X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Malyprosiaczek Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GosiaB trzymam kciuki! Wszystko będzie dobrze :)

f2wlqps6jdpv4xb3.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tęskniąca wrote:
    Co to jest PDA? Jak ja Trafiłam na oddział ze skurczami to wszystkie papiery, badania, pomiary itd. Trwały koło godziny.
    Znieczulenie zewnątrzoponowe (jedno z dwóch znieczuleń w kręgosłup dostępnych u mnie w szpitalu). Jak jest czas to zwykle je stosują jeśli kobieta ma problem z bólem podczas porodu drogami natury lub podczas cc (wtedy mąż może być podczas zabiegu), podczas „sytuacji z zagrożeniem życia leci zwykła narkoza, bo szybciej no i wtedy partner nie moze być na sali). Sam zabieg polega na wprowadzeniu cienkiego wężyka w okolicy kręgosłupa. Później puszczają go po ciele. Na końcu jest przycisk i można sobie dozować ilość znieczulenia wg potrzeb (niby nie można przedawkować, bo pompka podpięta jest do jakiegoś komputera). Jak wszystko może miec skutki uboczne. Wazne by się nie ruszać w trakcie aplikacji (to chyba możliwe tylko na początku, gdy skurcze są jeszcze słabe lub w przerwach między skurczami (u mnie takich praktycznie nie było...)

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • acygan Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GosiaB trzymajcie sie cieplutko,jestesmy z Wami :*

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 marca 2018, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GosiaB - będzie dobrze, trzymam kciuki :)

• Kinga. Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusia_pia wrote:
    Hej my już po śniadanku :) pogoda paskudna, ponuro nic się nie chce. Moje oko cieszą ubranka na suszarce :)

GosiaB kciuki kochana w takim razie :* dawaj znać co powiedział lekarz :*

Andzia123 a czemu nikt Ci nic nie dowiezie jak będziesz w szpitalu?

W szpitalu w którym chcę rodzić na szkole rodzenia położna mówiła że jak jest czas i akcja jest na początku to papiery z przyjęciem załatwiane są od razu, a jak są duże skurcze, duże rozwarcie to po porodzie już na oddziale wypełniają dokumenty. Mówiła że najważniejsza jest rodząca i dobro dziecka a papiery mogą poczekać.
    Tylko właśnie o dobro rodzącej i dziecka chodzi w tych papierach (jeśli np są problemy z tętnem itp trzeba szybko robić cc, to właśnie dobrze znać wywiad rodzinny (sama nie miałam nigdy znieczulenia podawanego przez anestezjologa, ale dużo było pytań o zabiegi w rodzinie i reakcję na nie)

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Tęskniąca Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga, dzięki, nie znałam tego skrótu , dla mnie to zawsze było ZZO ;)

nqtko7eswtot5kmm.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GosiaB kciuki. Daj znać jak się czujecie po, jak tylko dojdziecie do siebie

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tęskniąca wrote:
    Kinga, dzięki, nie znałam tego skrótu , dla mnie to zawsze było ZZO ;)
    Wiesz, ja sama nie wiem czy ten skrót funkcjonuje w pl. Czasem się zapominam, a tu wszystkie terminy medyczne mam po niemiecku, polskich doświadczeń z anestezjologiem nie mam (choc większość nazw jest z łaciny) , to jednak nie wszystko ;)

Tęskniąca lubi tę wiadomość

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Elwira.eli Ekspertka

Wysłany: 7 marca 2018, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj dziewczyny. Juz wszystko sie zaczyna. Teraz sobie zdaje sprawe ze faktycznie czas zlecial.

Do szpitala mam jedna mala torbe a w niej: moje kosmetyki, koszule, szlafrok, laczki zwykle, reczniki, wyniki badan i talerzyk ze sztuccami i krem dla dziecka oraz ok 8 pampersow- to tak po krotku.a w drugiej takiej malej biedronkowej mam podklady na lozko, podpaski, recznik papierowy, kilka pampersow no i bedzie laktator, buteleczka, kapturki itp

GosiaB trzymam kciuki.

Ja bylam w poniedzialek u lekarza. Wody ok i lozysko ok. Co do wielkosci dziecka nic nie wiem niestety bo wyslala mnie na ktg na ktorym jeden skurcz ktory dochodzil do ok 50 bodajze i to przy duzych ruchach dziecka. Luteine brac do 16 marca i wtedy po malu zaczac wstawac zeby za mocno nie obciazyc macicy od razu. Kolejna wizyta za dwa tygodnie.

Elwiraw4sqvfxmghvzuxjy.png
    d5afqdrhuwojfkqi.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A własnie, tak sie chcialam Was zapytac. Dopiero na wypisie zobaczylam, że lekarze wpisali mi termin porodu nie z OM, a z pierwszego usg prenatalnego. W moim przypadku jest to 5 dni roznicy na plus, czyli praktycznie tydzien. Nie wiem teraz ktorym sie poslugiwac, jesli z OM to jutro skoncze 34tc, jesli z usg to jutro będzie prawie 35tc i to juz lepiej wygląda.

Jakim terminem Wy sie posługujecie i Wasi lekarze?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2018, 10:10

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Andzia123 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:
    A moze to dupka? Mój sie wypycha w różne strony. Gdybym nie widziała na usg jak jest ulozony to zupełnie nie miałabym pojecia co mi się wypycha czy to noga reka czy głowa.
    Eh sama już nie wiem, wczoraj rzeczywiście czułam kopniaki w żebra i później się coraz niżej i wieczorem już wpychal nogi pod biodro.. Chyba że to łapki ale do tej pory to bardziej nogami ruszał niż rączkami, No nie wiem, zobaczymy za dwa tygodnie.
    GosiaB kciuki!!! <3

07.04.2018 - marzenia się spełniają <3 zakochana na zabój w Synku :)
    qb3ci09k2rozqy86.png
  • malgosia82 Przyjaciółka

Wysłany: 7 marca 2018, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, jakoś ciężko mi uwierzyć, że został mi już miesiąc do daty porodu, tak to szybko minęło. Ogólnie mam już 12 kg na plusie, czuję się strasznie. W pierwszej ciąży śmigałam jak sarenka a teraz praktycznie od Bożego Narodzenia ledwo co chodzę, boli mnie kręgosłup, brzuch cały czas twardy, spojenie też boli. Dziecko napiera mocno na szyjkę i jak się rusza to czuję przeszywający ból. Wiem, że się użalam, ale mąż totalna zlewka, przy córce był zupełnie inny, smarował mi brzuch, robił masaże i nawet w nocy jeździł do sklepu. Teraz mam wrażenie, że nic go nie obchodzi, zapomina o wizytach i ogólnie nawet się nie spyta jak się czuję. Przedwczoraj już nie wytrzymałam i ryczałam pół wieczora a on nawet się nie zainteresował. Mam go dość już, boję się że będę zdana tylko na siebie po porodzie a kończę studia i do połowy maja muszę oddać pracę, obrona w lipcu. Nie wiem jak ja sobie poradzę. Muszę się ogarnąć bo depresji dostanę.
    Jeszcze jedno pytanie, czy Wy też macie taki cellulit? Poczytałam wczoraj, że to cellulit wodny i zniknie po porodzie, ale w życiu takiego nie miałam.

ckaik0s36dsxflg9.png
  • acygan Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:
    A własnie, tak sie chcialam Was zapytac. Dopiero na wypisie zobaczylam, że lekarze wpisali mi termin porodu nie z OM, a z pierwszego usg. W moim przypadku jest to 5 dni roznicy na plus, czyli praktycznie tydzien. Nie wiem teraz ktorym sie poslugiwac, jesli z OM to jutro skoncze 34tc, jesli z usg to jutro będzie prawie 35tc i to juz lepiej wygląda.

Od samego początku tylko z OM, moja lekarz ani razu nie wspominala o terminie z USG. I ja bym sie tego trzymala caly czas.

• Kinga. Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:
    A własnie, tak sie chcialam Was zapytac. Dopiero na wypisie zobaczylam, że lekarze wpisali mi termin porodu nie z OM, a z pierwszego usg. W moim przypadku jest to 5 dni roznicy na plus, czyli praktycznie tydzien. Nie wiem teraz ktorym sie poslugiwac, jesli z OM to jutro skoncze 34tc, jesli z usg to jutro będzie prawie 35tc i to juz lepiej wygląda.

Ja lecę z Om, bo u mnie raczej tego się trzymają, dla siebie mam z usg (późniejszy, co by się nie stresować, gdyby młoda się nie spieszyła na świat. Ogólnie termin z usg biorą pod uwagę, jesli różnica między jednym a drugim wynosi ponad tydzień.

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dokładnie. Termin tylko z OM, nigdy nikt nie kierował się z USG

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    acygan wrote:
    Od samego początku tylko z OM, moja lekarz ani razu nie wspominala o terminie z USG. I ja bym sie tego trzymala caly czas.
    Tak mam cellulit wodny. Mega culpa, nie dbam o siebie (nieregularna podaż płynu, mało ruchu, brak masaży). W poprzedniej ciąży miałam problemy z żyłami, więc były masaże kremy itp, a teraz nie mogę się ogarnąc...

Ps Właśnie puściłam drugie pranie. Przeliczyłam się. Samych ciuszków będą 3 tury, no i kolejna z tapicerkami itp. Na razie pójdą do komody w garderobie, bo stanowisko dla dziecka nadal nie zrobione. Wczoraj skręcałam łóżeczko i tak się wanęłam, ze aż mi się krwiak pod paznokciem zrobił. Od razu mi się odechciało dalszej zabawy w ogarniania kącika dla malucha...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2018, 09:55

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Mania 86 Przyjaciółka

Wysłany: 7 marca 2018, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milla_ wrote:
    A i mam pytanko. Zdarzają wam się takie pobolewania nóg, zaraz w tym wglębieniu pod posladkiem, coś jakby kolka albo jakbyście se coś naciagnely? Pojawiają się nie wiadomo kiedy i tak też znikają

Ja tak mam od wczoraj, boli dokladnie noga pod posladkiem, tak jakby naciagniete. Nie wiem co to.

• Makira Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GosiaB ja również trzymam kciuki! :)

Edwarda ja słyszałam, że jeżeli różnica nie przekracza 5 dni to patrzymy na termin z OM. Czyli od dnia ostatniej miesiączki odejmujemy 3 miesiące i dodajemy 7 dni :) Termin z usg daje lekarzowi mniej więcej pogląd jak dziecko wiekowo jest dojrzałe na podstawie zamierzonych parametrów. Trzeba jednak pamiętać, że masa dziecka nie świadczy o jego dojrzałości.
    Terminem z usg można się sugerować tylko tym pierwszym, mimo że teraz też te z usg się różnią często od OM u mnie to jest akurat różnica 1 dnia, czyli żadna :) Tylko, że ja wiem kiedy miałam owulacje co do dnia, bo ja zawsze czułam.

gg646iye46nicebi.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 marca 2018, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie termin z pierwszego USG ale ja mam z natury cykle 36 dniowe :)

U nas nie w każdym szpitalu jest mozliwosc dostania znieczulenia przy pprpdzie SN a wynika to z niedostatecznej liczby anestezjologów którzy po prostu nie mogą biegać do każdego porodu. U mnie w szpitalu jest tylko gaz rozweselający do porodu :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2018, 09:51

• Malyprosiaczek Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez mam cellulit :( a co do terminu to ja mam z OM 18 kwiecień, a na ostatnim usg wyszło mi ze 7 kwiecień

f2wlqps6jdpv4xb3.png
‹‹ 806 807 808 809 810 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ