz sie pojawialy to tylko tormentiol. Zaleczał odparzenia w 1 noc, po jednej aplikacjiA wolałam tak niż leczyć innymi specyfikami przez kilka dni
Nie dzialal u nas kompletnie sudocrem, linomag, bephanten itd.Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lutego 2018, 09:45
-
Terminem porodu bym się nie sugerowała, bo każde dziecko inne (w naszej grupie z pierwszej ciąży teraz jest sporo kolejnych bobasów i tylko u jednej dziewczyny powtórzył się wcześniak bez żadnych zapowiedzi), u pozostałych np pierwsza ciąża przenoszona, druga przed terminem lub na odwrót, podobnie są duże rozpiętości co do szacowanej wagi.„. Te co miały duże dzieci w pierwszej rodzą średnie/małe, a te co miały maluchy (ok 10-20)centyla średniaki lub duże (4 kg itp). Do tego często dokładny termin owulacji nie jest znany i to ze ktoś urodził przed terminem, nie zawsze oznacza, że dziecko faktycznie jest dużo młodsze itp. Ale ponoć właśnie coś z tymi krzyżowymi jest na rzeczy.
-
Pysia89 wrote:No jak nic zadna nie chce mi ulatwic zadania z wyprawka apteczna ;)oj Wy nie dobre
To co kupilam na Gemini:
- AKUKU, podkłady higieniczne jednorazowe Premium, 40x60cm, od urodzenia,10 sztuk
- AKUKU, majtki sanitarne, poporododowe, jednorazowe, rozmiar 40, 6 sztuk
- Bepanthen Baby Extra, maść ochronna, od urodzenia, 100g
- BOCIOLAND, nieprzemakalny podkład, ochraniacz na materac 60x120 z gumką, 1 sztuka
- CLEANIC Kindii, Baby Sensitive, patyczki higieniczne dla niemowląt, 60 sztuk
- CLEANIC Kindii, Baby Sensitive, płatki kosmetyczne dla niemowląt, 60 sztuk
- LOVELA, hipoalergiczne mleczko do prania, kolor, 1,504L
- LOVELA, płyn do płukania, 2L
- OCTENISEPT, Płyn, 50ml
- WEBER, pieluchy tetrowe 115g/m2, białe, 60x80cm, 10 sztuk
- WaterWipes, chusteczki nasączane wodą, 60 sztuk
- AKUKU, pływający termometr do kąpieli, żółwik, A0270, 1 sztuka
- PHARMACERIS E Emotopic, balsam nawilżająco-natłuszczający, 400ml
- Sudocrem, krem, 125g
- CANPOL, podkłady poporodowe, wysokochłonne, 10 sztuk
- Tommee Tippee, nożyczki niemowlęce, 1 sztuka
- MUSTELA Bebe Enfant, serum fizjologiczne, 20x5ml
- CHICCO, szczotka do włosów z naturalnego włosia + grzebyk, pomarańczowy, od urodzenia
- Podkłady higieniczne, poporodowe BELLA MAMMA, 10 sztuk
Pysia89 lubi tę wiadomość
-
Moja bratowa ta ktora ostatnio tak szybko urodziła kazde dziecko rodzila przed terminem conajmniej tydzien a kazde z nich bylo coraz wieksze. Teraz urodzil sie chlopak 4 kg i bez zadnego nacięcia, nie pekla, a porod ekspresowy. Chyba nie ma reguly, u kazdego bedzie inaczej.
Swoja droga juz nie moge sie doczekac kiedy zobacze tego niemowlaczka -
nick nieaktualny
-
Edwarda miałam prawie identyczny koszyk
Ale miałam stracha od rana. Przez 20 min nie mogłam obudzić małej. Boże co za śpioch :o W sumie to tylko raz mnie porządnie kopnęła, a teraz śpi dalejedwarda20 lubi tę wiadomość
-
Mój jak sie okazalo lezy glową w dol, plecy ma po lewej stronie, nozki i rączki po prawej. Ale to dziwne jest bo czuje go wszedzie, musi te konczyny wyciagac i prostowac w rozne strony, bo nie kopie tylko wpycha mi raczki i nozki wszedzie. Na tym etapie maja juz malo miejsca i kopniakow takich standardowych bedzie niewiele.
Zastanawiam się wlasnie czy jego glowna mi nie rozpycha szyjki / spojenia bo wczoraj mnie pobolewalo wiekszosc dnia. Dzis zamierzam caly dzien lezec. Juz sie odzwyczailam od nicnierobienia, ostatnie 2 miesiace bylam bardzo aktywna, bo czulam sie rewelacyjnie
-
nasze maluchy mają chyba dzień leniwca, bo mój tez mało aktywny dziś, z rana trochę się ruszał, potem niewiele, teraz śpi, ale jem owoce więc może się obudzi
ja nie zamawiam podkładów dużo poporodowych bo u nas w szpitalu położna mówiła że tych podkładów jest ile dusza zapragnie i nie trzeba mieć swoich, wezmę paczkę w razie w. muszę zapytać o podkład na łóżko czy też dają czy nie.
zamówienie z apteki jeszcze szlifuję, myślę że na początku marca zamówię paczkę.