X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe mamy 2025
Odpowiedz

Kwietniowe mamy 2025

Oceń ten wątek:
  • Tika Autorytet

Wysłany: 5 marca, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas w 33+4 tc:

HC 31.06 (34+5)
    AC 30,66 (34+4)
    FL 6.76 (34+4)

waga: 2505g 🫣

Kolejna wizyta po 18.03

Ona: PCOS, AMH 12.22 - 6.5, 05.24 - 9.3, hormony w normie
    On: morfologia 12.23 - 3%, 07.24 - 0%?
    Starania od 2022 w klinice:
    1. Lametta
    2. Lametta + ovitrelle
    3. Lametta + ovitrelle
    4. Lametta + ovitrelle + bemfola
    5. Lametta + ovitrelle + bemfola
    6. Lametta + ovitrelle + bemfola

07.24 kwalifikacja do programu InVitro
    08.24 start stymulacji?

Naturalny cud:
    06.08 Beta 754,01 - 32dc
    08.08 Beta 1504,12 -34 dc

5t+6d mamy ❤

s-preg.png
  • Soleil_ Autorytet

Wysłany: 5 marca, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katpawl - jest dużo ćwiczeń na to, żeby zachęcić malucha do obrotu główką w dół, więc próbuj, jeśli Co zależy na SN :)
    Na pewno Izabela Dembińska wrzucała takie, Zaufaj Położnej też, albo wpisz po prostu spinning babies

👨‍👩‍👦: 2015 🩵
    👨‍👩‍👦‍👦: 2025 🩵
    preg.png
  • katpawl Koleżanka

Wysłany: 5 marca, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Soleil_ wrote:
    Katpawl - jest dużo ćwiczeń na to, żeby zachęcić malucha do obrotu główką w dół, więc próbuj, jeśli Co zależy na SN :)
    Na pewno Izabela Dembińska wrzucała takie, Zaufaj Położnej też, albo wpisz po prostu spinning babies

Tak! Juz sie wzielam za ćwiczenia, choc moj lekarz uwaza, ze to nie dziala 🙂

Raczej nie zaszkodzi, a rozciaganie zawsze sie przyda

Soleil_, Marcycha lubią tę wiadomość

• Adeline Ekspertka

Wysłany: 5 marca, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Danana wrote:
    4.03 14.37 lub kilka minut przed przyszła(jeszcze dokładnie nie wiem bo mi nawet nie powiedzieli) na świat moja córka Nadia. Reakcja serca na ktg była za wysoka i podjęli decyzję o cesarce, malutka urodzona w 34i 5dni. 2.5 kg ❤️ przez kilka godzin potrzebowała 20% tlenu ale jak już byłam u niej koło 20 stej to już nie była podłączona. Dostaje 2 antybiotyki że względu na to że mi wody płodowe się saczyly przez 17 dni. Z tego co się dowiedziałam teraz to jest dalej w inkubatorze. Ja się czuje bardzo dobrze po 6h wstałam żeby zawiezli mnie do mojej małej księżniczki. A koło 19stej jadłam już pierwszy posiłek (3 tosty z masłem i herbatka do tego)

Natalia gratulacje ❤️

Mega gratuluję ! Dużo dużo zdrówka dla was 🥰🥰🥰🥰

Danana lubi tę wiadomość

28.11.23r. - ⏸️
    14.12.23r. 0.39 cm szczęścia z bijącym ❤️
    11.01.24r. - 9tc/11 tc 💔
    ———————————————
    04.08.24r. ⏸️ 🌈
    13.08.24r. Pęcherzyk 0,9 cm z żółtkowym 1,7mm
    22.08.24r. Mamy 0,56 cm okruszka z 🩷
    05.09.24r. Nasze szczęście mierzy 1.81 cm 🧸
    1.10.24r. Badania prenatalne, bardzo niskie ryzyka, 6,1 cm 🫶 z USG 12t4d
    03.10.24r. Kolejna wizyta- p. Doktor podoba się nasza dzidzia 🥰
    30.10.24r. Jestem synkiem 🩵 mierze 12 cm. 17+0 tc. Wszystko w normie 🫶
    27.11.24r - 375 g 🫶
    04.12.24r. Badanie połówkowe - jestem zdrowy i ważę 467 g. 🩵
    20.12.24r. - 662g chłopaka 🩵
    21.01.25- wizyta

preg.png
  • Emimalina Koleżanka

Wysłany: 5 marca, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy któraś z Was używała tantum Rosa w butelkach i powie mi jak to się robi?
    Opis jest dla mnie niezrozumiały pod względem użycia po porodzie tak od razu.

🩷 🍼 2.04.25

preg.png
  • Tika Autorytet

Wysłany: 5 marca, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emimalina wrote:
    Dziewczyny, czy któraś z Was używała tantum Rosa w butelkach i powie mi jak to się robi?

Mi położna i fizjo uro mówiła aby rozrobić w butelce Peri i opłakiwać z zewnątrz.

Polecała też piankę ginexit lub lanilosh.

Daisy___, Emimalina lubią tę wiadomość

Ona: PCOS, AMH 12.22 - 6.5, 05.24 - 9.3, hormony w normie
    On: morfologia 12.23 - 3%, 07.24 - 0%?
    Starania od 2022 w klinice:
    1. Lametta
    2. Lametta + ovitrelle
    3. Lametta + ovitrelle
    4. Lametta + ovitrelle + bemfola
    5. Lametta + ovitrelle + bemfola
    6. Lametta + ovitrelle + bemfola

07.24 kwalifikacja do programu InVitro
    08.24 start stymulacji?

Naturalny cud:
    06.08 Beta 754,01 - 32dc
    08.08 Beta 1504,12 -34 dc

5t+6d mamy ❤

s-preg.png
  • KlaudiaWu Debiutantka

Wysłany: 5 marca, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katpawl wrote:
    Tak! Juz sie wzielam za ćwiczenia, choc moj lekarz uwaza, ze to nie dziala 🙂

Raczej nie zaszkodzi, a rozciaganie zawsze sie przyda

Spoko, moja lekarka też w to nie wierzy, a na ostatniej wizycie (34+2) okazało się, że Młoda ustawiła się główkowo :D
    Nie mam pojęcia czy ćwiczenia się do tego przyczyniły, ale na pewno nie zaszkodziły, więc trzymam kciuki, żeby i u Ciebie się udało :)

katpawl, Marcycha lubią tę wiadomość

preg.png
  • Daisy___ Autorytet

Wysłany: 5 marca, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    HolyFantasia wrote:
    Gratulacje mamuśki! wszystkiego co najlepsze dla Was i maluchów ^^ najważniejsze, że jesteście razem, na pewno wszystko dobrze się ułoży. :)

Ja jestem po wizycie w poradni patologii ciąży, 3 godziny opóźnienia i czekania na wizytę w poczekalni, no dramat ;d Ale najważniejsze, że w badaniu wszystko wyszło OK.
    Poziom wód jest nieco podwyższony, ale nie tak jak tydzień temu MVP tydzień temu 12 cm, dzisiaj 8,6 cm (norma jest do 8 ) więc naprawdę spoko. Nie wiem gdzie się te wody podziały, ale już macham na to ręką. ;D
    Dziziol zbadany dokładnie i żadnych wad płodu nie wykryto.

Jedyne co mnie jakoś niepokoi to wymiary, bo brzuszek wychodzi w 63 centylu a kość udowa w 6 ! Jakaś gigantyczna dysproporcja, ale lekarz w ogóle tego nie skomentował, a ja dopiero na wyjście z gabinetu dostałam opis badania i pomiary, więc nawet nie miałam okazji o to zapytać.
    No nic, postanowiłam się tym nie przejmować, mam przyjść na kontrolę tych wód za dwa tygodnie, to wtedy o to dopytam.

Jakie u Was wychodzą wymiary HC/AC/FL? :)

HolyFantasia, są różne aparaty USG i różne techniki mierzenia, dla uspokojenia możesz się do kogoś wybrać z ciekawości na pomiar innym okiem i innym sprzętem, ale z reguły jak lekarz nie komentuje, to jest dobrze. U mojej lekarki udo zazwyczaj wychodzi najkrótsze (usg Samsung Hera), a ostatnio u innego lekarza (Voluson) wyszło najdłuższe; u pani ginekolog z prenatalnych (Voluson) nóżki też nie odbiegały jak u mojej pani doktor (i tak są w normie, ale zgodne z wiekiem ciąży, nie jak wszystkie inne pomiary xD). Z kolei 10 dni temu główka była mniejsza od brzuszka, a teraz główka znowu wyprzedziła brzuszek.

W każdym razie moja lekarka tłumaczyła mi, że to może być kwestia samego aparatu USG. I tak na przykład teoretycznie przez 10 dni nóżka mojego synka nie urosła, ale zakładam, że to kwestia wspomnianej techniki i sprzętu.

U mnie pomiary wyglądają tak:

34 tc
    2,570 kg

BPD 8,79 cm 35+4
    HC 32,06 cm 36+1
    AC 30,69 cm 34+4
    FL 6,83 35+1

preg.png
    👧 07.2022
  • Binia Przyjaciółka

Wysłany: 5 marca, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emimalina wrote:

po porodzie nie powinno się wlewać tego do środka tylko na zewnątrz polewać, więc albo tę końcówkę równolegle przyłożyć i ściskać albo sobie przelać to butelki podmywającej 🤗

ja poprzednio miałam saszetki to tak jak tika mówi rozrabiałam w butelce (lansinoh) teraz wzięłam te buteleczki bo była promocja i spróbuję tak się popolewac, jak będzie się dużo marnowało to będę przelewać do butelki podmywającej

a co do ginexidu to polecam spróbować w domu jeszcze jak odczucia po użyciu, bo mięta fest jest 😂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 marca, 19:42

Emimalina lubi tę wiadomość

👧 11.2023

preg.png
  • Kasiula09 Autorytet

Wysłany: 5 marca, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluję dziewczyny, jesteście bardzo dzielnie, zdrówka dla dzieciaczków a dla was dużo siły ❤️

Katpawl moja też długo była ułożona miednicowo i zaczęłam 3-4 razy na dzień przyjmować pozycję kolankowo-łokciową i nie wiem czy to pomogło ale obróciła się, może warto próbować

preg.png
  • Marcycha Autorytet

Wysłany: 5 marca, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia, Danana, gratuluję Wam dzielne kobiety! Niech Wam się rany szybko i ładnie goją, siły wracają, a maluszki stają się maluchami 😊
    Przeżycia miałyście konkretne, ale teraz to siadać na sanki i z górki 😄

Katpawl, a zaskocz lekarza, niech mu się głupio zrobi 😁

Chmurka, nie mam takich bólów, ale za to zastanawiam się czy Was też boli w kroku/pachwinach? Mam tak od paru tygodni i przyjęłam to za normę 😅

Byłam też dziś na pobraniu krwi i po szczepionce morfologia trochę mi się rozjechała 🙃 Ale co mnie zaskoczyło, to mocno spadła mi ferrytyna. Na koniec pierwszego miesiąca ciąży miałam 56, na 4,5 miesiąca ciąży 40, a teraz mam 23, gdzie cały czas odpoczatku biorę laktoferynę i w suplach ciążowych mam żelazo 🫣 Kosmicznie leci w ciąży to żelazo.

Dziś też koleżanka w bliźniaczej ciąży pochwaliła się, że będzie parka 🥳🥳🥳😁

Podsyłam Wam też ładną piosenkę, którą dziś mi przesłał Ukochany 😊 https://youtu.be/qLKFOyG-sVA?si=IAvhFhuGpvzzxwqr

35 👩‍❤️‍👨 43
    01.08.24 ⏸️ 4cs
    03.08.24 bHcg 58,8
    05.08.24 bHcg 178
    07.08.24 bHCg 439
    22.08.24 ❤️ przy okazji usg piersi
    23.08.24 ❤️ potwierdzone, że wszystko ok
    13.04.2025 ➡️👶🩷

preg.png
‹‹ 211 212 213 214 215
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ