X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe mamy 2025
Odpowiedz

Kwietniowe mamy 2025

Oceń ten wątek:
  • Patutka Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2024, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Radość98 wrote:
    U mnie na 80% mieszka chłopczyk, z wyglądu jakoś specjalnie nie zauważyłam różnicy, nadal czekam na ten "pregnancy glow-up" 😂 na ten moment mam strasznie suchą skórę, pojawiły mi się czerwone plamki koło nosa, włosy też strasznie suche, a o paznokciach to już nawet nie wspomnę 😵‍💫 kusi mnie żeby wrócić do swojej kosmetyczki na przedłużane rzęsy i hybrydę, ale jakoś nie wiem... niby w ciąży nie jest zabronione 😅

A wy korzystacie z usług kosmetyczek w tym czasie?
    Robię rzęsy i żel z hybrydą co miesiąc :)

Kori- bardzo ci dziękuję, jak tylko już będziemy po notariuszu i przywiezieniu wszystkiego na tą naszą niby parapetów wyskoczę i kupię 😁

2016 🩷

2020 🩵

Kwiecień 2025- kim jesteś kropeczko? ♥️
  • Kori_ Przyjaciółka

Wysłany: 6 listopada 2024, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Radosc ja robię hybrydę co miesiąc, niestety rzęsy u mnie odpadły, ostatnim razem tak mi się trzęsła powieka, że stylistka odmówiła mi wykonania zabiegu :( myślę, że to przez ciążę, od tego czasu swiekszylam dawkę magnezu, do tego myślę że, może jakaś wada wzroku mała mi się pojawiła bo bardzo bolą mnie oczy od jakiegoś czasu, idę jutro na badanie dna oka, zobaczymy jak to będzie, w ciąży i tak się nie dobiera okularów .

@Natalia ja mam bieżnię na mieszkaniu i codziennie staram się zrobić długi spacer na niej, czasem pobiegam jak mam siłę, myślę, że gdyby nie ona to na pewno byłoby kilka kg więcej

preg.png

budujemy 🏠
    kwiecień 2025 czekamy ❤️
  • (:Ania:) Ekspertka

Wysłany: 6 listopada 2024, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kori_ wrote:
    @Radosc ja robię hybrydę co miesiąc, niestety rzęsy u mnie odpadły, ostatnim razem tak mi się trzęsła powieka, że stylistka odmówiła mi wykonania zabiegu :( myślę, że to przez ciążę, od tego czasu swiekszylam dawkę magnezu, do tego myślę że, może jakaś wada wzroku mała mi się pojawiła bo bardzo bolą mnie oczy od jakiegoś czasu, idę jutro na badanie dna oka, zobaczymy jak to będzie, w ciąży i tak się nie dobiera okularów .

@Natalia ja mam bieżnię na mieszkaniu i codziennie staram się zrobić długi spacer na niej, czasem pobiegam jak mam siłę, myślę, że gdyby nie ona to na pewno byłoby kilka kg więcej

Nie wiem od jak dawna bolą Cię oczy ale mnie zaczęły w ciąży, byłam u okulisty i babeczka mi powiedziała, że bolą mnie bo są bardzo suche a to wina hormonów ciążowych, pomogło nawilżanie kroplami i jest lepiej. Ale wiadomo, najlepiej jeśli sprawdzisz je kompleksowo🙂.

preg.png
  • Kori_ Przyjaciółka

Wysłany: 6 listopada 2024, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    (:Ania:) wrote:
    Nie wiem od jak dawna bolą Cię oczy ale mnie zaczęły w ciąży, byłam u okulisty i babeczka mi powiedziała, że bolą mnie bo są bardzo suche a to wina hormonów ciążowych, pomogło nawilżanie kroplami i jest lepiej. Ale wiadomo, najlepiej jeśli sprawdzisz je kompleksowo🙂.

Tak mam już krople i żel :) tylko dodatkowo mam
    Jeszcze to badanie, okulistka mi powiedziała , że przed porodem warto aby je wykonała każda kobieta.

(:Ania:) lubi tę wiadomość

preg.png

budujemy 🏠
    kwiecień 2025 czekamy ❤️
  • Marta1988 Ekspertka

Wysłany: 6 listopada 2024, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Msrcycha mój młodszy syn ma 7 lat,on się popłakał jak powiedziałam że będzie siostra...więc cieszę się że pomału się przekonuje 😄

Mi co chwila jakieś paskudztwo na twarzy wyskakuje....także z tym jest dramat.Odpuscilam farbowanie włosów i pójdę dopiero w połowie marca,tylko podcielam końcówki po tym lecie.

Ja też siedzę od początku praktycznie na zwolnieniu bo od 7 tyg.pozniej 6 tyg leżenia i teraz cieszę się że muszę iść po syna na przystanek i ogarnąć zajęcia pozalekcyjne,bo tak bym zdziadziala sama w tym domu.a tak mam nawet motywację żeby czasem się pomalować 😁

Patutka ja na moje oko też mam mały brzuch,napewno mniejszy niż w poprzednich ciążach.Trzeba się przyjrzeć żeby go zobaczyć.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 listopada 2024, 11:39

preg.png
  • Peony22 Przyjaciółka

Wysłany: 6 listopada 2024, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, powoli się rozglądam za fotelikiem dla dziecka, bo zbliża się black friday i liczę na jakieś promocje.
    Czytam i totalnie nie ogarniam...
    Są foteliki za 500 zł i za 2500 zł. Jak czytam to niby oba spełniają normy i teraz się zastanawiam czy ten za 500-800 zł jest wystarczający 😅 wiadomo, że chce jak najlepiej dla dziecka, ale też nie widzę sensu wydać 2 tys za fotelik na pół roku 🫣
    Myślę o maxi cosi cabrio fix i size lub maxi cosi pebble pro i size.
    Macie jakieś doświadczenia? Doradzicie?

preg.png
  • Marcycha Ekspertka

Wysłany: 6 listopada 2024, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i było, że brzuch mały, ale w sumie to później oglądałyśmy jej zdjęcia i doszła do wniosku, że jej nie był aż tak duży jak myślała 😉

Nic nie wiem o fotelikach 🙃 Co jedynie trafiłam gdzieś na Maxi Cosi Coral, bo ma wyjmowana łupinę co daje 1,7 kg + waga dziecka, ale nie wiem jak to się sprawdza.

Mnie zawsze było szkoda czasu na fryzjerki i kosmetyczki i póki co nie mam potrzeby farbować, a cała reszta nie jest dla mnie, wiec nie mam tej zagwostki, ale chyba nie ma ku temu większych przeciwskazań.

Ja zawsze byłam aktywna fizycznie, a teraz nic. Źle się z tym czuję, ale z niskim ciśnieniem nie wygram. Co do ćwiczeń rozciągających itp. to narazie też mi się po prostu nie chce 🫣 Daję sobie jeszcze chwilę lenistwa 😁
    Apropos lenistwa... idę myć okna 🙄😛

LadyDaga lubi tę wiadomość

35 👩‍❤️‍👨 43
    01.08.24 ⏸️ 4cs
    03.08.24 bHcg 58,8
    05.08.24 bHcg 178
    07.08.24 bHCg 439
    22.08.24 ❤️ przy okazji usg piersi
    23.08.24 ❤️ potwierdzone, że wszystko ok
    13.04.2025 ➡️👶🩷

preg.png
  • Daisy___ Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2024, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Peony22 wrote:
    Dziewczyny, powoli się rozglądam za fotelikiem dla dziecka, bo zbliża się black friday i liczę na jakieś promocje.
    Czytam i totalnie nie ogarniam...
    Są foteliki za 500 zł i za 2500 zł. Jak czytam to niby oba spełniają normy i teraz się zastanawiam czy ten za 500-800 zł jest wystarczający 😅 wiadomo, że chce jak najlepiej dla dziecka, ale też nie widzę sensu wydać 2 tys za fotelik na pół roku 🫣
    Myślę o maxi cosi cabrio fix i size lub maxi cosi pebble pro i size.
    Macie jakieś doświadczenia? Doradzicie?

Peony22, najważniejszy jest wybór fotelika do auta, polecam znalezienie dobrego salonu z tym sprzętem. Ja byłam w fotelik.info i serdecznie polecam, mają kilka filii w Polsce. Dobre opinie ma też Osiem gwiazdek. Sprawdzają, czy kąt nachylenia łupiny w aucie jest prawidłowy, a to ważne; niektóre nowsze auta mają mocno pochyłe kanapy i wybór fotelika jest trudny. Oczywiście fajnie, jak fotelik jest lekki, też rozwalam taki model, ale okazało się, że do naszego auta najlepiej pasuje kobyła 4,5 kg, niemniej sprzedawca słusznie zauważył - jak dziecko już waży 6-7 kg, to dwukilowy fotelik nie robi dużej roznicy w przenoszeniu. Ja jestem po CC, więc najczęściej fotelik nosił mąż albo wkładałam córkę z gondoli do fotelika i na odwrót (albo brałam na ręce do i z auta).

Polecam za to bazę obrotową - prawdziwy game changer, bardzo wygodnie wkłada się dziecko :) w kolejnym foteliku też z takiej korzystamy.

My mamy łupinę Britax Romer Baby Safe Isense.

👧 07.2022
  • Peony22 Przyjaciółka

Wysłany: 6 listopada 2024, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobra podpowiedź żeby pasował do auta. Popatrzyłam na strony i jak się wpisze jakie auto to podają proponowane i akurat oba wybrane przeze mnie powinny pasować 😜 podpytam jeszcze gdzieś na miejscu 😊

Co do aktywności fizycznej to pierwszy trymestr głównie przeleżałam 🫣 jedynie spacery... Ale wracam powoli z jakimś rozciąganiem na macie narazie, a jeśli łożysko będzie ok na wizycie w grudniu to od stycznia zapisuję się na fitness dla kobiet w ciąży. Jest u nas w szkole rodzenia, podobno bardzo fajnie prowadzony przez panie fizjo uro więc bezpiecznie 😊 bratowa za tydzień ma termin porodu i mówi, że odkąd chodzi na fitness to czuje się świetnie w ciąży. A faktycznie zasuwa jakby nie była w ciąży jak gdzieś idziemy 😅

preg.png
  • Daisy___ Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2024, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Peony22 wrote:
    Dobra podpowiedź żeby pasował do auta. Popatrzyłam na strony i jak się wpisze jakie auto to podają proponowane i akurat oba wybrane przeze mnie powinny pasować 😜 podpytam jeszcze gdzieś na miejscu 😊

Co do aktywności fizycznej to pierwszy trymestr głównie przeleżałam 🫣 jedynie spacery... Ale wracam powoli z jakimś rozciąganiem na macie narazie, a jeśli łożysko będzie ok na wizycie w grudniu to od stycznia zapisuję się na fitness dla kobiet w ciąży. Jest u nas w szkole rodzenia, podobno bardzo fajnie prowadzony przez panie fizjo uro więc bezpiecznie 😊 bratowa za tydzień ma termin porodu i mówi, że odkąd chodzi na fitness to czuje się świetnie w ciąży. A faktycznie zasuwa jakby nie była w ciąży jak gdzieś idziemy 😅

Czasami na stronie jest zaznaczone, że będzie pasować, a na miejscu w salonie okazuje się, że lepszy jest jakiś inny :D Dodam, że plusem takiej wizyty w salonie jest nauka montażu fotelika i zapinania dziecka, co wymaga wprawy ^^' Tutaj fajny skrót wizyty: https://www.youtube.com/watch?v=qfVRYGhFG4E.

👧 07.2022
  • katpawl Znajoma

Wysłany: 6 listopada 2024, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny 🙂Dzisiaj ja mialam kontrolne usg, 18 tydzien, a ja dalej nie znam płci... Dziecko dalej uparte i nie chce wspolpracowac. Zdaniem lekarza, jakby musial obstawic to dziewczynke, ale absolutnie by sie do tej mysli nie przyzwyczajal. Mam wiec nadzieje, ze na polowkowym sie jednak susiak pokaże. Szyjka modelowa (cokolwiek to znaczy? ).
    Pytalam lekarza o to, ze jeszcze nie czuje kopniakow i stwierdzil, ze to absolutnie normalne dla pierworodek i mam spokojnie na nie czekac, az dziecko podrosnie.

Z pozytywow, przechodze juz na l4. Praca daje mi mocno w kosc, za duzo stresu i lekarz sie zgodzil. Od jutra bede miala w koncu czas dla siebie i dzidzi, zadbam o swoj komfort psychiczny i mam nadzieje, ze rowniez wroce do regularnych cwiczen ( zeby ograniczyc przyrost masy)

Kori_, Koko90 lubią tę wiadomość

• Patutka Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2024, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daisy___ wrote:
    Peony22, najważniejszy jest wybór fotelika do auta, polecam znalezienie dobrego salonu z tym sprzętem. Ja byłam w fotelik.info i serdecznie polecam, mają kilka filii w Polsce. Dobre opinie ma też Osiem gwiazdek. Sprawdzają, czy kąt nachylenia łupiny w aucie jest prawidłowy, a to ważne; niektóre nowsze auta mają mocno pochyłe kanapy i wybór fotelika jest trudny. Oczywiście fajnie, jak fotelik jest lekki, też rozwalam taki model, ale okazało się, że do naszego auta najlepiej pasuje kobyła 4,5 kg, niemniej sprzedawca słusznie zauważył - jak dziecko już waży 6-7 kg, to dwukilowy fotelik nie robi dużej roznicy w przenoszeniu. Ja jestem po CC, więc najczęściej fotelik nosił mąż albo wkładałam córkę z gondoli do fotelika i na odwrót (albo brałam na ręce do i z auta).

Polecam za to bazę obrotową - prawdziwy game changer, bardzo wygodnie wkłada się dziecko :) w kolejnym foteliku też z takiej korzystamy.

My mamy łupinę Britax Romer Baby Safe Isense.
    Też potwierdzam tylko dobrany do auta! 8* czy bezpieczny fotelik ot co. Ale ze wszystkim pomogą

Dla mnie znów baza obrotowa to totalny bezsens 😂 ale rozumiem że jest ktoś komu to odpowiada.
    No bo po co ta baza jak i tak musisz w tylko tej jednej pozycji przepiąć łupinę? :p

Za to ja będę chyba chora...
    Dzieć od czasu wizytu u teściowej ma mnie w nosie i prawie się nie odzywa ehhh

2016 🩷

2020 🩵

• Daisy___ Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2024, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patutka wrote:
    Też potwierdzam tylko dobrany do auta! 8* czy bezpieczny fotelik ot co. Ale ze wszystkim pomogą

Dla mnie znów baza obrotowa to totalny bezsens 😂 ale rozumiem że jest ktoś komu to odpowiada.
    No bo po co ta baza jak i tak musisz w tylko tej jednej pozycji przepiąć łupinę? :p

Za to ja będę chyba chora...
    Dzieć od czasu wizytu u teściowej ma mnie w nosie i prawie się nie odzywa ehhh

Co masz na myśli, pisząc o przepinaniu łupiny? Nam o wiele wygodniej się wkładało bobaska, mając fotelik przodem do siebie, a nie bokiem :D owszem, rzadko wypinaliśmy łupinę, ale na naszej bazie można było ją też wpinać, gdy była skierowana w stronę drzwi 😁

LadyDaga, Patutka lubią tę wiadomość

👧 07.2022
  • Patutka Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2024, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daisy___ wrote:
    Co masz na myśli, pisząc o przepinaniu łupiny? Nam o wiele wygodniej się wkładało bobaska, mając fotelik przodem do siebie, a nie bokiem :D owszem, rzadko wypinaliśmy łupinę, ale na naszej bazie można było ją też wpinać, gdy była skierowana w stronę drzwi 😁
    Wpiąć tak. Ale przepiąć pas musisz już bokiem.
    No dla mnie to bez sensu bo po prostu zawsze wkładałam od razu fotelik z dzieckiem.
    No ale rozumiem że kazdy ma swoje wymagania 😁 😂
    Ps. Wiesz że nigdy nie wpielam fotelika w adaptery w stelaż? 😂 Ale to też np uważam że szkoda dziecka aleeee każda z nas jest inna 😁😁😁

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 listopada 2024, 21:40

2016 🩷

2020 🩵

• Daisy___ Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2024, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patutka wrote:
    Wpiąć tak. Ale przepiąć pas musisz już bokiem.
    No dla mnie to bez sensu bo po prostu zawsze wkładałam od razu fotelik z dzieckiem.
    No ale rozumiem że kazdy ma swoje wymagania 😁 😂
    Ps. Wiesz że nigdy nie wpielam fotelika w adaptery w stelaż? 😂 Ale to też np uważam że szkoda dziecka aleeee każda z nas jest inna 😁😁😁

Zapinałam i zapinam dziecko pasami z fotelika, jak jest przodem do mnie, wypinałam i wypinam z pasów z fotelika, jak jest przodem do mnie 🧐 ale może piszemy o czymś innym. Mamy bazę na szynie isofix.

Sama rzadko używałam adapterów, ale na krótkie dystanse, do poradni, tak, ale na co dzień przekładaliśmy do gondoli :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 listopada 2024, 21:51

👧 07.2022
  • Patutka Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2024, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mówię o bazie isofix na szynie. Ale ja nie mówię o zapinaniu dziecka, bo dziecko to już wkładam do bazy zapięte. Bardziej chodziło mi o pas który jest w fotelu/kanapie samochodowej fotelik też przepinasz tym pasen jak fotelik jest z boku? Pytam z ciekawości

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 listopada 2024, 22:38

2016 🩷

2020 🩵

• Daisy___ Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2024, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patutka wrote:
    Ja też mówię o bazie isofix na szynie. Ale ja nie mówię o zapinaniu dziecka, bo dziecko to już wkładam do bazy zapięte. Bardziej chodziło mi o pas który jest w fotelu/kanapie samochodowej fotelik też przepinasz tym pasen jak fotelik jest z boku? Pytam z ciekawości

Nie, nie przepinam tym pasem fotelika, jak jest z boku, pas jest cały czas luźno :D

Robię tak, jak w tym filmiku - to nie łupina, no ale mechanizm ten sam: https://youtube.com/shorts/7MWMOEL6FqE?si=RpznteBR10zLouDh

Tak że po wpięciu obrót tyłem do kierunku jazdy i jedziemy 😁

👧 07.2022
  • Patutka Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2024, 23:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No tak, ja wiem jak to działa 😂 ale pytam o pas bezpieczeństwa ale rozumiem już, że Ty go nie przepinasz tam.
    Tak czy siak mialam raz i szybko się pozbyłam 😂
    No ale każda z nas ma inne oczekiwania etc cos co dla mnie jest niezbędne dla Was będzie właśnie must have 😁 albo odwrotnie.

My mamy dla młodego teraz axid minikid 2.0 jeszcze z rok tak go chciałam powozić chociaż do 5 roku życia niby nie narzeka ale miejsca to on zajmuje. A teraz jeszcze 3 dojdzie do tego to booooosz 😂
    Bo moja 8latka dalej jeździ w foteliku

2016 🩷

2020 🩵

• Daisy___ Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2024, 23:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patutka wrote:
    No tak, ja wiem jak to działa 😂 ale pytam o pas bezpieczeństwa ale rozumiem już, że Ty go nie przepinasz tam.
    Tak czy siak mialam raz i szybko się pozbyłam 😂
    No ale każda z nas ma inne oczekiwania etc cos co dla mnie jest niezbędne dla Was będzie właśnie must have 😁 albo odwrotnie.

My mamy dla młodego teraz axid minikid 2.0 jeszcze z rok tak go chciałam powozić chociaż do 5 roku życia niby nie narzeka ale miejsca to on zajmuje. A teraz jeszcze 3 dojdzie do tego to booooosz 😂
    Bo moja 8latka dalej jeździ w foteliku

No nie przepinam tego pasa, bo nie wiem, po co. Filmik wysłałam, bo widać, że tam pas jest luzem ;)

No, trzy foteliki to faktycznie sporo, ale bezpieczeństwo najważniejsze :D

👧 07.2022
  • Modra Ekspertka

Wysłany: 7 listopada 2024, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Radość98 wrote:
    U mnie na 80% mieszka chłopczyk, z wyglądu jakoś specjalnie nie zauważyłam różnicy, nadal czekam na ten "pregnancy glow-up" 😂 na ten moment mam strasznie suchą skórę, pojawiły mi się czerwone plamki koło nosa, włosy też strasznie suche, a o paznokciach to już nawet nie wspomnę 😵‍💫 kusi mnie żeby wrócić do swojej kosmetyczki na przedłużane rzęsy i hybrydę, ale jakoś nie wiem... niby w ciąży nie jest zabronione 😅

A wy korzystacie z usług kosmetyczek w tym czasie?
    Ja właśnie jutro idę na pazury. Długo robiłam sama ale mam ochote zaszaleć.

11.21 Córka ❤️
    12.23 🩶
    06.24 początek starań o rodzeństwo
    06.08.24 ⏸️
    Beta 12.08.24 - 314,8 😍 14.08 - 792,14 ,😍 16.08 - 2324,60, 😍 20.08 - 14058,4
    28.08.24 mamy ❤️
    preg.png
‹‹ 141 142 143 144 145 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ