X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • justysbp Przyjaciółka

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :)
    I w 7 i w 9 będzie można potwierdzić ;) Powinno być serduszko. Gratulacje! :)

Alala lubi tę wiadomość

eikt3e3kj1qmtans.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja dziś zobaczyłam przy kupce śluz lekko różowy i na papierze było :(
    od razu strach, przerażenie. nie wiem czy to po wczorajszym <3
    czy zaczyna się poronienie???

poczekam jak będzie dziś i jutro i idę do szpitala jak będzie dalej się barwiło krwią...

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • optymistkaaa Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny!
    trochę mnie tu nie było a to dlatego, że się urlopkowałam, także od komputera :)
    W międzyczasie byłam u lekarza - wszystko ok, serduszko ładnie pika :):):)

Mdłości mnie męczą niesamowite i to co kiedyś pomagało czyt. krakersy, gumy do żucia teraz jeszcze bardziej przyczyniają się do katastrofy... Ale!!!! odkryłam kilka rzeczy z którymi chciałabym się podzielić - może komuś pomoże. Pastę zmieniłam na lacalut herbal - od razu problem krwawiących dziąseł się rozwiązał a dodatkowo pomogło na mdłości (o dziwo!). Nadal są, ale nie aż takie hardcorowe!!!!
    Ogórki kiszone - pomagają ,,na chwilę'' (zawsze to coś) i cheetossy serowe ;D;D
    Taki dziwny zestaw ;)

Magdzia85F lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paatka wrote:
    Ja dzisiaj się zapisywałam na usg prenatalne i mam termin na 20.09. Mi się udało na NFZ, ale tylko dlatego, że mam sprytnego lekarza i wpisał mi na skierowaniu, że brak uwidocznienia kości nosowej, mimo że tak nie jest ;) Ogólnie chodzi o to, że żeby zrobili za darmo to musi być podany konkretny powód lub zagrożenie. A jak pytałam o cene poza NFZ to usłyszałam 300zł...
    Dokładnie tak z tym konkretnym powodem. Mnie w poprzedniej ciąży nie chcieli przyjąć ze skierowaniem na którym nie było napisane że z tą konkretną ciążą coś się dzieje, wcześniejsze poronienia nie mają dla nich znaczenia (byłam w Invicta). Ale tak się złożyło, że jeszcze przed 12stym tygodniem osiągnęłam ten magiczny wiek 35 lat i z tego powodu już mogłam zrobić badanie na fundusz. Lekarz tylko musiał to dopisać na skierowaniu.

• justysbp Przyjaciółka

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusia_pia wrote:
    ja dziś zobaczyłam przy kupce śluz lekko różowy i na papierze było :(
    od razu strach, przerażenie. nie wiem czy to po wczorajszym <3
    czy zaczyna się poronienie???

poczekam jak będzie dziś i jutro i idę do szpitala jak będzie dalej się barwiło krwią...

Trzymam kciuki, żeby to nic nie znaczyło, a w razie Twoich jakichkolwiek wątpliwości jedź do szpitala. Ściskam :*

eikt3e3kj1qmtans.png
  • sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś idę na Usg zobaczyć co z tym krwiakiem. Muli mnie ale lekko :) i pomidorówkę mogłabym jeść hektolitrami :D a potem taaaaaaaaki duży brzuch.

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    darika wrote:
    Dziewczyny a czy u was też zmieniać a się pora dnia kiedy łapią was mdłości? Mnie na początku lapaly głównie rano, potem rano było w miarę ok ale od południa do wieczora nie do wytrzymania. Od niedzieli wieczory nie są takie złe, natomiast do południa mnie muli. W ogóle mam wrażenie że imbir mi trochę pomógł i dzięki niemu (albo czemuś innemu) mdłości stały się po prostu znosne. Nadal mam kluche w gardle i takie mulenie w żołądku ale juz zmniejszyl się odruch wymiotny. Ale to może być kilka dni spokoju i zaraz mogą z potworem wrócić.
    Mi jest byle jak cały czas. Na razie mam ochotę tylko na zwykły biały pszenny chleb (generalnie jadamy żytni) z masłem, a picie koniecznie z kostkami lodu, im zimniejsze tym lepiej znośne dla mnie. Najgorzej, że mąż w pracy do 17-18 i muszę sama cały dzień zajmować się synkiem, który jest dość wymagający.

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj Alala :-) ja bym sprawdziła betaHCG Jak będzie powyżej 1500 to powinno być już coś widać na USG

• Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane, jest lepiej. Krew nie leci, na papierze nic nie zostaje. Jak wkładam palec lekko do środka, śluz jest lekko brudny, ni to brąz, ni to czerwień.
    Brzuch nie boli. Staram się nie panikować.
    Jutro rano mam badania I trymestru w szpitalu więc jak dalej będzie brudno to jutro na IP zrobię badania.

Modlę się aby z fasolką było wszystko dobrze.

justysbp lubi tę wiadomość

bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • justysbp Przyjaciółka

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusia_pia teraz tylko spokój a jutro wszystko będziesz wiedzieć! :)

eikt3e3kj1qmtans.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    optymistkaaa wrote:
    Cześć dziewczyny!
    trochę mnie tu nie było a to dlatego, że się urlopkowałam, także od komputera :)
    W międzyczasie byłam u lekarza - wszystko ok, serduszko ładnie pika :):):)

Mdłości mnie męczą niesamowite i to co kiedyś pomagało czyt. krakersy, gumy do żucia teraz jeszcze bardziej przyczyniają się do katastrofy... Ale!!!! odkryłam kilka rzeczy z którymi chciałabym się podzielić - może komuś pomoże. Pastę zmieniłam na lacalut herbal - od razu problem krwawiących dziąseł się rozwiązał a dodatkowo pomogło na mdłości (o dziwo!). Nadal są, ale nie aż takie hardcorowe!!!!
    Ogórki kiszone - pomagają ,,na chwilę'' (zawsze to coś) i cheetossy serowe ;D;D
    Taki dziwny zestaw ;)
    Ja wczoraj rzuciłam się na małosolne, ale potem czułam się tylko gorzej, heh.
    Też chciałabym już zobaczyć serduszko. Jutro mam wizytę, wątpię, że już będzie bić, ale przynajmniej upewnię się czy zarodek jest w odpowiednim miejscu.

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tez u was nie idzie nacisnąć lubię to? coś mi się psuje...

• Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justysbp wrote:
    Agusia_pia teraz tylko spokój a jutro wszystko będziesz wiedzieć! :)

tak staram się spokojnie do tego podchodzić. może to od <3 w weekend było ich trochę... teraz musimy trochę zwolnić przynajmniej do 12 tyg.
    a jutro zrobię kontrolnie usg.
    bo kolejna wizyta dopiero za 2 tyg, mój lekarz na urlopie.

justysbp lubi tę wiadomość

bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • MartaBS Ekspertka

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja chciałam poprosić o usunięcie mnie z listy na pierwszej stronie. Mam nadzieję że mimo wszystko uda mi się zostać mamą jeszcze w 2018r :-)

Okazało się że mój ginekolog to idiota, który wmawiał mi żyjący płód z serduszkiem i ciążę bliźniaczą a w rzeczywistości ciąża przestała się rozwijać zanim pojawił się jakikolwiek zarodek. Taki to specjalista ze szpitala... Jestem po zabiegu bo przez 3 tyg organizm sam nie chciał ronić.
    Także dziewczyny, życzę żeby nie było więcej takich info, rośnijcie zdrowo :-)

26.08.2017- zabieg, puste jajo płodowe, podejrzenie zaśniadu groniastego
    21.10.2018 córka 🍼
    age.png

08.12.2024 cień ⏸️
    12.12.2024 wyraźne ⏸️
    27.01.2025 pobranie Nifty 🤞
    Ryzyka niskie, będzie synek 💙
    15.02.2025 prenatalne + pappa
    04.04.2025 połówkowe

preg.png
  • myszkaka Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :)

Pineapple u mnie było widać serduszko w 5.5, więc jeśli Twój gin ma dobry sprzęt to może też zobaczysz :)

Aliskaa, u mnie jest normalnie, mogę nacisnąć "lubię to".

Powiem Wam, że jak tak podczytuje te Wasze objawy to się trochę martwię że u mnie one takie dość delikatne. Trochę mnie "muli", takie dziwne uczucie w żołądku i wzmaga się jeśli jestem głodna, ale ogólnie da się żyć. Kładę się dość wcześnie, ale w ciągu dnia to spałam tylko kilka razy. Lekko bolą mnie piersi i to w sumie tyle. Wizytę mam 11.09 więc jeszcze trochę.

A co do badań prenatalnych to myślałyście może o testach Nifty lub Harmony? Muszę na najbliższej wizycie zapytać gina co o nich myśli. To są nieinwazyjne badania prenatalne, jakoś wyodrębniają DNA płodu z krwi matki i na tej podstawie oceniają, czy jest wszystko w porządku. Podobno ma ponad 99% skuteczności.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 sierpnia 2017, 14:13

Pineapple lubi tę wiadomość

f2wli09k0vt5rkls.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MartaBS współczuję :( :(

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie mdłości i wymioty trwają nadal już miesiac i nie znalazłam na to żadnego sposobu! Pierwsze co wstaje z łóżka to wciskam na siłę chleb z masłem i popijam czarną herbata. Generalnie staram się jeść wszystko po czym mi się nie odbija - jabłko, kluski śląskie z buraczkami, ryż z warzywami, chleb z masłem, makaron z jagodami,woda, herbata, migdały, suchary. Jak już mnie bardzo zemdli to idę wymiotować tylko troszkę bo to daje chwilową ulgę :)

• Bianka* Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myszkaka test Nifty czy Harmony można zrobić jedynie prywatnie. Jest to koszt ok.2,5 tyś.zł. Ja zrobiłabym go jedynie, gdyby test Pappa wyszedł nieprawidłowo. Jeśli USG genetyczne i Pappa nie pokazują żadnych nieprawidłowości, to nie ma najmniejszego sensu robić Nifty czy Harmony ;)

w57vkrnt52z8506i.png
    dqprj44j7fvgc606.png
    08.09.2017 [*] 8tc
  • MaminaMina Przyjaciółka

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bianka, a to tak sie da, żeby lekarz bez uprawnień do badań je wykonywał???

Myszkaka, ja w pierwszej ciąży robilam Nifty. Wykonuje się je z krwi po 10 tygodniu ciąży i są związane z pierwszymi genetycznymi - chodzi o trisomię. Wynik jak w przypadku badania przeziernosci karkowej, podawany jest na zasadzie prawdopodobieństwa 2:x. Jest tak jak piszesz wiarygodny. Ja będę robić.
    Pytanie do Ciebie, co zrobisz z wiedzą, jeśli okaże się że z dzieckiem jest coś nie tak? Przerwiesz ciąże? Bedzie Ci latwiej? Czy wyniki będą miały dla Ciebie jakiekolwiek znaczenie? Ja takie sobie pytania zadałam przed. To tak informacyjnie :)

8uneyx8dg0pub9vz.png
  • MaminaMina Przyjaciółka

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bianka* wrote:
    Myszkaka test Nifty czy Harmony można zrobić jedynie prywatnie. Jest to koszt ok.2,5 tyś.zł. Ja zrobiłabym go jedynie, gdyby test Pappa wyszedł nieprawidłowo. Jeśli USG genetyczne i Pappa nie pokazują żadnych nieprawidłowości, to nie ma najmniejszego sensu robić Nifty czy Harmony ;)

2500zl? Moze Harmony?
    Nifty płaciłam 550zl lub 650zl, juz nie pamiętam. I wiem, ze można było taniej ale mi zależało na lekarzu.

8uneyx8dg0pub9vz.png
‹‹ 92 93 94 95 96 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ