X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • GosiaB Ekspertka

Wysłany: 4 marca 2018, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczyny, ja wczoraj rozmawiałam z bratową i ona dostała sterydy po zakończonym 36tyg. przed planowanym cc - bliźniaki. Edwarda - ja bym o ten lek walczyła. Może warto znaleźć lekarza ze szpitala i umówić się na prywatną konsultację i ew. prowadzenie końcówki ciąży? Sama pracuję w służbie zdrowia i trochę głupio mi dawać takie rady, ale niestety tak działa ten system. Ja mam moją dr na oddziale, choć teraz jest na konferencji. Zawsze, jak o niej wspomnę, to jednak inaczej na mnie patrzą; miałam też pozwolenie na kontakt telefoniczny i ona sama dzwoniła na oddział. Choć tu wszystkie panie bardzo zaopiekowane, muszę powiedzieć. U mnie dzisiaj ktg w porządku, bardzo się cieszę, widmo wcześniejszego porodu na razie chyba się oddala.

• Totoro Autorytet

Wysłany: 4 marca 2018, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edwarda to faktycznie ciśnij ich tam, żeby Cię trzymali chociaż do tej środy i wtedy Twoją gin niech zadecyduje co dalej. Będzie dobrze :)

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Tęskniąca Autorytet

Wysłany: 4 marca 2018, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moniśka... wrote:
    Edwarda, dlugosc szyjki okreslili bez usg? W badaniu palpacyjnym nie jest sie w stanie okreslic dlugosci szyjki, tylko przez usg mozna dokladnie zmierzyc.

Dokładnie, ja miałam w środę badanie na fotelu i gin. mówił, że szyjka koło 1 cm. Przeszłam na leżankę na USG i już miała 2,1 cm. Mam termin na 9.04 , gin. mówi, że koło 15.03 może się juz to wydarzyć i nic o żadnym szpitalu i sterydach nie wspomniał. Leżę i czekam i mam nadzieję, że poleżę jeszcze trochę, bo nawet łóżeczka jeszcze nie mam ;( cały czas czekam na przesyłkę. W domu w ogóle nie widać że czekam na maluszka - tylko mój brzuch na to wskazuje ;)

Trzymajcie się dziewczyny, będzie dobrze !!!

nqtko7eswtot5kmm.png
  • Gosiczek Autorytet

Wysłany: 4 marca 2018, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tęskniąca wrote:
    Dokładnie, ja miałam w środę badanie na fotelu i gin. mówił, że szyjka koło 1 cm. Przeszłam na leżankę na USG i już miała 2,1 cm. Mam termin na 9.04 , gin. mówi, że koło 15.03 może się juz to wydarzyć i nic o żadnym szpitalu i sterydach nie wspomniał. Leżę i czekam i mam nadzieję, że poleżę jeszcze trochę, bo nawet łóżeczka jeszcze nie mam ;( cały czas czekam na przesyłkę. W domu w ogóle nie widać że czekam na maluszka - tylko mój brzuch na to wskazuje ;)

Trzymajcie się dziewczyny, będzie dobrze !!!

15 to będziesz miała prawie ciążę donoszoną. Ja jestem ciekawa kto bedzie pierwsza kwietniowką jak nam tutaj połowa w marcu chce sie wysypać. Trzymam mocno kciuki aby wszystkim udało donosicnć ciążę

Starania od stycznia 2015r, niedoczynność tarczycy, macica jednorożna
  • darika Autorytet

Wysłany: 4 marca 2018, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edwarda jakbyś chciała mogę dać Ci namiary na moją gin. Widzę, że ma jeszcze wolne terminy na poniedziałek. Jak coś to daj znać to Ci podam wszystko.

29.09.2016 Aniołek (10 tc)
    09.04.2018 cud narodzin - 55 cm, 3720 g. Amelka ❤️
    16.09.2020 cud narodzin - 54 cm, 3150 g. Igorek ❤️
    lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2018, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki dziewczyny. Musze to wszystko przemyśleć.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Paatka Autorytet

Wysłany: 4 marca 2018, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja luteinę przyjmuje cały czas i znowu mnie to martwi w 2 strone bo kiedyś położna w SzR mówiła, że długie i regularne stosowanie luteiny może prowadzić do tego, że poród się sam z siebie nie zacznie tylko trzeba będzie wywoływać go. No ale ufam mojemu lekarzowi, szczególnie, że ciąża jeszcze nie jest donoszona. Jeszcze tydzień i 2 dni i już będzie donoszona, chociaż wiadomo im więcej dni w brzuchu tym lepiej. Jutro mam wizyte to zobacze co lekarz powie i jak mi się to wszystko tam trzyma bo małą już czuje naprawdę bardzo nisko i jak rusza rączkami to uczucie jest jakby zaraz miała być na świecie.

Co do sterydów trudno wypowiadać bo mam małą wiedzę na ten temat. Jak kiedyś czytałam o tym to przy odpowiedniej wadze zwykle do zakończenia 34 tc podają, bo wtedy są płucka zwykle zdolne do samodzielnej pracy. A Ty edwarda masz 33... Najlepiej chyba będzie to skonsultować z innym lekarzem dla spokoju.

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2018, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Internety tez mowia ze do 34tc podają te sterydy. Jutro bede gadac z lekarzem bo dzis jest taki który obskakuje wszystkie oddziały.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • acygan Autorytet

Wysłany: 4 marca 2018, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, ktore przyjmuja żelazo,zauwazylyscie zmiabe w kolorze stolca? Sory za takie pytania, ale troche sie wystraszylam.

Edwarda ja bym chyba sie naprawde wkurzyla przy takim podejściu lekarzy. Tez przez chwile pomyslalam o zmianie szpitala,tylko jak zareaguje drugi na to, ze z wlasnej woli sobie wyszlas i przychodzisz do nich. No sama nie wiem. Tak naprawde latwo nam mowic,bo nie jestesmy w takiej sytuacji, a prawda jest taka, ze oni i tak zrobia swoje. Ciezka sprawa. Czlowiek cgce jak najlepiej dla dziecka a oni łaske robia.

• Sassy Autorytet

Wysłany: 4 marca 2018, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Acygan, tak. Od 3 miesięcy kiedy biorę, kolor jest czarny :p

8.04.2018 - Szczęśliwa mama pięknej córeczki <3
    n59yhdgewxvis8ih.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2018, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Acygan raczej bym nie powiedziała ze dopiero co wyszlam. A oni nie maja jak tego sprawdzić :)

Ja kiedys bralam żelazo to kupa byla zielono czarna :p

dqprqps6kaqxmc83.png
  • sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 4 marca 2018, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak tak. Kupa czarna :D

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • Gosiczek Autorytet

Wysłany: 4 marca 2018, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:
    Acygan raczej bym nie powiedziała ze dopiero co wyszlam. A oni nie maja jak tego sprawdzić :)

Ja kiedys bralam żelazo to kupa byla zielono czarna :p

Nie wiem czy dobrze jest zatajać takie wiadomości. Poza tym musisz podać leki jakie ci podawali żeby nie zaszkodzić dziecku

• Gosiczek Autorytet

Wysłany: 4 marca 2018, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie narazie ok. Mam typowe dolegliwości kobiety w ciąży ale na całe szczęście nic sie nie dzieje. Za to w piątek wizyta u kardiologa. Zobaczymy co powie. Mam nadzieję że nie bedzie chcial przyspieszyć cesarki. Ogólnie postanowiłam zmienic szpital właśnie ze względu na serce. Mam już skierowanie na cesarke do nowo wybranego szpitala

• Hatfe Autorytet

Wysłany: 4 marca 2018, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Podczytuję Was, bo termin mam na koniec marca:)
    Edwarda, chciałam Ci wysłać prywatną wiadomość, ale żebym mogła to zrobić, musisz przyjąć mnie do przyjaciółek

Droga po pierwszego Potwora;):
    2 poronienia
    1 cb
    3 inseminacje
    Pół ciąży w szpitalu
    Efekt: Zdrowa córka!!! :)))

Droga po drugiego Potwora:
    6 inseminacji
    I ICSI - 5 zapłodnionych komórek,1 transfer (bardzo słabego zarodka), pozostałe nie przetrwały 3 doby
    2 ICSI - 6 zapłodnionych komórek, wszystkie przestały się rozwijać w 3 dobie
    3 ICSI - 18 zapłodnionych komórek. Mamy 4 blastocysty
  • GosiaB Ekspertka

Wysłany: 4 marca 2018, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozmawiałam z moją dr o rozwoju płucek. Teoretycznie do 34tyg jest już minimalna ilość surfaktantu w płucach umożliwiająca rozprężenie pęcherzyków i rozpoczęcie samodzielnego oddychania. Dziecko musi jednak mieć silne mięśnie i dojrzały układ nerwowy na tyle, aby wykonać tę pracę. Jeżeli dziecko jest mniejsze - to może nie dać rady, wtedy podaje się sterydy niezależnie od wieku ciąży. To przyspiesza produkcję surfaktantu i dziecko ma mniejszą pracę do wykonania, zmniejsza to ryzyko resuscytacji i konieczności podłączenia do respiratora po urodzeniu.

• Veruka Autorytet

Wysłany: 4 marca 2018, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najgorsze jest to, że co lekarz/szpital to inne "procedury" :/ zawsze myślałam, że takie rzeczy są ustalane odgórnie.
    Co do luteiny to ja póki co mam brać do końca 36 tygodnia,a szyjka 3,5 i nic nie mówił żeby się skracała. Chyba to przez twardnienia brzucha, ale w sumie to on dalej twardnieje mimo brania luteiny...

3i499vvjwdixpa2l.png

iv09f71xe0b0j8js.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2018, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hatfe juz.

Gosia b póki co nie podali mi nic co moglo zaszkodzić. I minimalne dawki mam wrażenie. No i będę jutro z nimi gadala zeby mi jednak podali a jak nie to receptę to sama kupie. Może im szkoda kasy bo podobno sa drogie te zastrzyki.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Tęskniąca Autorytet

Wysłany: 4 marca 2018, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edwarda, a mogę Ci odwrócić trochę myśli od szpitalnych spraw i problemów?
    Mam pytanko, czy w pełni zaakceptowałaś już to, że Henio to Henio? a nie np. Helenka? Bo z tego co pamiętam, to jakieś pół roku temu byłaś zaskoczona płcią. Jeśli się mylę to przepraszam. Jeszcze któraś dziewczyna tez miała podobny problem, ale przepraszam, nie pamiętam która.
    A jak ja poznałam płeć to pierwsze trzy dni przepłakałam, później niby było ok , przyjełam do wiadomości ale teraz też mnie nachodzą wątpliwości i rozterki i czuje lekki zawód....jak to jest u Was...bo ja czuję się źle z tym, że nie umiem się pogodzić z płcią....

nqtko7eswtot5kmm.png
  • AJrin Autorytet

Wysłany: 4 marca 2018, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edwarda współczuję ale niestety szpitab ba nawet czasem uparty lekarz ma swoje procedury i dupa nie przeskoczysz a nawet pogorszysz czasem wiem bo mialam tak z pierwszym dzieckiem. Malowodzie ciesnie rosło a oni do 43 tygodnia ciąży prpbowali wywolywac coaza ignorujac wszystkie objawy i brak progresu. Gdyby nie polozne ktore nastawily mojego M i on zazladal rozwiazania ciąży przez cesarke to oni dalej by czekali a dziecko urodzone w zielonych wodach.
    To ze ja codziennie się domagalam planu co ze mna chca robić i tego aby zrobili mi usg tylko pogarszalo sprawe i jeszcze bradziej robili mi na złość, mowie serio mialam miec usg rano to robili je po 17 dopiero. Mialam miec oksy podane to caly dzien mnie zlewali ja stalam jak glupia pod gabinetem i jak już lekarza zlapalam to mnie zbywal aż pod k9niec dyzuru no dzis nie damy rady już jest 20 podamy jutro. A ja na to nie było na obchodzie ustalenie ze dziś to dziś no ale to pani 6 godzin minimum bedzie musiala byc podpieta a ja na to mi sie nie spieszy i tak nie śpię z nerwów.
    Wiec Edwarda jedyne co mi przychodzi to albo wypisanie sie co nie jest latwe raczej sugeruje to co dziewczyny mów ze spina Ci sie brzuch boli i czujesz parcie i skurcze, wtedy nie wypisza a moze podadza cos wiecej. Dodam ze nospa i magnez silnie wyciszaja więc spokijnie jesli nie masz fizycznie skurczy to lez nie denerwuj sie i zaciskaj nogi.

Dziewczyny ja mam termin porodu na 6 kwietnia i planuje w kwietniu rodzic nie w marcu :P

http://instagram.com/i.k.x.2/
    8p3o3e3kfn2wsd36.png
    07.10.2015 Aniołek
    09.2016 Synek I
    04.2018 Synek K

‹‹ 793 794 795 796 797 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ