Kwietniowe mamy 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Natalia0212 wrote:Patutka wrote:Jeśli rodzisz blisko domu naszykuj sobie 2 warianty, lżejszy i cieplejszy.
Ktoś z rodziny podrzuci, ja tak zrobiłam z synem. Mimo, że był to początek covid to mąż podał dzień wcześniej przez położna. [/ QUOTE]
Tak, ja mieszkam w dużym mieście i rodzę „u siebie”. Także zabranie dwóch kompletów raczej nie jest problemem. Dzięki za sugestie. 😊
No ja zdecydowanie polecam, nawet przy covidzie się u nas to sprawdziło, zapakowałam sobie w duże torebki strunowe dwa warianty i mąż po prostu przywiózł. Zaoszczędziło to miejsce na jakieś przekąski.
Teraz też tak zrobię, ze względu że małe koło tygodnia dwóch to na pewno zostanie po porodzie w szpitalu beze mnie, więc w zasadzie to chcę mu wziąć więcej kompletów na start, No i na pewno całe opakowanie pieluch. (Przy pierwszym i drugim porodzie kiedy wychodziliśmy po 2 dobie starczyła mała paczuszka pampersów co jest 15 sztuk)
Na ten poród zupełnie inaczej muszę się przygotować 😔
Marcycha, jak ty masz taki nadmiar energii to chętnie zaproszę cię do siebie, za 10 dni odbieram mieszkanie w stanie surowym 😅2016 🩷
2020 🩵
Kwiecień 2025- kim jesteś kropeczko? ♥️ -
Monika33 wrote:Hej dziewczyny czy któraś z Was nie ma jeszcze potwierdzonej płci?? 🤔U mnie dwa tygodnie temu nie dało się stwierdzić na sto procent ☹️za bardzo się wiercił i krył. Na badaniu prenatalnym usłyszałam że będzie na 70 %chlopak a po wizycie w szpitalu powiedzieli mi że tutaj nie byliby pewni że to chłopak i teraz już zgłupiałam ☹️
Ja nie mam jeszcze potwierdzonej 😆 czekamy na drugie prenatalne na koniec listopada.
Wg w Luxmed miałam ostatnia dziwną sytuację. Lekarz mi nie zrobił USG tłumacząc się tym że nie ma skierowania... A zrobił mi dopochwowo w 17 tyg 🫣 co za ludzie. Rece opadają.Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2024, 08:13
Monika33 lubi tę wiadomość
Ona: PCOS, AMH 12.22 - 6.5, 05.24 - 9.3, hormony w normie
On: morfologia 12.23 - 3%, 07.24 - 0%?
Starania od 2022 w klinice:
1. Lametta
2. Lametta + ovitrelle
3. Lametta + ovitrelle
4. Lametta + ovitrelle + bemfola
5. Lametta + ovitrelle + bemfola
6. Lametta + ovitrelle + bemfola
07.24 kwalifikacja do programu InVitro
08.24 start stymulacji?
Naturalny cud:
06.08 Beta 754,01 - 32dc
08.08 Beta 1504,12 -34 dc
5t+6d mamy ❤
-
Radość98 wrote:Czy któraś z was planuje lub we wcześniejszych ciążach robiła sobie nagranie z USG? Myślicie że warto?
Z tej ciąży też mam nagranie w 13 tygodniu z Medicover, też super opcja bo wiedzieliśmy już o wadzie serduszka od tej pani doktor z NFZ, gdzie mąż niestety nie mógł być na USG więc po powrocie można było pokazać dzieciom i mężowi.
Ogólnie ja to mam takie skrzyneczki pamiątkowe dzieci typu pierwsze ubranko ze szpitala ulubiona sukieneczka czy ulubiony bodziak, pępek opaska na rączkę pierwsze buciki i tak dalej I właśnie tam planuję wrzucić te nagrania z USG. Koszt praktycznie żaden nie wiem jak to jest w innych przychodniach, bo w medicoverze płacę 100 zł za nagranie a super pamiątka.2016 🩷
2020 🩵
Patutka wrote:No ja zdecydowanie polecam, nawet przy covidzie się u nas to sprawdziło, zapakowałam sobie w duże torebki strunowe dwa warianty i mąż po prostu przywiózł. Zaoszczędziło to miejsce na jakieś przekąski.
Teraz też tak zrobię, ze względu że małe koło tygodnia dwóch to na pewno zostanie po porodzie w szpitalu beze mnie, więc w zasadzie to chcę mu wziąć więcej kompletów na start, No i na pewno całe opakowanie pieluch. (Przy pierwszym i drugim porodzie kiedy wychodziliśmy po 2 dobie starczyła mała paczuszka pampersów co jest 15 sztuk)
Na ten poród zupełnie inaczej muszę się przygotować 😔
Marcycha, jak ty masz taki nadmiar energii to chętnie zaproszę cię do siebie, za 10 dni odbieram mieszkanie w stanie surowym 😅
Jeszcze bardziej trafia do mnie argument, że dzięki temu zaoszczędziłaś miejsca na przekąski. 🤣
Jeśli faktycznie zostanie u mnie łożysko przodujące to też będzie planowane CC. To też pozwoli się trochę inaczej przygotować. 😊
🙋🏼♀️
IO, PCOS
HyCoSy - ✅
Kariotyp - ✅
Regularne cykle, własne owulacje
🙋🏼
Obniżone parametry nasienia
Kariotyp - ✅
3x inseminacja
28.06.2024 - rozpoczęcie stymulacji
10.07.2024 - punkcja, 14 komórek, 10 dojrzałych, zapłodniono 6, w 5 dobie 5 zarodków.
15.07.2024 - podany zarodek 4.1.1 i 4x ❄️
23.07. beta - 28,2
25.07. beta - 64,42
27.07. beta - 166, progesteron 42
29.07. beta - 315
31.07. beta - 676, progesteron 48
03.08. beta - 1803
06.08. beta - 3799
09.08. USG - zarodek 🥰 -
Monika33 ja mam dwóch synów,teraz w brzuchu mieszka dziewczynka!lekarz na prenatalnych powiedzial,ale nie do końca mu wierzyłam,ale jeszcze na 2 wizytach u mojego lekarza prowadzącego potwierdzil dziewczynkę na 100 %.Nie mogłam się powstrzymać i oczywiście kupiłam już kilka bodziakow czy spioszkow w kolorze różowym 😄
Ogólnie mam apetyt na inne rzeczy niż w tamtych ciążach i brzuch jest mniejszy i tak niżej położony niż z chłopami.
Ogólnie z tą wyprawka to jest różnie,jedni mówią żeby rozłożyć koszty na miesiące ciąży,inni że nie można zapeszac i zaczac kupować chwilę przed porodem.
Myślę że jeśli trafię na jakiś piękny ciuszek,kocyk czy buciki gdzieś w sklepie to oczywiście to kupie,na większe zakupy typu komoda,przewijak czy wózek będę myslec koniec stycznia początek lutego.Tika, Monika33 lubią tę wiadomość
-
Patutka wrote:Ja mam, tak naprawdę z poprzedniej ciąży która była zaraz po wybuchu covida, rodziłam we wrześniu 2020 na żadnym USG nie mogło być Ani mojej córki ani mojego męża. Generalnie fajna pamiątka nawet na ten moment jak synek który skończył 4 latka chcę zobaczyć siebie w brzuszku.
Z tej ciąży też mam nagranie w 13 tygodniu z Medicover, też super opcja bo wiedzieliśmy już o wadzie serduszka od tej pani doktor z NFZ, gdzie mąż niestety nie mógł być na USG więc po powrocie można było pokazać dzieciom i mężowi.
Ogólnie ja to mam takie skrzyneczki pamiątkowe dzieci typu pierwsze ubranko ze szpitala ulubiona sukieneczka czy ulubiony bodziak, pępek opaska na rączkę pierwsze buciki i tak dalej I właśnie tam planuję wrzucić te nagrania z USG. Koszt praktycznie żaden nie wiem jak to jest w innych przychodniach, bo w medicoverze płacę 100 zł za nagranie a super pamiątka.
Jak wygląda to nagrywanie same sobie telefonem nagrywacie czy jakoś bardziej profesjonalnie? Pierwsze o tym słyszę a brzmi fajnie.Ona: PCOS, AMH 12.22 - 6.5, 05.24 - 9.3, hormony w normie
On: morfologia 12.23 - 3%, 07.24 - 0%?
Starania od 2022 w klinice:
1. Lametta
2. Lametta + ovitrelle
3. Lametta + ovitrelle
4. Lametta + ovitrelle + bemfola
5. Lametta + ovitrelle + bemfola
6. Lametta + ovitrelle + bemfola
07.24 kwalifikacja do programu InVitro
08.24 start stymulacji?
Naturalny cud:
06.08 Beta 754,01 - 32dc
08.08 Beta 1504,12 -34 dc
5t+6d mamy ❤
-
Cześć Dziewczyny, trochę mnie nie było. Nadrabiałam forum łącznie prawie 3 godziny 🙉
Przede wszystkim Sisska, jeśli to czytasz - zamurowało mnie, naprawdę strasznie mi przykro. Życzę Ci bardzo dużo siły i żebyś się nie poddawała. Tak bardzo bardzo Ci współczuję Biedactwo.. 😢
Naay - już wyprowadzili Cię z przeziebienio-grypy? Mam nadzieję, że jest już wszystko okej.
Patutka - znowu najadłaś się strachu i kolejny raz trafiłaś na ludzi bez podejścia, a zamiast tego zasiali Ci panikę w głowie. Dobrze, że zachowalas zdrowy rozsądek w tej stresującej sytuacji. Cieszę się, że wszystko na razie już dobrze ❤️
U mnie był atak rwy kulszowej. Przez 1.5 tyg ciężko z chodzeniem i robieniem czegokolwiek, ale już jest lepiej. Fizjo uroginekologiczna też pomogła. Teraz albo nie boli albo jest 10-20% tego bólu, co był.
Mam hipoglikemię reaktywną. Mój wynik po 2h to 48 mg/dl, ale przy normalnym odzywianiu w ciagu dnia jest wszystko w porządku. Lekarz ogarnął mi sensor na 2 tygodnie i wyszła hipoglikemia nocna, wiec jem przed snem posiłki ze złożonymi weglami, tluszczem, bialkiem i trzyma mnie już tak do jakiejś 6 rano na 70-pare, wiec jest git dziś idę do diabetolog na konsultację.
Najgorsze, że przyczepiły się do mnie pierwszy raz w zyciu 2 kleszcze, mimo środków prewencji. Chodzilam tylko po trawce przy glownej alejce nawet nie wchodząc w gleboki las. Nigdy kleszcza nie miałam, ale widać podwyższona temperatura ciała w ciąży też robi swoje oddalam je do badania na wszystkie możliwe choroby, a lekarz prowadzący zdecydował o stosowaniu amoksycyliny 2 x dziennie po 1g. Niestety brałam przez 11 dni i wydzwanialam 4 razy do Alabu z blaganiami, by zbadali mi te kleszcze jak najszybciej z uwagi na sytuację, ale niewieke to dało i jak wynik miał być do 9 dni roboczych, tak ja dostalam 8 dnia, wiec w efekcie pasłam mnie i moje dziecko antybiotykiem przez 11 dni. Mimo brania Provagu doustnie i Lactovaginalu dopochwowo, to i tak tego 11 dnia przyplątała się candida i teraz jeszcze Nystatyna dopochwowo przez 10 dni 🥴 candida się nie przejmuję tylko zła byłam, że tyle dni podaję dziecku antybiotyk, natomiast ewentualna borelka nie zduszona w zarodku byłaby dla dziecka gorsza. Mega się najadłam stresu, ale kleszcze zdrowe. Tak więc przestrzegam dziewczyny, uważajcie na siebie i dokładnie się oglądacie po każdym leśnym spacerze.
Dzięki wielkie dziewczynom za polecajki odnośnie sprzętów dla maluchów myślę, że zdecyduję się na ten laktator Momcozy s12 pro i poduchę ciążowa w ksztalcie C z uwagi właśnie na tę moją rwę
Co do Malenstwa, to widzielismy naszego chłopczyka w zeszła środę. Wszystko wygląda dobrze, ważył wtedy 150g. Ja od początku ciąży na razie przytyłam tylko 2kg, dopiero od 3ech tygodni ta waga jakoś idzie w górę, a brzuszek widać tak od 1.5 tygodnia w opiętych legginsach ciążowych już nie idzie go nie zauważyć. Co do ruchów, ja mam łożysko z przodu, więc odczuwanie może być wytłumione natomiast czuję od 2-3 dni wyraźną ciężkość w macicy i czasem takie jakby łaskotanie w środku, więc na razie z tym bardzo subtelnie
Daisy, proszę o update:
👶 17.04.25 🩵
🩺 27.11.24Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2024, 10:38
2 lata starań
Ja (34 l) - Endometrioza III st (histerolaparoskopia 06.12.23), mięśniaki macicy, KIR - BX
Narzeczony (37 l) - wyniki nasienia idealne
07.24 - pierwsze podejście do in vitro
26.07 - punkcja jajników, pozyskane 2 komórki
31.07 - transfer "świeży" blastki 3AA
02.08 - nasza druga blastka 5BB jest mrożaczkiem ❄️
6 dpt - beta 13.0
8 dpt - beta 55.5
9 dpt (oficjalne badanie) - beta 86.4
12 dpt - beta 378.5
16 dpt - beta 1524 + pierwsze usg - mamy pęcherzyk prawie 1 cm 😊
30 dpt (30.08) mamy serduszko ❤️
23.09 - 3 cm szczęścia, 169 ud/min, Chłopczyk 👶🏻🩵
-
Marta1988
Monika33 ja mam dwóch synów,teraz w brzuchu mieszka dziewczynka!lekarz na prenatalnych powiedzial,ale nie do końca mu wierzyłam,ale jeszcze na 2 wizytach u mojego lekarza prowadzącego potwierdzil dziewczynkę na 100 %.Nie mogłam się powstrzymać i oczywiście kupiłam już kilka bodziakow czy spioszkow w kolorze różowym 😄
Ogólnie mam apetyt na inne rzeczy niż w tamtych ciążach i brzuch jest mniejszy i tak niżej położony niż z chłopami.
Ogólnie z tą wyprawka to jest różnie,jedni mówią żeby rozłożyć koszty na miesiące ciąży,inni że nie można zapeszac i zaczac kupować chwilę przed porodem.
Myślę że jeśli trafię na jakiś piękny ciuszek,kocyk czy buciki gdzieś w sklepie to oczywiście to kupie,na większe zakupy typu komoda,przewijak czy wózek będę myslec koniec stycznia początek lutego.
Właśnie moja mama tak mi mówi że nie powinnam nic kupować itd, moim zdaniem jak coś ma się wydarzyć to się wydarzy czy ja kupię czy nie. Mój cwaniaczek albo cwaniara chowa się u mojego lekarza na USG i bokiem się układa 😂lekarz się śmiał że na połówkowym się dowiem bo teraz 20 jadę a mam jedną córcie w domu więc z dziewczynkami też przechodziłam inaczej ciążę niż teraz. Z dziewczynkami to na wędlinę nie spojrzałam do 4 miesiąca tylko chleb z ogórkiem albo z dżemem a teraz wszystko jem. Wymiotowałam w tamtych ciążach i mdłości miałam a w tej ani razu nic. Więc aż ciekawa jestem 🤔😁
Marta1988 lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny a czy któraś ma/miała do czynienia z łożyskiem niskoschodzacym dochodzącym do ujścia wewnętrznego szyjki macicy? Narazie lekarz wykonujący połówkowe powiedział że to do kontroli na pewno. Druga sprawa ostatnia wizytę u mojej doktor miałam na początku września, następny termin miałam na 14 października ale doktor nie było i teraz najbliższy dostałam na 2 grudnia, uważacie że powinnam zmienić lekarza prowadzącego? To jednak 4 tygodnie jeszcze a ja w książeczce mam dopiero 3 wizyty...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2024, 11:37
Natalia
🤱- 09.12.2017- córeczka 🥰
Obecnie:
👩❤️💋👨- 29 lat
01.03.2024- starania
⏸️- 07.06.2024
💔- 21.06.2024
⏸️- 24.07.2024
🧑⚕️- 09.08.2024- mamy ♥️
🧑⚕️- 23.08.2024- cudny miś ♥️🐻
🧑⚕️- 09.09.2024- 4,5 cm, ♥️- 160/min, prawdopodobnie 🩷
🧬- USG- 5+, pappa 4+
II🧬- zdrowy synek 🩵 18+6, 275g
🧑⚕️- 26.11.2024- 23+1, 588g
-
Natalia0212 wrote:Jeszcze bardziej trafia do mnie argument, że dzięki temu zaoszczędziłaś miejsca na przekąski. 🤣
Jeśli faktycznie zostanie u mnie łożysko przodujące to też będzie planowane CC. To też pozwoli się trochę inaczej przygotować. 😊
Wiesz, radziłam naprawdę w super w szpitalu w Warszawie ale porcję dla kobiet po porodzie karmiących, mimo że ani wilczego apetytu To ja nie miałam, ani nigdy nie miałam nawet grama nadwagi, były tak zaskakująco małe że cieszę się, że wpadłam na ten pomysł bo po prostu z głodu bym zeszła. To był wrzesień 2020, więc najostrzejsze przepisy covidowe (i tak cieszę się że akurat wtedy na chwilę pozwolili akurat w tym szpitalu rodzić z mężem)
Ogólnie zamknięcie tych szpitali jak dla mnie miało dużo plusów akurat na sali poporodowej, nikt do mnie nie przychodził z rodziny, ani nie musiałam się użerać z rodziną sąsiadki w pokoju kropka przy pierwszym dziecku chyba mnie odrzuciło od karmienia piersią, bo babka która była ze mną na sali to jej teść podszedł do mnie popatrzył się na moją córkę i mówi do tej babeczki O popatrz jak ładnie chwyta piersi! Od tego momentu zaczęłam prosić o mleko dla niej, dopuszczalne były dwie osoby chyba do 18:00 i, do niej przychodziło po 7. Masakra jak niektórzy nie szanują prywatności i samopoczucia drugiej osoby!
W tamtym momencie cieszę się że spakowałam sobie jakieś krakersy czy wafle ryżowe bo padłabym z głodu, ani sklepiku ani nic. A paczka musiała poczekać 24 godziny kwarantanny 😅😅😅
Tak czy siak ceniłam sobie ten brak odwiedzin2016 🩷
2020 🩵
Tika wrote:Jak wygląda to nagrywanie same sobie telefonem nagrywacie czy jakoś bardziej profesjonalnie? Pierwsze o tym słyszę a brzmi fajnie.
Tika lubi tę wiadomość
2016 🩷
2020 🩵
Naay95 wrote:Dziewczyny a czy któraś ma/miała do czynienia z łożyskiem niskoschodzacym dochodzącym do ujścia wewnętrznego szyjki macicy? Narazie lekarz wykonujący połówkowe powiedział że to do kontroli na pewno. Druga sprawa ostatnia wizytę u mojej doktor miałam na początku września, następny termin miałam na 14 października ale doktor nie było i teraz najbliższy dostałam na 2 grudnia, uważacie że powinnam zmienić lekarza prowadzącego? To jednak 4 tygodnie jeszcze a ja w książeczce mam dopiero 3 wizyty...
Jeżeli nie masz ciąży zagrożonej, to jak najbardziej jest to normalne.
Ale jeżeli jesteś bez wizyty od początku września, to jednak byłabym zaniepokojona i zmieniła lekarza, to jednak bardzo ważne aby sprawdzać chociażby wyniki morfologii, sprawdzać szyjke, wszystko się może wydarzyć.
A jeżeli masz mnie co 4 tygodnie, to bym została. Pytanie Czy czujesz się zaopiekowana? Jeśli nie to nie czekaj pamiętaj twoje zdrowie psychiczne jest to najważniejsze.
2016 🩷
2020 🩵
Tak Was czytam, ale ja z tych co się raczej nje udzielają 😂
Ja mam wizyty co 5 tygodni. Skoro jest wszystko w porządku to nie widzę sensu chodzić częściej.
Na ostatniej wizycie Pani powiedziała, że na 80% chłopiec, ale na usg widać siusiaka więc wątpię, że się coś zmieni 😅
Na początku miałam lekki zawód, bo wyobrażałam sobie córeczkę, ale po 1 nocy do mnie doszła do informacja i cieszę się na synka. Jedynie co to imienia nie możemy wymyślić, bo mieliśmy same dla dziewczynki 😂 ale to jeszcze dużo czasu więc na spokojnie.
Łożysko narazie jest nisko i nachodzi na ujście macicy, ale mówiła żeby narazie się nie martwić.
Znalazłam sklep z uroczym ubrankami Mali Store. Cudne są. Newbie też ma piękne, a tak to hm i Reserved.
Zamówiłam pierwsze body 🥹
A tak to z wyprawką na spokojnie się rozglądam i zamierzam kupować jak coś w dobrej cenie znajdę. Narazie upolowałam nosidełko, które można używać od pierwszych dni życia i kosz mojżesza 😊
Bratowa rodzi za 2 tygodnie chłopca i jzu mi powiedziała, że wszystkie ubranka dostanę więc kupuje tylko kilka takich wymarzonych perełek, reszta będzie od niej 😅 -
Ja chodzę na medicover i tam dostaje się płytkę po USG, nie trzeba nic płacić, ja miałam przedtem 2 wizyty w miesiącu teraz mam co 4 tyg bo wszystko jest ok i jakoś mi to nie przeszkadza bo w międzyczasie cały czas i tak muszę robić badania, więc czuję się jakbym cały czas była u lekarza.
@Peony22 to ciekawa masz lokalizację 🤭
Ja chciałabym coś kupić na Vinted ale nic nie mogę znaleźć, a jak coś jest ładnego to cena wysoka, jestem pewna że na wyprzedażach kupię ubranko nowe w takiej cenie więc już bez przesady też, albo niektóre ubranka są w takim stanie, że ja osobiście wstydziłabym się wystawiać je. -
Ja jestem milosniczka second handow, a w mojej malej rodzinnej miejscowości mozna upolowac perelki 😌 np kupilam nowy kombinezon w typie mis (cena na metce 50£, kupione za 2 zl), albo piekne nowe spiworki za grosze. Takze spora czesc wyprawki zakupiona takim sposobem. Dlatego juz sie biore za pranie i prasowanie (raz teraz, raz blizej rozwiazania) Nie mam znajomych i rodziny z dziecmi, na vinted bywaja w gorszym stanie, a nie widze potrzeby, zeby wszystkie rzeczy kupowac nowe. Dziecko szybko wyrasta z ubranek, a zaoszczędzone pieniadze lepiej przeznaczyć na ew. wizyty prywatne u lekarza kursy, czy cokolwiek innego
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2024, 14:06
Kori_, Marta1988, Koko90 lubią tę wiadomość
-
Kori_ wrote:Ja chodzę na medicover i tam dostaje się płytkę po USG, nie trzeba nic płacić, ja miałam przedtem 2 wizyty w miesiącu teraz mam co 4 tyg bo wszystko jest ok i jakoś mi to nie przeszkadza bo w międzyczasie cały czas i tak muszę robić badania, więc czuję się jakbym cały czas była u lekarza.
@Peony22 to ciekawa masz lokalizację 🤭
Ja chciałabym coś kupić na Vinted ale nic nie mogę znaleźć, a jak coś jest ładnego to cena wysoka, jestem pewna że na wyprzedażach kupię ubranko nowe w takiej cenie więc już bez przesady też, albo niektóre ubranka są w takim stanie, że ja osobiście wstydziłabym się wystawiać je.2016 🩷
2020 🩵
Kwiecień 2025- kim jesteś kropeczko? ♥️