X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2018, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja mama mnie i siostrę urodziła 3i2 tyg przed terminem. Ale bylysmy wielkie bo po ok 4kg. Moja siostra obu synów przenosila mimo ze tez po 4kg wiec to różnie jest.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Pysia89 Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2018, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej

Kinga nie mialam pojecia o tym Termentiolu!! Troche w szoku jestem....stosowalam go 5 lat temu...
    Co na odparzenia polecasz?

No jak nic zadna nie chce mi ulatwic zadania z wyprawka apteczna ;)oj Wy nie dobre :-P

Mialam dzis piekny sen :) wspinalam sie w gorach i te widoki takie realne!!! Nie wiem tylko co robila tam ze mna tesciowa mojej siostry hehe ale sny potrafia byc zakrecone ;)

• acygan Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2018, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pysia89 wrote:
    Hej

Kinga nie mialam pojecia o tym Termentiolu!! Troche w szoku jestem....stosowalam go 5 lat temu...

No jak nic zadna nie chce mi ulatwic zadania z wyprawka apteczna ;)oj Wy nie dobre :-P

Mialam dzis piekny sen :) wspinalam sie w gorach i te widoki takie realne!!! Nie wiem tylko co robila tam ze mna tesciowa mojej siostry hehe ale sny potrafia byc zakrecone ;)

Pytasz tylko o typowe rzeczy z apteki czy i kosmetyczne?

• Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2018, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej, my już po śniadanku, lenistwo dziś. Po południu jadę na szkołę rodzenia :) dziś będzie o pielęgnacji noworodka :)
    dziś poranne ważenie i mam już +16 kg. waga powoli rośnie do góry.
    jakie macie postanowienia na wielki post?
    ja postanowiłam nie jeść wcale słodyczy :) w domu zero zapasów, wszystko wyjadłam w tydzień hehe :D a teraz pościmy :)

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • Aga78 Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2018, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a kupujecie inhalator? a jeśli tak to możecie jakiś polecić?

14.11.2015- 1 IUI:( 14.01.2016 2 IUI:(
    11.05.2016-INF-I Transfer :(
    06.12.2016 - CRIO II Transfer
    04.05.2017- ciąża naturalna Aniołek [*] 9 tydz
    3jvzi09kjtx66r5t.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2018, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja inhalator kupię jak będzie taka potrzeba, póki co nie kupuję.

bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2018, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pysia89 wrote:
    Hej

My na wielo nie miałyśmy wielu problemów z odparzeniami. Pediatra poleciła nam pantenol 5% (na odparzenia w fałdkach rąk i nóg) i spokojnie starczał. Teraz się po raz pierwszy odparzyła (kupa zębowa w nocy), to smarowałam olejkiem z drzewa herbacianego, a na to panthenol.

Tylko z olejkami, to trzeba ostroznie próbować. Najpierw na początek dodałam kroplę do prania, by spr czy nie będzie reakcji uczuleniowej, potem kropla na ciuch i dopiero bezpośrednio na skórę. Ogólnie olejek herbaciany ma silne udowodnione właściwości grzybo i bakteriobójcze, a panthenol przyspiesza regenerację, więc to takie preparaty wielozadaniowe

Jeśli chodzi o rzeczy apteczne to potrzebuję
    -sól fizj
    -gaziki jałowe
    -pantenol, olejek herbaciany, lawendowy (mam)
    -nowy nebulizer+ maseczkę niemowlęcą (w pl, bo większy wybór)
    -wodę utlenioną (dla starszej)
    -wodę morską w sprayu.
    -sab simplex
    -waciki do mycia pupy/chusteczki
    -majtki siatkowe/podkłady (wezmę ze szpitala), ale paczka się przyda na wypadek sączących się wód, jakieś podkłady na materac
    -wit d (zobaczymy na pediatra da receptę)
    Reszta przydatna (mam)
    -termometr
    -inhalator
    -coś do odciągania kataru

Ogólnie położna, która do nas przychodziła pokazała wiele babcinych sposobów na różne problemy, więc dużo nie było potrzebnych rzeczy z apteki (np czyszczenie uszu/pępka/nosa). W przypadku choroby u dziecka do 6 miesięcy i tak się idzie na wizytę do pediatry, więc zakupy robi się na bieżąco, co chwilę jest też jakiś bilans, wiec jest dużo okazji do uzupełnienia braków.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lutego 2018, 09:52

Pysia89 lubi tę wiadomość

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 lutego 2018, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pysia89 wrote:
    Hej

Ja akurat mialam wiedze na temat szkodliwosci tormentiolu (nawet na ulotce jest napisane zeby stosowac od 12 roku zycia) ale mi polozna od razu mowila ze tormentiol najlepszy na odparzenia. I faktycznie zarowno ja, maz i corka się smarujemy tylko tormentiolem w razie koniecznosci. Tylko u nas ta koniecznosc pojawia sie raz na 4 miesiace :)

Ja nic zapobiegawczo nie uzywalam na odparzenia bo mała nie miała skłonności a jak juz sie pojawialy to tylko tormentiol. Zaleczał odparzenia w 1 noc, po jednej aplikacji :) A wolałam tak niż leczyć innymi specyfikami przez kilka dni :)
    Nie dzialal u nas kompletnie sudocrem, linomag, bephanten itd.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lutego 2018, 09:45

• Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2018, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja kupiłam sudocrem i tym będę smarować jak się zrobi czerwona skóra.

bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2018, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Terminem porodu bym się nie sugerowała, bo każde dziecko inne (w naszej grupie z pierwszej ciąży teraz jest sporo kolejnych bobasów i tylko u jednej dziewczyny powtórzył się wcześniak bez żadnych zapowiedzi), u pozostałych np pierwsza ciąża przenoszona, druga przed terminem lub na odwrót, podobnie są duże rozpiętości co do szacowanej wagi.„. Te co miały duże dzieci w pierwszej rodzą średnie/małe, a te co miały maluchy (ok 10-20)centyla średniaki lub duże (4 kg itp). Do tego często dokładny termin owulacji nie jest znany i to ze ktoś urodził przed terminem, nie zawsze oznacza, że dziecko faktycznie jest dużo młodsze itp. Ale ponoć właśnie coś z tymi krzyżowymi jest na rzeczy.

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2018, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pysia89 wrote:

To co kupilam na Gemini:
    - AKUKU, podkłady higieniczne jednorazowe Premium, 40x60cm, od urodzenia,10 sztuk
    - AKUKU, majtki sanitarne, poporododowe, jednorazowe, rozmiar 40, 6 sztuk
    - Bepanthen Baby Extra, maść ochronna, od urodzenia, 100g
    - BOCIOLAND, nieprzemakalny podkład, ochraniacz na materac 60x120 z gumką, 1 sztuka
    - CLEANIC Kindii, Baby Sensitive, patyczki higieniczne dla niemowląt, 60 sztuk
    - CLEANIC Kindii, Baby Sensitive, płatki kosmetyczne dla niemowląt, 60 sztuk
    - LOVELA, hipoalergiczne mleczko do prania, kolor, 1,504L
    - LOVELA, płyn do płukania, 2L
    - OCTENISEPT, Płyn, 50ml
    - WEBER, pieluchy tetrowe 115g/m2, białe, 60x80cm, 10 sztuk
    - WaterWipes, chusteczki nasączane wodą, 60 sztuk
    - AKUKU, pływający termometr do kąpieli, żółwik, A0270, 1 sztuka
    - PHARMACERIS E Emotopic, balsam nawilżająco-natłuszczający, 400ml
    - Sudocrem, krem, 125g
    - CANPOL, podkłady poporodowe, wysokochłonne, 10 sztuk
    - Tommee Tippee, nożyczki niemowlęce, 1 sztuka
    - MUSTELA Bebe Enfant, serum fizjologiczne, 20x5ml
    - CHICCO, szczotka do włosów z naturalnego włosia + grzebyk, pomarańczowy, od urodzenia
    - Podkłady higieniczne, poporodowe BELLA MAMMA, 10 sztuk

dqprqps6kaqxmc83.png
  • acygan Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2018, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja bratowa ta ktora ostatnio tak szybko urodziła kazde dziecko rodzila przed terminem conajmniej tydzien a kazde z nich bylo coraz wieksze. Teraz urodzil sie chlopak 4 kg i bez zadnego nacięcia, nie pekla, a porod ekspresowy. Chyba nie ma reguly, u kazdego bedzie inaczej.

Swoja droga juz nie moge sie doczekac kiedy zobacze tego niemowlaczka :)

• moniśka... Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2018, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przy synku mialam duze problemy z odparzeniami, praktycznie kazda rzadsza kupka odb razu odparzala, pomagal nam tylko penaten.

• Katy Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2018, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja poki co na gemini kupilam tyle tylko:
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/4d6f7eaced2a.png

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/a98c8f93a711.png

Bede robic jeszcze jedno zamowienie na pewno :p

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 lutego 2018, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edwarda tych podkładów poporodowych to weź ze 2 paczki :)
    Ja mialam 2 a jeszcze mi mama donosila :P

edwarda20 lubi tę wiadomość

• edwarda20 Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2018, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kachna62 wrote:
    Edwarda tych podkładów poporodowych to weź ze 2 paczki :)
    Ja mialam 2 a jeszcze mi mama donosila :P

Kupilam 3 paczki Canpol i 2 paczki Bella. Majtek siateczkowych 3 paczki :p Spis skopiowalam z maila z potwierdzeniem zamowienia :)

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Sassy Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2018, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edwarda miałam prawie identyczny koszyk :D

Ale miałam stracha od rana. Przez 20 min nie mogłam obudzić małej. Boże co za śpioch :o W sumie to tylko raz mnie porządnie kopnęła, a teraz śpi dalej :D

edwarda20 lubi tę wiadomość

8.04.2018 - Szczęśliwa mama pięknej córeczki <3
    n59yhdgewxvis8ih.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2018, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój jak sie okazalo lezy glową w dol, plecy ma po lewej stronie, nozki i rączki po prawej. Ale to dziwne jest bo czuje go wszedzie, musi te konczyny wyciagac i prostowac w rozne strony, bo nie kopie tylko wpycha mi raczki i nozki wszedzie. Na tym etapie maja juz malo miejsca i kopniakow takich standardowych bedzie niewiele.

Zastanawiam się wlasnie czy jego glowna mi nie rozpycha szyjki / spojenia bo wczoraj mnie pobolewalo wiekszosc dnia. Dzis zamierzam caly dzien lezec. Juz sie odzwyczailam od nicnierobienia, ostatnie 2 miesiace bylam bardzo aktywna, bo czulam sie rewelacyjnie :(

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2018, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nasze maluchy mają chyba dzień leniwca, bo mój tez mało aktywny dziś, z rana trochę się ruszał, potem niewiele, teraz śpi, ale jem owoce więc może się obudzi :)
    ja nie zamawiam podkładów dużo poporodowych bo u nas w szpitalu położna mówiła że tych podkładów jest ile dusza zapragnie i nie trzeba mieć swoich, wezmę paczkę w razie w. muszę zapytać o podkład na łóżko czy też dają czy nie.
    zamówienie z apteki jeszcze szlifuję, myślę że na początku marca zamówię paczkę.

bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2018, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wlasnie tez widzialam, ze tu w szpitalu maja i podklady na lozko i te bella mamma, ale i tak bede miec swoje ;)

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
‹‹ 719 720 721 722 723 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ